Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

И ЗАМИРИСА НА МОРЕ...
И ЗАМИРИСА НА МОРЕ...
Разбира се, че имам предвид софийското море, "Искъро" на шопски, нашата рибарска утеха, надежда и упование, само на 40 минути път от възглавницата ми
Благословени сме с този язовир-гигант, достатъчно голям за да устои на бракониерските изстъпления и месарските напъни на повече от 2 млн. стари и новопроизведени софиянци, шопи, самоковлии, компири, ихтиманци и индианци….

Само 3 седмици преди въпросния излет, язовирът изглеждаше арктически, сякаш никога вече няма да се втечни. Нямаше изгледи за пролетен риболов преди забраната, докато рязкото затопляне не довя платиченото инфо, скоро потвърдено и документирано и в рибарските форуми. Междувременно първата вълна от мераклии вече би трябвало да се е капотирала, така че се надявахме него ден рибарското стълпотворение да е около поносимото.
И така в звездната нощ на 5-ти април с усещане за дежа-ву от предната година, бойна група в състав моя милост, Кърцата и Иван се събираме на изходния пункт в Студентски град; сместваме някак си кофи, калъфи, пликове, раници и себе си дори в Ивановата тойотка; църкаме кафенце на ОМV-то на Горубляне и далееч преди разсъмване колата сама си намира добре познатото й място, някъде около Римския. Свеж мириз на смола, благодатен кристално чист и студен въздух, опулени звезди под чиято светлина( и на начелника, де
) се натоварваме като шерпи и вдяваме козята пътечка надолу към брега.Както се очакваше не бяхме първи, но не беше и пренаселено.Не сме се престарали в подготовката и багажа ни е сведен до разумния минимум, така, че да бъде пренесен на един курс. Целта ни не е чупенето на рекорди, а приятен и релаксиращ излет. И така в тъмни доби заемаме позиции, забъркваме манджите по рецепта "кой-каквото донесъл" и разпъваме оръжията.

Kърцата беше в пролетни одежди и го караше на замръзване

Иван, за който това беше откриване 2012 не спря да се кефи

А аз, аз си имам начелник( или по-точно само аз не съм си го забравил
)

Бяхме вече почти готови, когато слънцето плахо надникна зад хълмовете и очерта силуетите на нашите съседи. Ето за такива гледки идвам по тъмно на язовира
Тук му е мястото да спомена, че този ден се беше събрала професионалната лига
Ако колегите, които бяха около нас влизат във форума, нека приемат адмирациите ми
Без конфликти, никакво изпростяване от типа на това, което ме отврати от есенно-зимните речни излети, никакво месарство
Видях повечето да си пускат улова и да си прибират боклуците, даже и на мърлячите преди тях. Щекарите направиха много силен риболов

Рила все още опасва със снежен ореол хоризонта....

и дано от този снежен ореол дойде още много вода, че нивото в сравнение с миналата година е поне с 4-5 м. по-ниско. Това е приблизителната гледна точка на предпочитаното ми място от пролет/лято 2011 и по груби сметки хвърлях там където е Иван, с дълбочина около 5м.
Голяма тъпотия беше това източване на язовирите, но да не политиканствам- Те са прави, когато съгрешат дори

Нека се върнем към риболова

На тоя човек всичко му е "Шимано"
Оръжията му бяха две дънарки с хранилки пружина "ин лайн", повод 0.12 дълъг около 70 см., куки N14 и едно боло 7м. за риболов на леко. На дънарките слагаше торен червей, затапен с един бял, а на болото- мартенички. Игра на смесени уреди през цялото време с почти еднакъв успех на различните "оръжия".

Аз участвах предимно на леко с боло-6м и един фидер за допълнение. На болото -повод 0.9, кука N16, преутежняващ дропер до микровърбела, 7-8 см над него два дропера N 2 и 50 см над тях - оливетка за основно утежнение. Плувка тип платичарка, 3 гр. Дълбочина около 2.5 м. на дистанция около 15 м., като придърпвам докато закача преутежняващия дропер за дъното. Стръв -предимно мартеничка, торният работеше по-слабо.Ударно захранване в началото и регулярно дохранване през целия ден. Стесняване на хранителното петно, прецизност при подаване на захранката, точност при хвърляне на въдицата в петното и използване релефа на дъното за задържане на стръвта - това е тайната на успеха
Затова щекарите извършват такива погроми
Ще ме вкарат в разходи и хамалогия такива гледки, ама нейсе
Фидерът ми се представи слабо, макарата се повреди, наложи се да отстраня половината корда и на по-късен етап го отписах.

Кърцата бе въоръжен с два фидера и боло-5м, с приоритет на фидерите. Първоначално изпразни 10-15 хранилки, създавайки бъдещото си хранително петно на около 40м дистанция и в последствие хвърляше доста точно в него чрез закачане на кордата на палчето на шпулата, игнорирайки по този начин аванса. Сдандартен , възможно най-опростен монтаж- хранилка 30 гр. на основната линия без тръбички, вирбел, повод 0.10 с дължина 60-70 см. кука N, N- той да си каже номера

Пръв се отчете Кърцата ( това май беше излишно да го казвам, но да се знае
)През целия ден фидерите му работеха упорито. Негова беше и последнаата риба, която доста почака оператора, за да бъде филмирана:
http://www.vbox7.com/play:0972febb23

Най- забележителното за излета бе, не количеството на улова, а необичайната за този вид риба борбеност
Платиките се съпротивляваха с неритмични мощни удари, подобно на разцентровано хилти в бетонна плоча
Еле пък, ако се случеше някоя затърмъчена, съпротивата и се утрояваше-както на клипа, където бях убеден, че вадя голяма риба
http://www.vbox7.com/play:09e68b15d4

Красиви, борбени платики с тегло от 0.4 до 1 кг,

Не сме си ги мерили, нито броили.Не сме поставили рекорди, нито сме се стремели към това, просто си прекарахме много, много приятно

Заделихме си по 2-3 риби, а останалата пуснахме по живо по здраво да хвърлят хайверче

Да се множат и преумножават. Не, че платиката е някаква голяма ценност, не че е на изчезване, особенно на яз.Искър. В семплите й кулинарни качества е нейният шанс за оцеляване, както и наш шанс да ловим прилични риби в серия на символично разстояние от къщи.
Наслука и не се тълпете на язовира! Шансът за капотиране се увеличава

Само 3 седмици преди въпросния излет, язовирът изглеждаше арктически, сякаш никога вече няма да се втечни. Нямаше изгледи за пролетен риболов преди забраната, докато рязкото затопляне не довя платиченото инфо, скоро потвърдено и документирано и в рибарските форуми. Междувременно първата вълна от мераклии вече би трябвало да се е капотирала, така че се надявахме него ден рибарското стълпотворение да е около поносимото.
И така в звездната нощ на 5-ти април с усещане за дежа-ву от предната година, бойна група в състав моя милост, Кърцата и Иван се събираме на изходния пункт в Студентски град; сместваме някак си кофи, калъфи, пликове, раници и себе си дори в Ивановата тойотка; църкаме кафенце на ОМV-то на Горубляне и далееч преди разсъмване колата сама си намира добре познатото й място, някъде около Римския. Свеж мириз на смола, благодатен кристално чист и студен въздух, опулени звезди под чиято светлина( и на начелника, де

Kърцата беше в пролетни одежди и го караше на замръзване

Иван, за който това беше откриване 2012 не спря да се кефи

А аз, аз си имам начелник( или по-точно само аз не съм си го забравил

Бяхме вече почти готови, когато слънцето плахо надникна зад хълмовете и очерта силуетите на нашите съседи. Ето за такива гледки идвам по тъмно на язовира

Рила все още опасва със снежен ореол хоризонта....

и дано от този снежен ореол дойде още много вода, че нивото в сравнение с миналата година е поне с 4-5 м. по-ниско. Това е приблизителната гледна точка на предпочитаното ми място от пролет/лято 2011 и по груби сметки хвърлях там където е Иван, с дълбочина около 5м.

Нека се върнем към риболова

На тоя човек всичко му е "Шимано"

Аз участвах предимно на леко с боло-6м и един фидер за допълнение. На болото -повод 0.9, кука N16, преутежняващ дропер до микровърбела, 7-8 см над него два дропера N 2 и 50 см над тях - оливетка за основно утежнение. Плувка тип платичарка, 3 гр. Дълбочина около 2.5 м. на дистанция около 15 м., като придърпвам докато закача преутежняващия дропер за дъното. Стръв -предимно мартеничка, торният работеше по-слабо.Ударно захранване в началото и регулярно дохранване през целия ден. Стесняване на хранителното петно, прецизност при подаване на захранката, точност при хвърляне на въдицата в петното и използване релефа на дъното за задържане на стръвта - това е тайната на успеха

Фидерът ми се представи слабо, макарата се повреди, наложи се да отстраня половината корда и на по-късен етап го отписах.

