засичане на каракуда

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

mg87
новобранец
новобранец

засичане на каракуда

Мнение от mg87 »

здравейте съфоромци, начинаещ риболовец съм. Вчера за парви път по неква случайност хванах каракуда и днеска ходих да пробвам но нищо... кълвеше на всяко замятане почти веднага но кат навия нищо... пробвах да засичам и в началото на кълвенето и като потопи плувката напално но всеки пат резултата един и сащ-празна кука :oops: полудях направо над 20 пъти ми клъвна а се прибирам капо :Д къде може да ми е грешката :)
na4o_kz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: засичане на каракуда

Мнение от na4o_kz »

Най-вероятно водоема е пълен с дребосък или има доста червеноперка,затова не си и хванал каракуда,а ти ловиш с кука под номер14-(ГОЛЯМА ТИ Е КУКАТА) :wink:
КОИТО ГО Е СТРАХ ОТ МЕЧКИ,ДА НЕ ХОДИ В ГОРАТА http://vbox7.com/play:36938ab8
Аватар
MiTaKa™
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от MiTaKa™ »

Не навивай преди да си засякъл , а самата засечка се прави при повеждане на плувката на страни или на долу. Другия вариант е както казва колегата рибите да са дребни , а ти да си с голяма кука , най-често това са кубинки или много дребни червеноперки . Слагай кука номер 18 и повод 10 и ще им късаш устите ,(и по един червей )
Изображение
mg87
новобранец
новобранец

Мнение от mg87 »

значи всеки път като кълвеше 4-5 секунди може и малко повече почукваше плувката настрани след което я дърпаше рязко надолу... момента на засичането точно като я дръпне надолу ли трябва да е или малко след това?
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Така описаното кълване по ми мяза на бабушерско. Те имат такъв мурафет, да късат нервите на човек. Та си иска повечко чакане докът поведе упорито на някоя страна, а си погледни и големината на куката.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

За да разбереш пакостника кой е, необходимо е да смениш линията с по-ИЗТЪНЧЕНА :lol: монтирай по-лека плувка,по-тънък повод и малък номер кука/задължително 16 или 18/замени стръвта с пинки и ще разбереш кълването от кой ти е.Каракудата си лапа куки и 10 и 8 номер така,че едва ли ще ти прави номерата тя.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

butnik написа:........Каракудата си лапа куки и 10 и 8 номер така,че едва ли ще ти прави номерата тя.
Една от голямата напаст по водоемите са раците-много е възможно и те да ти правят тези номера!!! :D
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
pacho69
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pacho69 »

Привет, проблема с кълването според мен е в наличието на много уклей, който започва да пипа още с падането на линията във водата, както и на дребна червеноперка. Червеноперката обикновено повдига плувката при кълване, докато каракудата кълве с леки потапяния. Важно в случая е да направиш добре монтажа на линията. Аз го правя по следния начин - кука 16 или 18, повод около 30-40 см с корда 0.10, ползвам ваглер 1,5+1 гр. с утежнение в група и основно влакно 0,18-0.20 - резултата е перфектен. Задължително след замятане трябва да си изпънеш линията и да я поддържаш изпъната ( с леки намотки на макарата), това увеличава успеха на засичанията. Успех...

П/С Да добавя, сопата е 3,60 м Телемач с акция 20-40
По-голям шаран от рибаря няма...
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Да,съгласен съм с всичко това ,но се изпуска едно намекване-колеги,начинаещ рибар съм и от това аз си правя извода,че едва ли ще лови с повод 0.10 и кука 16-18номер.Нека първо се опита с малките номера куки и малката стръв-пинкито,да се види аджеба какво му пипа и след този установен вече факт,да се дават съвети как да избегне дребната риба.Имам и друго съмнение,което като грешка допускат и риболовци с натрупан стаж-не се измерва дълбочината прецизно и е възможно каракудата да не знае,че искат да я хващат :lol:
Аватар
pacho69
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pacho69 »

butnik написа: и риболовци с натрупан стаж-не се измерва дълбочината прецизно и е възможно каракудата да не знае,че искат да я хващат :lol:
Прав си колега за меренето на дълбочината, но и тука фактори бол - на язовир ли си, на някоя пресевна, река, поток....всеки водоем си има специфика на дъното, а най-прецизното замерване и последващ риболов на плувка е щекарския, който далеч не е за начинаещи. Понякога разлика от 1-2 метра в мятанията може да се окаже критична по отношение на прецизността на дълбочината, а от там и на динамиката на кълване и засичане.
По-голям шаран от рибаря няма...
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Винаги при риболов на дребна риба започвам да ловя с фини линии,които при интензивен риболов заменям с по-груб/гъсти бабушки и перки/.Когато рибите ти са се събрали на петното и кълват като за последно те не подбират дали линията ти е по-груба.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

+1 за мнението на butnik,като препоръчвам дълбочината на мястото за ловене да се измерва винаги,дори и при най-непретенциония риболов на плувка с телемач.Съобразяването на дълбочината,на която се намира стръвта,с дълбочината на разположение на повечето видове риба на мястото,ще донесе гарантирано повече емоции.
pluvka556
новобранец
новобранец

Мнение от pluvka556 »

butnik написа:За да разбереш пакостника кой е, необходимо е да смениш линията с по-ИЗТЪНЧЕНА :lol: монтирай по-лека плувка,по-тънък повод и малък номер кука/задължително 16 или 18/замени стръвта с пинки и ще разбереш кълването от кой ти е.Каракудата си лапа куки и 10 и 8 номер така,че едва ли ще ти прави номерата тя.

Много добре ти е казал колегата.Опитай на финни такъми и ще хванеш ,,пакостника,,.Но сега тече забрана,а не ми се вярва да ловиш на платено,защото там си има риба :) :)
mg87
новобранец
новобранец

Мнение от mg87 »

май наистина има некви дребосъци, утре ше пробвам с кука 16. Днес показах снимка на каракудата дето хванах на един приятел и като я видя каза че според него е шаранче :Д я кажете вие какво е :)
1.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

mg87 написа:.....Днес показах снимка на каракудата дето хванах на един приятел и като я видя каза че според него е шаранче :Д я кажете вие какво е :)...
Каракуда е ! :wink:
Изображение
от Уикипедия :
Сребристата каракуда (Carassius gibelio), наричана и обикновена каракуда, е широкоразпространена риба. У нас обитава също и Златистата каракуда, представител на семейство шаранови. От самия шаран се отличава доста трудно, но все пак основната отлика е, че тя няма мустачки в края на устата. При сребристата каракуда темпът на растеж е доста бърз и тя достига до 45 см дължина и тегло до 3 кг.
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”