Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Паста за риболов на шарани на плувка
Модератор: Paublo_Eskobar
- Garbolino
- разбира нещата
Паста за риболов на шарани на плувка
Както може би вече знаете, сега е много актуално да се ловят шарани на плувка на паста. Та ето един свободен превод по темата.
Това е един от най-лесните и ефективни методи за улов на шарани на платени водоеми (поне в Англия). Важното при този риболов е точното измерване на дълбочината и намиране на плоско място на дъното. Плувката също е от голямо значение - идеалният вариант е много голяма и издължена плувка с много дълга и сравнително дебела антена.
Поставянето на пастата на куката е по-лесната част. За по-голямо удобство може да използвате и специална кука за по-дълго задържане на пастата.

Особеното тук е, че плувката е недоутежнена и поставяйки достатъчно паста на куката, потапяте плувката до работно положение. Вижте схемата по-долу, където А е работно положение с паста, която е все още неразтворена/не свалена от куката, а Б е положение, при което пастата вече се е разтворила или паднала от куката.
По-този начин ще знаете точно кога е време да презаредите. И не се притеснявайте кълването е ясно видимо и разпознаваемо. Не може да го объркате

Източник: gofishing co uk
Това е един от най-лесните и ефективни методи за улов на шарани на платени водоеми (поне в Англия). Важното при този риболов е точното измерване на дълбочината и намиране на плоско място на дъното. Плувката също е от голямо значение - идеалният вариант е много голяма и издължена плувка с много дълга и сравнително дебела антена.
Поставянето на пастата на куката е по-лесната част. За по-голямо удобство може да използвате и специална кука за по-дълго задържане на пастата.
Особеното тук е, че плувката е недоутежнена и поставяйки достатъчно паста на куката, потапяте плувката до работно положение. Вижте схемата по-долу, където А е работно положение с паста, която е все още неразтворена/не свалена от куката, а Б е положение, при което пастата вече се е разтворила или паднала от куката.
По-този начин ще знаете точно кога е време да презаредите. И не се притеснявайте кълването е ясно видимо и разпознаваемо. Не може да го объркате

Източник: gofishing co uk
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: Паста за риболов на шарани на плувка
Това е специална: плувка за риболов с паста:

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
И кое е специалното?
- kodek
- ще става разбирач
Цената!- искаш да ловиш на паста-плащаш за специална кука, плувка, и паста...!usmiwka написа:И кое е специалното?
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Антенатаusmiwka написа:И кое е специалното?

"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
-
- разбира нещата
Антената ясно ,за да ти покаже кога се е разтворила пастата и трябва да презаредиш, но защо пък трябва да е голяма плувката ,кво пречи да е 1 гр например???Венелин Радушев написа:Антенатаusmiwka написа:И кое е специалното?
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Аз не видях някой да казва,колко грама трябва да е плувката.Даже е препоръчително да е до 1 грам.kaloyan Mladenov написа: Антената ясно ,за да ти покаже кога се е разтворила пастата и трябва да презаредиш, но защо пък трябва да е голяма плувката ,кво пречи да е 1 гр например???

Важно е антената да е дълга и по възможност да има червенко или зеленко връхче,като снимката по горе.Падне ли пастата от куката,без да ги мислиш ще означава "презареди".
Аз риболова на паста много го оприличавам на този познат на всички "мачкан леб".Просто техниката е по добра.
Ето още един варянт за подходяща плувка за паста.

Ето едни клипчета:
[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/-ofu5WoCUOM?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/-ofu5WoCUOM?version=3&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- vladobe
- научил се да хвърля
Гледам, че господина лови на обикновенна кука? Само устройството което си е направил за пускане на пастата е много оригинално. Това допълнително ли се копува или е самоделка? Начинаещ рибар съм спестете си грозните и глупави изказвания. Благодаря!
"Не е важно какъв си - важното е да си добър човек!"
Ванга
Ванга
-
- научил се да хвърля
А задължително ли е куката с пастата да опира дъното ?
- pachosz
- сериозен играч
Това точно вероятно не е самоделка, но нищо не пречи да си го направиш, при това не по-малко сполучливо от магазинското. На подходяща пластмасова чашка правиш 4 отвора и с 2 ластички постигаш същия ефект.
Лично на мен ми се вижда ненужно това приспособление. Ако искаш с телескопа или щеката, не е проблем предполагам да се пусне съвсем внимателно и бавно куката с пастата. Поне на мен ми се стори, че не е чак толкова леко закрепена на куката.
Лично на мен ми се вижда ненужно това приспособление. Ако искаш с телескопа или щеката, не е проблем предполагам да се пусне съвсем внимателно и бавно куката с пастата. Поне на мен ми се стори, че не е чак толкова леко закрепена на куката.
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Нали ще ловиме шарани на паста,предполага се стръвта ни да е на дъното!?nemalabavo написа:А задължително ли е куката с пастата да опира дъното ?
Човека в клипчето казва "защото тази стръв е мека и е трудна за поднасяне...съм импровизирал една чашка закрепена с ластичета,които да я държът на място й.."pachosz написа:Това точно вероятно не е самоделка, но нищо не пречи да си го направиш, при това не по-малко сполучливо от магазинското. На подходяща пластмасова чашка правиш 4 отвора и с 2 ластички постигаш същия ефект.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- Garbolino
- разбира нещата
По отношение на относителната големина на плувката (или по-скоро е по-точно да се говори за разликата в тежестта на пастата и товароподемността на плувката): Може би основната полза от плувка с по-голяма товароподемност е индикацията за разтваряне/падане на част от пастата т.е. ако плувката е много малка, а пастата е в пъти по-тежка от остатъчната товароподемност на плувката ще има положение при което при падане на част от пастата няма да има индикация за това (плувката ще остане в най-ниско положение), но ако се използва по-голяма плувка и тежестта на пастата е по-близо до остатъчната товароподемност на плувката, то тогава при разтваряне/падане на част от пастата ще има индикация и плувката ще се издигне частично.
Малко сложно стана и не е сигурно дали е нужно да се влиза чак в такива детайли
Малко сложно стана и не е сигурно дали е нужно да се влиза чак в такива детайли

Тези шарани много ги разглезихте. 

Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
- pachosz
- сериозен играч
Сори. Аз гледах клипчето без звукPaublo_Eskobar написа:Човека в клипчето казва "защото тази стръв е мека и е трудна за поднасяне...съм импровизирал една чашка закрепена с ластичета,които да я държът на място й.."

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ако пък е твърде голяма "къса" тестото.Garbolino написа:По отношение на относителната големина на плувката

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.