И ЗАМИРИСА НА МОРЕ...

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

И ЗАМИРИСА НА МОРЕ...

Мнение от naskobo »

Разбира се, че имам предвид софийското море, "Искъро" на шопски, нашата рибарска утеха, надежда и упование, само на 40 минути път от възглавницата ми :lol: Благословени сме с този язовир-гигант, достатъчно голям за да устои на бракониерските изстъпления и месарските напъни на повече от 2 млн. стари и новопроизведени софиянци, шопи, самоковлии, компири, ихтиманци и индианци….

Изображение

Само 3 седмици преди въпросния излет, язовирът изглеждаше арктически, сякаш никога вече няма да се втечни. Нямаше изгледи за пролетен риболов преди забраната, докато рязкото затопляне не довя платиченото инфо, скоро потвърдено и документирано и в рибарските форуми. Междувременно първата вълна от мераклии вече би трябвало да се е капотирала, така че се надявахме него ден рибарското стълпотворение да е около поносимото.

И така в звездната нощ на 5-ти април с усещане за дежа-ву от предната година, бойна група в състав моя милост, Кърцата и Иван се събираме на изходния пункт в Студентски град; сместваме някак си кофи, калъфи, пликове, раници и себе си дори в Ивановата тойотка; църкаме кафенце на ОМV-то на Горубляне и далееч преди разсъмване колата сама си намира добре познатото й място, някъде около Римския. Свеж мириз на смола, благодатен кристално чист и студен въздух, опулени звезди под чиято светлина( и на начелника, де :lol: ) се натоварваме като шерпи и вдяваме козята пътечка надолу към брега.Както се очакваше не бяхме първи, но не беше и пренаселено.Не сме се престарали в подготовката и багажа ни е сведен до разумния минимум, така, че да бъде пренесен на един курс. Целта ни не е чупенето на рекорди, а приятен и релаксиращ излет. И така в тъмни доби заемаме позиции, забъркваме манджите по рецепта "кой-каквото донесъл" и разпъваме оръжията.

Изображение

Изображение

Kърцата беше в пролетни одежди и го караше на замръзване :mrgreen:

Изображение

Иван, за който това беше откриване 2012 не спря да се кефи :D

Изображение

А аз, аз си имам начелник( или по-точно само аз не съм си го забравил :lol: )

Изображение

Бяхме вече почти готови, когато слънцето плахо надникна зад хълмовете и очерта силуетите на нашите съседи. Ето за такива гледки идвам по тъмно на язовира :!: Тук му е мястото да спомена, че този ден се беше събрала професионалната лига :!: Ако колегите, които бяха около нас влизат във форума, нека приемат адмирациите ми :!: Без конфликти, никакво изпростяване от типа на това, което ме отврати от есенно-зимните речни излети, никакво месарство :!: Видях повечето да си пускат улова и да си прибират боклуците, даже и на мърлячите преди тях. Щекарите направиха много силен риболов :!:

Изображение

Рила все още опасва със снежен ореол хоризонта....

Изображение

и дано от този снежен ореол дойде още много вода, че нивото в сравнение с миналата година е поне с 4-5 м. по-ниско. Това е приблизителната гледна точка на предпочитаното ми място от пролет/лято 2011 и по груби сметки хвърлях там където е Иван, с дълбочина около 5м. :shock: :( Голяма тъпотия беше това източване на язовирите, но да не политиканствам- Те са прави, когато съгрешат дори :lol: :finga:

Нека се върнем към риболова :idea: :idea:

Изображение

На тоя човек всичко му е "Шимано" :lol: Оръжията му бяха две дънарки с хранилки пружина "ин лайн", повод 0.12 дълъг около 70 см., куки N14 и едно боло 7м. за риболов на леко. На дънарките слагаше торен червей, затапен с един бял, а на болото- мартенички. Игра на смесени уреди през цялото време с почти еднакъв успех на различните "оръжия".

Изображение

Аз участвах предимно на леко с боло-6м и един фидер за допълнение. На болото -повод 0.9, кука N16, преутежняващ дропер до микровърбела, 7-8 см над него два дропера N 2 и 50 см над тях - оливетка за основно утежнение. Плувка тип платичарка, 3 гр. Дълбочина около 2.5 м. на дистанция около 15 м., като придърпвам докато закача преутежняващия дропер за дъното. Стръв -предимно мартеничка, торният работеше по-слабо.Ударно захранване в началото и регулярно дохранване през целия ден. Стесняване на хранителното петно, прецизност при подаване на захранката, точност при хвърляне на въдицата в петното и използване релефа на дъното за задържане на стръвта - това е тайната на успеха :idea: Затова щекарите извършват такива погроми :shock: Ще ме вкарат в разходи и хамалогия такива гледки, ама нейсе :oops:
Фидерът ми се представи слабо, макарата се повреди, наложи се да отстраня половината корда и на по-късен етап го отписах.

