Ревълюшън:Саунд кльонк и първи сом...ъъъ....добре де - сомче

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Ревълюшън:Саунд кльонк и първи сом...ъъъ....добре де - сомче

Мнение от GODzillata »

Предистория....

Помня, че няколко дни след като се родих, ме посетиха три влъхви. Едната ме ориса да съм красив и умен :mrgreen: , втората - под голям камък (разбирайте корем :lol: ) - да имам голяма риба (разбирайте ... :wink: ), а пък третата, явно влашка влъхва (а всички власи са педераси! :mrgreen: ) - ме ориса 7 години да не мога да хвана сом.
Може би е имала предвид първите ми седем години от раждането, защото нали те са важни и т.н., к'вото не научиш през тях, след т'ва няма шанс и т.н., и вероятно си е мислила, че няма за какво детето да си губи времето с риболов в тази крехка възраст, ама ако случайно се пробва, бързо ще му мине мерака, когато види, че не хваща.

Добре де, ама детето риболовната муза го посети чак когато беше вече мъж, наскоро попреминал Христовата възраст.
От далечната 2005г. датират първите ми плахи опити да хвана сом на кльонк...започнах да маам с дървото в реката, вкъщи във ваната, по локвите из улиците и ненадейно, седмица по-късно, вече докарвах лелеяния звук.

Всяко лято правех средно между 15 и 30 пускания с лодка по Дунава, кльонкайки вече като про, но резултат нямаше....на всеки друг в лодката ще му удари, но не и на мен! :oops:

7 години по-късно, оборудван с 6 кльонка, опитите продължаваха по системата "тъп, но упорит".....сменях монтажи, стръв и к'во ли не, но не и не! :axe:
Дясната ми мишница беше протрита от кльонкане, направо ми беше писнало от хамалогията цял ден да млатя по водата.
Явно имаше нужда от коренна промяна.... :roll: ....алтернативите бяха или щатен кльонкаджия, на който да му плащам да бучка, а аз само да дебна въдиците, или някаква джаджа, която да възпроизвежда звука и вибрациите.

Тогава възкликнах едновременно и "Еврика!", и "Елементарно, Уотсън!" :mrgreen:
Осени ме отлична на пръв поглед идея, а на втори поглед ми се стори дори гениална! :D

Според мен от самата древност до ден днешен, всички открития, рационализации и нововъведения, се базират на принципа "Хвани мързеливия на работа, че да ти даде акъл".

(Х)именно и мен така ме озари идеята за звуковия кльонк! Колкото повече я развивах, толкова повече си представях идилична картина - седим си 4 човека в лодката под голям чадър и играем белот върху хладилната чанта, лежерно отпивайки студена бира и боцкайки мезелък.
През това време саунд кльонка си кльонка ли, кльонка...
Тъкмо преди да дам ре-контра на всичко коз, въдицата ми се разтърсва, оставям картите, вадя един сом, мяткам го в долапа и си продължавам играта.
И такаааа.....до вечерта, след което бавно се отправяме към брега (бавно, защото лодката е натежала от богатия улов), разтоварваме всичко, от един сом правим чорба, а друг рипа на скарата и си правим гуляночка, та дрънка!

Но да се върнем на идеята и как се разви тя...

/ще продължа след кафето, ама може да ме напъне корема, както обикновено става всяка сутрин, та ще бъде и след ве-це-то :lol: /
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Ревълюшън:Саунд кльонк и първи сом...ъъъ....добре де - с

Мнение от simo72 »

Аре бе Кирооо , кво направи бре - пренадах се ?
Да не те напъна сюргюня :lol: :lol: :lol: !!!
Върл Shimano фен!
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от David Kamenov »

Аз чакам ама искам и снимка да видя :)
Риболова е хоби.Наслука :)
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

Кире,Киреееее..."играеш"ни ти номера! Правиш се на Агата Кристи, :mrgreen: давай бързо нататък,че току виж и ние прихванем от теб това за ве-це-то и няма да можем да дочетем края!!! :lol:
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Добре де, няма да се правя нито на Агата Кристи, нито на Шехерезада, а минавам по същество...

Идеята е следната - вкарване на звук на кльонк и вибрации под водата....спешъл тенкс на kirovd и Ники за спомоществователството откъм хардуеър - кастофон-мастофон с usb и високоговорител, както и на Дани (danata13) за хардурк - сглобяване на всичко.
Изображение
Изображение

И ето го прототипчето:
Изображение

Дръпнах клипове от тюбето с кльонкане, след това ги конвертирах в мп3, след това резнах чисти звуци, съединих ги с пм3 катър/джойнър, после ги усилих с мп3гейн, става и със саунд фордж, направих различни компилации и ги качих на флашка, която от своя страна боднах в usb-то и рийш ли значи - онова чудо взе да кльонка като истинко, а под тръбата се усещаха вибрации! :shock:
Малииииий, те ся го утепах сома! :axe: :mrgreen:

Дойде и вчерашния ден - ден за тестове.
Пуснахме 2 лодки:
Изображение

И отпрашихме към стартовата позиция:
Изображение
Изображение

Бях се развълнувал като малко дете на Коледа, та рекох да охладя страсти:
Изображение
Изображение
Изображение

...освен това трябваше да се гмурна под лодката, за да чуя каквото има да се чува и да сравня звуците от саунд кльонка и обикновения такъв...

