Денем или нощем - нюанси на ловене

Модератор: sapuna

Аватар
afgany
ще става разбирач
ще става разбирач

Денем или нощем - нюанси на ловене

Мнение от afgany »

мисля че темата за времето на деня когато трябва да се лови бяла риба е много интересна и ще е добре колегите да споделят техните впечатления по въпроса.

Определено смятам, че времето на свечеряване и началото на ноща карат балата риба да се активизира, мисля че това трае няколко часа а понякога и цяла нощ (май зависи и от количеството риба). Имам и наблюдения че след свечеряване излиза да гони близо до брега и в по-горните слоеве.

През деня също се хващат но тогава като че ли само малките сулки (до кило) са активни, а едрите бели риби са по дъното и не се хранят активно.

Обаче на пролет преди размножаване като че ли е напълно противоположно, на пролет на устието на Жребчево най-дащното времем е от сутрин до обед и за малко към надвечер, а през ноща не пипа. Поне така беше миналата година. (силиконовите джигове бяха в пъти по-успешни от живата стръв).

отварям темата и дано да има и още мнения, щото човек се учи докато е жив май а :D
Последно промяна от afgany на Чет Мар 15, 2007 9:43 am, променено общо 1 път.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Както правилно си загатнал активността на бялата риба през различните части на денонощието зависи от годишния сезон. В най-общи линии през късната пролет, лятото и есента кълването е по-активно рано сутрин (най-вече), привечер или през нощта.
Обратно, в късна есен, зимата и ранната пролет по-добри резултати има в светлата част на деня.
Но изключения и нюанси има колкото щеш, така че е трудно в 1 изречение да се даде общо правило за нещата.
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
rikosheth
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от rikosheth »

Но изключения и нюанси има колкото щеш, така че е трудно в 1 изречение да се даде общо правило за нещата.
Ето ви още един нюанс: дълбочината на която ловим бялата риба.
Успешно съм ловил бяла риба на дъно през деня и в най големите жеги на летните месеци но на дълбочина 15+ метра.
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

Те ви още една тема за размисъл.
преди три години, на яз. "Ст. кладенец", месец август белите кълвяха на около метър дълбочина в един разлив. кълвеше през целия ден без оглед на температурата, но аз си тръгвах обикновено по обед , че не се траеше жегата. за 7 излета тогава записах над 50 бели и едно сомче и това при положение че не я изчаквах много като клъвне , с цел да я закача в устата за да мога да я релиизна после така че имаше и поне още 50 празни кълванета
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Според мен най успешно е лятото през ноща
и през студените месеци през целия ден стига времето да е мрачно, студено, ветровито абе гадно с една дума :D
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Ivak написа:Според мен най успешно е лятото през ноща
и през студените месеци през целия ден стига времето да е мрачно, студено, ветровито абе гадно с една дума :D
Ще си позволя леко да не се съглася, особено с втората част от изречението :roll: Зимно време наистина кълве през деня, но определено силния студ и вятъра, че дори и облаците не влияят положително. Тихото и меко време през зимата е за предпочитане.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Еи сега ще се съгласиш :lol: :lol:

Аз говоря за риболов на жива стръв, на дълбоки места, по възможност най дълбоките в околноста :wink:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Ivak написа:Еи сега ще се съгласиш :lol: :lol:

Аз говоря за риболов на жива стръв, на дълбоки места, по възможност най дълбоките в околноста :wink:
Пак няма да се есъглася, но няма и да противореча, че нямам достатъчна база данни за категорични твърдения :lol: :lol:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

денем или нощем, нюанси на ловене.

