Избор на примамки за Марица – около Пловдив

Модератори: Павел Иванов, sestrata

sharko54
новобранец
новобранец

Избор на примамки за Марица – около Пловдив

Мнение от sharko54 »

:lol: На вниманието на Васко :lol:
Когато преди няколко години, започнах да риболовствам на спининг, аз както и всеки риболовец се сблъсках с въпроса, с какви примамки да ловя? Първоначално започнах по метода „в магазина ми казаха, че това много лови” но бързо разбрах, че голяма част от продавачите или нищо не разбират, или гледат да си разкарат залежалата стока :evil: . Метода „проба-грешка” също не ми хареса по чисто финансови причини :lol: , е точно в този момент разбрах, че е необходимо да чета и форумите се оказаха правилното място. Но тук има един тънък момент, случва се понякога дадена примамки да работи отлично на една река или язовир, а на друга да не работи. От друга страна за начинаещ спинингист (непознаващ добре местата на които лови) да се хвърля на доказани но за съжаление скъпи примамки може би не е най добрия варянт – раздялата е трудна и мъчителна :wink: .
В този ред на мисли реших да споделя впечатленията си за примамки работещи добре при риболова на кефал, конкретно по река Марица и по специално в района около Пловдив.
С долните редове не претендирам за изчерпателност и компетентност, за всеки с малко опит те ще са банални и досадни но преди време за мен щяха да са полезни, надявам се сега да са полезни за някой друг, а всеки който има какво да добави е добре дошъл да сподели.
От друга страна долуизброените примамки са утвърдени и доказани в практиката и ловят не само в Марица около Пловдив :lol: .
Използвания от мен такъм е следния: пръчка EXCEED SPX 2.10м.L/2-7/, влакно монофилно – колмик ONDA MILLE 0.20мм. и макара куча марка. Оказва се, че използвания такъм доста влияе на примамката, в смисъл дали ще можем да извлечем максимума от нея.
В следващите редове ще опитам да опиша един първоначален комплект примамки който по мои виждания покрива повечето риболовни ситуации в района в който риболовствам.
1. Въртящи блесни
1.1 Mepps Aglia / Mepps Aglia Decore – класика, тези блесни работят добре, даже много добре, като размери използвам основно № 2, този размер има достатъчно маса за да лети добре и да не бъде изхвърлян на повърхността от силни течения, бих казал че за мен е най – уловистата блесна, а като начин на водене – колкото по бавно се води, като чели е толкова по добре, задържането в течение на място също върши не лоша работа. № 0 – доста по – лека блесна върши работа при по малки и капризни риби, каточели в по – топло време (по скоро в жегата) превъзхожда №2, но по – добри резултати имам при бързо равномерно водене. За цветове най – много риби имам на цвят S/R, цветове S и С също са добри. В мътна вода № 2 черния цвят - BL понякога върши много добра работа.

1.2 Mepps Aglia Long Cast – страхотен кастиг (внимавайте с върбите на отсрещния бряг) – ползвал съм само № 2 в цвят S, като му нарисувам няколко червени точки за да заприлича на цвят S/R работи още по добре. Воденето – бавно но не много понеже е доста тежка и лесно потъва.
Изображение

1.3 MOSCA – нямам голям опит с тях но не са лоши блесни, малко по – дребни от Мепса. С № 2 се лови добре – някои колеги се кълнат в тях (склонен съм да им вярвам) – по евтини са от мепса, а това е важно. За проводката - като на горните, за цветове - няма опит ловил съм само с медна – хваща.
Изображение

2. Воблери
2.1 GOLDI vibro max – чудесни воблери на добра цена, доказано уловисти, като размери са два варянта 3.4 см. и 2.8 см., като и двата размера ги има в плаващ и потъващ варянт. И двата размера са уловисти и работят добре, аз лично предпочитам да ловя с плаващи воблери поради простата причина, че е възможно да се оставят течението да ги отнесе по-надалече. Доказани разцветки са MRS; MPK; MCC; MFT и MBS. Воблерите се държат добре в течение, търпят всякакво водене.
Изображение

