Едно въпросче..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

Едно въпросче..

Мнение от Христо Рангелов »

Колеги, искам да ви попитам дали си струва да уча висше за агроном?!

В смисъл дали все още в държавата ни има работни места за агрономи?

Нека ако има хора, завършили агрономство да споделят..

Благодаря на всички предварително, всяко мнение е ценно! :)
"The more you know, the less you carry"
Аватар
lif3house
разбира нещата
разбира нещата

Re: Едно въпросче..

Мнение от lif3house »

Аз да споделя макар и не за агроном. Процента на хората завършили дадено образование и работели по него не е голям. От моите колеги 50 души, едва 2-ма работят по специалността, но това да не те разубеждава, ако наистина искаш да го учиш. По-добре да учиш нещо, което ти би ти било приятно отколкото обратното. Имай впредвид, че бакалавърксата степен дава само основата, познаването на системата и това как тя работи, вече по нататък магистърската степен ти дава знанията необходими за ръководенето на тази система и процесите случващи се в нея. В тази връзка бакалавърската степен може да ти бъде стъпалото, а българското образование дава възможност да запишеш повечето видове магистърски програми.
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

lif3house написа:Аз да споделя макар и не за агроном. Процента на хората завършили дадено образование и работели по него не е голям. От моите колеги 50 души, едва 2-ма работят по специалността, но това да не те разубеждава, ако наистина искаш да го учиш. По-добре да учиш нещо, което ти би ти било приятно отколкото обратното. Имай впредвид, че бакалавърксата степен дава само основата, познаването на системата и това как тя работи, вече по нататък магистърската степен ти дава знанията необходими за ръководенето на тази система и процесите случващи се в нея. В тази връзка бакалавърската степен може да ти бъде стъпалото, а българското образование дава възможност да запишеш повечето видове магистърски програми.

Благодаря за бързият отговор..

Но струва ли си да го уча и да ми е кеф , а да работя друго и да не ми е кеф.. :lol:
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Здравей колега ! Пише ти Агроном с 23-на практика.Професията е хубава, защото си все навън, на свобода. Сред хората, сред природата. Но по нашия край може би 90 % от агрономите сега останаха без работа.При нас земеделието е по-дребно в сравнение с вашия регион.Това едно и второ - тук битува манталитета, че старите, опитни работници са научили всичко за земеделието и няма нужда от агрономи.Със съвети от тук, от там се справят.Това време обаче ще отмине, защото в перспектива ще нараства търсенето на храни и сегашните ферми и стопанства ще трябва да стават по-ефективни и по-конкурентоспособни. Професията има един сериозен минус - липса на лично свободно време. В почивните дни си на работа, винаги си отдаден на професията си.През всичките ми 23 години, не успях да направя и един риболов.Това да не те спре сега ? Свиква се.На сегашните ми стари годинки желая да се отвори място и да се върна към тази профисия.
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

dantho.mihov написа:Здравей колега ! Пише ти Агроном с 23-на практика.Професията е хубава, защото си все навън, на свобода. Сред хората, сред природата. Но по нашия край може би 90 % от агрономите сега останаха без работа.При нас земеделието е по-дребно в сравнение с вашия регион.Това едно и второ - тук битува манталитета, че старите, опитни работници са научили всичко за земеделието и няма нужда от агрономи.Със съвети от тук, от там се справят.Това време обаче ще отмине, защото в перспектива ще нараства търсенето на храни и сегашните ферми и стопанства ще трябва да стават по-ефективни и по-конкурентоспособни. Професията има един сериозен минус - липса на лично свободно време. В почивните дни си на работа, винаги си отдаден на професията си.През всичките ми 23 години, не успях да направя и един риболов.Това да не те спре сега ? Свиква се.На сегашните ми стари годинки желая да се отвори място и да се върна към тази профисия.
Благодаря колега, а в момента по специалността ли си работиш? :)
vesko_r
новобранец
новобранец

Мнение от vesko_r »

Земляк,за какво ти е да учиш агрономство?/пък и каквото и да било/.след това да работиш за 400-500 лв.Няма по добро от това да работиш за себе си/колкото и егоистично да звучи/.затова ако толкова обичаш земеделието и имаш/можеш да намериш/ някакви "стартови" пари направо почвай това което ти харесва. В нета има толкова много и разнообразно инфо,че не ти трябва слушане на лекции,е за практика трябва да обикаляш и правиш срещи но нали пък ще разполагаш с много време.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Затова сме на този хал в България - всеки се пише специалист по всичко.Страната ни от износител на плодове и зеленчуци се превърна във вносител. Във всеки занаят си има специфични особености, които без фундаментална основа няма как да се проумеят.Пагубния ни манталитет обаче ще си отиде с поколението и нещата ще си дойдат на място.
Сега работя за себе си, но психичното напрежение е огромно, а резултата предсказуем - дребосъците като мен ще отпаднат от пазара задушени от данъци и евтин внос на фалшифицирани храни.Който е в бранша, знае за какво говоря.
tct

Мнение от tct »

