Къде се намирам:
Относно Сайта
Съобщения
naRiba.com

Форум

Има светлина в тунела
Модератори: bobopeli, Paublo_Eskobar
- chestarfield
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Има светлина в тунела
Асеновград и регион
Искам да поздравя хората работищи в ЛРД-Сокол Асеновград за това че независимо от безпаричието и спънките от разните му там кметове и организаций успяха да ни продоставят ЦЕЛИ ТРИ язовира в оклоностите на нашия град за ползване с Членски карти
40-извора, яз.Избегли ,яз.Циганката.
Така че от 1/04/2012 година тези язовири са одадени безвазмезно от общината за ползване от нашето дружество за любителски риболов с Члески карти на съответното дружество.
Като в зависимост от доходите от членски карти ще бъдат зарибявани и охранявани от съответните органи.
Дано и другите дружества из страна се задействат и направят нещо за своите риболовци.
Те имат ресурса и възможностите да стопанисват и контролират това начинание.
Според мен това е правилния път.
Искам да поздравя хората работищи в ЛРД-Сокол Асеновград за това че независимо от безпаричието и спънките от разните му там кметове и организаций успяха да ни продоставят ЦЕЛИ ТРИ язовира в оклоностите на нашия град за ползване с Членски карти
40-извора, яз.Избегли ,яз.Циганката.
Така че от 1/04/2012 година тези язовири са одадени безвазмезно от общината за ползване от нашето дружество за любителски риболов с Члески карти на съответното дружество.
Като в зависимост от доходите от членски карти ще бъдат зарибявани и охранявани от съответните органи.
Дано и другите дружества из страна се задействат и направят нещо за своите риболовци.
Те имат ресурса и възможностите да стопанисват и контролират това начинание.
Според мен това е правилния път.
Re: Има светлина в тунела
Колега,
Аз съм член на ЛРД Сокол – София – Изток. Членувам в СЛРБ от 44 години. Само че при Соца се наричаше БЛРС.
Като такъв, всеки път като си плащам билета ме информират, че с този билет мога да посещавам всеки воден обект, стопанисван от всяко ЛРД в страната, без да плащам нищо повече на никого.
Въпросът ми е – имам ли право да посещавам споменатите водоеми, без да плащам?
Ако нямам право – защо?
Аз съм член на ЛРД Сокол – София – Изток. Членувам в СЛРБ от 44 години. Само че при Соца се наричаше БЛРС.
Като такъв, всеки път като си плащам билета ме информират, че с този билет мога да посещавам всеки воден обект, стопанисван от всяко ЛРД в страната, без да плащам нищо повече на никого.
Въпросът ми е – имам ли право да посещавам споменатите водоеми, без да плащам?
Ако нямам право – защо?
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Сподели как са го постигнали,защото ние в Ямбол водим абсолютно безрезултатна война с един всесилен и повсеместно корумпиращ велможа и въпреки че имаме и основано сдружение на риболовците с нестопанска цел не можем да постигнем нищо.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Да взема аз да кажа – как са я постигнали тая Светлина в Техния Тунел.boki speca написа:Сподели как са го постигнали,защото ние в Ямбол водим абсолютно безрезултатна война с един всесилен и повсеместно корумпиращ велможа и въпреки че имаме и основано сдружение на риболовците с нестопанска цел не можем да постигнем нищо.
Отдаването на водни обекти за стопанисване от сдружения с нестопанска цел, може да стане съгласно процедури в Закона за Рибарство и Аквакултури /ЗРА/. Поне за водоемите може.
Ноооо – сдруженията трябва да отговорят на определени изисквания – описани в ЗРА. На тия изисквания отговаря Само СЛРБ. Никой друг. Така че вашето сдружение засега не може да стопанисва, ако не е към СЛРБ.
Не само това – тия пичове от Асеновград верно зарибяват и охраняват. Обаче са турили изискване – на „техните” гьолове – за да ходиш – трябва да платиш 40кинта за допълнителна членска карта при тях.
Ха сега да се замислим – ако във всеки регион всяко ЛРД направи същото – как от Пазарджик и Пловдив ще ходят на Искъро например. Или как софиянци ще ходят на Жребчево – да речем.
Ша стане едно прескачане на билети и такси в държавата – нема ви казвам.
Има много други гьолове, на които може да се ходи с билет от СЛРБ, обаче на Асеновградските - не може. Имат оплакване по този въпрос – в централата на СЛРБ, и защо още не са направили нищо, въпреки че обещаха – отговорът е ясен на всеки стар член на СЛРБ като мен.
Признавам – доста добре е измислено. Все едно че взимаш някой гьол за да го направиш платен – но при значително облекчени условия, отколкото ако си частник. Без да плащаш такси на държавата или на общината, например.
Така че – Тяхната Светлина в Тунела е Мрак за всички останали риболовци, дето си плащат риболовните такси, включително към СЛРБ. Пък и имат нахалството да го рекламират във форумите!
И понеже тоя Мрак не е на път да се разнесе скоро – Нека Бъде Светлина, ама нека да е за всички.
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Доколкото знам това е световна практика,само че там го наричат "лиценз",който се заплаща допълнително.И е измислено преди доста време-има няма 50-60 години.pitcha написа: Ха сега да се замислим – ако във всеки регион всяко ЛРД направи същото – как от Пазарджик и Пловдив ще ходят на Искъро например. Или как Софиянци ще ходят на Жребчево – да речем.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
-
- кандидат преподавател
pitcha,още в оная тематика от "Клуб Балканка"ми направи пичатление,че си донякъде добре информиран,ама същевременно не достатъчно
От край време,в Родината си е имало ЛРД по места, на които с връзки са им били дадени за стопанисване по един-два язовира ,за които общите национални риболовни билети нямат икономическа и правна стойност.Тарикатите от ръководствата им си издават собствени "билети-членски карти"срещу определена изсмукана от пръстите цена,като до определените водоеми се допускат титуляри само на такива книжа.Само за един високопланински гьол тук,в Смолянска област,за такъв докимент вземат още 25 лв-колкото за националния риб.билет.

