Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Видове монтажи
Модератор: Paublo_Eskobar
Видове монтажи
От темата за "патерностера на Стив Гарднър" разбрах ,че монтажите на риболов с фидер са :
-подвижен, фиксиран и полу-фиксиран
Те пък от своя страна са били:
- сметричен монтаж
- асиметричен монтаж
- патерностер
- монтаж с подвижна хранилка
- хеликоптер
- метод фидер
Интересно ми е кой монтаж, кога, къде, при какви условия се използва и защо?
Нека знаещите да се включат в темата.
-подвижен, фиксиран и полу-фиксиран
Те пък от своя страна са били:
- сметричен монтаж
- асиметричен монтаж
- патерностер
- монтаж с подвижна хранилка
- хеликоптер
- метод фидер
Интересно ми е кой монтаж, кога, къде, при какви условия се използва и защо?
Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: Видове монтажи
Обясни понятието патер ностер,защото по моите виждания всеки един фидер монтаж е патер ностер или поне така си го обяснявам аз.Целта на всеки монтаж е от тежината си хранилката да избутва повода в страни от основната линия ,за да няма оплитания,единствено монтажа на Гарднър не е от този вид.Освен метода и хеликоптера,които са за определени риби или терени,другите не виждам с какво ще се превъзхождат един от друг освен с простотата си на направа.Мисля,че дължината на повода играе по-голяма роля ,отколкото смяната на един монтаж с друг.Но дали е така за другите не знам.Когато рибата кълве вяло съм правил проби и не съм установил разлика,но при смяна на дължината на повода съм я констатирал.Последните години не ловя дребни риби с фидер на затворени водоеми-ловя само шарани и едри каракуди и губя от опита си,та може и да греша,но за реката нещата са в полза на елементарността на монтажа-подвижна хранилка/аз я правя малко по по различен начин/-Гарднър/по мой си начин/ са добрите решения.Колкото по-малко възли и джунджурийки има по монтажа ,толкова по-добре.На всеки възел,на всеки вирбел се кичат водорасли,които пречат до някаква степен на риболова.И като казвам простота на изпълнение имам предвид нещо такова/снимката е от Световното по фидер/

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- научил се да хвърля
От година и половина ползвам фидер, изчел съм всички постове и теми на бутник и бачо,и смея да твардя че,писаното от двамата 90% е вярно и работи.А в случая за реката съм 100% съгласен с Ицо, колкото по просто толкова по добре.
пп.90% защото несъм ползвал всички показани от тях и други колеги монтажи.
- nikolaiiliew
- сериозен играч
ivan_72 написа:От година и половина ползвам фидер, изчел съм всички постове и теми на бутник и бачо,и смея да твардя че,писаното от двамата 90% е вярно и работи.А в случая за реката съм 100% съгласен с Ицо, колкото по просто толкова по добре.

Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
butnik написа:Мисля,че дължината на повода играе по-голяма роля ,отколкото смяната на един монтаж с друг.Но дали е така за другите не знам.Когато рибата кълве вяло съм правил проби и не съм установил разлика,но при смяна на дължината на повода съм я констатирал.
В това е цялата истина - повода и неговата дължина !
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- научил се да хвърля
С.Върбанов написа:butnik написа:Мисля,че дължината на повода играе по-голяма роля ,отколкото смяната на един монтаж с друг.Но дали е така за другите не знам.Когато рибата кълве вяло съм правил проби и не съм установил разлика,но при смяна на дължината на повода съм я констатирал.
В това е цялата истина - повода и неговата дължина !

Защо никой на въпроса не отговори ,а само си хвали своят любим монтаж?
А въпросът е : КОЙ МОНТАЖ ,КОГА ,КЪДЕ ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ СЕ ИЗПОЛЗВА И ЗАЩО?
Изглежда ,че тук знаещи няма.
Жалко.

А въпросът е : КОЙ МОНТАЖ ,КОГА ,КЪДЕ ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ СЕ ИЗПОЛЗВА И ЗАЩО?

Изглежда ,че тук знаещи няма.

Жалко.

Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Съжалявам,но по ясно от това не мога да го напиша.Метода се използва за риболов на едри шаранови риби,хеликоптера се използва при тинесто или обрасло дъно/никога не съм го използвал/,а другите монтажи независимо кои са си ги използвай по твое усмотрение за каквото ти е кеф.Подсказах ти нещо с дължината на повода от там насетне си прави изводите на водоема,както аз съм си ги направил.
- М. Сталев
- разбира нещата
Последната 1 седмица изгледах доста Унгарски филми за риболова със фидер .И от видяното стигнах до заключение ,че хората ловят главно със 2 монтажа които са изключително прости и надеждни ,единия е този който е показал колегата butnik,а другия когато хранилката се монтира подвижно на основната линия посредством Противооплитаща тръбичка .Няма ги сложните монтажи със безброй клупове и усуквания на влакното ,а както се видя и от последното световно Унгарците са доста на Ти със Фидера
- Калин–Стоянов
- разбира нещата
При резки вземания и изтървания на рибите може да ползваш монтаж с фиксирана хранилка и по-твърд връх с цел само засичане на рибите. При капризни риби с леки попипвания , подвижна хранилка и мек връх.haga написа: Интересно ми е кой монтаж, кога, къде, при какви условия се използва и защо?
За метода Ицо ти е писал

Повода основно играе роля когато хранилката се придърпва , става въпрос за водоеми със стояща вода. За реките има разлика , да....!!!
Колега с кой монтаж са ловили на световното Унгарците? Задължително е бил подвижен... но кой точно? Относно монтажа на снимката по-горе , то той е на един от англичаните . Като тези монтажи са патент ако може така да се каже на Холандците от миналото световно! В случая имитират патерностера , но в подвижен вариантPikeM написа: стигнах до заключение ,че хората ловят главно със 2 монтажа които са

- boreto1
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Да използвам темата да попитам,кой монтаж е най-удачен ако ловя на косъм (царевица,топче,палети...)?
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
Метод !
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
....повода да ти е ФК 0.22-0.25мм 8-10смС.Върбанов написа:Метод !
- boreto1
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Благодаря за бързите отговори