Моя пушен паламуд

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
vladimir1974
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 447
Регистриран на: Нед Яну 29, 2006 11:06 am
Местоположение: varna
Обратна връзка:

Моя пушен паламуд

Мнение от vladimir1974 »

Добро утро колеги.Пускам тази тема за закуска,тъй като казват ,че паламуда бил токсичен.За това изчаках една нощ ,като при гъбите да се уверя,че рецептата ми е добра. :) И така тази година морето е фраш от сафрид,паламуд,чернокоп и лефер.Аз съм си фен на сладковедния риболов,но съм голям кулинар/гурме -любител/ :D и реших да направя един пушен паламуд.Макар че за първи път правя мисля ,че резултата бе отличен-в готврството е така както в риболова:трябва да се готви с голям мерак и любов!Не случайно най-добри готвачи са мъже.Аз знам и отговора защо?Защото знаем най-подходящото мезе на всяка напитка.... :drinkers: Та да не се отклонявам много,при тези цени на паламуда от 5-8лв просто няма как да не се изкуши един човек,като се има предвид, че има сирене пълно с палмово масло и боклуци за 14лв/кг....Купих 6 риби по 900гр,изчистих ги добре/ без глави/ и ги сложих в една пластмасова кофа пълни в коремите и навсякъде около тях с морска сол за 48ч.После извадх рибата и я измих добре,тъй като пак си пуска кръвчица.Направих солен разтвор:на 1л вода 250гр морска сол и отново 48ч,след това отново измиване и солен разтвор за 24 ч,но 1лвода :150гр сол.На петия ден извадих рибата,измих я и я накисах в студена вода 2 пъти смених водата през 30 мин да се обезсоли.Направих отново солен разтвор,но 1л вода: 40гр сол т.е.4% соленост и пак рибата за 24 часа.Извадих я след 6 тия ден съвсем леко я минах през чешмата само повърхностно я изплакнах и я оставих да се отцеди.След 6часа на вилата започнах приготовление за опушване.
Изображение

Изображение

Тъй като нямам пушилня,използвах една тенекия в която сложих на дъното 5-6см натрошени черешови клечки.На тънка арматура закачих рибата с тел и я провисих вътре в тенекията.Оказа се ,че рибата е дълга и приспособих/импровизирах/с една ламарина да удължа тенекията за да не се допира рибата в клечките.Отдолу под тенекията запалих огън,като гледам да не е много силен просто да си дими вътре.Отгоре покрих с един капак за да задържа пушека.
Изображение

тук вече с капака-ще става работа :supz:
Изображение

Така процедурата продължи неосетно един час.Ето и дългоочаквания резултат:
Изображение

Тук вече си викам-ще се пие водка яко.... :drinkers:

Изображение
И така оставих рибата да изстине и се прибрах в къщи.Е ,оставих една риба на тъщата и тъста да се облажат все пак техния терен опуших :D /щом апне тъщата,ще е мирна къщата :D /.Абе да ви кажа миришех си на коминочистач,но жертвата си струва-уверявам Ви.
В къщи увих в алуминиево фолио всяка една риба по отделно и после в стреч фолио за да немирише в хладилника.Оставих и една риба за тестдрайв с жената защото бях много любопитен от творението си,но колкото и нескромно да звучи, пак се представих отлично в кулинарния ден.Забърках една салатка и...
Изображение

Тук е обезкостена с лимонов сок,копър,зехтин/Минерва екстравърджин-то другите не са зехтини,а разни творения на алхимици/,и воден лук от с.Български извор/по пътя Варна-София там го продават и много го уважавам,доближава се до френския шалот т.е.там го продават,а се произвежда в с.Пещерна/ и най-Важната съставка-изпотена украинска водка от фризера....Жената започна да обикаля кат котарак,та викам да атакуваме.... :drinkers: Наистина стана супер!
Изображение
Не ми се мисли като занеса на работа какво посиране ще направим :drinkers: :butthead: хаха :D Та това е от мен колеги.Отегчително,но реших да пусна една подробна тема ,тъй като съществуват много,но неточни рецепти.Бях решил да пускам и една за хрупкава платика с Хайникен,но само ще ви покажа една снимка от кухнята ми,а който иска подробности да пише на ЛС.
Изображение
Гледам станало 9,30ч....ами да я мятаме колеги :drinkers: ...все пак е и неделя :D

