Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Варене на влакната
Модератор: sapuna
Варене на влакната
Здравейте колеги тука един колега на баща ми който ходи за риба ми каза че си варял влакната в вряла вода и те ставали по еластични и не се късали лесно казваше ми че едно влакно от 3 лева ролката може да го направи на здравината на едно от 15 лева примерно има ли нещо вярно в това което казва.Иначе скобарите и кефалите като ги закачи с пръчката не ги мори а директно ги напъва и ги изкарва под налягане както се казва дайте мнение
-
- Модератор
Re: Варене на влакната
С топла вода може да се отнеме "паметта" на новото влакно преди да се навие на макарата, но да се увеличи здравината ... Не. Фирмите производители имат лаборатории и тестови опит и такава елементарна манипулация не би им убягнала в борбата за клиенти.
-
- ще става разбирач
Я вземи драсни едно писмо с тоз въпрос на митоборците от Дискавъри http://dsc.discovery.com/tv-shows/mythbusters/videosadidasf50 написа:Здравейте колеги тука един колега на баща ми който ходи за риба ми каза че си варял влакната в вряла вода и те ставали по еластични и не се късали лесно казваше ми че едно влакно от 3 лева ролката може да го направи на здравината на едно от 15 лева примерно има ли нещо вярно в това което казва.Иначе скобарите и кефалите като ги закачи с пръчката не ги мори а директно ги напъва и ги изкарва под налягане както се казва дайте мнение

"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
/Стоичков/
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Навремето когато нямаше особено избор на влакна се варяха сезалите и едни други къде имаха вид на арматура ама сега ... Единственото което ми идва на акъла е че образа си взема евтино влакно с басиму и диаметъра , примерно 0.70мм и като рече да го намотае на несъразмерната макара - курец
Оттам на там варене , опиняне докът се намотае на шпулата и те ти яко евтино влакно за риболов на плувка
пп - не се занимавай с глупости и не вервай на басни и хуморески
Това със "варенето" беше актуално преди повече от двайсет години назад 

пп - не се занимавай с глупости и не вервай на басни и хуморески

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
През ония времена когато рибите бяха повече от звездите, единственния нашин да се сдобиеш с влакно беше от плетени домакински гъби в 1001 стоки. Та въпросните гъби се разплитаха по специялна технология във вряла вода за да може влакното да се изправи.
В магазините на БЛРС ако докараха стока сутринта до обяд нищо вече нямаше.
Седяха само куки Марути и пласмасови плувки по рафтовете. И тогава шарана си взимаше на 0,35 повод като куцо пиле домат, а ако се направеше капан с хирургични конци си беше виш пилотаж.Такива времена бяха. Сега и да ги вариш влакната и да ги пържиш фаидата е никаква. Сега влакна имааа ма риби

Седяха само куки Марути и пласмасови плувки по рафтовете. И тогава шарана си взимаше на 0,35 повод като куцо пиле домат, а ако се направеше капан с хирургични конци си беше виш пилотаж.Такива времена бяха. Сега и да ги вариш влакната и да ги пържиш фаидата е никаква. Сега влакна имааа ма риби

- antivik
- кандидат преподавател
При наличието на толкова влакна, що ти трябва да се занимаваш с глупости....
?

