Избор макара.

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Аватар
del71
новобранец
новобранец

Избор макара.

Мнение от del71 »

Помогнете за избор между макарите:

модел 30
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=7652

или това:
http://shop.fishing-mania.com/viewreels ... =view#comm

Макарите ще се ползват с малко натоварване (10-15 пъти на сезон)
Ще се ползват за морски риболов в Гърция на плувка, бомбарда или за блесна/воблер
Също така и в сладководни води за плувка, блесна/воблер .
Ще бъде поставена на мачова пръчка
Аватар
lif3house
разбира нещата
разбира нещата

Re: Избор макара.

Мнение от lif3house »

Един глас за Тика-та. Напиши ги двете макари в търсачката и ще ти излезнат мненията на колегите за тях.
Аватар
plamenski4
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от plamenski4 »

Имам първата и съм много доволен
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

+ Един глас за Тика-та
Аз там съм пораснал...
Аватар
del71
новобранец
новобранец

Мнение от del71 »

Всъщност това което намирам като разлика е в шпулите.
Как ще се държи тиката ако и навъртя корда 0,18 /130м на шпулата (тя хваща 0,20/210м). Ще се усеща ли при замятане това че не е пълна шпулата. Задължително ли е да се сложи друго влакно като основа преди основното за да се запълни шпулата за оптимално състояние при замятане

При шекспира има две различни шпули 0,17/100м , 0,20/180
kRaikkonen
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kRaikkonen »

Аз пълня шпулата на 2-3 милиметра от ръба и си мисля , че е добре. Ако е повече ще се изнизва прекалено лесно и ще има проблеми с оплитане. Ако е по-малко ще има проблем с дистанцията на замятане.
За макарите нямам мнение, не практикувам морски и спининг риболов, а за мачов риболов макарите са други.
Изображение
FaweQ
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от FaweQ »

Имах шекспира и бих го определил като доста слаба макара. Малък драг, аванса има много какво да се желае, но реди добре влакното. Въртял съм тиката и ти я препоръчвам пред Шекспира.
Аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Румбата »

Както ти казват колегите Шекспира има само една хубава страна и тя е реденето на влакното .Тиката е в пъти по качествена и надеждна ,има само една слаба страна -пружината на бигела ,често се чупи ! Но ,това не е проблем ,има ги резервни и не са скъпи и лесно се сменят ! :wink:
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

rumbata написа:Както ти казват колегите Шекспира има само една хубава страна и тя е реденето на влакното .Тиката е в пъти по качествена и надеждна ,има само една слаба страна -пружината на бигела ,често се чупи ! Но ,това не е проблем ,има ги резервни и не са скъпи и лесно се сменят ! :wink:
Подкрепям по горното. Виж и Риобитата, за малко повечко пари са много по добри............
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Тиката никак не е лоша за цената си, но не знам как се справя със солената вода.... Проучи добре този въпрос при избора на макара, за да не се наложи да я сменяш след първия излет. Аз не мога да помогна особено, единствената макара, която ползвам за морски риболов е Риоби Ексия, справя се добре за момента, но я мия след всеки излет.
Морската вода е сериозно изпитание за всяка макара и е по-добре да дадеш някой лев повече за такава, която се е доказала в тези условия, отколкото да сменяш често макарите.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Аватар
del71
новобранец
новобранец

Мнение от del71 »

Благодаря за мненията. Определено ще се взима Тика.

А що се отнася до солената вода няма да навреди на алуминия от които са направени шпулите. Другото е въпрос на уплътнения против проникване навътре в тялото и лагерите, но пък тук отиваме в друго ценово измерение.

Като си направя сметка за начина на експлоатация при мен от кея или внимателно на плажа, а също така и от по-малката и експлоатация в такива условия ....мисля че няма да има проблем.

По притеснителен е пясъка който директно може да влезне към въртящите се части на макарата.
Straight
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Straight »

пясък е в пъти по-бързо смъртоносен от сол. особено морски пръски на плажа със съвсем малки частици пясък в тях. драг-а заминава за нула време заедно със лагера на бигела. виж дали макарата има запечатан драг. ако няма по добре потърси друг модел.
Аватар
del71
новобранец
новобранец

Мнение от del71 »

Макарата е много нежна и приятна.
А това и е карантията:

Изображение

Изображение
ico_dok
новобранец
новобранец

Мнение от ico_dok »

Здравейте колеги! Реших да питам в темата на колегата, за да не пускам излишни теми.
От няколко години чакам макарата с която ходя на риболов с бомбарда (един Шекспир) да се счупи, за да си купя нова. Тя не се счупи, но аз вече съм взел решение за купуване :lol: . Остава най-трудното изборът!!!
Спрял съм се на няколко модела макари, данните на които съм събрал тази таблица:

Изображение

Моля, колегите да дадат мнение за качествата на макарите, проблеми при експлоатация, предимства и недостатъци т.н. Спрял съм се на размер 30, като смятам, че шпула с такъв капацитет позволява постигането на добра дистанция при достатъчно ниско тегло на макарата.
Ползвам от 2005г. Окума Инспира 20 за спининг и съм изключително доволен от качествата на макарата.
В таблицата липсва Рьоби Заубер, но не открих оферта на цена по-ниска от 100 долара, а такава е и цената в България.
И само като инфо - изпуснах изключително предложение - Квантум енерджи 3000 само за 72 долара :evil:
pdimitrof написа:Или както бех писал в Манията - Заубера, това е сиромашката Стела ..............
ico_dok
новобранец
новобранец

Мнение от ico_dok »

Докато оглеждах различните макари и се чудех коя да избера, си взех това макаре:
Изображение
Изображение

сега се кефя и чакам да я пробвам в "бойни" условия!!!! :D :D :D
pdimitrof написа:Или както бех писал в Манията - Заубера, това е сиромашката Стела ..............
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”