Здравина и твърдост на Мач въдицата

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
Дилян
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Здравина и твърдост на Мач въдицата

Мнение от Дилян »

Привет на всички!
Зная че много се е изписало по темата въдици(в случая мач) но никъде не откривам това което ме интересува.А именно:
1.Здравината на една въдица(каква риба може да се извади с нея)?
2. Твърдостта(мека или твърда)и има ли акцията нещо общо или тя си е само за тежестта на плувките?
3.Могат ли тези две неща да се разберат ако се поръча по нета или човек ги разбира едва когато я вземе в ръка?
Моля по вещите за съвет като се абстрахират от конкретни марки и модели.
Мисля че ще бъде интересно да ги чуем :)
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО И НАСЛУКА НА ВСИЧКИ ПРЕЗ НОВИЯТ СЕЗОН :)
http://www.xfish.hu/images/gif/sexy-fishing.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Re: Здравина и твърдост на Мач въдицата

Мнение от dantho.mihov »

Има малка неточност в темата поради бъркане на понятията акция и тест на изхвърляне. Но ако се приеме, че в сайтовете изписват акция вместо тест на изхвърляне, това не е достатъчно за реална преценка.Пръчката трябва да се пипне, за да се прецени строя и едва тогава следва оценка за твърдостта.Това лично и неангажиращо мнение.
Аватар
Дилян
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Дилян »

Да разбирамe ли че твърдостта не зависи от теста на изхвърляне? Примерно че 10-30g не е непременно по твърда от 5-15g ?
А как да разберем коя въдица е за по едра и силна риба и коя за по дребна?
http://www.xfish.hu/images/gif/sexy-fishing.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Защо не кажеш, въдица за какво търсиш, пък ние да предлагаме?

Понятията се бъркат,
тестът на изхвърляне 5-15 ; 2-10 ... показва с каква тежест пръчката замята най-добре.
Сещаш се, че макар и не пряко и директно това има връзка с това колко сила има във въдицата.
Акцията посочва каква част от въдицата се гъне и работи активно.
При върхова акция се гъне предимно горната 1/3, примерно. В другата крайност при параболичната акция се гъне цялата пръчка чак до дръжката.

Това гънене е при закачена риба. Разбира се, има логика въдиците с върхова акция да са по-твърди от тези с параболична и при замятане и разклащане и тн.
И едните и другите си имат предимства. Върховата акция прави пръчката по-пъргава, по-бърза, което е полезно при бързи дребни риби.

Параболика се гъне повече, по-бавно и с по-голяма амплитуда. Идеална е да поема движението на по-големи риби. Позволява ти да правиш повече грешки и рибата все пак да не скъса.
Всеки си има предпочитания, но за мен най-лошата комбинация е да се лови едра риба с върхова акция и лош аванс на макарата.

Какво значи, колко голяма риба може да се извади с въдицата? Да се вдигне във въздуха ли?
Ако имаш кепче и все пак някакъв опит може да извадиш всяка риба с всеки мач. Все пак повода, влакното и куката са все неща, които трябва да се счупят преди въдицата.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

Аз със мача съм слаб, но докато имах един спиидмастер на 4,20 си ловях на метод с 35гр. хранилка общо 45 с храната и да си призная хич не отстъпваше на фидера, нищо че беше мач въдица, мяташе на далече , риби по 10/12кг си вадеше .
Мача беше до 20гр. тест на изхвърляне с бърза акция и параболичен строй.

ПП:мисля ,че добрите въдици хем са лигави , хем имат пъргавината , бързина на самата бланка.

Незнам как да се изкажа , въпросите са много обширни и засягат в аспект най-доброто на пазара, а аз незнам кое е то.
..с други боклуци освен Шимано, не ловя;)

Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Мачовете измислени за пелет ваглери са с малка дължина,тънка бланка и ниско тегло и са конструирани за риболов на едри риби.Акцията не надхвърля 20гр.Понеже със сигурност знам такива мачове на една фирма ще го дам за пример точно него
http://milobg.com/index.php?route=produ ... ct_id=1441
Сещай се от тук нататък сам,някъде наскоро бях писал,че акцията на мача не е синоним за едрината на рибите които можем да вадим с него.Ловя с мач 3-12гр и имам не един изваден шаран над 3кг.При разклащане или замахване добрия мач се познава по спирането и в покой,така може и да се ориентираш до колко е пъргав и ....А за да се ориентираш правилно в строя и прекарваш влакно през водачите закачаш го на примерно на една бутилка с вода ,напъваш и виждаш как се сгъва въдицата.Това е най-верният тест за да видиш строя и.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Дилян
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Дилян »

Много баби хилаво дете :lol:
Един ми казва че по големият тест на изхвърляне означава по мощна въдица за по мощна риба(ако правилно съм разбрал),другия,че теста не е от значение каква риба ще вадиш с въдицата.. :)
Едва ли в някой магазин ще ми позволят да връзвам бутилки по въдиците :D
В крайна сметка ще перифразирам въпроса си така:

Какъв мач да си купя за риби от 1 до 5kg(затворен водоем)?акция,тест на изхвърляне и тн..