- MITKO70
- кандидат преподавател
Така е ,как го наричат на различните места не е толкова важно,при нас си беше членски вносPaublo_Eskobar написа:Доколкото знам това е световна практика,само че там го наричат "лиценз",който се заплаща допълнително.И е измислено преди доста време-има няма 50-60 години.pitcha написа: Ха сега да се замислим – ако във всеки регион всяко ЛРД направи същото – как от Пазарджик и Пловдив ще ходят на Искъро например. Или как Софиянци ще ходят на Жребчево – да речем.

Не знам как колегите в Асеновград са го направили точно,но ако важи само за техни членове и с определени карти ,не е това за което беше идеята преди.То е все едно като ВИП картите на платените водоеми,да имат достъп само определени хора,срещу определена сума.
Всичко може,но не всеки го можe.

- chestarfield
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Абсолютно същата карта която заверявахме преди в ЛРД ,едно време беше по важна отколкото сегашния хвърчаш билет на ИРА.
Таксата е 15 кинта и този билет си е оригиналния няма измама няма шмети капели.
Аз съм със 33 година риболовен стаж нямам никавко основание да права реклама на държавна институциа, но когато тя работи в мой интерес не мога да си затвора очите.
Общината в продължение на 4-5 години даваше под наем на ЛРД- Сокол яз.40-извора и нашето дружество нямаше как да плаща наема, без да не направят някакво ограничение, така че само тези който си закупат билет от Асеновградското подразделелние могат да риболовстват на този язовир
.Условието беше да продавът 3000 билета, инак концесия няма.
И със тази разлика от 5 лева одгоре плащат наем , зарибяват и плащат на хора за охрана.
И явно системата работи понеже тази година общината ни отпусна ощи два по-малки водоема Безвазмезно за подръжка и контрол.
Сами разбирате че трябва да има ограничение за ползване понеже не можи един малък град да охранява зарибява и подрържа един язовир пък Цяла България да идва и да си прави кефа там.
Ако сяко ЛРД направи нещо подобно и има взаймнопосещаемост невиждам аз защо да не ходя на яз.Пясъчник да речем ако Пловдив си го земат за стопанисване, а Пловдивачни идват на нашите язовира за риболовстване.
Нашата група от Форума която не е никък малка с помоща на колеги от Пловдив и Смолян правихме два пъти зарибяване на 40-Извора с зарибител.Явно контрола и регулируемото зарибяване от дружеството през тези години си е казало думата понеже на язовира има средно по 50-100 човека на ден мнозинството рибари е от близката махала, като всеки довоолно си лови риба, а същото време двама пазачи минават и проверяват живарниците за маломерни риби денонощно.
Не съм специалист нито разбирам от правни закони и други врели не кипели, но когато видя че организация работи в моя полза и за моето семейство и за моя КЕФ не мога да си затворя очите.
Много колеги са тенденцозно нзстроени и викат няма да им дам и един лев,ок дай ги на близкия арендован водоем за един излет щом така жилаеш, няма проблеми.
Обачи извинявай но на 90% от колегите рибари парите не ги бият по джоба и си правят сметката за седици и месеци напред, така че когато има алтернативи аз избирам да не си плащам за въздоха който дишам секи ден.
Ха със здраве.
Таксата е 15 кинта и този билет си е оригиналния няма измама няма шмети капели.
Аз съм със 33 година риболовен стаж нямам никавко основание да права реклама на държавна институциа, но когато тя работи в мой интерес не мога да си затвора очите.
Общината в продължение на 4-5 години даваше под наем на ЛРД- Сокол яз.40-извора и нашето дружество нямаше как да плаща наема, без да не направят някакво ограничение, така че само тези който си закупат билет от Асеновградското подразделелние могат да риболовстват на този язовир
.Условието беше да продавът 3000 билета, инак концесия няма.
И със тази разлика от 5 лева одгоре плащат наем , зарибяват и плащат на хора за охрана.
И явно системата работи понеже тази година общината ни отпусна ощи два по-малки водоема Безвазмезно за подръжка и контрол.
Сами разбирате че трябва да има ограничение за ползване понеже не можи един малък град да охранява зарибява и подрържа един язовир пък Цяла България да идва и да си прави кефа там.

