Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

бяла на спининг ,кога как и защо?
Модератор: sapuna
-
- научил се да хвърля
бяла на спининг ,кога как и защо?
даите да видим кои какво знае по вапроса...
за да станеш хищник трябва и опонента ти да е хищник...
сега на пролет е най-доброто време за спининг за бяла риба, когато излиза по плитките места да си хвърля хайвера (тоест търси се преди да си хвърли хайвера), периода ще започне още от началото на април. По големите язовири местата ще са около устията на втичащите се реки, но трябва да познаваш водоема на който ще ловиш. Бялата риба посещава същите места всяка година. Такива места има на всички гоелми язовири, особено тези с тесни устия са най-добри, тъй като рибата се събира в стесняването и може да се търси лесно от брега.
Ако забраната тази година е рано 10-15.04, прозорецът за този риболов ще бъде много малък, по време на самата забрана може да се търси по разрешените баластриери на същия принцип.
На Жребчево мястото е на устието "Ямурджата", тази година нивото е ниско и едва ли ще се хваща в самата река, както бе предходните години.
Силиконовите шадове и туистери са номер едно за този риболов. Зелено-жълтите окраски вършат най-добра работа, и да са от по-едрите размери - над 5см.

Ако забраната тази година е рано 10-15.04, прозорецът за този риболов ще бъде много малък, по време на самата забрана може да се търси по разрешените баластриери на същия принцип.
На Жребчево мястото е на устието "Ямурджата", тази година нивото е ниско и едва ли ще се хваща в самата река, както бе предходните години.
Силиконовите шадове и туистери са номер едно за този риболов. Зелено-жълтите окраски вършат най-добра работа, и да са от по-едрите размери - над 5см.

Раничко ми е да се изказвам категорично по въпроса, пък и той е достатъчно обширен, все пак... Ще се съглася в повечето неща казани от колегата по-горе, като мисля да добавя малко:
Не забравяйте и есента за спининг на бяла, че дори и зимата, в определени нейни периоди. Определено мисля, че септември и октомври не отсъпват по нищо на пролетните месеци.
Освен силиконови шадове и туистери много ефикасни в определени моменти и ситуации могат да са както въртящи блесни, така и воблери и различни монтажи с мъртви рибки (извинявам се ако някой не ги чувства, като част от спининговия риболов). Размера на примамката е добре да е в диапазона 5-8 см, а цвета мисля, че има доста незначително влияние.
Изключително важно е както познаването на водоема и местата на хранене на хищника, така и умението на риболовеца добре се ориентира и анализира риболовната ситуация. Бялата риба е доста постоянна в навиците си и именно затова наличието на повече опит е сериозен фактор за успеха.
Сигурно може да се добавят доста неща и по отношение на тролинга, но там съм пълна мъгла

Не забравяйте и есента за спининг на бяла, че дори и зимата, в определени нейни периоди. Определено мисля, че септември и октомври не отсъпват по нищо на пролетните месеци.
Освен силиконови шадове и туистери много ефикасни в определени моменти и ситуации могат да са както въртящи блесни, така и воблери и различни монтажи с мъртви рибки (извинявам се ако някой не ги чувства, като част от спининговия риболов). Размера на примамката е добре да е в диапазона 5-8 см, а цвета мисля, че има доста незначително влияние.
Изключително важно е както познаването на водоема и местата на хранене на хищника, така и умението на риболовеца добре се ориентира и анализира риболовната ситуация. Бялата риба е доста постоянна в навиците си и именно затова наличието на повече опит е сериозен фактор за успеха.
Сигурно може да се добавят доста неща и по отношение на тролинга, но там съм пълна мъгла

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Без да имам много впечатления мисля, че риболова на плувка и с бомбарда са с доста ограничени възможности по отношение на приложението им в нашите условия. Виж за "Драшкович" нещата са съвсем другиsnegk написа:Гледам по френския риболовен канал,редовно я морят на рибка със системата на драшкович и бомбарда за далечно замятане,а за късо растояние плувка.Незнам дали при нас работи,но щом там дава и тук може.

Колега, ще обясниш ли по-подробно защо смяташ така (предполагам говориш от опит)? Не съм търсил бяла с клатушки и ще ми е интересноКамбата написа:Аз пък мога да кажа,че големите клатушки,имитиращи уклейка са доста по-уловисти от различните въртящи блесни.Какво ще кажете по въпроса?

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- cenk
- новобранец
- Обратна връзка:
На Мандренското езеро в Бургас ловя предимно на плувка с жива Червеноперка. Незнайно защо, на каквато и да е изкуствена примамка съм нямал слука. Може и в мене да е проблема, но..Stefko написа:Без да имам много впечатления мисля, че риболова на плувка и с бомбарда са с доста ограничени възможности по отношение на приложението им в нашите условия. Виж за "Драшкович" нещата са съвсем други