Предпочитам параболична акция но да не е прекалено"лигав" защото в момента съм с един Тика Ексцел който при по дребни риби е добре но като се закачи нещо от порядъка на 3kg определено не ми харесва.
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

shimano77 написа: Какъв мач да си купя за риби от 1 до 5kg(затворен водоем)?акция,тест на изхвърляне и тн..

Предпочитам параболична акция но да не е прекалено"лигав" защото в момента съм с един Тика Ексцел който при по дребни риби е добре но като се закачи нещо от порядъка на 3kg определено не ми харесва.
Бабата е една и детето е здраво....

Ти сега, хем си се написал Шимано 77, хем си ми тръгнал на риболов с некви боклуци Тика мика и т.н.

Вземи си един Спиид-Мастер до 20гр. акция и хем ще имаш контрол над рибите, хем кастинга от 50м няма да ти е проблем, пък ако имаш още пари кажи........ :wink:

Изображение
Аватар
Дилян
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Дилян »

:lol: :smt023
А бе тиката си е хубава пръчка за 2 години не ме е предала ама на големите много се лигави :lol:
Може ида взема да те послушам :wink:
Наслука на всички и без лоши чувства :wink:
Пък ако някоя умна глава има мнение нека си каже,затова е форума да си споделяме :wink:
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

butnik написа:...някъде наскоро бях писал,че акцията на мача не е синоним за едрината на рибите които можем да вадим с него...
Голямата акция не е за голяма риба,а за голяма дистанция и тежки ваглери имай това на предвид.
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
Аватар
Дилян
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Дилян »

тестът на изхвърляне 5-15 ; 2-10 ... показва с каква тежест пръчката замята най-добре.
Сещаш се, че макар и не пряко и директно това има връзка с това колко сила има във въдицата
Параболика се гъне повече, по-бавно и с по-голяма амплитуда. Идеална е да поема движението на по-големи риби. Позволява ти да правиш повече грешки и рибата все пак да не скъса
Ако трябва да съм честен мнението на chirusa_bg ми помогна най много.
Благодаря колега :smt023
Аватар
SUPER MARIO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SUPER MARIO »

qno_zloo написа:
Бабата е една и детето е здраво....

Ти сега, хем си се написал Шимано 77, хем си ми тръгнал на риболов с некви боклуци Тика мика и т.н.

Вземи си един Спиид-Мастер до 20гр. акция и хем ще имаш контрол над рибите, хем кастинга от 50м няма да ти е проблем, пък ако имаш още пари кажи........ :wink:
Имам 3 мача на Тика и ни един не ми се вижда боклук... :lol: :lol: :lol:
shimano77 написа::lol: :smt023

А бе тиката си е хубава пръчка за 2 години не ме е предала ама на големите много се лигави :lol:
Имаш си хубава въдица, лови си с нея.Идеята на мача не е да ги вадиш на водни ски шараните.И ако на ексела викаш лигава въдица... :lol:
Бързай бавно.
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

Само една Тика става, дано знаеш коя е.

Изображение
Аватар
SUPER MARIO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SUPER MARIO »

qno_zloo написа:Само една Тика става, дано знаеш коя е.
И трите които имам стават, ама дай да не разваляме темата на колегата с безсмислени спорове.
Бързай бавно.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

shimano77 написа:тестът на изхвърляне 5-15 ; 2-10 ... показва с каква тежест пръчката замята най-добре.
Сещаш се, че макар и не пряко и директно това има връзка с това колко сила има във въдицата
Параболика се гъне повече, по-бавно и с по-голяма амплитуда. Идеална е да поема движението на по-големи риби. Позволява ти да правиш повече грешки и рибата все пак да не скъса
Ако трябва да съм честен мнението на chirusa_bg ми помогна най много.
Благодаря колега :smt023
Вкусовете ни се разминават,но с годините и като посмениш някое и друго дръвце ще разбереш кое е било правилното.Щом не си разбрал предимствата на Ексела аз няма какво да ти давам акъли ,успех с тежката артилерия
Параболика се ГЪНЕ толкова ,колкото трябва за да не ти скъса :idea: или по-простичко според напъните на рибата,за това споменах за пъргавина на въдицата или още по-простичко участва с цялата си дължина и напъна върху влакното намалява а и от там риска да ти скъса или да разпориш джуката на рибата.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Заключено

Обратно към “Риболов на мач”