Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Здравина и твърдост на Мач въдицата
Модератор: Paublo_Eskobar
- Дилян
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Здравина и твърдост на Мач въдицата
Привет на всички!
Зная че много се е изписало по темата въдици(в случая мач) но никъде не откривам това което ме интересува.А именно:
1.Здравината на една въдица(каква риба може да се извади с нея)?
2. Твърдостта(мека или твърда)и има ли акцията нещо общо или тя си е само за тежестта на плувките?
3.Могат ли тези две неща да се разберат ако се поръча по нета или човек ги разбира едва когато я вземе в ръка?
Моля по вещите за съвет като се абстрахират от конкретни марки и модели.
Мисля че ще бъде интересно да ги чуем
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО И НАСЛУКА НА ВСИЧКИ ПРЕЗ НОВИЯТ СЕЗОН
Зная че много се е изписало по темата въдици(в случая мач) но никъде не откривам това което ме интересува.А именно:
1.Здравината на една въдица(каква риба може да се извади с нея)?
2. Твърдостта(мека или твърда)и има ли акцията нещо общо или тя си е само за тежестта на плувките?
3.Могат ли тези две неща да се разберат ако се поръча по нета или човек ги разбира едва когато я вземе в ръка?
Моля по вещите за съвет като се абстрахират от конкретни марки и модели.
Мисля че ще бъде интересно да ги чуем

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО И НАСЛУКА НА ВСИЧКИ ПРЕЗ НОВИЯТ СЕЗОН

