Малко инфо за плувка

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
kebappa
новобранец
новобранец

Малко инфо за плувка

Мнение от kebappa »

Здравейте клеги
Скоро си закупих телескопичен мач - 4,5 метра. много удобна и лека пръчка. даже и доста подобаващо сефте и направих :) Имам обаче проблем с разтоянието на което замятам . Ползвам плувка тип буре (поне като такава я знам) 1 грам и колкото и да се старая при дълбочина 2-4 метра немога и немога да метна на повече от 5-6 метра . като мина на плувка 1,5 грама нещата се оправят. а ако съм на по малка дълбочина са още по лесни и си мятам доста по навътре. ясно ми е че колкото по тежка плувка толкова по лесно и навътре ще мятам . но по този начин ми обясниха че ако сам с по тежка плувка - 1,5 грама примерно и ако ме нападне някоя дребна риба ще имам доста фълшиви калванета , защото пувката е голяма за тази риба. това ми се струва вярно . Мисля си какво ще е положението с ваглер. като гледан по телевизията колко лесно мятат по на 20-30 метра и направо им завиждам . друг колега ми обясни че ваглерите били много тежки -почвали от 4-6 грама и нагоре . ако това е така както казах по горе няма ли с тази тежка плувка да изпускам по леките риби и да имам доста фълщиво кълване ? колкото и да се яудя с подвижен ваглер ще мятам доста по навътре . предпочитам да ползвам стационарна плувка ама с тоя 1,5 грама колегата който споменах по горе ме наплащи че половината риба няма да я усетя даже че кълве или ще засичам и нищо няма да има на куката .
моля даите малко акъл , че колкото повече ровя из нета се омотвам повече .
а и може ли стопер възела да се направи с поводна корда 0.10 примерно ?
мерси колеги предварително
Аватар
steven1969_bg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Малко инфо за плувка

Мнение от steven1969_bg »

Мачовата пръчка "хвърля" перфектно...Напълни си хубаво шпулата/барабана/,не използвай дебели влакна,принципно на мач не слагай повече от 16 основно.14 е много добре за основно и с пълна шпула и 1 гр перо не би трябвало да имаш проблем с 12-13 метраж...Друга тема е как на тази дистанция ще държиш петното с фиксирано. :) Но и принципно мачовият риболов си е за ваглер и дистанций...Повече практика и експерименти,колега и успех желая.
не ме е срам да уча нови неща и да ме подсещат за стари...
ionko_terziev
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ionko_terziev »

другия вариант е да си сложиш подвижна плувка..но не от ваглерите а тези с двуточково преминаване на кордата..
kebappa
новобранец
новобранец

Мнение от kebappa »

явно нещо не е наред . шпулата ми е догоре с 0.14 . мятам добре или поне така мисля . ама просто нещата не се получават. няма тежест за да иде на далече. а и като му пусна дълбочина 2-4 метра и става още о трудно.
защо да не слагам ваглер. може ли малко да пообясниш. може ли да ми покажеш нагледно кой тип са тази подвижна плувка с с двуточково преминаване на кордата. до сега съм ползвал само стацоннари плувки и темата с подвижните ми е пълна мъгла :)
ionko_terziev
разбира нещата
разбира нещата

това са плувки на които кордата преминава през халкичка в горния край на плувката ,някъде около антенката,и в долния край също има халкичка през която да премине отново кордата..посредством стоперче си регулираш дълбочината..по лесно се хвърля с нея защото цялата ти тежест,тази на плувката и оловото,ти се намират на едно място ..с подвижна плувка ще можеш да хвърляш и на по голяма дълбочина от 4м.не мога да качвам снимки и ще е добре ако някой колега ти помогне като ти покаже такава плувка..
kebappa
новобранец
новобранец

Мнение от kebappa »

