Някоя тънкост за калкан
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- Stanimir17
- сериозен играч
Някоя тънкост за калкан
Я кажете някои тънкост за калкана
-
- вече хвърля и на тежко
Колега, има цяла тема с десетки мнения в същия подфорум, та там има всякакви тънкости. От мен - да знаеш тази тънкост: калкан може да се лови и с потъваща бомбарда, а също така и при леко модифициране на системата Драшкович, но няма да слагаш тройки на мъртвото рибе, а единични куки 1/0 или 2/0 и по-яка тежест. Последният хванат от мен калкан бе на стръв жива малка платеринка, около 12-15 сантиметра - така се ловят по-едри екземпляри и не закачаш "бебета"
Наслука

Наслука
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Аз вече втора година съм капо.
Все хвърлям и не вадя
Пробвах всякакви монтажи,различна стръв даже мръзнах миналата година на -20 в Поморие на едно РК с двама природо защитници,един хирург и един лекар от бърза помощ.Само природо защитниците изкараха 5-6 калкана,маломерни но ги взеха.До година пак ще пробвам.

Разрешеният от закона размер на калкана е 45 сантиметра от върха на устата до опашката, обикновено такива калкани взависимост от сезона и колко са се хранили са от кило и триста до две кила и отгоре. Ако имате само кантарче - калкан под кило го пускайте. Ако нямата рулетка, дължина по-малка от две мъжки педи в разперено състояние значи ,че калканът е маломерен. Понеже теглото може да варира, затова законодателят е определил за решаваща дължината.
Хайде, наслука!
И пускайте дребните, та да хващате едри после. А природозащитниците , ако това е вярно, просто са се оакали
Хайде, наслука!
И пускайте дребните, та да хващате едри после. А природозащитниците , ако това е вярно, просто са се оакали

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
па другото ще се оправи!
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
Краси, действително е по-добре да се повдигне тази дискусия в отделна тема, защото сега наближава размножителния период и калканът ще дръпне към по-плиткото и ще се лови и с въдица по-често. Тук сме над 5000 души във форума - това трябва да се разясни, щото пет хиляди като кажат на още по трима - четирима, пак ще има някакъв ефект, макар че от професионалните рибари никога не съм виждал прошка за маломерна риба по моретоКраси 7650 написа:при изловяватето на малките индевиди в промишлено количество
им се спира размножаването
- това е много обширна тема и е добре да е самостоятелна

Вземи я пусни ти тая тема, защото си морски човек, ама подчертай основните положения, както си го знаеш

Айде, братле

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
па другото ще се оправи!
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Писах за днешния излет в подфорум "Къде има калкан???".Да попитам аз на каква стръв е по-възможно да имам удар-на солена килка,или граца,или на жива таранчица,закачена през гърба.Също искам да питам какви куки са по-подходящи-02№ червени шаранджийски с ухо,орлов нокът и контри по стъблото/за стръвта/,или на класическите морски 01№,когато ловя на жива рибка.Дайте инфо от къде мога да купя жива морска риба,вместо таранките,защото не даянят много дълго в солената вода.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- Heminguei-mlad6i
- новобранец