пп.На сол стана идеална,може да си препечетe и филийки с нея.... :drinkers:
Последно промяна от vladimir1974 на Нед Окт 14, 2012 2:58 pm, променено общо 1 път.
kasmet
Аватар
miroki
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 174
Регистриран на: Нед Авг 08, 2010 4:49 pm

Re: Моя пушен паламуд

Мнение от miroki »

Поздрави колега.
Много добре е станало.
Жалко, че не си ми колега, да донесеш на работа :)
Изработка на сайт: http://www.sitemiroki.net
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Моя пушен паламуд

Мнение от GODzillata »

Super! :smt023 :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
барона
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1093
Регистриран на: Съб Авг 29, 2009 6:27 pm
Местоположение: КАЗАНЛЪК

Re: Моя пушен паламуд

Мнение от барона »

:drinkers: :prayer: :drinkers:
Колкото повече толкова повече!
Аватар
pala4a82
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 147
Регистриран на: Чет Яну 06, 2011 10:03 pm
Местоположение: ямбол

Re: Моя пушен паламуд

Мнение от pala4a82 »

:drinkers: :drinkers:
риболова е болест която не се лекува само се задълбочява
mitko1959
новобранец
новобранец
Мнения: 59
Регистриран на: Вто Мар 16, 2010 9:00 am

Re: Моя пушен паламуд

Мнение от mitko1959 »

Супер :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3454
Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
Местоположение: Кърджали

Re: Моя пушен паламуд

Мнение от antivik »

Много сол, много нещо бе брат, па трябва и мегдан къде да го димиш, тая работа не става за у апартамента :? , ще дофтаса пожарната :lol: :drinkers: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7798
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Re: Моя пушен паламуд

Мнение от chirusa_bg »

Голям мераклия си :rolleyes:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1512
Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 10:30 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Моя пушен паламуд

Мнение от hristotihov »

Аз не разбрах, след като рибата не е токсична що си давал на жената и тъщата? :wink: :lol:
Наздраве, украинските водки са №1 :drinkers:
нямам живарник
Аватар
harigt
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 110
Регистриран на: Сря Фев 02, 2011 3:15 pm
Местоположение: гр,Пазарджик

Re: Моя пушен паламуд

Мнение от harigt »

:drinkers: :rock: :partyman: :prayer:
Бате Хари
Аватар
botur
фен клуб-скобар
Мнения: 134
Регистриран на: Нед Яну 23, 2011 11:08 pm
Местоположение: Плевен

Re: Моя пушен паламуд

Мнение от botur »

Браво колега :yawinkle:
Много мастика ща замине с тази рецепта :drinkers: :partyman:
Поздрави...
Изображение Изображение Изображение Изображение
fanti4ko
новобранец
новобранец
Мнения: 20
Регистриран на: Пет Фев 24, 2012 1:02 pm

Re: Моя пушен паламуд

Мнение от fanti4ko »

Рано-рано ми потекоха лигите :D
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Re: Моя пушен паламуд

Мнение от sapuna »

Жената започна да обикаля кат котарак
Да ти кажа ... и аз! Мятам гащите,излизам да купя риба и започвам!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5903
Регистриран на: Пет Май 01, 2009 4:24 pm
Местоположение: Stockholm

Re: Моя пушен паламуд

Мнение от Красимир Атанасов »

Ако някога се престраша да опитам от тази риба,това ще е рецептата.
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7322
Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
Местоположение: гр. Карлово

Re: Моя пушен паламуд

Мнение от Бачо Илия »

:D :drinkers: :drinkers:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”