Калкан на Фурна

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
gloupan
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 758
Регистриран на: Чет Юли 12, 2007 11:48 am
Местоположение: КИРО - гр.София /Видин/

Калкан на Фурна

Мнение от gloupan »

Здравейте,
Предлагам Ви изпитана и доста вкусна рецепта.
За целта Ви трябва калкан с размер на тавата, която се мотае празна някъде в кухнята
Изображение
След като го почистите пригответе марината от един лимон (изтискан),сухо Мартини 150 мл (или друг вермут), чесън,зехтин, прясна мащерка.Нека рибката поседи в тази марината около час в хладилника
Изображение
Отдолу в тавата нареждаме зеленчуците:картофите и морковите да бъдат леко сварени предварително, малко лук, каперси, маслини, пресни чушки, сушени домати (ако използвате пресни, то накрая не слагайте вода), мащерка
Поставете Калкана в тавата върху зеленчуковата подложка и отгоре сложете малки парченца с масло
Изображение
Изображение
Най - отгоре сложете лозови листа за допълнителен аромат и по добро задушаване
Изображение
Сложете алуминиево фолио и бързо във фурната.Печете с фолиото около 30 минути, след което го махате и допичате още около 15 минути.След което изкарате тавичката от фурната махате лозовите листа и би трябвало да изглежда така:
Изображение
И нещо което би Ви помогнало да допълните вкусовите качества е бутилка изстудено бяло вино:
Наздраве и добър апетит :drinkers:
TRS70MLF2
Аватар
stoj40doc
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1176
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 4:00 pm
Местоположение: Разград

Re: Калкан на Фурна

Мнение от stoj40doc »

Страхотна рецепта, требе да се пробва.
LONG LIVE ROCK AND ROLL
smart
новобранец
новобранец
Мнения: 96
Регистриран на: Пет Апр 20, 2007 7:17 pm
Местоположение: Добрич

Re: Калкан на Фурна

Мнение от smart »

Много добре изглежда.
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Калкан на Фурна

Мнение от starcho »

Калкана сам по себе си е нещо прекрасно,разбирам да няма вкус че да се донажда толкова нещо,но щом за чорба не се слага друго освен лимон и става като пача и кара ядачите да се кръстят значи че подправките са по-важни от рибата в случая.Контра
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Калкан на Фурна

Мнение от starcho »

Бих направил тая рецепта за мирни риби и за морска на кефал,не бих подминал хековите и тия с по-неутрален вкус.Бих добавил и лъжица мед...пробвано
Аватар
gloupan
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 758
Регистриран на: Чет Юли 12, 2007 11:48 am
Местоположение: КИРО - гр.София /Видин/

Re: Калкан на Фурна

Мнение от gloupan »

Има вкусове , които не могат да се обяснят :smt023 трябва да се ОПИТАТ :smt039
TRS70MLF2
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7045
Регистриран на: Пон Яну 30, 2012 10:19 pm
Местоположение: Стара Загора
Обратна връзка:

Re: Калкан на Фурна

Мнение от С.Върбанов »

Кире , ако кажеш ,че и ти го хвана признах те :D :drinkers:
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
gloupan
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 758
Регистриран на: Чет Юли 12, 2007 11:48 am
Местоположение: КИРО - гр.София /Видин/

Re: Калкан на Фурна

Мнение от gloupan »

МИ аз го хванах, чи кой друг! :smt075 На стръв - хартийка финикийка :lol:
TRS70MLF2
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Калкан на Фурна

Мнение от starcho »

видя ли му хрилете,ако са бели значи е удавен,въх пенке...
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Калкан на Фурна

Мнение от starcho »

Сирьзно-който купува калкан да гледа хрилете и да ги разтърка щото избеляват при удавени риби и търговците ги боядисват с четчица в червено,плюс посмъртно ги хранят да вдигнат на кантара.Ако няма опашка значи е скат...софийски калкан.
Аватар
gloupan
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 758
Регистриран на: Чет Юли 12, 2007 11:48 am
Местоположение: КИРО - гр.София /Видин/

Re: Калкан на Фурна

Мнение от gloupan »

starcho написа:Сирьзно-който купува калкан да гледа хрилете и да ги разтърка щото избеляват при удавени риби и търговците ги боядисват с четчица в червено,плюс посмъртно ги хранят да вдигнат на кантара.Ако няма опашка значи е скат...софийски калкан.
Колега, не искам да се заяждам с теб, но повярвай знанията ми относно хранителните продукти,тяхното комбиниране и начина им на приготвяне е на доста високо ниво и не само теоретично.Та в тази връзка ако имаш коментар, то нека бъде смислен. :smt023
Последно промяна от gloupan на Чет Дек 27, 2012 8:52 pm, променено общо 1 път.
TRS70MLF2
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2610
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: Калкан на Фурна

Мнение от Диканаров »

:smt023 :smt023 :smt023 :smt045
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Калкан на Фурна

Мнение от starcho »

Сакън,не се заяждам,само давам информация на колегите.По вкус и цвет... няма еднакви,ако щеш сърми прави,кюфтета и прочие.
ico000_
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 547
Регистриран на: Съб Фев 23, 2008 1:54 pm
Местоположение: Варна

Re: Калкан на Фурна

Мнение от ico000_ »

скат - софиийски калкан - колега бъркаш ги рибите, въпреки че са от сем. скатови
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Калкан на Фурна

Мнение от КИРО »

ico000_ написа:скат - софиийски калкан - колега бъркаш ги рибите, въпреки че са от сем. скатови
Ееее - оспамихте темата на адаша бре. :axe:
Аз калкан не съм вкусвал от 1987г,ама и тази рецепта ми легна на душата.
Само да си хвана - поне половината ще го пробвам.

Иначе по спама - верно че често матрапазите предлагат морска котка вместо калкан,
ама това си е друга тема.

Кирееее,гледам си отделил главата перките и опашката.
После сподели как е била рибената чорба от тях. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”