Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Въпрос за тапа
Модератор: sapuna
Въпрос за тапа
Колеги, намерих няколко парчета пресован стереопор (стириопор, стиропор или там както се казва
) и реших да "извая" няколко тапи. Решил съм да ги боядисвам в различни цветове, ни имам един въпрос. Дали някой знае от гледна точка на рибите, какъв цвят виждат гледайки към повърхността при слънчево и мрачно време... Питам за да зная в какъв цвят да е тапата отдолу.

- nikolaiiliew
- сериозен играч
Re: Въпрос за тапа
Чернаm101 написа:Питам за да зная в какъв цвят да е тапата отдолу.
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
-
- новобранец
за препоръчване е черен -внимавай не боядисвай с боя която има ацетон-разлага материала с който искаш да работишm101 написа:Колеги, намерих няколко парчета пресован стереопор (стириопор, стиропор или там както се казва) и реших да "извая" няколко тапи. Решил съм да ги боядисвам в различни цветове, ни имам един въпрос. Дали някой знае от гледна точка на рибите, какъв цвят виждат гледайки към повърхността при слънчево и мрачно време... Питам за да зная в какъв цвят да е тапата отдолу.
- nikolaiiliew
- сериозен играч
Мерси... а акрилна или на водна основа?
- nikolaiiliew
- сериозен играч
m101 написа:Мерси... а акрилна или на водна основа?

Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
И ако е оставиш бяла какво ще стане,щуката ще избяга от нея ли.Боядисването на тапите е търговски трик,да хваща окото.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Няма значение къф цвят ще е ,важното е да я направиш така че да се вижда от далеко и въобще да се вижда във водата
-
- вече хвърля и на тежко
Акрилна - това е боята, която е с добри водоустойчиви качества... ако боядисаш с боя на водна основа, може и да се размива при стоене във водата. Успех с щуките - и аз мисля да ги мъча този уикенд 

И най-лошия ден на риболов е много по-добър от най-добрия ден на работа!
-
- вече хвърля и на тежко
Но както колегите посъветваха по-горе - и бели да ги оставиш отдолу все тая - зъбатите като решат да атакуват не се интересуват от цвета 

И най-лошия ден на риболов е много по-добър от най-добрия ден на работа!
butnik написа:И ако е оставиш бяла какво ще стане,щуката ще избяга от нея ли.Боядисването на тапите е търговски трик,да хваща окото.

В тоз гьол,риба няма!
Не се бъзикам, но отдолу до ватерлинията тапата трябва да е в тъмнокафяв или тъмнозелен цвят, особено ако разстоянието между тапата и стръвта е по-малко от метър. Логиката е, че щуката най-често вижда плуващи във водата парчета от дърво или плуващи вълма от водорасли в незамърсените водоеми и за нея е естествено да не ги приема като заплаха. Затова в Русия, а преди време и у нас тапите за щуки се правеха от естествен корк и само над ватерлинията бяха с ярки сигнални цветове. Друг сполучлив вариант е вместо тапа да се ползва голямо прозрачно булдо. Основното влакно се прекарва през едното ухо и се поставя ограничителен стопер отгоре. Става подвижна и може да се варира с дълбочината на стръвта. Може и фиксирано връзване за горното ухо, а за долното - един метър влакно, с нанизана на него тежест, вирбел и метален повод с тройка. Но тогава не може да се регулира дълбочината. Най-добре е обаче да се огледате какви боклуци плуват около брега и плувката - тапата да бъде направена от тях на място. Дори да не е с идеална форма 

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Ама хич па не и дреме от цвета,важното е рибето да шава!
-
- Модератор
Мнението на Доцента ми даде кураж да представя моята тактика. За тапа използвам две коркови тапи от бутилки вино.Разпробивам ги по дължина и промушвам през отворите сламка от клечки за уши, за да е подвижна. Не ги боядисвам с нищо. Така тапата стои като естествен предмет за щуката.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Млади момко,явно за първи път ще ловиш щука,слагай бяла тапа ,олово и повод с тройка една жива рибка и гледай какво става.Щуката тръгне ли в атака не я спира ни бяло,ни корк ни.....освен ако не си се надвесил над тапата в бистра вода и не протриваш злорадо с ръчичкиdantho.mihov написа:Мнението на Доцента ми даде кураж да представя моята тактика. За тапа използвам две коркови тапи от бутилки вино.Разпробивам ги по дължина и промушвам през отворите сламка от клечки за уши, за да е подвижна. Не ги боядисвам с нищо. Така тапата стои като естествен предмет за щуката.

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....