ДЛС и концесионирани такива

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Аватар
kostakosta
научил се да хвърля
научил се да хвърля

ДЛС и концесионирани такива

Мнение от kostakosta »

Пускам темата във този форум, тъй като мисля че пъстърваджиите най-много се сблъскват с Държавните Ловни Стопанства и техните концесионери. Ходя за пъстърва отскоро и все още не съм намерил някоя река,която да е що годе прилична откъм присъствие на риби. Наскоро ми се случи да намеря такава, но срещнах един любезен младеж, който ми обясни,че се намирам на територията на ДЛС концесионирано от баща му. Оставям настрана въпроса, че не носеше никакви документи удостоверяващи това, както и указателни табели на входните пътища към ловното стопанство. Както и че можех да попадна на къде по-неприятни типове и да ми направят гърба на корем.
Въпроса ми е - къде мога да намеря инфо за ловните стопанства и най-вече границите им, за да не се случва да бия път напразно или пък мен да ме бият - пак напразно
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Re: ДЛС и концесионирани такива

Мнение от pitcha »

Хубав въпрос. Ще се помъча да бъда полезен.
В Държавните Ловни Стопанства има случаи, при които риболовът е разрешен, но платен.
На Девинска е така, на Чепинска над Велинград /Банска Бистрица/ също. Има няколко и по Балкана откъм вашия склон, пък и от другия.
На някои реки обаче не дават да се лови, щото се пречи на лова и мое некой по нервен авджия да те отстреля от мерак. В този смисъл – да ти обърнат гърба на корем е малка беля.
Разрешават го само за баровци с яки връзки и портфейли, за местни дерибеи и т.н.

Има и много места, където некоя местна мутра или пък местната ловна дружинка си е заплюла реката. И все повече стават. „Стопанисват” си ги хората и това е.
Как можеш да разбереш? Ако наистина е в територията на някое ДЛС, пишеш кодови думи -реката или името на стопанството и търсиш.
Ако си сигурен, че не е в ловно стопанство – събираш информация за такива реки, които някои си ги е прилапал. Някой ден може би ще протестираме по тоя въпрос. Но нека първо свърши сезона, че не остана.
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

Диме като цяло си прав, обаче всички реки са изключителна държавна собственост и не могат по никакъв начин да бъдат стопанисвани от друг освен от държавата. В случай че някой предявява такива претенции е най-добре да не се влиза в спор с въпросният индивид, а да се звънне на регионалното звено на ИАРА, а още по-добре да се пуснат жалби до ИАРА, областния управител и министерство на земеделието. Може и в прокуратурата за самоуправство. Прекрасно съзнавам че пускането на жалби отнема време и усилия, но това е единствения разумен начин да се действа срещу такива местни феодали.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Бе не е баш така, ама нейсе.
Пускаш жалби и т.н. .. и после ти обръщат гърба на корем. Сам нищо не можеш направи.
Още повече – на територията на ДЛС условията за риболов са ограничени. Подобно може би е положението и в горските стопанства, макар че се съмнявам. Тая година с Мариан и с Виктор имахме такъв случай.
Горсокто си зарибило и бучнало табела Риболовът забранен. Хем с хамериканки – та да си ги тъпчат у фризерите, като поотраснат. А реката не беше в забраната.

Някой ден трябва да прочета закона за горите и за лова и дивеча та да видим кой какво може и какво не може. Ще съберем и сигналите за самоуправство и ще видим пък ние какво можем тогава.
Че ще можем е много вероятно, даже е сигурно. Само не ми се гърби в момента, че останаха шест дена. А и трябва да мине малко време в забраната – та да се понахъскаме малко.

Ако бях все още Отговорник по нормативната уредба – щях да го включа тоя въпрос към протеста за Панега. Но понеже не съм – гледам да се отдам на лежерен риболов за момента.
После ще му мислим.
Аватар
kostakosta
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kostakosta »

Добре... какво пречи на всичките му там органи и организации дето ги храним както пишат всяка година забраната за риболов да включат и тия реки които са с по-особен статут. Платени (разхождал съм се по Девинска-не видях свестни риби и нито 1 риболовец), такива влизащи в ловни стопанства, резервати, паркове и т.н. И все си мисля, че остава въпроса с публикуването на границите и поставянето на табели. Най-лесното оправдание за липсата на табели е - "Ами до вчера бяха там, а днес ги няма" така и двете страни са прави за себе си.
Аз искам да съм изряден и да знам къде мога да ловя аз и къде Хората;)
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”