Ако сяко ЛРД направи нещо подобно и има взаймнопосещаемост невиждам аз защо да не ходя на яз.Пясъчник да речем ако Пловдив си го земат за стопанисване, а Пловдивачни идват на нашите язовира за риболовстване.
Нашата група от Форума която не е никък малка с помоща на колеги от Пловдив и Смолян правихме два пъти зарибяване на 40-Извора с зарибител.Явно контрола и регулируемото зарибяване от дружеството през тези години си е казало думата понеже на язовира има средно по 50-100 човека на ден мнозинството рибари е от близката махала, като всеки довоолно си лови риба, а същото време двама пазачи минават и проверяват живарниците за маломерни риби денонощно.
Не съм специалист нито разбирам от правни закони и други врели не кипели, но когато видя че организация работи в моя полза и за моето семейство и за моя КЕФ не мога да си затворя очите.

Много колеги са тенденцозно нзстроени и викат няма да им дам и един лев,ок дай ги на близкия арендован водоем за един излет щом така жилаеш, няма проблеми.
Обачи извинявай но на 90% от колегите рибари парите не ги бият по джоба и си правят сметката за седици и месеци напред, така че когато има алтернативи аз избирам да не си плащам за въздоха който дишам секи ден.
Ха със здраве.

- Don4o_62
- учете се от него
Асене,ти се изкърти от писане
,ама дали някой те разбра
,ще видиш че всеки си мисли квото му е угодно.

