Малко затруднение

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

Малко затруднение

Мнение от Красимир Атанасов »

Привет колеги пиша ви от "слънчева" Швеция :D имам следното затруднение.Правя риболов на фидер на езерото Малерен което със своите 1,140 km² и дълбочина от 64 m ми създават мааааааалко неприятности относно риболова на фидер.Какво се получава на едно свободно замятане,имам предвид без да засилвам много се оказвам на дълбочина повече от 10 метра и това на не повече от 15 метра от брега,и дъното е покрито с водорасли и нещо не ми се получава риболова на фидер а рибоци дал господ.Мога да сменя от фидер на мач но я си сакам фидера,някои ще каже ами намери по-плитки места,то хубаво но това което мога да покрия с колелото като територия не откривам по плитко място.Помагайте със съвети от първа ръка как да се справя с дълбочината или може би изобщо не е подходящо за фидер.Пробвах и с повдигач но се оказа кофти идея.
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Аватар
Калин–Стоянов
разбира нещата
разбира нещата

Re: Малко затруднение

Мнение от Калин–Стоянов »

Вземи си маркер и си проучи мястото на което ще ловиш. Това ,че са 10 метра не е е проблем. Водораслите обаче са проблем. За тях бих те посъветвал да си направиш една кука и си почистиш участък в които да ловиш , въпреки ,че при първата по-серизона риба ще се забие веднага в тях!

Навсякъде ли има водорасли и колко са големи?
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

Ами да,цялото дъно е покрито с водорасли не са здрави в смисъл всеки път да си късаш линията но създават неприятности.Но според мене и дълбочината си е проблем защото още 5 метра навътре и прехвърлям 20 метра дълбочина.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Красимир Атанасов написа:Привет колеги пиша ви от "слънчева" Швеция :D имам следното затруднение.Правя риболов на фидер на езерото Малерен което със своите 1,140 km² и дълбочина от 64 m ми създават мааааааалко неприятности относно риболова на фидер.Какво се получава на едно свободно замятане,имам предвид без да засилвам много се оказвам на дълбочина повече от 10 метра и това на не повече от 15 метра от брега,и дъното е покрито с водорасли и нещо не ми се получава риболова на фидер а рибоци дал господ...............
Колега, в момента и по някои от напълнените ни до дупка свободни водоеми също има подобни условия- силно обраснали дъна, включително и на определени места, доста големи дълбочини, при сравнително близки дистанции. В тази връзка и насока и имайки в предвид опита си, аз бих те посъветвал няколко неща:

- за близките дистанции(15-20м) ползвай пикер или къс фидер- 2.70-3.30м, с цел точното замятане на много близки дистанции; ако дистанциите са големи, дъната обрасли а дълбочината малка е точно обратното- ползват се максимално дълги фидери, като се държат поизправени като на река; при близките дистанции също поставяй пръта изправен под ъгъл 60-70 градуса.

- захранвай от ръка или с прашка с по-рехави топки, които да се разбиват в повърхноста и при пропадането захранката и евентуално изпънатите червеи основно да останат върху водораслите, а не под тях

- в такива ситуации аз ползвам основно ето този монтаж:
Бачо Илия написа:
Монтаж Хеликоптер с къс повод:

Като лових есента едни талъсмлии-шарани на Душанци и се сетих за монтаж с точно такова предназначение, който тогава не го направих поради липса на противоуплитащ шлаух и силиконови стоперчета в мен. Естествено и резултата на фидера беше никакъв от към едри риби (шаран и платика). Още по индикациите като цяло при риболова ми с директния телескоп, беше видно, че рибите са изключително предпазливи и редки: пълна липса на движение с часове и след това, без никакво предизвестие и индикации, рязко потегляне на плувката и ако не се засече в следващата част от секундата, следва незабавно изплюване на стръвта!!! Това положение се случва когато сравнително редките и понаплашени по-едри риби, не седят върху хранителното петно ( без значение дали то е за "директен/щека", "мач/болонезе" или "фидер"), а седят на един-два метра в страни или пред него, като периодично по някоя влиза със засилка в петното, грабва нещо което е по-отличаващо се и привлекателно (в случая- трите царевици и на куката) и пак излиза на скорост от петното, като при най-малкото съмнение или усет за нещо нередно- незабавно изплюва куката със стръвта. При риболова с директен е ясно- засича се незабавно при видима индикация за потегляне със стръв в устата, но при фидера дългите поводи могат да се окажат негативни в такава ситуация; особенно пък и ако фидера не е основния такъм на който се лови в момента. Пък и да е основния, поводите с дължина 70-100см са достатъчни за да има време за изплюване на стръвта, особено при повдигане или при тръгване в страни когато първоначално няма как да има индикации по връхчето! В такива ситуации е по-добре да се ползва един от вариантите на монтажа "хеликоптер"- с къс 5-7см повод и сравнително по-тежка хранилка за самозасичане. Ще постна снимки как се прави поетапно, с някои обяснения и каква е тактиката с него:

