Питане за UL спининг въдица 130 см.

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Питане за UL спининг въдица 130 см.

Мнение от ynovi »

Скоро не съм питал нищо, та да взема да питам за тези въдици. :D
Някой лови ли с такава ? Или поне пробвал ли е с въдица с подобна дължина? Ето, например тук виждам една още по-малка 120 см. http://www.bent-fishing.com/TRUTTA-SPEC ... oduct-1701
Може ли някой да каже при какви условия - реки/водоеми се използва. За какво е добра, какъв кастинг се постига и тнт...
Предварително благодаря за отговорите!
Аватар
pampo98
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Питане за UL спининг въдица 130 см.

Мнение от pampo98 »

Колега, защо ти трябва толкова къса? Не мисля,че на тази дължина ще става за спининг... А иначе днес бях в магазина и мога да ти каза, че очите ми останаха в тази пръчка :wink:
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

pampo98 написа:Не мисля,че на тази дължина ще става за спининг...
А за какво тогава?... та тя е за ултралайт спининг!
Според мен е за малки рекички,поточета и леки примамки!
Успех!
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
Аватар
pampo98
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pampo98 »

nikolaiiliew написа:
pampo98 написа:Не мисля,че на тази дължина ще става за спининг...
А за какво тогава?... та тя е за ултралайт спининг!
Според мен е за малки рекички,поточета и леки примамки!
Успех!
Може би, но аз спинингист с по-къса от 1.80 (в много редки случаи 1.50) не съм виждал, а и с 1.98м. UL дължина си ловя перфектно на малки рекички ;) С 1.20м. съм виждал да ловят на зимен...
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Точно тази въдичка преди да я купиш я пипни. Прекалено е мека-лигава. Но все пак зависи кой какво го кефи...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

pampo98 написа:Колега, защо ти трябва толкова къса? Не мисля,че на тази дължина ще става за спининг... А иначе днес бях в магазина и мога да ти каза, че очите ми останаха в тази пръчка :wink:
Като не голям специалист бих казал да си представиш следната обстановка колега :

Отиваш на река, която си извира от Балкана и там си представи шубрцаи,клони, пречки и всякакви такива премеждия, които все повече те карат да носиш пръчле под 1,8 м . Пръчлето ти все се преплита, оплита и не става да го носиш из все по-малко девствените "мечкарски" вирчета у балкана макар и по-малко да е от ръста ти :idea: , но да си запален фен на най-красивата и малко срещана риба у нас - балканска пъстърва, която макар и размерите си според мен е по-умна и от шарана ;) ... Та какви шибучки трябва да се ползват, с еднограмови примамки и какви влакна, съвсем тънки и финни като на Феите и Самодивите премените , трябва да се използват :D
Давам ти пример спрямо една справедливо нашумяла из форума пръчка SERT: EXCEED SPX.
Можете всички да й погледнете габаритите :lol: 70 гр. си е леко,пъргаво и жилаво пръчле - като пислака разписваща чекове на стойност 10000000000000000 лв. :lol:
Изображение
vdo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от vdo »

1.30м. ми се вижда гавра.С 1.80 покрива почти всички ситуации,ако знае как да замята, според ситуацията и условията.УЛ не е задължително да е супер къса.
Аватар
pampo98
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pampo98 »

JettroniX написа:
pampo98 написа:Колега, защо ти трябва толкова къса? Не мисля,че на тази дължина ще става за спининг... А иначе днес бях в магазина и мога да ти каза, че очите ми останаха в тази пръчка :wink:
Като не голям специалист бих казал да си представиш следната обстановка колега :

