Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

В Помощ на начинаещите колеги !
Модератор: Paublo_Eskobar
- М. Сталев
- разбира нещата
В Помощ на начинаещите колеги !
Здравейте колеги ,от около година съм запален много по риболова със мач ,но все още ми убягват някои неща свързани със него ,защото Аз съм от тези самоуките които научават всичко от такива страхотни сайтове и благодарение на опита постигнат със цената на много грешки.Имам няколко питания със които се затрудняват доста от начинаещите риболовци и отговорите им биха били доста полезни. Как се процедира когато пристигнем на водоем който ни е непознат ,как избираме мястото за риболов и във частност монтажа на риболов ,като не знаем предварително каква е приблизителната дълбочина,и дали ще се ползва фиксиран или подвижен монтаж? Другото ми питане е : Как процедирате при захранването ,в смисъл само 1 петно ли захранвате или захранвате 2 петна на различна дистанция и дълбочина и по време на риболова проверявате и на двете къде точно се държи рибата .Поздрави и благодаря предварително за отговорите
- SammY
- фен клуб-скобар
Re: В Помощ на начинаещите колеги !
И аз съм като теб колега ... Учил съм се изцяло от форума , после повече практика и нещата се нагласят
И аз имам още много да уча , но пък аз се занимавам с мач от 2/3 месеца
Аз ловя предимно на фиксиран ваглер ... За дълбочината се ориентираме от брега , предимно .... Първоначално захранвам по голямо петно и като намеря мястото кадето ми кълве най-много , концентрирам там захранката ... Веднъж лових на подвижен монтаж , но ми трябва още практика , за да се пробвам пак
При дълбочина около 6.5м много трудно си нацелвах петното и да потопя линията . Докато потопя линията идвам много на близо до брега , а хвърлям много по на вътре от петното
Абе сложно ми се видя , доста
Бях и с купешки възли (стоп) та и с тях имаше интрига 
п.п. Мястото е според сезона ... т.е. трябва да познаваш водоема или на касмет , ако го нацелиш ... И тука си има основни правила ... Лятото търсим рибата близо до устията на реките (места с повече кислород и естествена храна) или на по големи дълбочини (отново на късмет)

п.п. Мястото е според сезона ... т.е. трябва да познаваш водоема или на касмет , ако го нацелиш ... И тука си има основни правила ... Лятото търсим рибата близо до устията на реките (места с повече кислород и естествена храна) или на по големи дълбочини (отново на късмет)
- lif3house
- разбира нещата
Захранва се само едно петно!
Обикновенно повечето хубави места вече са заети освен ако не си по рано там. Има и други колеги по водоемите попитай ги щом не ти е познат, погледай ги малко и така. Намираш си едно свободно място където да си разположиш багажа. Мяташ измерваш си дълбочината и се ориентирваш. Използвай по тежки ваглери над 6 грама няма да имаш този проблем с идването до брега и потапянето на линията. Успех !
Обикновенно повечето хубави места вече са заети освен ако не си по рано там. Има и други колеги по водоемите попитай ги щом не ти е познат, погледай ги малко и така. Намираш си едно свободно място където да си разположиш багажа. Мяташ измерваш си дълбочината и се ориентирваш. Използвай по тежки ваглери над 6 грама няма да имаш този проблем с идването до брега и потапянето на линията. Успех !
-
- кандидат преподавател
Две петна-само ако няма шанс да дойде никой още в близост и да се нахедри на едното петно.Плюс това трябва да носиш двойно повече захранка,което е трудно осъществимо за повечето колеги поради финансови причини и например поради извънредно стъмния терен.При мен такива има в изобилие и всеки килограм в повече е от голямо значение.По-важно в случая не е броя на петната,а да захраниш правилно,да уцелиш вида и консистенцията на захранката,след което читаво да си премериш дълбочината.Ако се получат тези работи,оттам нататък по-лесно се осъществява приятен и релаксиращ,вместо изнервящ риболов на мач 

- Д.Граховски
- кандидат преподавател
И аз отскоро (година) мъча на мач и да ви кажа ден с ден няма на едно и също място,колкото и да ти е познат гьола,може да не нацелиш я стръв,я захранка,я дълбочина.Според мен преди да почнеш да ловиш трябва да направиш един обход,да прецениш метеорологичните условия и тогава да действаш.Също така в много случай аз почвам с малки количества захранка че може някаой да се е улял предишния ден и после си преценявам какво как и защо.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
- antivik
- кандидат преподавател
Храненето на 2 петна е в пълен разрез с принципа на мачовия риболов. Сиреч - избиране на точно определено място, замятане само в него и концентриране на захранката в него. За целта първоначално си набелязваш някакъв ориентир на отсрещния бряг/скала, дърво, храст-бе нещо отличително/, който ти определя посоката, после си мериш разстоянието и дълбочината/дълбочината със сонда или с утежнението(разстоянието според зависи)/. Когато ги определиш или си фиксираш влакното на клипса на макарата/по-лош вариант/ или с бял маркер си бележиш кордата и хранене само там. Може и да се заметне по на вътре и после да се притегли линията върху петното, хем по-бързо потъва хем не чакате да ви я изнесе природата до брега. Второ петно може да се пусне в случай на пълно мъртвило и очаквано капотиране. Да се пробва друга възможност. За мястото на непознат водоем - трудна работа в края на краищата се стига и до късметя. А тези де им е трудно да карат с подвижни ваглери и слайдери не са карали на дълбоки места, да кажем от 5+ и на горе метраж.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
На непознат водоем търсете със сондата прагове,ямички,само не ме питайте как да ги намерите,ако е равно дъното захранвате на избрана дистанция и викате неволята
,ловете в близост до паднали дървета или до шавара.