http://www.xfish.hu/images/gif/sexy-fishing.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Модератор
Re: Здравина и твърдост на Мач въдицата
Има малка неточност в темата поради бъркане на понятията акция и тест на изхвърляне. Но ако се приеме, че в сайтовете изписват акция вместо тест на изхвърляне, това не е достатъчно за реална преценка.Пръчката трябва да се пипне, за да се прецени строя и едва тогава следва оценка за твърдостта.Това лично и неангажиращо мнение.
- Дилян
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Да разбирамe ли че твърдостта не зависи от теста на изхвърляне? Примерно че 10-30g не е непременно по твърда от 5-15g ?
А как да разберем коя въдица е за по едра и силна риба и коя за по дребна?
А как да разберем коя въдица е за по едра и силна риба и коя за по дребна?
http://www.xfish.hu/images/gif/sexy-fishing.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Защо не кажеш, въдица за какво търсиш, пък ние да предлагаме?
Понятията се бъркат,
тестът на изхвърляне 5-15 ; 2-10 ... показва с каква тежест пръчката замята най-добре.
Сещаш се, че макар и не пряко и директно това има връзка с това колко сила има във въдицата.
Акцията посочва каква част от въдицата се гъне и работи активно.
При върхова акция се гъне предимно горната 1/3, примерно. В другата крайност при параболичната акция се гъне цялата пръчка чак до дръжката.
Това гънене е при закачена риба. Разбира се, има логика въдиците с върхова акция да са по-твърди от тези с параболична и при замятане и разклащане и тн.
И едните и другите си имат предимства. Върховата акция прави пръчката по-пъргава, по-бърза, което е полезно при бързи дребни риби.
Параболика се гъне повече, по-бавно и с по-голяма амплитуда. Идеална е да поема движението на по-големи риби. Позволява ти да правиш повече грешки и рибата все пак да не скъса.
Всеки си има предпочитания, но за мен най-лошата комбинация е да се лови едра риба с върхова акция и лош аванс на макарата.
Какво значи, колко голяма риба може да се извади с въдицата? Да се вдигне във въздуха ли?
Ако имаш кепче и все пак някакъв опит може да извадиш всяка риба с всеки мач. Все пак повода, влакното и куката са все неща, които трябва да се счупят преди въдицата.
Понятията се бъркат,
тестът на изхвърляне 5-15 ; 2-10 ... показва с каква тежест пръчката замята най-добре.
Сещаш се, че макар и не пряко и директно това има връзка с това колко сила има във въдицата.
Акцията посочва каква част от въдицата се гъне и работи активно.
При върхова акция се гъне предимно горната 1/3, примерно. В другата крайност при параболичната акция се гъне цялата пръчка чак до дръжката.
Това гънене е при закачена риба. Разбира се, има логика въдиците с върхова акция да са по-твърди от тези с параболична и при замятане и разклащане и тн.
И едните и другите си имат предимства. Върховата акция прави пръчката по-пъргава, по-бърза, което е полезно при бързи дребни риби.
Параболика се гъне повече, по-бавно и с по-голяма амплитуда. Идеална е да поема движението на по-големи риби. Позволява ти да правиш повече грешки и рибата все пак да не скъса.
Всеки си има предпочитания, но за мен най-лошата комбинация е да се лови едра риба с върхова акция и лош аванс на макарата.
Какво значи, колко голяма риба може да се извади с въдицата? Да се вдигне във въздуха ли?
Ако имаш кепче и все пак някакъв опит може да извадиш всяка риба с всеки мач. Все пак повода, влакното и куката са все неща, които трябва да се счупят преди въдицата.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Аз със мача съм слаб, но докато имах един спиидмастер на 4,20 си ловях на метод с 35гр. хранилка общо 45 с храната и да си призная хич не отстъпваше на фидера, нищо че беше мач въдица, мяташе на далече , риби по 10/12кг си вадеше .
Мача беше до 20гр. тест на изхвърляне с бърза акция и параболичен строй.
ПП:мисля ,че добрите въдици хем са лигави , хем имат пъргавината , бързина на самата бланка.
Незнам как да се изкажа , въпросите са много обширни и засягат в аспект най-доброто на пазара, а аз незнам кое е то.
Мача беше до 20гр. тест на изхвърляне с бърза акция и параболичен строй.
ПП:мисля ,че добрите въдици хем са лигави , хем имат пъргавината , бързина на самата бланка.
Незнам как да се изкажа , въпросите са много обширни и засягат в аспект най-доброто на пазара, а аз незнам кое е то.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Мачовете измислени за пелет ваглери са с малка дължина,тънка бланка и ниско тегло и са конструирани за риболов на едри риби.Акцията не надхвърля 20гр.Понеже със сигурност знам такива мачове на една фирма ще го дам за пример точно него
http://milobg.com/index.php?route=produ ... ct_id=1441
Сещай се от тук нататък сам,някъде наскоро бях писал,че акцията на мача не е синоним за едрината на рибите които можем да вадим с него.Ловя с мач 3-12гр и имам не един изваден шаран над 3кг.При разклащане или замахване добрия мач се познава по спирането и в покой,така може и да се ориентираш до колко е пъргав и ....А за да се ориентираш правилно в строя и прекарваш влакно през водачите закачаш го на примерно на една бутилка с вода ,напъваш и виждаш как се сгъва въдицата.Това е най-верният тест за да видиш строя и.
http://milobg.com/index.php?route=produ ... ct_id=1441
Сещай се от тук нататък сам,някъде наскоро бях писал,че акцията на мача не е синоним за едрината на рибите които можем да вадим с него.Ловя с мач 3-12гр и имам не един изваден шаран над 3кг.При разклащане или замахване добрия мач се познава по спирането и в покой,така може и да се ориентираш до колко е пъргав и ....А за да се ориентираш правилно в строя и прекарваш влакно през водачите закачаш го на примерно на една бутилка с вода ,напъваш и виждаш как се сгъва въдицата.Това е най-верният тест за да видиш строя и.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Дилян
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Много баби хилаво дете
Един ми казва че по големият тест на изхвърляне означава по мощна въдица за по мощна риба(ако правилно съм разбрал),другия,че теста не е от значение каква риба ще вадиш с въдицата..
Едва ли в някой магазин ще ми позволят да връзвам бутилки по въдиците
В крайна сметка ще перифразирам въпроса си така:
Какъв мач да си купя за риби от 1 до 5kg(затворен водоем)?акция,тест на изхвърляне и тн..
Предпочитам параболична акция но да не е прекалено"лигав" защото в момента съм с един Тика Ексцел който при по дребни риби е добре но като се закачи нещо от порядъка на 3kg определено не ми харесва.