Мнение от Диканаров »

Според мен Ивак е прав. Аз най - удачни улови на бяла риба съм правил в мрачни и дъжделиви дни, особено когато са няколко дни поред. Дъждът да ръми и да е без светкавици и гърмотевици и без много вятър, само да бразди. Дълбочина максимална и на дъно на живо рибе. На тъмно успешно съм я ловил и на плитко с голяма бяла светеща тапа. Вечер бялата гони активно и по повърхността и сте чували характерните и приплясквания. Ей какво време е тогава а? :lol:
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Аз сищо не изказвам категорични твърдения :D

Всички обаче ще се съгласим, че силната светлина дразни бялата риба
пробвайте през ноща като хванете бяла риба да я светнете с фенер докато е във водата да видите как превърта :D :lol: .

Та от там тези изводи, пък и най голям успех имам в такива условия, каквито съм описал.

Определено за спинингов риболов на бяла риба, нямам понятие за условията (имам хваната само една по този начин)
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Ivak написа:Аз сищо не изказвам категорични твърдения :D

Всички обаче ще се съгласим, че силната светлина дразни бялата риба
пробвайте през ноща като хванете бяла риба да я светнете с фенер докато е във водата да видите как превърта :D :lol: .

Та от там тези изводи, пък и най голям успех имам в такива условия, каквито съм описал.

Определено за спинингов риболов на бяла риба, нямам понятие за условията (имам хваната само една по този начин)
Съвсем объркахме нещата... Нали не забравяте, че говорим за различни периоди на годината - лято/зима? За лятото съм абсолютно съгласен с вас, но отново си мисля, че най-добре се лови не в среднощните часове, а по скоро часовете непосредствено около зазоряване, до изгрев слънце... Светлината я дразни, но не чак толкова, че да предпочете мрачните и мразовити зимни дни със снежни виелици пред един мек и слънчев зимен ден (каквито имаше доста тази година).
Що се отнася до разделянето на условията за спинингов риболов и риболов на жива рибка - не е редно да поставяме рязка граница. Все пак въпроса е кога е активна бялата риба и кога има желание да се храни. Дали ще я хванем на силикон или на жив уклей няма голямо значение.
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

И аз да споделя,всяка година ходя на Жребчево за по 10-15 дни и впечатленията ми са следните :основно бялата я ловя на тролинг,от брега на жива рибка успеха ми е почти нулев,просто бялата неможе да се дореди да захапе стръвта от костура,докъто на влачене в приода м/у14 и 18часа е най активна.става въпрос за август месец като имам удари на риби от 2 до 6.5кг. воблерите ги влача на дълбочина 2.5-3мт.при скорост на лодката 8-10 км.ч.поне така показва сонара,пробвал съм и плитко газещи воблери на 0.5-1мт. но успех несъм имал,със всяка измината година популацията на бяла риба в Жребчево намалява,ще видим и тази година как ще е. :roll:
Аватар
dimitar_
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dimitar_ »

И аз да се включа колеги , значи за бяла риба обикновенно работя по два начина - гол телескоп ( 6-ца ) и на дъно. Забелязал съм ,че лятото сутрин рано преди разсъмване стават големи "кушии" съвсем близо до брега , тогава работя с телескопа на "рибенце". Задължително храня и за "мирна" риба , защото заради нея костура и бялата риба се въртят почти целият ден около това местенце , разбира се има доста паузи между кълването , но това не е страшно, който иска обръща на стръв за мирна риба и "купона" тръгва пак...
Така че , аз си мисля че най-често бялата риба кълве надвечер и рано сутрин , за през нощта не знам , защото понякога "сънотворното" е силничко , пък и не е редно ...!
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Костура е риба,активна само през деня,от изгрев до залез,не по-рано,не по-късно.Сулката си е нощна риба,която през студените и хладни месеци е към дъното,а през летните жеги на повърхността почти,дори на Дунава я ловят на булдо с мухи.За активността й през деня неможе да се каже,че е по-голяма,от колкото през нощта,това е мое мнение.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: Денем или нощем - нюанси на ловене

Мнение от lusienn »

определено вечер-нощем се храни най активно това на ЖИВА местна стръв
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Заключено

Обратно към “Риболов на хищници”