Изображение

На снимката са материалите за късия повод- сравнително по-дебело влакно за повод ( в случая е 0.18, за основно влакно 0.20-0.22), малки вирбелчета номер 12-18, противоуплитащ шлаух, по-едри силиконови стопери, оловни съчми и подходящи за съответната стръв и риболов куки...

Изображение

Отрязвам парче влакно за повод, връзвам куката със 6-8 навивков възел, в горния край връзвам клуп с 3 или 4 навивки на възела; отрязвам парче шлаух 2см( 0.7мм вътр. диам.) и го нанизвам на 5-7 сантиметровия повод както е показано на горната картинка.

Изображение

Монтирам повода за вирбела- прекарвам клупа през едното ухо, след това куката, шлауха и повода през клупа и стягам.

Изображение

Нанизвам първия силиконов стопер на основното влакно, нанизвам и вирбела с повода, притягам шлауха върху долното ухо на вирбела.

Изображение

Монтирам и притягам и втория силиконов стопер; между двата силиконови стопера трябва да има 1-2мм разстояние за да може вирбела с повода свободно да се върти около основното влакно. На повода щипвам и една малка съчма точно в долния край на шлауха за да се елиминира всякаква вероятност от повдигане. В края на основната линия монтирам вирбел с карабинка за бърза смяна на хранилките; монтирам и самата хранилка, която трябва да е с тегло поне 30гр, а за по-едри риби 40..50 с цел безотказното самозасичане. За по-тежките хранилки трябва да се ползват и по-големи вирбели с карабинки.
На горната картинка и на следващите две:

Изображение

Изображение

са показани и част от "настройката" на монтажа, която е изключително важна!!! Монтажа на повода може да бъде фиксиран както в непосредствена близост или на 15-20 см от куката- примерно при риболов на кефали със бели червей или на бързо "цъкащи" едри бабушки, така и на 70-100 см от хранилката при риболов на едри и предпазливи платики и шарани. При налапване на стръвта и потегляне, самозасичането обикновено предшества изплюването, а индикациите по върха на фидера са категорични и рязки: наличието на индикация означава риба на куката. Ако рибите които се ловят са шарани или едри платики, влакното трябва да е маркирано и свалено от клипса след замятането. Хранителното петно трябва да е много добре оформено като цяло още в началото, защото при този монтаж не може да се разчита на придърпването и местенето на куката върху конкретната захранка от конкретната кошничка; придърпването според мен дори е излишно, освен до толкова че да натегне линията в "работно " положение а куката със стръвта да лежи върху вече направеното петно или в близост до затворената хранилка с бели червеи.
По долу поствам и две картинки на цялостния монтаж в отвесно положение (преди замятане)- с отдалечен от хранилката повод и в непосредствена близост до хранилката:

Изображение

Изображение

Фактически с този монтаж и "настройката" му от една страна, куката със стръвта може да бъде на всякакви разстояния от хранилката; а от друга страна, късият 5-7см повод и сравнително тежката хранилка, осигуряват моменталното самозасичане в някои специфични и трудни за риболов ситуации!!!