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Знам, че разбирам доста добре за какво става дума.Don4o_62 написа: ,ама дали някой те разбра,ще видиш че всеки си мисли квото му е угодно.
Това, което не разбирам е Защо в - СЛРБ ме лъжат всеки път, когато си купувам билет от тях – че ще мога да ходя на всеки водоем, стопанисван от местно ЛРД.
Също не разбирам – защо част от парите, които плащам – се предоставят на местинте ЛРД за зарибяване и охрана на водоемите, които стопанисват? А после не мога да ходя там?Най-много не разбирам – какво ще стане, когато всяко ЛРД прилапа всеки воден обект в неговия район??? И да могат да си ходят само те там. /Използзвал съм „воден обект”, а не „водоем” - не случайно/
И за чий дявол ще плащам и таксата на ИАРА в тоя случай.
Обаче съм длъжен да призная и факта, че таксите в СЛРБ са смешно ниски – 12 кинта за риболов. Така че – не бих имал нищо против, тези такси да са много по-високи, обаче веднъж платени – да мога да ходя на всеки гьол, стопанисван от всяко местно ЛРД. А не да мъкна 50 билета с мен – като тръгна на риба.
Дори не бих имал нищо против – местните хора да си плащат ниски такси - само на местното ЛРД – ако искат да ходят само на тези гьолове. Високи такси да плащат – на централното СЛРБ – тия, които не могат да участват в местно ЛРД /повечето пичове от големите градове/, или пък искат да ходят навсякъде.
Това, което сте направили е много хубаво за вас, но е несправедливо за всички останали. Питайте в централното СЛРБ - според тях не е и законно, ама кой ли ги спазва законите у нас.
Защо е незаконно – ето текста от закона:
Чл. 15а. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г.) Министърът на земеделието и храните възлага на сдруженията по чл. 11 управлението на рибните ресурси в реките, старите речни корита и водните обекти по чл. 3, ал. 1, т. 2 - държавна собственост, определени само за любителски риболов.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 36 от 2008 г.) Сдружение, на което е възложено управлението на рибните ресурси по реда на ал. 1, за извършване на любителски риболов в съответния обект изисква билет за любителски риболов и членска карта на сдружението или членска карта на сдружение, с което има подписано споразумение с цел взаимното им признаване.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г.) Редът за предоставяне управлението на рибните ресурси по ал. 1 се определя с наредба на министъра на земеделието и храните и министъра на околната среда и водите.
(4) Общинските съвети могат да възлагат управлението на рибните ресурси във водни обекти - общинска собственост, за любителски риболов на сдруженията по чл. 11 за осъществяване на общественополезна дейност.
(5) За извършване на любителски риболов в обект по ал. 4 се изисква членска карта на съответното сдружение по чл. 11.
Тъй като сте използвали регистрацията на СЛРБ – като сдружение с нестопанска цел /национално – според чл.11 от закона/ - е достатъчно за всеки да ви представи членска карта на СЛРБ /без знечение на кое ЛРД/ - за да може да ловка при вас. Без значение дали водоемите са държавни или общински.
Бъдете сигурни – в момента нарушавате закона и го рекламирате като добро дело.
Понеже колегата Incubus спомена за други такива случаи – нека всички знаят - тия случаи стават все повече – на сума ти водоеми и реки. И всички са незаконни. С изключение на водни обекти /реки и водоеми/, които попадат на територията на Държавни Ловни Стопанства.
Айде – в Асеновград искат само допълнителна такса. На много други места направо забраняват достъпа на външни и толкоз.
Някой ден ще пусна такава тема и в тоя форум – „Сигнали за самоуправство по реки и водоеми”.
Като имам време – ще съберем всички такива сигнали и ще ги внесем като оплакване в ИАРА. Защото пробвахме в СЛРБ и се надявахме да вземат мерки. Язовир 40-те извора беше в списъка, който им дадохме. И обещаха, че ще оправят работата – за да не се оплакваме.
Обаче СЛРБ ни си мръдват пръста като гледам. Хем знаят до какво може да доведе едно официално оплакване в ИАРА по тоя въпрос.
Чл. 15а. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г.) Министърът на земеделието и храните възлага на сдруженията по чл. 11 управлението на рибните ресурси в реките, старите речни корита и водните обекти по чл. 3, ал. 1, т. 2 - държавна собственост, определени само за любителски риболов.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 36 от 2008 г.) Сдружение, на което е възложено управлението на рибните ресурси по реда на ал. 1, за извършване на любителски риболов в съответния обект изисква билет за любителски риболов и членска карта на сдружението или членска карта на сдружение, с което има подписано споразумение с цел взаимното им признаване.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г.) Редът за предоставяне управлението на рибните ресурси по ал. 1 се определя с наредба на министъра на земеделието и храните и министъра на околната среда и водите.
(4) Общинските съвети могат да възлагат управлението на рибните ресурси във водни обекти - общинска собственост, за любителски риболов на сдруженията по чл. 11 за осъществяване на общественополезна дейност.
(5) За извършване на любителски риболов в обект по ал. 4 се изисква членска карта на съответното сдружение по чл. 11.
Тъй като сте използвали регистрацията на СЛРБ – като сдружение с нестопанска цел /национално – според чл.11 от закона/ - е достатъчно за всеки да ви представи членска карта на СЛРБ /без знечение на кое ЛРД/ - за да може да ловка при вас. Без значение дали водоемите са държавни или общински.
Бъдете сигурни – в момента нарушавате закона и го рекламирате като добро дело.
Понеже колегата Incubus спомена за други такива случаи – нека всички знаят - тия случаи стават все повече – на сума ти водоеми и реки. И всички са незаконни. С изключение на водни обекти /реки и водоеми/, които попадат на територията на Държавни Ловни Стопанства.
Айде – в Асеновград искат само допълнителна такса. На много други места направо забраняват достъпа на външни и толкоз.
Някой ден ще пусна такава тема и в тоя форум – „Сигнали за самоуправство по реки и водоеми”.
Като имам време – ще съберем всички такива сигнали и ще ги внесем като оплакване в ИАРА. Защото пробвахме в СЛРБ и се надявахме да вземат мерки. Язовир 40-те извора беше в списъка, който им дадохме. И обещаха, че ще оправят работата – за да не се оплакваме.
Обаче СЛРБ ни си мръдват пръста като гледам. Хем знаят до какво може да доведе едно официално оплакване в ИАРА по тоя въпрос.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Ицо , бай Димо пича е много наясно какво говори само където в началото не го формулира правилно
Това ти което споменаваш може и да важи за двете общински гьолчета , но не и за "40-те извора"
То съвсем нормално ако до края на годината СЛРБ не реши проблема с "изворите" и няколко други водоема , да се стигне до там че клубовете и сдруженията да се отеглят от СЛРБ и ЛРДта като "ЛРД-Сокол Асеновград" да ти станат клиенти 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- кандидат преподавател
Чакам ги /поне тук нашите/,щото не съм им член и няма да си правя отвод
Иначе през забраната за пръв път от много години,поне в проекта на заповедта,се предвижда в Смолянска област,яз.Тешел да е разрешен за риболов.