Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Плевел ли е бабушката?
Модератор: sapuna
-
- научил се да хвърля
Плевел ли е бабушката?
Колеги,от известно време ми се върти нещо в главата
и реших да го споделя.Последните няколко години на свободни микро язовири(а вероятно не само) имам наблюдения,че бабушката се развъжда със страшно бързи темпове,толкова бързи,че превзема хабитата на иначе "плевелната"каракуда.И на водоеми ,на които преди години съм отивал за каракуда и шаран сега популацията им е сведена до минимум,но за сметка на това бабушката е в изобилие(това са водоеми които до преди десетина години изобщо не е имало баби.Ще ми е интересно да видя какво мислите по въпроса,и в предвид написаното не става ли бабушката плевел номер едно?!?

Re: Плевел ли е бабушката?
Уѫас, и на Ал. Стамболиски се наблудава състата промяна. Таранката стана лукс, макар че бабите са по месести.
-
- кандидат преподавател
Бабушката е абсолютен плевел -провери внимателно и ще установиш,че дори я няма спомената в списъка към закона -оня списък с определените минимални размери за риболов.Т.е.,тази риба е абсолютно "извън закона".Разбира се,това не означава,че може да се лови по всякакъв начин-забранен от закона,бракониерски и т.н.,както и количество на риб.излет повече от 3 кг.Но ако инспектор от ИАРА ти състави акт за риболов на маломерни бабушки,му кажи да "отиде на баня" и пиши възражение в самия акт - че тази риба не е ония риби с минималните размери и всеки сам си решава какъв неин размер ще прибира.
- antivik
- кандидат преподавател
Другият въпрос е, че поради липса на други видове, риболовците вече наблягат на каракудата и тя започва изглежда да намалява, от което се възползват бабуняците, които па не са чак толкова желани
, но и на тях ще им дойде времето, кога друго не остане освен слънчак и бабуняк
.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Плевелна е риба без стопанско значение, ама нас това какво ни касае не разбрах? Държавен промишлен риболов вече няма, знаете предполагам?
Бабушката ни оттървава от капото почти винаги, динамичен и интересен риболов, ловим я с разнообразни техники и подходи, целогодишно. За мен е интересен и ценен вид...
Бабушката ни оттървава от капото почти винаги, динамичен и интересен риболов, ловим я с разнообразни техники и подходи, целогодишно. За мен е интересен и ценен вид...
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
-
- кандидат преподавател
В случая,макар да си настроен крайно негативно към мен,подкрепям мнението ти като достатъчно обосновано-в много случаи на екстремални условия,ако не са тези плевели като бабушката,ще хванем само "дядовия си виртуален ...израстък"
В лютата последна зима,при дневна температура - 12 градуса,в дълбоките незамръзващи води на яз.Кърджали,под с.Сухово,на плувка с директен телескоп,съм правил по 2-3 кг бабушки с размер от "една човешка длан",до войнишки чепик на акселерат-гигант № 46:lol: