Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Как съхранявате рибоците?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- ivalpetkov
- разбира нещата
Как съхранявате рибоците?
От скоро съм се запалил по спининг риболова и разбира се по време на излетите ми по реките няма как да не запитам по-опитните колеги-как съхраняват рибите и ги пренасят,ако естествено решат да си задържат риба?По принцип обикалям с часове по реки и баластиери и ходя с чантичка за примамки и малка чантичка за рибата .Някои ползват плетен кош,други някакви мрежички като пазарски?...Но в тези жеги не се ли разваля рибата?..Живарник пък не става да мъкна по речния бряг и драките?..Ами ако е едър сом?..как се прави?
Та мисълта ми беше да обясним как се прави това нещо....ако не е вече обяснено де...
Та мисълта ми беше да обясним как се прави това нещо....ако не е вече обяснено де...

- bobo_33333
- кандидат преподавател
Re: Как съхранявате рибоците?
Има едни чанти,в Кауфланд и Лидъл за замразените продукти,нещо като фолио в найлон.
Та слагам 1 или 2 бутилки от половин литър,с мин вода ,в камерата и като отивам за риба ръгам в чантата и в една брезентова,после рибата вътре
,при леда.
Като се поразмрази,даже си охлаждам другата ,за пиене дето ми е.
Ако е голям сом ,си тръгваш
Та слагам 1 или 2 бутилки от половин литър,с мин вода ,в камерата и като отивам за риба ръгам в чантата и в една брезентова,после рибата вътре

Като се поразмрази,даже си охлаждам другата ,за пиене дето ми е.
Ако е голям сом ,си тръгваш

Аз там съм пораснал...
-
- научил се да хвърля
По принцип точно поради тази причина пускам всички риби.Не обичам да имам много багаж със мен и затова ходя само с елечето и най много една раничка.Но има случаи когато взимам рибите и тогава ги слагам в плетено кошче или торбичка и помежду рибите слагам коприва.Не знам дали помага копривата но така съм чувал от старите рибари и все пак слагам.Примерно ако пък ходя на язовир за повече време чистя рибите и ги слагам в сол и после в хладилната чанта.
"За ден на риба, господ два дава"-Мир Богев
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Да, ако последните 5-6 са маломерки какво правим ? Глад, брате !
Шегувам се.. Ако все пак искаш да вземеш риби ще трябжа да ги носиш, което си е неудобство (поне за мен). Едно пликче ще ти върши добра работа.

Шегувам се.. Ако все пак искаш да вземеш риби ще трябжа да ги носиш, което си е неудобство (поне за мен). Едно пликче ще ти върши добра работа.
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
sandista написа:Да, ако последните 5-6 са маломерки какво правим ? Глад, брате !![]()
Тва пликче в тия жеги....кво прайм......А пък и през храстите .....човека много правилно е задал въпроса ама нали все трябва някой да се прави на гоуем рибар...Та към автора на тема..Вземаш една чанта за рамо и отвътре я облицоваш със фибран..слагаш едно шише със лед и това е...колкото за
5-6 риби върши работа..

- ivalpetkov
- разбира нещата
Моята чантичка е облицована от вътре с нещо като тези сребристите сенници на колите...нещо меко като станиол.Донякъде върши работа.И наистина ако се сложи замръзени шишета става-и за кутийките с биричка даже.Риболовчо ми даде една идея за раздела "как да си направя"...може би някаква чантичка вътре с фибран....удобна и лека ...Ами благодаря ви момчета....
Някъде гледах нещо като кукан на който се нанизват рибите и виси на кръста ама...не помня къде.То става ама за зимата. 
......"ако е голям сом направо си тръгваш"...хахахаха.......де тоз късмет де....

......"ако е голям сом направо си тръгваш"...хахахаха.......де тоз късмет де....

- ivalpetkov
- разбира нещата
Ето го кукана, и той ти е на една ръка разстояние.ivalpetkov написа: Някъде гледах нещо като кукан на който се нанизват рибите и виси на кръста ама...не помня къде.То става ама за зимата.

Малко ще е неудобен при провиране из храсталаците, ама няма "Пълно щастие"

„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи."
Умберто Еко
Умберто Еко
- ivalpetkov
- разбира нещата
От години опит знам,че месо/рибоци/ се запазва/съхранява/ най-дълго време-в ЖИВО състояние.
Кукана е именно с такова приложение,но хващаш,закачаш и във водата.
Докато го разнасяш часове наред покрай реката с умряла на него риба,мухите няма да го пропуснат. За твоя случай ми се струва,че е най-добре кошче с коприва или кутия от 5-6см фибран
с охладител на дъното,приспособена като раничка за удобство през храсталаците.
Кукана е именно с такова приложение,но хващаш,закачаш и във водата.
Докато го разнасяш часове наред покрай реката с умряла на него риба,мухите няма да го пропуснат. За твоя случай ми се струва,че е най-добре кошче с коприва или кутия от 5-6см фибран
с охладител на дъното,приспособена като раничка за удобство през храсталаците.
Колега, след като ходиш на Ягода и ловиш на спининг, значи основно хващаш кефали, ако си по Тунджа. Ще ти споделя от моя опит до 2002-2003 г., откогато съм престанал да прибирам този вид риба. Всичко, от което се нуждаеш, е едно кошче. Когато решиш, че въпросната риба ще я прибираш, я изчистваш още на реката, премахваш и хрилете. След това напълваш кошчето с орехова шума или коприва, осоляваш кефала и го слагаш вътре. Гаранция, че няма да се разложи. Това със замразените бутилки вода и др. създава допълнителна тежест, ако коша виси непрекъснато на теб. Ако го оставиш в колата, в тези жеги вътре става мор и рибата ще се разложи.
Моят съвет е просто да не прибираш кефали - нито стават за ядене, нито нищо. Тракни си една снимка за спомен, а на булката й купи някоя качествена риба и така. Поздрави и наслука!
Моят съвет е просто да не прибираш кефали - нито стават за ядене, нито нищо. Тракни си една снимка за спомен, а на булката й купи някоя качествена риба и така. Поздрави и наслука!
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Едно пликче ще ти върши добра работа.

Аз там съм пораснал...
-
- кандидат преподавател
Включвам се в темата, за да коригирам Бат Стан -кефалите не само стават за ядене,ами и още как,стига да знае човек как да ги приготви и да му се занимава
За съхраняване -само това лято е проблем,че е много горещо,но все пак става с помощта на голяма кофа с вода в багажника на колата,като колата е паркирана на сянка.Така,хванат кефал в нормата,който ще вземам,го пренасям с друга малка кофа до голямата,след това пак мога да маневрирам по реката до края на излета 

- antivik
- кандидат преподавател
Някой може да каже, че не съм прав, но за мен най-доброто запазване на рибата при всякакви условия е във фотоапарата/може и в телефон/ под форма на снимка и видео... 

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
+1antivik написа:Някой може да каже, че не съм прав, но за мен най-доброто запазване на рибата при всякакви условия е във фотоапарата/може и в телефон/
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.