Един ми казва че по големият тест на изхвърляне означава по мощна въдица за по мощна риба(ако правилно съм разбрал),другия,че теста не е от значение каква риба ще вадиш с въдицата..

Едва ли в някой магазин ще ми позволят да връзвам бутилки по въдиците

В крайна сметка ще перифразирам въпроса си така:
Какъв мач да си купя за риби от 1 до 5kg(затворен водоем)?акция,тест на изхвърляне и тн..
Предпочитам параболична акция но да не е прекалено"лигав" защото в момента съм с един Тика Ексцел който при по дребни риби е добре но като се закачи нещо от порядъка на 3kg определено не ми харесва.
- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Бабата е една и детето е здраво....shimano77 написа: Какъв мач да си купя за риби от 1 до 5kg(затворен водоем)?акция,тест на изхвърляне и тн..
Ти сега, хем си се написал Шимано 77, хем си ми тръгнал на риболов с некви боклуци Тика мика и т.н.
Вземи си един Спиид-Мастер до 20гр. акция и хем ще имаш контрол над рибите, хем кастинга от 50м няма да ти е проблем, пък ако имаш още пари кажи........

- Дилян
- ще става разбирач
- Обратна връзка:

А бе тиката си е хубава пръчка за 2 години не ме е предала ама на големите много се лигави

Може ида взема да те послушам

Наслука на всички и без лоши чувства

Пък ако някоя умна глава има мнение нека си каже,затова е форума да си споделяме

- nikolaiiliew
- сериозен играч
butnik написа:...някъде наскоро бях писал,че акцията на мача не е синоним за едрината на рибите които можем да вадим с него...
Голямата акция не е за голяма риба,а за голяма дистанция и тежки ваглери имай това на предвид.
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
- Дилян
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Сещаш се, че макар и не пряко и директно това има връзка с това колко сила има във въдицата
Параболика се гъне повече, по-бавно и с по-голяма амплитуда. Идеална е да поема движението на по-големи риби. Позволява ти да правиш повече грешки и рибата все пак да не скъса
Ако трябва да съм честен мнението на chirusa_bg ми помогна най много.
Благодаря колега
Сещаш се, че макар и не пряко и директно това има връзка с това колко сила има във въдицата
Параболика се гъне повече, по-бавно и с по-голяма амплитуда. Идеална е да поема движението на по-големи риби. Позволява ти да правиш повече грешки и рибата все пак да не скъса
Благодаря колега

- SUPER MARIO
- ще става разбирач
Имам 3 мача на Тика и ни един не ми се вижда боклук...qno_zloo написа:
Бабата е една и детето е здраво....
Ти сега, хем си се написал Шимано 77, хем си ми тръгнал на риболов с некви боклуци Тика мика и т.н.
Вземи си един Спиид-Мастер до 20гр. акция и хем ще имаш контрол над рибите, хем кастинга от 50м няма да ти е проблем, пък ако имаш още пари кажи........![]()

Имаш си хубава въдица, лови си с нея.Идеята на мача не е да ги вадиш на водни ски шараните.И ако на ексела викаш лигава въдица...shimano77 написа:![]()
![]()
А бе тиката си е хубава пръчка за 2 години не ме е предала ама на големите много се лигави

Бързай бавно.
- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Само една Тика става, дано знаеш коя е.
- SUPER MARIO
- ще става разбирач
И трите които имам стават, ама дай да не разваляме темата на колегата с безсмислени спорове.qno_zloo написа:Само една Тика става, дано знаеш коя е.
Бързай бавно.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Вкусовете ни се разминават,но с годините и като посмениш някое и друго дръвце ще разбереш кое е било правилното.Щом не си разбрал предимствата на Ексела аз няма какво да ти давам акъли ,успех с тежката артилерияshimano77 написа:тестът на изхвърляне 5-15 ; 2-10 ... показва с каква тежест пръчката замята най-добре.
Благодаря колега
Параболика се ГЪНЕ толкова ,колкото трябва за да не ти скъса

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....