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Броя петна е тактика на захранване и няма нищо общо с техниката. Лично аз винаги се старая да захранвам поне 2 петна ако мястото и условията го позволяват. Примерно правя едно петно навътре със захранка с тежък ваглер и едно петно по-близо с лек ваглер и стрелба на бял червей и царевица примерно. По този начин се установява къде се държи рибата и с какво иска да се храни и през деня ги въртя двете петна. Ако нямаш никава представа за водоема първо търсиш очевидни места където може да има риба като тръстики, клони, дървета камъни и др. ако няма такива места може да вземеш една стара пръчка слагаш една подвижна плувка с едно олово и почваш да мяташ да мериш дълбочина и да търсиш подводни ръбове.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

- М. Сталев
- разбира нещата
А с кой от двата монтажа започвате меренето на дълбочината,отначало с фиксиран монтаж и в случай ,че е по дълбоко преминавате на подвижен или директно започвате с подвижния монтаж,защото аз винаги почвам с подвижен монтаж и дори дълбочината да предразполага използването на фиксиран монтаж ,си карам с подвижния защото не ми се разваля линията и да почвам наново да я правя ,но пък от друга страна правя грешка защото при добри условия чувствителността на фиксирания монтаж е в пъти по голяма 

- SammY
- фен клуб-скобар
Аз лично , започвам с фиксиран и ако се налага ще мина на подвижен ( в случай , че брега ме излъже ) Днес бях за риба на 1 познато място и заложих направо на подвижен , защото знам , че на 25м пред мен има дере , иначе брега показва , че ще е плитко
преди дерето е 1.5м , а в дерето над 10м , заложих на 6м дълбочина,на ръба на дерето
Капотирах се жестоко , иначе съм доволен , защото нямах драми с оплитания , и да не мога да нацеля петното
Тунигования Боби Фишър се представи , като марков ваглер 

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Нали точно това ти обяснявам. Правиш си една отделна пръчка с подвижна плувка и накрая на кордата връзван един вирбел и на него закачаш едно олово 15-20гр и почаваш да мятаж докато добиеш престава за дълбочината и вече си преценяш монтажа и тактиката. Ако пък не ти се занимава директно почаваш с един подвижен монтаж и после може да го направиш на фиксиранPikeM написа:А с кой от двата монтажа започвате меренето на дълбочината,отначало с фиксиран монтаж и в случай ,че е по дълбоко преминавате на подвижен или директно започвате с подвижния монтаж,защото аз винаги почвам с подвижен монтаж и дори дълбочината да предразполага използването на фиксиран монтаж ,си карам с подвижния защото не ми се разваля линията и да почвам наново да я правя ,но пък от друга страна правя грешка защото при добри условия чувствителността на фиксирания монтаж е в пъти по голяма
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Защо мислиш така?PikeM написа:...чувствителността на фиксирания монтаж е в пъти по голяма...

- М. Сталев
- разбира нещата
Еми,според мнения на опитните колеги е така 

- antivik
- кандидат преподавател
Винаги си почвам с линия на подвижен/при нас язовирите са дълбочки/, по-трудно се прави, иска повече играчка, па и винаги може да стане фиксирана, като застопориш ваглера с утежнението. А където си личи, че е плиткаж си карам на неподвижна. Тази тактика с броя петна си е избор на всякой ма като се разхвърга захранката на няколко места и рибата се пръсне между тях/кога я има/, как после ще реши човек къде да я фата...? За това аз си почвам с хранене само на едно петно, после стрелба с прашката върху самата линия, а хранене на второ или трето петно на края когато се види, че нищо не върви, за да се пробва какво е дереджето и на другите места.
Па и ако не успее захранката да събере рибоците на едно място/пак повтарям кога ги има/, то направо изхвърляй цялата захранка, значи не върши никаква работа.
Па и ако не успее захранката да събере рибоците на едно място/пак повтарям кога ги има/, то направо изхвърляй цялата захранка, значи не върши никаква работа.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Интересно ми е как застопоряваш 8-10гр ваглер със съчми.antivik написа: па и винаги може да стане фиксирана, като застопориш ваглера с утежнението.
Започваш с подвижен монтаж ,ако не може да се ориентираш за дълбочината и ако се окаже плитко и има възможност за фиксиран си го заменяш с подходящия.Не питай местните за дълбочина,защото в 90% от случаите ще получиш грешен отговор.Да носиш още една въдица и с нея да мериш ми се струва доста несериозно.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....