Отиваш на река, която си извира от Балкана и там си представи шубрцаи,клони, пречки и всякакви такива премеждия, които все повече те карат да носиш пръчле под 1,8 м . Пръчлето ти все се преплита, оплита и не става да го носиш из все по-малко девствените "мечкарски" вирчета у балкана макар и по-малко да е от ръста ти :idea: , но да си запален фен на най-красивата и малко срещана риба у нас - балканска пъстърва, която макар и размерите си според мен е по-умна и от шарана ;) ... Та какви шибучки трябва да се ползват, с еднограмови примамки и какви влакна, съвсем тънки и финни като на Феите и Самодивите премените , трябва да се използват :D
Давам ти пример спрямо една справедливо нашумяла из форума пръчка SERT: EXCEED SPX.
Можете всички да й погледнете габаритите :lol: 70 гр. си е леко,пъргаво и жилаво пръчле - като пислака разписваща чекове на стойност 10000000000000000 лв. :lol:
Е, за такъв случай, може би, ще пасне 1.50, защото с описаните шубраци едва ли 1.30 ще стигне до реката :D Но това е моето мнение, разбира се може и да не съм прав... А и 1.80-1.98, както каза колегата, си е една универсална дължина, с която можеш да ловиш на доста места. :wink:
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Колегата ми има такава, но е на 1,50 дължина. Наистина е много мека пръчката, но може би за това без проблем се хвърлят блеснички първи номер на 20-25 метра, което я прави пръчка точно за малки рекички. Ако се хване някой по-голям рибок, сигурно ще е приключение да се вади с тая тояжка докато усещаш как се огъва даже и дръжката й от напъните :) Изпитвал съм подобна тръпка, но не точно с такава пръчка, а с 5-20 тест пръчка, 2,40м. да вадя 25 килограмова риба... адреналина верно е на макс :) :)
Лично на мен ми идва прекалено къса на колегата, а на 1,30 не знам какво ще е, и за какви точно ситуации може да се ползва. Вероятно заврян в някой храст и от там да си ловиш :) То в храста обаче и с 1,80 става работата ;)
В края на краищата колегата Vid го е казал: зависи кой какво го кефи...
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

"зависи кой какво го кефи..." Това е най важното при риболова и при ВСе... Но, ако колегата е начинаещ в този риболов (имам в предвид, че в случая ще са налице много откачени или не добре засечени риби, защото въдичката е много мека), по добрия избор е тази препоръчана от Гендо, че даже и за по малко парички:
JettroniX написа: Давам ти пример спрямо една справедливо нашумяла из форума пръчка SERT: EXCEED SPX.
И то тази на 1,5 или 1,8 м. с акцийка 0,9-5 гр. Много колеги ловят с тази пръчка и не съм чул и един да е недоволен. Лично ползвам тази на 2,10 с акция 2-7 при риболов на кефал и забележки-никакви...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ynovi »

pachosz написа:Колегата ми има такава, но е на 1,50 дължина. Наистина е много мека пръчката, но може би за това без проблем се хвърлят блеснички първи номер на 20-25 метра, което я прави пръчка точно за малки рекички.
- Това ако е истина за 20-те метра, ще е много яко ми се струва. Дори 15-16 да са пак ще е яко.

Аз по принцип си ловя с въдица 210 см. - за нашите средни реки е добре. Пролетта, прочетох за една рекичка с кленчета сравнително близо до София, ходих разгледах я и уж да потренирам. Обаче, около рекичката беше адски обрасло - треви и храсталаци по над метър, метър и петдесет... Наложи се да облека един гумен гащеризон и ботуши за да успея да се добера до реката без да съм изпонадран и със окъсани дрехи…
А на рекичката, заради дърветата и храстите установих, че ми е невъзможно да ловя с въдицата 210. - Самото ръкомахане беше невъзможно в 90% от случаите. Риби имаше – виждаха се и то и доста мерни даже, но нямаше как да заметна до тях от дървета и храсти без да се покажа толкова много, че да ме видят и да се скрият. Е, на някой места можех да заметна до неква част, но обикновено баш там риба немеша, а стоеше в другия край, до който нямаше как…
Та взех лятото едно такова - EXCEED SPX- 130 см. но още не съм го пробвал. Исках да ЧУЯ някой, който настина има опит с такова, щото в сгънато състояние е толкова малко, че нямам думи… 70 грама и към 70 см. в сгънато състоятие...
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Имам спининг с 1.50 дължина и го използвам именно при много обрасли брегове или при висящи в близост клони.В тези ситуации ми е много удобен.Но кастинг около 20 метра с Мепс Аглия № 3 не мога да постигна - максимум 8-10 метра и то ако имам достатъчно пространство за добър замах.По-добър е кастинга с Мепс Комет № 3. Та при мен основния спининг е 2.10, но късия винаги си го нося и когато се налага го вкарвам в действие.При по-висок бряг обаче малко неудобно се вади по-голяма риба именно заради препятствията.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”