/to be continued..., 'щото жената дава зор да ходим на село, та някъде привечер очаквайте включване за резултатите от теста и развоя :P /
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

Ма колко си Гадеееен .......
Върл Shimano фен!
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Малееее....Това изобретение , ако проработи спокойно може да кандидатства за рекордите на Гинес.Гениална идея.С нетърпение чакаме резултатите.
Риболовец,а не рибар съм аз!!
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

GODzillata написа:...освен това трябваше да се гмурна под лодката, за да чуя каквото има да се чува и да сравня звуците от саунд кльонка и обикновения такъв...
Рискувал си много,брат! Ами,ако някое сомище те беше взело за стръв,какво правим тогава... :roll: .То е ясно де-репортаж немаше да има и сома доволен щеше да си плува из ряката!!! :lol:
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Малеййй уникален сиии хубаво изобритение ама ние не мож да чакаме :)
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Търпението е добродетел! :wink:

Лирическо отклонение...

На село брахме домати, голям кеф е да ти замирише на истински домат, навя ми спомени за ученическите бригади от едно време, когато ходехме предимно на гроздобер или на доматобер.
Ето ми доматитУ:
Изображение
...хубави, червени, натурален продукт отвсякъде, а не като ония гумените и безмирисните в търговските вериги.

Върнах се до града, защото (който няма в главата - има в краката, а в случая - в резервоара :oops: ) бях забравил ключа за мотора, а трябва да хвърля една поливка на другите домати, за да станат и те румени и червени....не че това ви интересува така живо, както саунд-кльонка, ама все пак да споделя де... :mrgreen:

И такааа.....проведохме серия от експерименти...
...резултатите от които ще споделя по-късно днес, че сега жената ме чака на градината. :D

Само набързо да вметна лирическо отклонение 2 - качихме се по-нагоре по течението, за да започнем вече и да ловим, но пътьом се отбихме при нашите приятели Кало, Васко и шурето, които много ентусиазирано още от рано сутринта бяха застъпили на същото място, на което правихме откриването, та сега се бяха сбрали да правят закриване....както си му е реда - палатки, скари-бири и т.н.

Когато пристигнахме при тях, те вече бяха хапнали-пийнали и се бяха отдали на риболов по стар плувкарски обичай:
Изображение

За да не им пречим и да плашим мирните риби, с лодките се изстреляхме на отсрещния остров, където беше наш ред за хапка-пийка:
Изображение

След като се надумкахме, най-накрая дойде времето да се впуснем сред сомските риболовни полета, та да нахраним и добичетата.
Аз, Марио и Дани бяхме в първата лодка, а Митя и баща му след нас.
Пуснахме устройството в действие...
Изображение

и...

Ще продължа по-късно, щом се прибера. :wink:
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

I'm back или с други думи - яла ме те! :D

Та значи пуснахме тръбата във водата и все се питах кога ли гранична полиция ще долети с катера, за да види к'во е това - базука или торпедо. :lol:

Както ще видите от клипа в края, завъртаха се риби под тръбата, но единствения удар на сом беше точно до колоната на моста, явно там се е получил някакъв резонанс, стълбът на колоната е подействал като своего рода усилвател/разпръсквател на звука....та точно там за първи път през живота си усетих как нещо се заигра с въдицата ми, наведе върха надолу, подадох му малко, след което засякох, усетих, че е там, започнах да навивам мултито, изкарах го до лодката и с разочарование установих, че сомлето е малко по-голямо от попова лъжичка! :evil:

С въдицата го метнах в лодката, първо Марио се опита да му извади куката...
Изображение
...а тя беше яко навътре, нямахме нито кукоизваждач, нито клещи.

След това и Дани се пробва:
Изображение

...но уви, хайванчето сдаде багажа:
Изображение

Слънцето изведнъж се наклони към водата като въдица след удар на голям сом:
Изображение

Та да не иде зян, снощи биде разфасован и маринован:
Изображение

Днес бе паниран:
Изображение

И напълно в духа на фракция "Хвани и изпържи"...
Изображение
..., най-накрая и у дома замириса на пържена риба! :D :drinkers:

Що се касае до саунд кльонка - устройство, принцип на действие, ъпгрейд и т.н., ще отворя нова тема в раздел "Как да си поправя или направя...?", където ще се впусна в подробности и всички заедно да доразвием идеята. :wink:

Ей го клипа, мерси, Ач! :drinkers:
[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/h4-rp0LMzlA?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/h4-rp0LMzlA?ve ... g_BG&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]

Кофтито е, че телефонът ми се беше намокрил и клипът е станал без звук, та му вградих звук от кльонк, който съм ползвал в тръбата, само че този в клипа не е усилен.
Последно промяна от GODzillata на Нед Окт 07, 2012 6:35 pm, променено общо 1 път.
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

Тез червени домати ..кой ги мамо разклати.....Голям ум български трябва за това устройство..Ша дойде време и сом да хване..
Изображение
Най добрите са тук
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Хубав излет обаче много се проточи а като гледам яко пиеш кенчета за соларния панел аз вече съм събрал около 80 :)
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

David Kamenov написа:Хубав излет обаче много се проточи а като гледам яко пиеш кенчета за соларния панел аз вече съм събрал около 80 :)
Утре ще преброя моите. :wink:

Дискусията и събирането на идеи за звуковия кльонк :arrow: тук
Аватар
d_bozhkov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от d_bozhkov »

Тоз КИРО бре !
Патентовай го докато не са ти откраднали идеята ! :wink:
Изображение
Насакото Яката:ма странен човек си...като кажа "да ВИ *ба ***ката майна" сьм се ЗАЯЖДАЛ..като кажа нещо по деликатно-не се разбира..бе цел живот ли така ще си прекарам-НЕРАЗБРАН
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”