2.2 SALMO HORNET – също отличен воблер на поносима цена, за кефал по Марица предпочитам отново плаващия варянт в размери 3.5 и 4 см. (3.5см. са с една кука), по малките размери специално за моя такъм идват леки и не се постига добра дистанция, а за Марица в повечето случай дистанцията е много важна. Воблера е със силно изразена игра и устойчив в течение, предлага се в голямо разнообразие на цветове но за мен основните са DB; GS; GT и T, последователността е случайна. Търпят всякакво водене.
Изображение

2.3 Salmo Tiny малък воблер с поносима цена - потъващ, лети добре за размерите си и цопва във водата точно, като буболечка. Работи добре в по – тихи участъци с надвиснала над водата растителност. В течения не е най добрия избор. Като цветове имам впечатления само от ВТ – лови, но колеги казват, че са доволни и от OYT и SBT. В много топло време е вадил трудни риби – проводката е следната веднага след, като цопне правя няколко оборота с макарата или придърпвам с върха, после пауза и отначало, на равномерно водене също има добри резултати.
Изображение

2.4 ECOGEAR CK 40 F07 – чуден воблер – само дето и цената му вече става по – солена -18 – 20 лв. но е страхотен за Марица и определено отсява по дребната риба. Замята се чудесно (дори и при вятър), паващ, стабилна игра и при силно течение, търпи всякаква проводка, като цвят май най-доказания е 332, но 359 също лови, то май при тези воблери лош цвят няма но преките ми наблюдения са върху тези двата и 333 който се представя по – слабо от тях. Последното по необясними за мен причини – може и да е субективно.
Изображение

На някой може да му направи впечатление, че няма типично туйчинг воблери тип - миноу – рядко ловя с такива и не съм натрупал опит и впечатления за тях как биха работили в този район на Марица.
sharko54
новобранец
новобранец

Re: Избор на примамки за Марица – около Пловдив

Мнение от sharko54 »

И така, след като уточнихме най - необходимото за едно добро начало в риболова на кефал по Марица в района на Пловдив :wink: ,( а и не само) неизбежно идва момента в който ще се замислим и за нещо допълнително.
Не рядко се случва рибата да е позиционирана близо до дъното или на самото дъно и да не иска да се вдигне към преминаващите над нея примамки. По мой наблюдения това често се случва лятото в дебелите бързеи и на есен в местата с по – бавно течение. Тук следва да уточня, че не става въпрос за супер дълбоководен риболов, а за достигане на дълбочини от порядъка на 1.5 – 2 м. Може да използваме и някои от гореописаните воблери в потъващ варянт, като след приводняването им просто изчакваме те да потънат до самото дъно.

Rapala Ultra Light Shad – бавно потъващ воблер, с цена около 11 – 12 лв. По принцип гази до около 1.5м. но ако се води в течение и с наведен връх на пръчката слиза и по – дълбоко. Като цяло е стабилен в бърза вода но не трябва да се прекалява със скоростта на обиране. Тъй, като е потъващ има варянт да го оставим да потъне сам до необходимата дълбочина. Играта му е доста фина и дори закачането на малки водорасли, които носи водата (а това в нашия район на реката се случва често) я разваля и примамката спира да работи. Примамката се движи доста отвесно и при достигане на дъното опира лопатката на воблера, а тройките остават по – горе, което от своя страна намаля закачанията и може да се води, като „стърже” по дъното – последното си е риск на ваша отговорност . Начин на водене – равномерно и равномерно с придърпвания в по – спокойна вода може би и воденето с паузи ще е ефективно. Като цветове съм ползвал G и CH – работят но предполагам, че и другите ще са удачни.
Изображение

Ecogear CX 35HS – малък плуващ воблер, който гази на дълбоко – просто чудесно, само дето и неговата цена е чудесна, 18 – 20лв . По указания воблера гази до 1.4м. но в течение с наведен връх на пръчката (и може би по – тънко влакно) може да слезе и по-дълбоко. Лети добре но и той както предишния е чувствителен към закачени по него дребни водорасли – просто му убиват играта. Малко е нестабилен – при бързо обиране в силно течение има склонност да се преобръща. Добри резултат има, както на бавно равномерно водене със задържания, така и на бавно водене с придърпвания. Като цветове съм ползвал само 373 – и работи, според мен биха работили и 374, 537 и 535. Воблера го има и във варян - плуващ, 4 см., по тежък и гази до 2.3м. Не съм го ползвал и ще се радвам ако някой сподели впечатления за него.
Изображение
Аватар
nxx
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от nxx »