това значе ли че мога да навия стоп възела на макарата . имам предвид ако пусна по голяма дълбочина от дължинат на пръчката този стоп възел трябва да се навие на шпулата . нали така ?
ще е проблем ли при замятане и дали ще опита ?
извинявам се за тъпите въпроси ама просто няма кои да питам . в магазина си ми раправят разни глупости и след това като проверя дали са верни пиказките в повечето случаи излизат леки лъжи или окрасени полуистини
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

steven1969_bg написа:Мачовата пръчка "хвърля" перфектно...Напълни си хубаво шпулата/барабана/,не използвай дебели влакна,принципно на мач не слагай повече от 16 основно.14 е много добре за основно и с пълна шпула и 1 гр перо не би трябвало да имаш проблем с 12-13 метраж...Друга тема е как на тази дистанция ще държиш петното с фиксирано. :) Но и принципно мачовият риболов си е за ваглер и дистанций...Повече практика и експерименти,колега и успех желая.
:D А 14-16гр с каква корда ще ги мята :wink: .0.18-0.20 даже и 0.23мм я прегледай темите за мач,че трудно пиша от.........
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
ionko_terziev
разбира нещата
разбира нещата

спокойно си навивай стоперчето на макарата,естествено само не го прави някой огромен..или по лесно направо си купи силиконови от риб.магазин.
Аватар
steven1969_bg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от steven1969_bg »

butnik написа:
steven1969_bg написа:Мачовата пръчка "хвърля" перфектно...Напълни си хубаво шпулата/барабана/,не използвай дебели влакна,принципно на мач не слагай повече от 16 основно.14 е много добре за основно и с пълна шпула и 1 гр перо не би трябвало да имаш проблем с 12-13 метраж...Друга тема е как на тази дистанция ще държиш петното с фиксирано. :) Но и принципно мачовият риболов си е за ваглер и дистанций...Повече практика и експерименти,колега и успех желая.
:D А 14-16гр с каква корда ще ги мята :wink: .0.18-0.20 даже и 0.23мм я прегледай темите за мач,че трудно пиша от.........
Повече от 16 основно не слагам и съвсем нормално си покривам ваглери до 12-14,по тежки не са ми били нужни.Ваглер да скъса основно означава единствено грешка при замятане...Да не обръщаме на спор,по въпроса - колега,наистина трябва да прегледаш темите за мачов и разликите с другите видове риболов.Мача си е за вятър,ваглер и потъващо влакно.Но ако просто искаш да си ловиш с тази пръчка и без ваглери нищо не ти пречи да го правиш.Аз ловя повече от половината си време с мач акция 6-18,мога да помогна със съвети но на л.с,за другото си има теми
Успех
не ме е срам да уча нови неща и да ме подсещат за стари...
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

ionko_terziev написа:спокойно си навивай стоперчето на макарата,естествено само не го прави някой огромен..или по лесно направо си купи силиконови от риб.магазин.
Тия силиконови стопери за мач или теле мач ги забрави-най-добрия стопер е от корда/влакно,месина и пр../.Използвай за основоно влакно корда по-тънка от 0.18 само и единствено ако ловиш с ваглери тип кристал/Миди ,Трабуко и др./.Слагай си дебело основно-по-твърдо е и за новобранци по-малко оплитат с него при лошо построена линия.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Нещо не тръгнаха добре разясненията май -колегата е написал,че "наскоро си купих телескопичен мач 4,5 метра..."Т.е.не става въпрос за мач-пръчка,за СИК водачи,за тест на изхвърляне и пр.В такъв случай напълно е възможно да си е купил некво дърво с кофти водачи,при което независимо от използваните макара и влакно,резултата да е посран отвсякъде.Освен това-за хвърляне надалеч на плувка с товароносимост 1 грам ,се иска някой патил и препатил да му подбере и монтира целия такъм.Буди съмнение и онзи ценен съвет за дребните риби,дето нямало да се ловят с тежка плувка :) Виж сега,kebappa,за "дребните"риби-например уклеите /макар,че тук при нас има и "гигантски" такива /,няма никакво значение означената товароносимост на плувката-важно е да я отежниш правилно,така,че да стане чувствителна и за лекото "барване".Има си условия,при които уклеи с плувка 4 грама се ловят,та пушек се вдига...
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”