Кърцата бе въоръжен с два фидера и боло-5м, с приоритет на фидерите. Първоначално изпразни 10-15 хранилки, създавайки бъдещото си хранително петно на около 40м дистанция и в последствие хвърляше доста точно в него чрез закачане на кордата на палчето на шпулата, игнорирайки по този начин аванса. Сдандартен , възможно най-опростен монтаж- хранилка 30 гр. на основната линия без тръбички, вирбел, повод 0.10 с дължина 60-70 см. кука N, N- той да си каже номера

Пръв се отчете Кърцата ( това май беше излишно да го казвам, но да се знае

http://www.vbox7.com/play:0972febb23

Най- забележителното за излета бе, не количеството на улова, а необичайната за този вид риба борбеност

http://www.vbox7.com/play:09e68b15d4

Красиви, борбени платики с тегло от 0.4 до 1 кг,

Не сме си ги мерили, нито броили.Не сме поставили рекорди, нито сме се стремели към това, просто си прекарахме много, много приятно

Заделихме си по 2-3 риби, а останалата пуснахме по живо по здраво да хвърлят хайверче

Да се множат и преумножават. Не, че платиката е някаква голяма ценност, не че е на изчезване, особенно на яз.Искър. В семплите й кулинарни качества е нейният шанс за оцеляване, както и наш шанс да ловим прилични риби в серия на символично разстояние от къщи.
Наслука и не се тълпете на язовира! Шансът за капотиране се увеличава

Последно промяна от naskobo на Нед Апр 08, 2012 9:58 am, променено общо 2 пъти.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Re: И ЗАМИРИСА НА МОРЕ...
Браво на бригадата отличници! Много ми е мерак и аз да закача голяма платика, защото до сега не съм хващал никога от тоя вид риба (колкото и странно да е това)

-
- научил се да хвърля
Евала
Идеалния излет сте направили 

- MITKO70
- кандидат преподавател
Браво,страхотна дружинка сте,с капитан Кърцата.А платиката не е с толкова лоши кулинарни качества ,но да е добра и да знае човек как да я направи
Но,действително намаля в Искъра добрата платика,евала за върнатите риби.

Всичко може,но не всеки го можe.

Браво! Прекрасен излет! Все повече хора почват да си пускат рибите, за което са виновни хора като вас с примера си! 

Хвани пусни, за да можем и в България да ловим свестни риби!!!!
След такива репортажи чакай да няма тълпи от "гладни старци",както беше казал един от твоите колеги!
То там си има винаги,по традиция ето на следващия ден по моя информация нищо не са ловили тук,слетобяд ги нямаше щекарите.Ето вдясно сутриннта Кофтито е ,на това място,че само джип слиза доле.Горе разбиват пак коли разбойниците и си играеш на късмет.Та вчера имаше коли от 4 различни града-Кюстендил,Дупница,Самоков и София-честито на ходещите по тъмноindzaghi написа:След такива репортажи чакай да няма тълпи от "гладни старци",както беше казал един от твоите колеги!

Риболовци.
Чудесен репортаж ....де такова ,,море,,около Русе .

Повярвай ми, много по-добре сте с Голямата рекаORadev написа:....де такова ,,море,,около Русе :

Прихванали сте от майсторлъка на Кърцата!
Както в приятното и интересно поднасяне на риболовния репортаж,така и от майсторския риболов!!! Поздравления! 

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
-
- сериозен играч
Еееееееееееееее! И аз си мислех,че само Кърцата прави цветни репортажи
пък то имало още един майстор на перото,т.е. на клавиатурата!Направо ВИ завиждам 

- antivik
- кандидат преподавател
ORadev написа:Чудесен репортаж ....де такова ,,море,,около Русе .![]()
![]()

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Батка, язовира не е наш, нека си опитат късмета хоратаindzaghi написа:След такива репортажи чакай да няма тълпи от "гладни старци",както беше казал един от твоите колеги!

Това й е хубавото на платиката, че не е икономически рентабилна за месарите