ЕВАЛА!!! :)
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

sharko54 написа:.....В този ред на мисли реших да споделя впечатленията си за примамки работещи добре при риболова на кефал, конкретно по река Марица и по специално в района около Пловдив......
.....за всеки с малко опит те ще са банални и досадни но преди време за мен щяха да са полезни, надявам се сега да са полезни за някой друг.....
:smt038 :smt038 :smt038 :smt038 :smt038 Просто съм възхитен от самата тема и въобще от идеята да споделиш тази информация.
Аз съм от Пловдив.Тепърва прохождам в спининга и за сега,като ида на Марица,мятам където ми падне и каквото ми падне.И така също ми е кеф,но все е по - добре да има някаква информация за примамки,места и т.н. отколкото да играя на "тото". :lol:
Изображение
Изображение
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Мога само да добавя, че ползвам същия такъм и почти изцяло същите примамки за риболов на кефал в долното течение на реката. Мога да добавя още една превъзходно работеща въртележка Mepps Comet Decore в разцветки S/R и G/R, която за разлика от аглията има по тънко и издължено листо и работи много добре в бързеите.
Изображение
Да допълня и Yo-Zuri L-Minnow, който лети далече и има добра и устойчива игра в теченията.

От така изброените примамки от колегата, не съм доволен от Mepps Aglia Long Cast – страхотен кастиг, но поне при мен не лови...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
kesh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kesh »

Адмирирам темата и ще я следя с интерес!
Бих искал да добавя Mepps XD №2 сребриста. Това лято беше най-успешната примамка за мен на Марица. Имам над 50 кефала за сезона и 4-5 расперчета.
Изображение
Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
vidrin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vidrin »

Адмирации за всички герой :drinkers:
а някой да има успехи на сом и коя е подходяща ?
тук в германия съм наблудавал да вадят сом на подобно като воблера ама самоче без човка а дупка ( извинявам се че незнам точно как се казва )
Рибар измъква голяма щука от реката.
- Горката риба! - въздъхва минаваща жена.
- Сеньора, ако тя не си отваряше устата, това изобщо нямаше да й се случи!

Изображение
sharko54
новобранец
новобранец

Мнение от sharko54 »

Vid написа:Да допълня и Yo-Zuri L-Minnow, който лети далече и има добра и устойчива игра в теченията.
Изображение
С тази примамка нямам много риби, не я използвам често и следващите редове са по - скоро впечатления събрани от четене на форуми отколкото лични, ако някой не е съгласен или иска да допълни нещо нека го направи.
Воблера е с много добър кастинг - лети страхотно. Цена някъде между 14 - 18 лв. Предлага се само във варянт - потъващ -различни размери, като за кефал се ползва основно 33 мм. и 44 мм. модели, от мнения на колеги по форумите се оказва, че 44 мм. размер е по - уловист. Воблера има стабилна игра и е изключително устойчив в течение. В спокойна вода играта му е малко мудна и трябва да се води доста бързо - в бързеите е истинската сила на L-Minnow, като проводка добри резултати дава задържането му в бързея, задържане в бързей последвано от дълго и бавно придърпване с пръта срещу течението последвано от много бавното връщане на пръчката в изходно положени (имитира се рибка която не ноже да се справи със силното течение и е избутвана от него). При задържане на място в силно течение с повдигане и сваляне на върха на пръчката воблера се движи от дъното към повърхността и обратно.
За цветовете май - най работещи са М37, М92 и М101 но може и да бъркам нека колегите които го ползват по често да споделят.
Колега Vid, кой цвят работи успешно при теб?
sharko54
новобранец
новобранец

Мнение от sharko54 »

един въпрос към колегите
дали имате впечатления от воблерите jacko - и по специално за модели и цветове, които работят добре за кефал по р. Марица в района около Пловдив :) , е ако имате успехи и в други части на реката също ще се радвам да ги споделите.

