Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум

Моя пушен паламуд
Модератор: sapuna
- vladimir1974
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Моя пушен паламуд
Добро утро колеги.Пускам тази тема за закуска,тъй като казват ,че паламуда бил токсичен.За това изчаках една нощ ,като при гъбите да се уверя,че рецептата ми е добра.
И така тази година морето е фраш от сафрид,паламуд,чернокоп и лефер.Аз съм си фен на сладковедния риболов,но съм голям кулинар/гурме -любител/
и реших да направя един пушен паламуд.Макар че за първи път правя мисля ,че резултата бе отличен-в готврството е така както в риболова:трябва да се готви с голям мерак и любов!Не случайно най-добри готвачи са мъже.Аз знам и отговора защо?Защото знаем най-подходящото мезе на всяка напитка....
Та да не се отклонявам много,при тези цени на паламуда от 5-8лв просто няма как да не се изкуши един човек,като се има предвид, че има сирене пълно с палмово масло и боклуци за 14лв/кг....Купих 6 риби по 900гр,изчистих ги добре/ без глави/ и ги сложих в една пластмасова кофа пълни в коремите и навсякъде около тях с морска сол за 48ч.После извадх рибата и я измих добре,тъй като пак си пуска кръвчица.Направих солен разтвор:на 1л вода 250гр морска сол и отново 48ч,след това отново измиване и солен разтвор за 24 ч,но 1лвода :150гр сол.На петия ден извадих рибата,измих я и я накисах в студена вода 2 пъти смених водата през 30 мин да се обезсоли.Направих отново солен разтвор,но 1л вода: 40гр сол т.е.4% соленост и пак рибата за 24 часа.Извадих я след 6 тия ден съвсем леко я минах през чешмата само повърхностно я изплакнах и я оставих да се отцеди.След 6часа на вилата започнах приготовление за опушване.

Тъй като нямам пушилня,използвах една тенекия в която сложих на дъното 5-6см натрошени черешови клечки.На тънка арматура закачих рибата с тел и я провисих вътре в тенекията.Оказа се ,че рибата е дълга и приспособих/импровизирах/с една ламарина да удължа тенекията за да не се допира рибата в клечките.Отдолу под тенекията запалих огън,като гледам да не е много силен просто да си дими вътре.Отгоре покрих с един капак за да задържа пушека.

тук вече с капака-ще става работа

Така процедурата продължи неосетно един час.Ето и дългоочаквания резултат:

Тук вече си викам-ще се пие водка яко....

И така оставих рибата да изстине и се прибрах в къщи.Е ,оставих една риба на тъщата и тъста да се облажат все пак техния терен опуших
/щом апне тъщата,ще е мирна къщата
/.Абе да ви кажа миришех си на коминочистач,но жертвата си струва-уверявам Ви.
В къщи увих в алуминиево фолио всяка една риба по отделно и после в стреч фолио за да немирише в хладилника.Оставих и една риба за тестдрайв с жената защото бях много любопитен от творението си,но колкото и нескромно да звучи, пак се представих отлично в кулинарния ден.Забърках една салатка и...

Тук е обезкостена с лимонов сок,копър,зехтин/Минерва екстравърджин-то другите не са зехтини,а разни творения на алхимици/,и воден лук от с.Български извор/по пътя Варна-София там го продават и много го уважавам,доближава се до френския шалот т.е.там го продават,а се произвежда в с.Пещерна/ и най-Важната съставка-изпотена украинска водка от фризера....Жената започна да обикаля кат котарак,та викам да атакуваме....
Наистина стана супер!

Не ми се мисли като занеса на работа какво посиране ще направим
хаха
Та това е от мен колеги.Отегчително,но реших да пусна една подробна тема ,тъй като съществуват много,но неточни рецепти.Бях решил да пускам и една за хрупкава платика с Хайникен,но само ще ви покажа една снимка от кухнята ми,а който иска подробности да пише на ЛС.

Гледам станало 9,30ч....ами да я мятаме колеги
...все пак е и неделя 
пп.На сол стана идеална,може да си препечетe и филийки с нея....

Тъй като нямам пушилня,използвах една тенекия в която сложих на дъното 5-6см натрошени черешови клечки.На тънка арматура закачих рибата с тел и я провисих вътре в тенекията.Оказа се ,че рибата е дълга и приспособих/импровизирах/с една ламарина да удължа тенекията за да не се допира рибата в клечките.Отдолу под тенекията запалих огън,като гледам да не е много силен просто да си дими вътре.Отгоре покрих с един капак за да задържа пушека.

тук вече с капака-ще става работа

Така процедурата продължи неосетно един час.Ето и дългоочаквания резултат:

Тук вече си викам-ще се пие водка яко....

И така оставих рибата да изстине и се прибрах в къщи.Е ,оставих една риба на тъщата и тъста да се облажат все пак техния терен опуших

В къщи увих в алуминиево фолио всяка една риба по отделно и после в стреч фолио за да немирише в хладилника.Оставих и една риба за тестдрайв с жената защото бях много любопитен от творението си,но колкото и нескромно да звучи, пак се представих отлично в кулинарния ден.Забърках една салатка и...

Тук е обезкостена с лимонов сок,копър,зехтин/Минерва екстравърджин-то другите не са зехтини,а разни творения на алхимици/,и воден лук от с.Български извор/по пътя Варна-София там го продават и много го уважавам,доближава се до френския шалот т.е.там го продават,а се произвежда в с.Пещерна/ и най-Важната съставка-изпотена украинска водка от фризера....Жената започна да обикаля кат котарак,та викам да атакуваме....

Не ми се мисли като занеса на работа какво посиране ще направим

Гледам станало 9,30ч....ами да я мятаме колеги

пп.На сол стана идеална,може да си препечетe и филийки с нея....

Последно промяна от vladimir1974 на Нед Окт 14, 2012 2:58 pm, променено общо 1 път.
kasmet
Re: Моя пушен паламуд
Поздрави колега.
Много добре е станало.
Жалко, че не си ми колега, да донесеш на работа
Много добре е станало.
Жалко, че не си ми колега, да донесеш на работа

Изработка на сайт: http://www.sitemiroki.net
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Super!

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Супер

- antivik
- кандидат преподавател
Много сол, много нещо бе брат, па трябва и мегдан къде да го димиш, тая работа не става за у апартамента
, ще дофтаса пожарната
.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Голям мераклия си 

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз не разбрах, след като рибата не е токсична що си давал на жената и тъщата?
Наздраве, украинските водки са №1

Наздраве, украинските водки са №1

нямам живарник
Рано-рано ми потекоха лигите 

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Да ти кажа ... и аз! Мятам гащите,излизам да купя риба и започвам!Жената започна да обикаля кат котарак
- Красимир Атанасов
- учете се от него