Готови поводчета с куки за царевица и за "бял"; шлаухчетата са 1см., без съчми:

Изображение

п.п. Това на практика е, усъвършенствания фидерен вариант на хилядолетния монтаж "на дъно, с долна тежест и кука над нея, на къс повод"; даже някой ако иска може да си сложи и две куки, с два повода и четери силиконки- една за бабушки и една за шарани. :D
- При риболов в треви или в закачки обаче, задължително полвам само хранилки "frame"(рамка), ето от този тип, като разтоянието от хранилката до повода се настройва според височината на растителноста на дъното- куката със стръвта трябва да е непосредствено над нея или по-високо:
Бачо Илия написа:Още един сравнително нов модел хранилки, т.н. "рамка"(frame)- появиха се миналата година на нашия пазар и също са под два лева. На снимката са три размера с три различни тегла- 20, 35 и 60 гр. Изключително здрави за разлика от стария модел- най в ляво на снимката(20гр). При старият модел "рамки"(ползвал съм ги повече от 10 години), всичко освен оловото е пластмаса и даже и да не се ползва хранилката, пластмасата старее и става силно чуплива- при няколко стискания на силно глетавата захранка в хранилката, рамката се чупи и хранилката отива на кино.
Тези новите са с много добра аеродинамика и кастинг и на практика няма какво да им се счупи. Вирбелите с карабинки съм ги слагал аз, като също съм подбирал по-здрав модел- този тип храниилки основно ги ползвам с монтаж "патерностер" и риболов в близост до шавари, закачки по дъното, затревени дъна и подобни условия. Могат да се ползват и при монтажи "хеликоптер" или при различни "сейфти" шаранджийски монтажи с безопасни клипсове, както и при класически "дънни" монтажи- долна тежест(хранилката) и 1-2 куки на къси поводи над нея.

Изображение

8-)
-Сега, колко глетава ще направиш захранката...лично аз на такива дистанции не бих я правил глетава; нещо повече- при захранване от ръка и риболов на къси дистанции с пикер, по скоро бих ползвал късият хеликоптер, с конусовидна, малка долна тежест с вирбел, вместо хранилка.

Толкова от мен и умната със шведките! :D :drinkers:
Изображение
Аватар
Obushtar4e
новобранец
новобранец

Мнение от Obushtar4e »

Здарвей...спецялно моя савет!!!
Предварително си направи захранено петно с 10-20 замятания със захранка.
Изчакай 20 минути,после...направи ,монтажа на колега :)
много хитар монтаж.
После се само се наслаждавай на риболова.
Мокър от дъжд се не бои
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Ей така горе-долу изглежда монтажа при риболов в тръни, на яз.Копринка:

Изображение

:D :drinkers:
Изображение
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

Бачо Илия написа:Ей така горе-долу изглежда монтажа при риболов в тръни, на яз.Копринка:

Изображение

:D :drinkers:
колега кажи ми как си захванал линията за основното,че нещо не виждам добре и за такива дълбочини какъв диаметър за основно и какъв за повод ще ме посъветваш да ползвам,че си мислех до преди да се сблъскам с тези условия,че знам доста за фидера но уви ударих на камък и за това питам нищо от това което знам дето се вика не се лансира тук.И общо взето прохождам във фидер-риболова.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

В случаят е вързан директно с четворен "воден" възел, но в твоя случай задължително трябва да го направиш точно както съм го показал по-горе в цитата с монтажа, за да може да се регулира "на място" разстоянието между хранилката и точката на свързването на основната линия с подвижният вирбел на повода, като в последствие се фиксира между двете силиконки. Това зависи не само от височината на водораслите, а и от дължината и разположението(ъгъла) на пръта. Като цопнеш няколко пъти без стръв, бавно вдигаш куката с повода и силконките нагоре, до като спре да закача и да вади водорасли. При хващане на риба и ваденето, рибата с куката, повода и долната силиконка слизат до хранилката и след това следва отново да се вдигнат до горният стопер.
Ако си установил точното отстояние на повода от хранилката за конкретната ситуация, може да се върже повода и директно, с цел рибите да не влизат надолу в тръните(както е в моят случай), а да се вадят по твърдо и с високо вдигнат прът.

п.п. по принцип, с този монтаж не ползвам влакна под 0.22 и поводи под 0.18 ФК(флуорокарбон), било то заради закачките и тревуляците на дъното, било то заради по-големият кастинг и тежките хранилки с глетава захранка. :idea:

п.п.п. в случаят, на снимката по-горе, основното влакно е 0.225 за фидер на Трабуко, повода е 0.178 флуорокарбон на Торай.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”