П.С.
Знам че на всеки воблер може да се хване риба на всякъде :wink: но ще се радвам ако споделените мнения за за примамки (модели и цветове) с които ловите целенасочено и хващате често.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

sharko54 написа:
Vid написа:Да допълня и Yo-Zuri L-Minnow, който лети далече и има добра и устойчива игра в теченията.
Изображение
С тази примамка нямам много риби, не я използвам често и следващите редове са по - скоро впечатления събрани от четене на форуми отколкото лични, ако някой не е съгласен или иска да допълни нещо нека го направи.
Воблера е с много добър кастинг - лети страхотно. Цена някъде между 14 - 18 лв. Предлага се само във варянт - потъващ -различни размери, като за кефал се ползва основно 33 мм. и 44 мм. модели, от мнения на колеги по форумите се оказва, че 44 мм. размер е по - уловист. Воблера има стабилна игра и е изключително устойчив в течение. В спокойна вода играта му е малко мудна и трябва да се води доста бързо - в бързеите е истинската сила на L-Minnow, като проводка добри резултати дава задържането му в бързея, задържане в бързей последвано от дълго и бавно придърпване с пръта срещу течението последвано от много бавното връщане на пръчката в изходно положени (имитира се рибка която не ноже да се справи със силното течение и е избутвана от него). При задържане на място в силно течение с повдигане и сваляне на върха на пръчката воблера се движи от дъното към повърхността и обратно.
За цветовете май - най работещи са М37, М92 и М101 но може и да бъркам нека колегите които го ползват по често да споделят.
Колега Vid, кой цвят работи успешно при теб?
Мнението ти е напълно изчерпателно за този вид примамка и не мога да добавя нищо повече към него. Ползвал съм единствено разцветката BL в размера си 44 мм. и съм доволен от резултата - основно в по силно течение и бързеи... Задължително потъващия вариант с проводка близо до дъното.

Относно мнението на kesh
kesh написа:Адмирирам темата и ще я следя с интерес!
Бих искал да добавя Mepps XD №2 сребриста. Това лято беше най-успешната примамка за мен на Марица. Имам над 50 кефала за сезона и 4-5 расперчета.
Изображение
блесната е доста уловиста, работи добре (сребристия вариант) и в двете си големини които притежавам, но определено тази примамка има някакъв дефект - т.е. много често се заплита листото в линията или се качва при замятане и блокира на горното ухо на блесната... Или пък още не съм се научил да замятам правилно :lol: Определено пантерките работят по добре от това..., но и цената им е Х2...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
daniel defoe
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel defoe »

Честичко се явявам, като "пловдивчанин в повече" и мога да споделя следното:
Мáрица е доста тегава за спинингуване река, като се започне от 9-тия километър и се стигне до тръбата (перпендикулярната) над реката след града. Никога не съм имал случай, рибите да предпочетат една и съща примамка/разцветка в 2 поредни излета, като изключение прави само един единствен воблер и то само в показаната по-долу разцветка - винаги съм имал на него удар и/или хваната риба. Воблерът има много специфична игра и е ефективен при бавна поводка!

Savage Gear Fry 35 (3,5 см с тегло 3,5 гр.)

Изображение
ИзображениеИзображение ИзображениеИзображение
Изображение
sharko54
новобранец
новобранец

Мнение от sharko54 »

daniel defoe написа:Savage Gear Fry 35 (3,5 см с тегло 3,5 гр.)

Изображение
Колега дали знаеш продава ли се някъде из Пловдив ?
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

sharko54 написа:един въпрос към колегите
дали имате впечатления от воблерите jacko - и по специално за модели и цветове, които работят добре за кефал по р. Марица в района около Пловдив :) , е ако имате успехи и в други части на реката също ще се радвам да ги споделите.
Тия дни си взех един Джако модел M-01, който се оказа S, а не F както пишеше на опаковката, но не ми е дерт :) . До няколко седмици ще мога да ти дам отговор дали баца или тц по Марицата :D

Според мен локейшъна дали около Пловдив или Свиленград е без значение. Мисля си, че хищническия инстинкт на рибите в реката е един и същ из цялото й протежение и това, че описаните по горе примамки могат да ловят във всички участъци на реката :roll: :)
Изображение
Аватар
daniel defoe
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel defoe »

Колега дали знаеш продава ли се някъде из Пловдив ?
Мога само да гадая :?, не познавам града :shock:, но можеш да си го поръчаш преспокойно Online :wink:
ИзображениеИзображение ИзображениеИзображение
Изображение
sharko54
новобранец
новобранец

Мнение от sharko54 »

май така ще стане :?
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”