Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Въдици за подледен риболов
Модератор: emo vasilev
-
- ще става разбирач
Въдици за подледен риболов
Преди няколоко години се запалих яко по подледния риболов.
След дълги издирвания на качествени въдици за риболов на щуки на лед не намерих нищо интересно във БГ и започнах да си ги правя сам.
Сега реших да убия след новогодишната скука с направата на две въдички.
Този път се постарах да са малко по лабава акция , че прекалих с акцията на предишните.
Избрах тънки бланки стъклопласт от стари въдици с дължина 104 см .и 80 см. , дебелина на върха 2.2мм.
Сложих водачи Фуджи, 6 на късата и 7 на дългата.
Първо определих къде ще бъде макародържача и навих малко обущарски конец за уплътнение и центроване на макародържача.

След тоа забърках двукомпонентно полиуретаново лепило .

Намазах с лепило въдицата и макародържача от вътрешната страна , като гледах да има повече лепило в дупката от страната от която се пъха макарадържача , така то ще се разнесе по навътре и ще се залепи добре.Обвих макародържача в тиксо, по лесно е след това.

След като залепих макародържача го оставих да си почине на топло в банята между търбите на парното , така пулиретановото лепило стяга по добре.
Когато изсъхна лепилото шлайфах въдицата с шкурка и бормашина .
За начало използвах суха шкурка 400 след което минах на водни шкурки до към 1200 .

След това залепих корка,използвам корк от стара въдичка като предварително съм го шлайфал с бормашина и дорник направен от шпилка и две шайби с гайки.

Корка за едната въдичка се оказа с голям вътрешен отвор и се наложи малко повече конец да влезе в употреба .

Другата си беше ок и се размина без навиване на конец.

Както и макародържача , така и корка облепих с тиксо.

След като залепих корка , махнах тиксото и почистих излишното лепило.

Купих си две бутилки с узо , корка от тапите отива за въдицата а съдържанието в стомаха, с лечебна цел.

Внимателно с много остър макетен нож срязах точно по средата на тапата.

Изравних повърхностите на половинките от тапата на парче шкурка .

Пробих отвор със зъмба с подходящ диаметър на едната половинка от тапата.

Тествах дали няма хлабавина.

Част от лепилото го разлях на вестник , така мога да намажа тапата и корка без да си цапам ръцете.Оставих за около минута ,две и след това яко натискане.

Облепих корка и макародържача с тиксо .

Ред е на боядисването , реших да боядисам едната червена а другата синя.За подледен риболов е добре въдичките да са в ярки цветове.

30 минути след боядисването лакирах въдичките .

Ред е на водачите .Разделих растоянието по книга.

С ластик привързах водачите за бланката , фиксирах ги с парче тиксо , така мога да навивам конеца и ламето без много да мърдат.

Идва време за любимата ми част , лакирането на водачите.За целта използвам дву компонентен лак, бъркалка за кафе и кутийка за бел червей,нова.
четка за рисуване .
Лака се смесва в равни части , разбърква се енергично в продължение на минута и се нанася с четка за рисуване.
Въдицата трябва да се върти с няколко оборота в минута , лака е бавно съхнещ.Необходими са няколко часа за да може да се свали от машината за лакиране.

След дълги издирвания на качествени въдици за риболов на щуки на лед не намерих нищо интересно във БГ и започнах да си ги правя сам.
Сега реших да убия след новогодишната скука с направата на две въдички.
Този път се постарах да са малко по лабава акция , че прекалих с акцията на предишните.
Избрах тънки бланки стъклопласт от стари въдици с дължина 104 см .и 80 см. , дебелина на върха 2.2мм.
Сложих водачи Фуджи, 6 на късата и 7 на дългата.
Първо определих къде ще бъде макародържача и навих малко обущарски конец за уплътнение и центроване на макародържача.

След тоа забърках двукомпонентно полиуретаново лепило .

Намазах с лепило въдицата и макародържача от вътрешната страна , като гледах да има повече лепило в дупката от страната от която се пъха макарадържача , така то ще се разнесе по навътре и ще се залепи добре.Обвих макародържача в тиксо, по лесно е след това.

След като залепих макародържача го оставих да си почине на топло в банята между търбите на парното , така пулиретановото лепило стяга по добре.
Когато изсъхна лепилото шлайфах въдицата с шкурка и бормашина .
За начало използвах суха шкурка 400 след което минах на водни шкурки до към 1200 .