Христо Рангелов написа:Колеги, искам да ви попитам дали си струва........
Дай парите за билет за самолета и се устремявай към Терминал 2 на летището :idea:
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

dantho.mihov написа:Затова сме на този хал в България - всеки се пише специалист по всичко.Страната ни от износител на плодове и зеленчуци се превърна във вносител. Във всеки занаят си има специфични особености, които без фундаментална основа няма как да се проумеят.Пагубния ни манталитет обаче ще си отиде с поколението и нещата ще си дойдат на място.
Сега работя за себе си, но психичното напрежение е огромно, а резултата предсказуем - дребосъците като мен ще отпаднат от пазара задушени от данъци и евтин внос на фалшифицирани храни.Който е в бранша, знае за какво говоря.
Много си прав, но земеделие няма в Б-я, защото няма адекватна държавна политика по отношение на този сектор, което е в пряка връзка с примитивна механизация, постоянно растящи разходи за торове и горива и в допълнение липсата на митническа политика по отношение на вноса поставят българския производител "на колене"....., или пък управляващите все още разчитат на грохналите ни от работа баби и дядовци по селата да произведат нещо от селските дворове...
Ама, в та държава няма пари за здраве, а камо ли за селско стопанство... и предполагам, че пагубния ни манталитет ще си отиде заедно с нас, ама сигурно ще стане по лошо щото не виждам кой от младото поколение ще се захване с тази супер неблагодарна работа.
На настоящия етап единствено се развива зърнопроизводството, кото една от причините е, че зърнопроизводители и мелничари станаха едно и също.
vesko_r написа:Земляк,за какво ти е да учиш агрономство?/пък и каквото и да било/.след това да работиш за 400-500 лв.Няма по добро от това да работиш за себе си/колкото и егоистично да звучи/.затова ако толкова обичаш земеделието и имаш/можеш да намериш/ някакви "стартови" пари направо почвай това което ти харесва. В нета има толкова много и разнообразно инфо,че не ти трябва слушане на лекции,е за практика трябва да обикаляш и правиш срещи но нали пък ще разполагаш с много време.
Относно по горното мнение мога да ти кажа само едно- в следването има полза, и в лекциите и в практическите занятия... Това само ще те обогати, ами социалната общност и контакти, а нета ако ставал за обучение, досега щяха да закрият училищата :D Учението не ти пречи да се занимаваш реално със работа в отрасъла. И още нещо, най важното - учи това, което ти харесва и те влече. Защото да учиш нещо, което не ти се нрави си е жива мъка, а още по голяма мъка е да работиш нещо което не ти се отдава и да ходиш с отегчение на работа всяка сутрин, без значение от парите които вадиш... (аз направих тази грешка навремето със следване на икономика, че и право, и не че не се справям, ама не е моята работа, тя беше и си е електротехниката, ама навремето в МЕИ не приемаха "слабоумници" като мен). Но последното ми се отдава, нищо че не съм инженер, ама мога да си изкарвам хляба с него...
tct написа: Дай парите за билет за самолета и се устремявай към Терминал 2 на летището :idea:
Хубави напътствия ти дадох, АМА замисли се и над последното мнение в темата ти. Ако бях на твоите години, щях да хвана самолета. Тук, за 20 г. не направихме и крачка напред. Почти е сигурно, че след 20 г. нещата в Б-я няма да са много по различни от сега, дори прогнозата ми е, че ще са по зле от сега. ТА мисли, имаш време и направи правилната крачка.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

tct, благодаря за мнението и анализите на повечето мнения, но смятам, че Б-я може да се развие към по-добро..

Всичко зависи от нас - младите, новото поколение.. Ако ни се променят ценностите, ако обичаме селото, градинката , хората , произвеждащи хлябът , който слагаме на масата си всяка вечер, ако спрат да се внасят гръцки и турски боклуци, ако ядем българското.. Но как да го ядем, като го няма на пазара?!

Благодаря за всички на мненията, надявам се и още хора да се включат.. :)
tct

Мнение от tct »

Христо Рангелов написа:tct, благодаря за мнението и анализите на повечето мнения, но смятам, че Б-я може да се развие към по-добро..

Всичко зависи от нас - младите, новото поколение........
Нищо не зависи от младите,повЕрвай ми.Баницата отдавна е нарязана и изядена.В най добрия случай ша завършиш и ша аргатуваш на местния феодал за жълти стотинки.Новото поколение не влиза въобще в сметките на Синедриона който управлява света в момента -ако знаеш какво значи това :!:
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

tct написа: Нищо не зависи от младите,повЕрвай ми.Баницата отдавна е нарязана и изядена.В най добрия случай ша завършиш и ша аргатуваш на местния феодал за жълти стотинки.Новото поколение не влиза въобще в сметките на Синедриона който управлява света в момента -ако знаеш какво значи това :!:

Знам, "чел съм книги" ( Оркестър без име - страхотен филм )

Но все пак имам вяра в това, че младите, активните хора на България могат да я променят :)
tct

Мнение от tct »

Христо Рангелов написа:

:shock: ....Знам та Гьоте,знам теее....Лебедово езеро ша ми пишеш - пич,стой си тука,напълно се вписваш в родната действителност :rolleyes:
Последно промяна от tct на Пон Дек 17, 2012 10:14 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

tct написа:
Христо Рангелов написа:

:shock:

Бе нали у филма имаше едно .. приказваха си нещо 2-ма и единия вика :

Знаеш, чел си книги.. :lol: :lol: :lol:
tct

Мнение от tct »

Христо Рангелов написа:
Знаеш, чел си книги.. :lol: :lol: :lol:
Бе от таз изписана хартия напоследък май си наблягал само на събраните съчинения от "Белана" - издателство в гр.Белово :?
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”