Помощ за начинаещ

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

lyubo-mir
новобранец
новобранец

Помощ за начинаещ

Мнение от lyubo-mir »

Здравейте! От известно време всеки ми говори че ходил за риба и много се запалих по рибарството и вече започва да ми остава време и съм решен да започна да ходя за риба, та въпроса ми е от-къде да започна с пазарлъците. За риболовния билет е ясно- трябва да сме изрядни. Какви въдици да започна да си купувам за начало. Ще ходя главно в Сливенския регион я на Тунджа, я на някой дупка, канал, знам ли- където може.
А ако има някой Сливенски рибар ще ми е драго да се запознаем и да ме светне в нещата по-бързо, хем може да ходим заедно.
Благодаря на отзовалите се на помощ.

ПП. А в Сливен в някой рибарски м-н може ли да си извадя билет и в кой?
Аватар
vlado_takuma97
новобранец
новобранец

Re: Помощ за начинаещ

Мнение от vlado_takuma97 »

Ами уточни г/д за каква риба ще ходиш..За начало според мен не ти трябват някакви скъпи въдици, докато се научиш и да свикнеш.
lyubo-mir
новобранец
новобранец

Мнение от lyubo-mir »

Рибата, ще е каквато се хване :) шаран, сом, каракуда, щука - абе каквото излезе.
Аватар
vlado_takuma97
новобранец
новобранец

Ами според мен не става така, смисъл ако ще ловиш шаран ок, ама ако и щука ти трябва метален повод..Такаче според мен първо си вземи някакъв по-евтин телескоп с водачи, и почни да ловиш Каракуда или червеноперки докато свикнеш. Защото ако ще ловиш шаран, сом, каракуда или
щука и си с 1 въдица трябва да сменяш монтажите през 10 минути :) Вземи си 1 за Мирни риби ( шаран , каракуда т.н ) И 1 за Хищници ( Щука, Сом, т.н ) Дано някой да отговори на въпроса ти :)
horgasz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от horgasz »

lyubo-mir написа:З.....

ПП. А в Сливен в някой рибарски м-н може ли да си извадя билет и в кой?
Здравей колега, в Сливен билета си го вадя и подновявам в един магазин на бул. Хаджи Димитър, слиза се по едни стълби в сутерен (май се казва Майсторски риболов, ама не съм много сигурен). Относно риболова и такъмите.... май наистина е по-добре да отидеш с някой като за първи път, да ти даде да опиташ с негов такъм, да видиш какво ти пасва най-добре.
Успех!
lyubo-mir
новобранец
новобранец

Мнение от lyubo-mir »

А нещо като марки може ли да препоръча някой, понеже отида ли в някой магазин все хвалят скъпото, а за начало не мисля че е удачно.
xey123
фен клуб-скобар

Мнение от xey123 »

Колега вземи си на първо време един гол телескоп. Почни с мирни риби.Както каза колегата vlado_takuma97. Ако не ти е нещо ясно питай в рибарския магазин или тук и да знаеш че без четене няма да стане.
Изпуснатата риба е най-голяма Изображение Изображение
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

С писане не става бате,требе си ръката да пипне и окото да види!

А бе "Сливенски воеводи" , няма ли някой да се включи и приобщи човека към грандиозната ви общност!?!?!?!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
fillcarp
новобранец
новобранец

Мнение от fillcarp »

Здравей, в този край ловя от както се помня :D Мога да ти дам няколко съвета.Първо за пръчките -купи си някой по-евтин гол телескоп, аз предимно само тях ползвам понеже на която и дупка да отидеш са страшно дълбоки и няма нужда да замяташ далеч, а пък за Тунджа също ги ползвам понеже мога да достигна доста голяма площ от реката.Та си вземи гол телескоп 6 метров и един по-къс(4-5)метров(според мен). Телескоп с водачи като за начало ти трябва един с макара (според възможностите ти) онеже можеш да уловиш щука и бяла риба , а пък отделно речните кефали- от там нататъка ти си го избери според това какво ще хващаш. При дънните въдици е малко скиптично, но ти си решаваш. За захранки позвай- кюспе+хляб(най ефективно) или ярма + това хвърляш царевица. За стръв ползваш- царевица, жито, хляб;/ тука няколко години когато застудее едрите каракуди, платики и червеноперки лапат на земен червей, бяло червейче чат пат го предпочитат.
Рибата там е доста притенциозна и предпазлива, едно кълване може да продължи 5-10 мин :lol: , но едрите каракуди! Изчаквай я добре - не бързай. Това от мен успех.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Като марка и фирма погледни Филстар имат сносна стока на сносни цени, но първо започни с нещо по-ефтино, де и да му е-ш м-та да не те е яд, а като се ошлайфаш сам ще усетиш кое ти пасва и какво ти допада.
Успех в начинанието и комбинирай теорията с практиката/на 1 четене 2-3 излета с проби/ и ще се научиш на мурафетите :wink: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
peshoR
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от peshoR »

Пич, ти въдица още не си хванал, тръгваш на сомове и щуки да се перчиш :)
Почни с клен, мряна, бабушка, уклейки и други дребосъци - в Тунджа ги има много, а трябва все пак да свикнеш малко. Преди два дни бях на един гьол и един новобранец като тебе удари кьоравото с един шаран 2.5кг... оплете въдиците на всички около него, докато го извади. Направо мамата... да. Не ми се мисли, ако беше моята въдица... та, внимавай, може и бой да си издокараш :/
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Че ако дойда до теб и без да искам ти закача въдицата ще ме биеш ли.
Пича има ентусиазъм което е повече от страхотно,пита за въдица не какво ще стане ако те оплете.

Иначе по темата,вземи си едно телескопче 3,00м и макаричка за 30-40 лв двете и един гол 5-6 м и сам ще разбереш хищник ли,мирна риба ли.И някой по-опитен с теб.И една торба късмет
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
vlado_takuma97
новобранец
новобранец

Има и хубави и качествени макари за по 20 лева не е задулжително да е 30-40 лева, важното е да му вурши работа!
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

говора 30-40 лв пръчка и макара
на мен първия ми комплект беше 18000 лв стари пари,пръчка и макара с влакно, а втория 29 лв пръчка и макара.
Макарата до скоро ми вършеше работа
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
lyubo-mir
новобранец
новобранец

Мнение от lyubo-mir »

Оня ден си поръчах една пръчка и една макара на Dunlop. Надявам се да са читави, но докато дойдат май ще отида до магазина тука и ще си взема нещо, че нямам търпение да отида неделя на реката.
Заключено

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”