След това залепих корка,използвам корк от стара въдичка като предварително съм го шлайфал с бормашина и дорник направен от шпилка и две шайби с гайки.

Корка за едната въдичка се оказа с голям вътрешен отвор и се наложи малко повече конец да влезе в употреба .

Другата си беше ок и се размина без навиване на конец.

Както и макародържача , така и корка облепих с тиксо.

След като залепих корка , махнах тиксото и почистих излишното лепило.

Купих си две бутилки с узо , корка от тапите отива за въдицата а съдържанието в стомаха, с лечебна цел.

Внимателно с много остър макетен нож срязах точно по средата на тапата.

Изравних повърхностите на половинките от тапата на парче шкурка .

Пробих отвор със зъмба с подходящ диаметър на едната половинка от тапата.

Тествах дали няма хлабавина.

Част от лепилото го разлях на вестник , така мога да намажа тапата и корка без да си цапам ръцете.Оставих за около минута ,две и след това яко натискане.

Облепих корка и макародържача с тиксо .

Ред е на боядисването , реших да боядисам едната червена а другата синя.За подледен риболов е добре въдичките да са в ярки цветове.

30 минути след боядисването лакирах въдичките .

Ред е на водачите .Разделих растоянието по книга.

С ластик привързах водачите за бланката , фиксирах ги с парче тиксо , така мога да навивам конеца и ламето без много да мърдат.

Идва време за любимата ми част , лакирането на водачите.За целта използвам дву компонентен лак, бъркалка за кафе и кутийка за бел червей,нова.

Лака се смесва в равни части , разбърква се енергично в продължение на минута и се нанася с четка за рисуване.
Въдицата трябва да се върти с няколко оборота в минута , лака е бавно съхнещ.Необходими са няколко часа за да може да се свали от машината за лакиране.

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Въдици за подледен риболов
Евала !!!
Много интересна машинка за въртене на въдицата !!!
-
- ще става разбирач
Моя разработка. Остана ми паркет Мербо от една стая и реших да си спретна една машина от него , материала е уникалален ,навива се резба в него и потъва като го пуснеш във вода.Ribarina написа:Евала !!!
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Дай по-подробни снимки да крадем патента.
Ролките и моторчето от какво са? Касетофон?
Абе и аз си правя разни пръчици,но ти ми скри топката бе човек....Невероятни са,друго нямам какво да кажа.Евала за майсторлъка и търпението.
-
- научил се да хвърля
Евала! Уникати!
- boreto1
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Няма нищо по сладко от това където си го направил сам с двете си ръце-браво прекрасен пример за младите
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
И аз имам някоя друга самоделка,
Ама при теб си е направо създаване на шедьоври
!
Дано да са кадемлийки !
Ама при теб си е направо създаване на шедьоври

Дано да са кадемлийки !
- nikolaiiliew
- сериозен играч

Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
- stefan4etoo
- сериозен играч
Супер си колега ,това да направиш нещо с ръцете си и да изглежда по добре от магазина е направо велико,а като хванеш и риба нямам думи просто

-
- вече хвърля и на тежко
Браво,страхотни са,но водачите са малко повече,мисля,Успех с новите придобивки 

- Батко Емо
- разбира нещата
Разби ме!И под ледо ли си намерил шаранче? 

- indalo
- фен клуб-скобар
Надминал си себе си. Евала Роска за майсторията. Сигурно и ловят. 

Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- ще става разбирач
Ролките са от видео , имат лагери вътре и се движат перфектно а моторчето е от стъклена топка от дискотеките.Отиваш в някоя дискотека дърпаш шалтера и си тръгваш с топката,и оборотаRibarina написа:Дай по-подробни снимки да крадем патента.

Има ги в Конрад срещу баня Мадара в София.
-
- ще става разбирач
Сигурен съм че всеки колега като мен, от по старите риболовци си е правил въдица когато е бил дете , лично аз си спомням колко пръти съм си направил от какво ли не, последната беше от антената на Фита на баща ми.boreto1 написа:Няма нищо по сладко от това където си го направил сам с двете си ръце-браво прекрасен пример за младите
Дано има повече млади колеги който си правят въдиците сами , вярвайте ми това е много яко.