Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

Избор макара.
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Избор макара.
Помогнете за избор между макарите:
модел 30
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=7652
или това:
http://shop.fishing-mania.com/viewreels ... =view#comm
Макарите ще се ползват с малко натоварване (10-15 пъти на сезон)
Ще се ползват за морски риболов в Гърция на плувка, бомбарда или за блесна/воблер
Също така и в сладководни води за плувка, блесна/воблер .
Ще бъде поставена на мачова пръчка
модел 30
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=7652
или това:
http://shop.fishing-mania.com/viewreels ... =view#comm
Макарите ще се ползват с малко натоварване (10-15 пъти на сезон)
Ще се ползват за морски риболов в Гърция на плувка, бомбарда или за блесна/воблер
Също така и в сладководни води за плувка, блесна/воблер .
Ще бъде поставена на мачова пръчка
- lif3house
- разбира нещата
Re: Избор макара.
Един глас за Тика-та. Напиши ги двете макари в търсачката и ще ти излезнат мненията на колегите за тях.
- plamenski4
- вече хвърля и на тежко
Имам първата и съм много доволен
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Всъщност това което намирам като разлика е в шпулите.
Как ще се държи тиката ако и навъртя корда 0,18 /130м на шпулата (тя хваща 0,20/210м). Ще се усеща ли при замятане това че не е пълна шпулата. Задължително ли е да се сложи друго влакно като основа преди основното за да се запълни шпулата за оптимално състояние при замятане
При шекспира има две различни шпули 0,17/100м , 0,20/180
Как ще се държи тиката ако и навъртя корда 0,18 /130м на шпулата (тя хваща 0,20/210м). Ще се усеща ли при замятане това че не е пълна шпулата. Задължително ли е да се сложи друго влакно като основа преди основното за да се запълни шпулата за оптимално състояние при замятане
При шекспира има две различни шпули 0,17/100м , 0,20/180
-
- разбира нещата
Аз пълня шпулата на 2-3 милиметра от ръба и си мисля , че е добре. Ако е повече ще се изнизва прекалено лесно и ще има проблеми с оплитане. Ако е по-малко ще има проблем с дистанцията на замятане.
За макарите нямам мнение, не практикувам морски и спининг риболов, а за мачов риболов макарите са други.
За макарите нямам мнение, не практикувам морски и спининг риболов, а за мачов риболов макарите са други.

-
- научил се да хвърля
Имах шекспира и бих го определил като доста слаба макара. Малък драг, аванса има много какво да се желае, но реди добре влакното. Въртял съм тиката и ти я препоръчвам пред Шекспира.
- Румбата
- разбира нещата
Както ти казват колегите Шекспира има само една хубава страна и тя е реденето на влакното .Тиката е в пъти по качествена и надеждна ,има само една слаба страна -пружината на бигела ,често се чупи ! Но ,това не е проблем ,има ги резервни и не са скъпи и лесно се сменят ! 

Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
- Vid
- кандидат преподавател
Подкрепям по горното. Виж и Риобитата, за малко повечко пари са много по добри............rumbata написа:Както ти казват колегите Шекспира има само една хубава страна и тя е реденето на влакното .Тиката е в пъти по качествена и надеждна ,има само една слаба страна -пружината на бигела ,често се чупи ! Но ,това не е проблем ,има ги резервни и не са скъпи и лесно се сменят !
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Тиката никак не е лоша за цената си, но не знам как се справя със солената вода.... Проучи добре този въпрос при избора на макара, за да не се наложи да я сменяш след първия излет. Аз не мога да помогна особено, единствената макара, която ползвам за морски риболов е Риоби Ексия, справя се добре за момента, но я мия след всеки излет.
Морската вода е сериозно изпитание за всяка макара и е по-добре да дадеш някой лев повече за такава, която се е доказала в тези условия, отколкото да сменяш често макарите.
Морската вода е сериозно изпитание за всяка макара и е по-добре да дадеш някой лев повече за такава, която се е доказала в тези условия, отколкото да сменяш често макарите.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Благодаря за мненията. Определено ще се взима Тика.
А що се отнася до солената вода няма да навреди на алуминия от които са направени шпулите. Другото е въпрос на уплътнения против проникване навътре в тялото и лагерите, но пък тук отиваме в друго ценово измерение.
Като си направя сметка за начина на експлоатация при мен от кея или внимателно на плажа, а също така и от по-малката и експлоатация в такива условия ....мисля че няма да има проблем.
По притеснителен е пясъка който директно може да влезне към въртящите се части на макарата.
А що се отнася до солената вода няма да навреди на алуминия от които са направени шпулите. Другото е въпрос на уплътнения против проникване навътре в тялото и лагерите, но пък тук отиваме в друго ценово измерение.
Като си направя сметка за начина на експлоатация при мен от кея или внимателно на плажа, а също така и от по-малката и експлоатация в такива условия ....мисля че няма да има проблем.
По притеснителен е пясъка който директно може да влезне към въртящите се части на макарата.
-
- научил се да хвърля
пясък е в пъти по-бързо смъртоносен от сол. особено морски пръски на плажа със съвсем малки частици пясък в тях. драг-а заминава за нула време заедно със лагера на бигела. виж дали макарата има запечатан драг. ако няма по добре потърси друг модел.
Макарата е много нежна и приятна.
А това и е карантията:

А това и е карантията:
Здравейте колеги! Реших да питам в темата на колегата, за да не пускам излишни теми.
От няколко години чакам макарата с която ходя на риболов с бомбарда (един Шекспир) да се счупи, за да си купя нова. Тя не се счупи, но аз вече съм взел решение за купуване
. Остава най-трудното изборът!!!
Спрял съм се на няколко модела макари, данните на които съм събрал тази таблица:

Моля, колегите да дадат мнение за качествата на макарите, проблеми при експлоатация, предимства и недостатъци т.н. Спрял съм се на размер 30, като смятам, че шпула с такъв капацитет позволява постигането на добра дистанция при достатъчно ниско тегло на макарата.
Ползвам от 2005г. Окума Инспира 20 за спининг и съм изключително доволен от качествата на макарата.
В таблицата липсва Рьоби Заубер, но не открих оферта на цена по-ниска от 100 долара, а такава е и цената в България.
И само като инфо - изпуснах изключително предложение - Квантум енерджи 3000 само за 72 долара
От няколко години чакам макарата с която ходя на риболов с бомбарда (един Шекспир) да се счупи, за да си купя нова. Тя не се счупи, но аз вече съм взел решение за купуване

Спрял съм се на няколко модела макари, данните на които съм събрал тази таблица:

Моля, колегите да дадат мнение за качествата на макарите, проблеми при експлоатация, предимства и недостатъци т.н. Спрял съм се на размер 30, като смятам, че шпула с такъв капацитет позволява постигането на добра дистанция при достатъчно ниско тегло на макарата.
Ползвам от 2005г. Окума Инспира 20 за спининг и съм изключително доволен от качествата на макарата.
В таблицата липсва Рьоби Заубер, но не открих оферта на цена по-ниска от 100 долара, а такава е и цената в България.
И само като инфо - изпуснах изключително предложение - Квантум енерджи 3000 само за 72 долара

pdimitrof написа:Или както бех писал в Манията - Заубера, това е сиромашката Стела ..............
Докато оглеждах различните макари и се чудех коя да избера, си взех това макаре:

сега се кефя и чакам да я пробвам в "бойни" условия!!!!

сега се кефя и чакам да я пробвам в "бойни" условия!!!!

pdimitrof написа:Или както бех писал в Манията - Заубера, това е сиромашката Стела ..............