Изображение

Кърцата бе въоръжен с два фидера и боло-5м, с приоритет на фидерите. Първоначално изпразни 10-15 хранилки, създавайки бъдещото си хранително петно на около 40м дистанция и в последствие хвърляше доста точно в него чрез закачане на кордата на палчето на шпулата, игнорирайки по този начин аванса. Сдандартен , възможно най-опростен монтаж- хранилка 30 гр. на основната линия без тръбички, вирбел, повод 0.10 с дължина 60-70 см. кука N, N- той да си каже номера :lol:

Изображение

Пръв се отчете Кърцата ( това май беше излишно да го казвам, но да се знае :lol:)През целия ден фидерите му работеха упорито. Негова беше и последнаата риба, която доста почака оператора, за да бъде филмирана:

http://www.vbox7.com/play:0972febb23

Изображение

Най- забележителното за излета бе, не количеството на улова, а необичайната за този вид риба борбеност :o Платиките се съпротивляваха с неритмични мощни удари, подобно на разцентровано хилти в бетонна плоча :rolleyes: Еле пък, ако се случеше някоя затърмъчена, съпротивата и се утрояваше-както на клипа, където бях убеден, че вадя голяма риба :lol:

http://www.vbox7.com/play:09e68b15d4

Изображение

Красиви, борбени платики с тегло от 0.4 до 1 кг,

Изображение

Не сме си ги мерили, нито броили.Не сме поставили рекорди, нито сме се стремели към това, просто си прекарахме много, много приятно :D

Изображение

Изображение

Изображение

Заделихме си по 2-3 риби, а останалата пуснахме по живо по здраво да хвърлят хайверче :!:

Изображение

Да се множат и преумножават. Не, че платиката е някаква голяма ценност, не че е на изчезване, особенно на яз.Искър. В семплите й кулинарни качества е нейният шанс за оцеляване, както и наш шанс да ловим прилични риби в серия на символично разстояние от къщи.
Наслука и не се тълпете на язовира! Шансът за капотиране се увеличава :lol:
Последно промяна от naskobo на Нед Апр 08, 2012 9:58 am, променено общо 2 пъти.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Re: И ЗАМИРИСА НА МОРЕ...

Мнение от JettroniX »

Браво на бригадата отличници! Много ми е мерак и аз да закача голяма платика, защото до сега не съм хващал никога от тоя вид риба (колкото и странно да е това) :lol: :smt023
Изображение
cArl0sm0Ya
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от cArl0sm0Ya »

Евала ;) Идеалния излет сте направили ;)
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Браво,страхотна дружинка сте,с капитан Кърцата.А платиката не е с толкова лоши кулинарни качества ,но да е добра и да знае човек как да я направи :wink: Но,действително намаля в Искъра добрата платика,евала за върнатите риби.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
stivy_g
новобранец
новобранец

Мнение от stivy_g »

Браво! Прекрасен излет! Все повече хора почват да си пускат рибите, за което са виновни хора като вас с примера си! :supz:
Хвани пусни, за да можем и в България да ловим свестни риби!!!!
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Браво мъже, страхотен излет и представяне :drinkers: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
indzaghi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от indzaghi »

След такива репортажи чакай да няма тълпи от "гладни старци",както беше казал един от твоите колеги!
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

indzaghi написа:След такива репортажи чакай да няма тълпи от "гладни старци",както беше казал един от твоите колеги!
То там си има винаги,по традиция ето на следващия ден
IMG_0004.JPG
IMG_0004.JPG (48.82 KiB) Преглеждано 2263 пъти
по моя информация нищо не са ловили тук,слетобяд ги нямаше щекарите.Ето вдясно сутриннта
IMG_0005.JPG
IMG_0005.JPG (43.25 KiB) Преглеждано 2263 пъти
Кофтито е ,на това място,че само джип слиза доле.Горе разбиват пак коли разбойниците и си играеш на късмет.Та вчера имаше коли от 4 различни града-Кюстендил,Дупница,Самоков и София-честито на ходещите по тъмно :D
IMG_0001.JPG
IMG_0001.JPG (59.19 KiB) Преглеждано 2263 пъти
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
ORadev
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ORadev »

Чудесен репортаж ....де такова ,,море,,около Русе . :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

ORadev написа:....де такова ,,море,,около Русе :
Повярвай ми, много по-добре сте с Голямата река :idea:
Аватар
cecodevil
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от cecodevil »

Риболов мечта :smt023 !
Изображение
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

Прихванали сте от майсторлъка на Кърцата! :D Както в приятното и интересно поднасяне на риболовния репортаж,така и от майсторския риболов!!! Поздравления! :smt023
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
grandal_331
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от grandal_331 »

Еееееееееееееее! И аз си мислех,че само Кърцата прави цветни репортажи :D пък то имало още един майстор на перото,т.е. на клавиатурата!Направо ВИ завиждам :smt038
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

ORadev написа:Чудесен репортаж ....де такова ,,море,,около Русе . :drinkers: :drinkers: :drinkers:
:shock: Нали си имате Хубавия син Дунав бре...?
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

indzaghi написа:След такива репортажи чакай да няма тълпи от "гладни старци",както беше казал един от твоите колеги!
Батка, язовира не е наш, нека си опитат късмета хората :)
Това й е хубавото на платиката, че не е икономически рентабилна за месарите :idea: За да е гарантиран улова, трябва да си накупят захранка поне за 15-20 лв, а и с всякакви такъми ала "старата школа" не става номера.Така, че им е по изгодно да си купят месо от МЕТРО или да климбарят на Пънча.А за нас-кеф цена няма :!:
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”