Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Излет на яз. "Душанци" преди 31 години
- кирил великий
- разбира нещата
Излет на яз. "Душанци" преди 31 години
През 1981 г. с дядо (доцент по кардиология и полковник във Военна болница) и майка ми почивахме четири дена на базата на МДК "Георги Дамянов" на яз. "Душанци". Дядо правеше снимки на местността, а майка ми ме е заснела как ловя уклейки на брега вляво от стената на язовира.

Уклеят кълвеше непрестанно - налавях по две натъпкани пликчета от прясно мляко и вечер си пържехме рибата. Между другото хващах и по някоя дъгова пъстърва, която гонеше рибките, но лапваше белия червей. Работех с влакно костенурка 0.20 и повод 0.13. Детска работа.

Макарата е "Niksis" от ГДР, работи до ден днешен в същото запазено състояние както тогава с две ролки с различен калибър влакно. Пръчката от ГДР ми я загуби един приятел на морето.

Язовирът беше чист и за четири дена дойде само една група рибарки - жени. Такова нещо не съм виждал друг път - сами жени за риба.

През 1989 г. категорично спрях да ходя за риба (освен съвсем инцидентно като придружител на някого), защото си губех много време. Сега ходя по-редовно, но картината на рибното богатство е променена - кленът, бабушката, мряната, линът са сменени от вездесъщите костур и слънчак. Напр. яз. "Добревци", на който се учих най-напред да ловя риба с блесна, бъкаше от кленове и черна мряна, а сега бъка от слънчаци и тиня. Язовирите като цяло са тинести. Или са обезрибени заради източването и арендите, които са бич за спортния риболов. Мисля, че всичко запада, освен индустрията за производство на риболовни аксесоари. Или просто съм мърморко...

Дядо ми, който ни заведе там тогава.

Уклеят кълвеше непрестанно - налавях по две натъпкани пликчета от прясно мляко и вечер си пържехме рибата. Между другото хващах и по някоя дъгова пъстърва, която гонеше рибките, но лапваше белия червей. Работех с влакно костенурка 0.20 и повод 0.13. Детска работа.

Макарата е "Niksis" от ГДР, работи до ден днешен в същото запазено състояние както тогава с две ролки с различен калибър влакно. Пръчката от ГДР ми я загуби един приятел на морето.

Язовирът беше чист и за четири дена дойде само една група рибарки - жени. Такова нещо не съм виждал друг път - сами жени за риба.

През 1989 г. категорично спрях да ходя за риба (освен съвсем инцидентно като придружител на някого), защото си губех много време. Сега ходя по-редовно, но картината на рибното богатство е променена - кленът, бабушката, мряната, линът са сменени от вездесъщите костур и слънчак. Напр. яз. "Добревци", на който се учих най-напред да ловя риба с блесна, бъкаше от кленове и черна мряна, а сега бъка от слънчаци и тиня. Язовирите като цяло са тинести. Или са обезрибени заради източването и арендите, които са бич за спортния риболов. Мисля, че всичко запада, освен индустрията за производство на риболовни аксесоари. Или просто съм мърморко...

Дядо ми, който ни заведе там тогава.

Последно промяна от кирил великий на Чет Сеп 27, 2012 10:13 am, променено общо 1 път.
Re: Излет на "Душанци" преди 30 години
Това се казва ретро риболов
но не иска да ми отвори снимките.

-
- новобранец
Re: Излет на яз. "Душанци" преди 31 години
Уникални снимки!!!
- antivik
- кандидат преподавател
Ееех спомени, спомени като гледам този архивен билет е ваден баш кога ме чанчеа в казармата. Верно маи беше повече рибата тогава
.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- кирил великий
- разбира нещата
Ми не знам защо не ти отваря снимките, приятелю Mirotg1, ама в тях е готиното. Не че аз съм хубав, гледам ризата ми изскочила от анцуга, но местността е хубава.
Риболовните ретроспомени са хубаво нещо,особено когато се споделят!Връщане времето назад,макар и в преносния му смисъл, винаги носи умиление !
Поздравления!

Поздравления!

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
- antivik
- кандидат преподавател
Отварянето на снимките може да е от браузъра. Колеги с Експлорър са се оплаквали от същото, пробвай с Мозилата.
- Христо Рангелов
- разбира нещата
Страхотни снимки, нека по-възрастните членове на форума споделят с нас - по-младите какво е било навремето - каква красота, какъв риболов е било..
Пък след 50 години ще показваме на децата си снимки на риби и те ще питат какво е това..
Пък след 50 години ще показваме на децата си снимки на риби и те ще питат какво е това..
"The more you know, the less you carry"
-
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Страхотни снимки за преди 30 години направо класика уникално 

Риболова е хоби.Наслука 

- кирил великий
- разбира нещата
Митак, твоята въдица барем съхранена ли е?

Да, и сестра ми е била с нас - забравил съм още две снимки.

Да, и сестра ми е била с нас - забравил съм още две снимки.

Я, какъв си хубавец
Ама и дядо ти е голям печенег
Давай, Кирчо, па може и да излезе журналист от теб. Бравос

А като те гледам - меткаш си въдичката и с лява, и с дясна ръка, много рядко нещо сред риболовците. Сега с коя предпочиташ да мяташ?!

А като те гледам - меткаш си въдичката и с лява, и с дясна ръка, много рядко нещо сред риболовците. Сега с коя предпочиташ да мяташ?!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
- кирил великий
- разбира нещата
С дясната, Доценте, но тогава се бях дясно развъртял - щеше да ми изпадне рамото - три дни поред мятане от 7 до 13 часа. (Часовете ми със задочното обучение минаха, така че казвай кога ще ходим на Лобош? Пиши ми на лични, приятелю!
- antivik
- кандидат преподавател
Интересно че са цветни...то те тогава точно се появяваха(или малко преди това, ние в училище проявявахме и прожектирахме в кръжока кино ленти 8 и 16мм.), а да си ги снимаш сам и проявиш си беше цяла наука(че бяха и много капризни към температурата). При положение, че се минаваше през 4-5 разтвора, че и междинни процеси/засветка(в зависимост от лентата)/. Да не говоря за пакета филтри де се слагаше на копирапарата, но като гледам дядото за онова време, това си бяха професионални апарати със сменяеми обективи/поне този - отворения/.David Kamenov написа:Страхотни снимки за преди 30 години направо класика уникално