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Даже преди трийсет години...Павел Иванов написа:Навремето когато нямаше особено избор на влакна се варяха сезалите и едни други къде имаха вид на арматура ама сега ... Единственото което ми идва на акъла е че образа си взема евтино влакно с басиму и диаметъра , примерно 0.70мм и като рече да го намотае на несъразмерната макара - курец![]()
![]()
Оттам на там варене , опиняне докът се намотае на шпулата и те ти яко евтино влакно за риболов на плувка
![]()
![]()
![]()
пп - не се занимавай с глупости и не вервай на басни и хуморескиТова със "варенето" беше актуално преди повече от двайсет години назад
Аз там съм пораснал...
-
- сериозен играч
Не бързайте да отхвърляте тази "хитринка".При нас има един язовир "Мечка" който ври от едри кефали които ловихме на булдо с изкуствени мухи.Дойде есен и го източиха наполовина и от брега до водата имаше около 40-50 метра хубава кална ивица.Влизахме в калта до кръста и почти на всяко хвърляне имаше удар,следваше влачене по калта на рибата.Само че след 2-3 часа влакното ставаше на нищо,назъбено и нарязано.Тогава използвахме тази хитринка за да превърнем руски евтини груби влакна(50ст.ролката),които бяха накъдрени като тел за да ги превърнем в меки и еластични и да са едно към едно с вносните.Не всеки може да си позволи 2-3 ролки марково влакно на излет.Само че аз ги варих в канче с прясно мляко.
- borislav58
- сериозен играч
Дако пропусна нещо.За да си купиш в магазина на Ловното нещо трябва да си член на БЛРС .Като по малки не ни даваха да влизаме, и пазаруваме .Давахме пари на ловците та те ни купупуваха куки, и влакна от чешките.Затова най лесно ни бе да разплитаме мивките.dako71 написа:През ония времена когато рибите бяха повече от звездите, единственния нашин да се сдобиеш с влакно беше от плетени домакински гъби в 1001 стоки. Та въпросните гъби се разплитаха по специялна технология във вряла вода за да може влакното да се изправи.
Седяха само куки Марути и пласмасови плувки по рафтовете. И тогава шарана си взимаше на 0,35 повод като куцо пиле домат, а ако се направеше капан с хирургични конци си беше виш пилотаж.Такива времена бяха. Сега и да ги вариш влакната и да ги пържиш фаидата е никаква. Сега влакна имааа ма риби![]()
По повод варенето на влакната ,има нещо в това. Като сварехме влакната от мивките те ставаха по еластични, и се изправяше влакното, но добавяхме, и малко оцет, и много малко олио.Българските влакна също ги варехме ,и ставаха по здрави.
П.п.Да не забравяме че това е било преди много години

Последно промяна от borislav58 на Вто Дек 25, 2012 4:25 pm, променено общо 1 път.
Всичко заебавам и за риба заминавам!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ами то е близко до ума,ония "лошите" влакна VARIVAS от там са си измислили името,щот ги варят бе

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Не,колеги аз не ги варя вари ги този човек и просто ми каза че така ги вари и стават еластични.Аз честно казано не повярвах,но колегата ми каза че ги вари.Аз си взимам онова от 6.50лв. Мач и фидер дето е и си фащам
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
adidasf50 написа:Не,колеги аз не ги варя .Аз си взимам онова от 6.50лв. Мач и фидер дето е и си фащам

Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- научил се да хвърля
А аз често се питам дали съм нормален да давам по 70 лв. и нагоре за влакна, като и с евтинджоса си хващам?! Ама от проби винаги има смисъл! Пробвай различни влакна, за да намериш кое е твоето! В случая освен да стане по-меко влакното, друг ефект няма. Пробвано преди близо тридесет години, когато влакна нямаше (то и магазини нямаше). Преди една година намерих ролка българско влакно от комунизма с размер 0,50. Голямо дърпане, ама не се къса. Разтегна се и стана два пъти по-тънко и чак тогава се скъса. Някои от сегашните "маркови" след година се късат като косъм. По-добре си вари ракията, а не влакната! 

- batlar
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
един приятел си вари влакното, за по здраво незнам дали става но става по меко и непаметливо ама като гледам не става и по малко здраво поне.който иска може да опита с евтино влакно
аз несъм пробвал но на пролет като сменям ролката съм решил да опитам тва с варенето
аз несъм пробвал но на пролет като сменям ролката съм решил да опитам тва с варенето

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Да попитам,чета ,че някои добавят във водата оцет,олио,а подправки да слагам ли,Маги малки тайни или нещо подобно
Благодаря ви,повдигнахте ми Коледното настроение 

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....