Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Калкан на Фурна
Модератор: sapuna
- gloupan
- разбира нещата
- Мнения: 758
- Регистриран на: Чет Юли 12, 2007 11:48 am
- Местоположение: КИРО - гр.София /Видин/
Калкан на Фурна
Здравейте,
Предлагам Ви изпитана и доста вкусна рецепта.
За целта Ви трябва калкан с размер на тавата, която се мотае празна някъде в кухнята

След като го почистите пригответе марината от един лимон (изтискан),сухо Мартини 150 мл (или друг вермут), чесън,зехтин, прясна мащерка.Нека рибката поседи в тази марината около час в хладилника

Отдолу в тавата нареждаме зеленчуците:картофите и морковите да бъдат леко сварени предварително, малко лук, каперси, маслини, пресни чушки, сушени домати (ако използвате пресни, то накрая не слагайте вода), мащерка
Поставете Калкана в тавата върху зеленчуковата подложка и отгоре сложете малки парченца с масло


Най - отгоре сложете лозови листа за допълнителен аромат и по добро задушаване

Сложете алуминиево фолио и бързо във фурната.Печете с фолиото около 30 минути, след което го махате и допичате още около 15 минути.След което изкарате тавичката от фурната махате лозовите листа и би трябвало да изглежда така:

И нещо което би Ви помогнало да допълните вкусовите качества е бутилка изстудено бяло вино:
Наздраве и добър апетит
Предлагам Ви изпитана и доста вкусна рецепта.
За целта Ви трябва калкан с размер на тавата, която се мотае празна някъде в кухнята

След като го почистите пригответе марината от един лимон (изтискан),сухо Мартини 150 мл (или друг вермут), чесън,зехтин, прясна мащерка.Нека рибката поседи в тази марината около час в хладилника

Отдолу в тавата нареждаме зеленчуците:картофите и морковите да бъдат леко сварени предварително, малко лук, каперси, маслини, пресни чушки, сушени домати (ако използвате пресни, то накрая не слагайте вода), мащерка
Поставете Калкана в тавата върху зеленчуковата подложка и отгоре сложете малки парченца с масло


Най - отгоре сложете лозови листа за допълнителен аромат и по добро задушаване

Сложете алуминиево фолио и бързо във фурната.Печете с фолиото около 30 минути, след което го махате и допичате още около 15 минути.След което изкарате тавичката от фурната махате лозовите листа и би трябвало да изглежда така:

И нещо което би Ви помогнало да допълните вкусовите качества е бутилка изстудено бяло вино:
Наздраве и добър апетит

TRS70MLF2
Re: Калкан на Фурна
Много добре изглежда.
Re: Калкан на Фурна
Калкана сам по себе си е нещо прекрасно,разбирам да няма вкус че да се донажда толкова нещо,но щом за чорба не се слага друго освен лимон и става като пача и кара ядачите да се кръстят значи че подправките са по-важни от рибата в случая.Контра
Re: Калкан на Фурна
Бих направил тая рецепта за мирни риби и за морска на кефал,не бих подминал хековите и тия с по-неутрален вкус.Бих добавил и лъжица мед...пробвано
- С.Върбанов
- учете се от него
- Мнения: 7045
- Регистриран на: Пон Яну 30, 2012 10:19 pm
- Местоположение: Стара Загора
- Обратна връзка:
Re: Калкан на Фурна
Кире , ако кажеш ,че и ти го хвана признах те



Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Калкан на Фурна
видя ли му хрилете,ако са бели значи е удавен,въх пенке...
Re: Калкан на Фурна
Сирьзно-който купува калкан да гледа хрилете и да ги разтърка щото избеляват при удавени риби и търговците ги боядисват с четчица в червено,плюс посмъртно ги хранят да вдигнат на кантара.Ако няма опашка значи е скат...софийски калкан.
- gloupan
- разбира нещата
- Мнения: 758
- Регистриран на: Чет Юли 12, 2007 11:48 am
- Местоположение: КИРО - гр.София /Видин/
Re: Калкан на Фурна
Колега, не искам да се заяждам с теб, но повярвай знанията ми относно хранителните продукти,тяхното комбиниране и начина им на приготвяне е на доста високо ниво и не само теоретично.Та в тази връзка ако имаш коментар, то нека бъде смислен.starcho написа:Сирьзно-който купува калкан да гледа хрилете и да ги разтърка щото избеляват при удавени риби и търговците ги боядисват с четчица в червено,плюс посмъртно ги хранят да вдигнат на кантара.Ако няма опашка значи е скат...софийски калкан.

Последно промяна от gloupan на Чет Дек 27, 2012 8:52 pm, променено общо 1 път.
TRS70MLF2
Re: Калкан на Фурна
Сакън,не се заяждам,само давам информация на колегите.По вкус и цвет... няма еднакви,ако щеш сърми прави,кюфтета и прочие.
-
- ще става разбирач
- Мнения: 547
- Регистриран на: Съб Фев 23, 2008 1:54 pm
- Местоположение: Варна
Re: Калкан на Фурна
скат - софиийски калкан - колега бъркаш ги рибите, въпреки че са от сем. скатови
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Калкан на Фурна
Ееее - оспамихте темата на адаша бре.ico000_ написа:скат - софиийски калкан - колега бъркаш ги рибите, въпреки че са от сем. скатови

Аз калкан не съм вкусвал от 1987г,ама и тази рецепта ми легна на душата.
Само да си хвана - поне половината ще го пробвам.
Иначе по спама - верно че често матрапазите предлагат морска котка вместо калкан,
ама това си е друга тема.
Кирееее,гледам си отделил главата перките и опашката.
После сподели как е била рибената чорба от тях.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА