Сланина

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
melhinor
ще става разбирач
ще става разбирач

Сланина

Мнение от melhinor »

Здравейте колеги,
дойде ред и на приготвянето на сланината. До сега /20 дена/ е стояла в саламура. Искам да я затвора в буркани, та въпроса ми е, как да я приготвя, какво се слага, как се слага, варили се предварително, в зелева чорба или в друго, ................ споделете вашите рецепти.
Поздрави.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Re: Сланина

Мнение от dantho.mihov »

При нас я правехме преди години.Отсежда се няколко часа от водата, реди се плътно в буркани, едно стръкче праз за овкусяване и се вари, за да не бомбира капачката.Но при варенето се натрупва много мазнина и затова в последствие я съхранявахме във фризера в полиетиленови пликове.Пак си остава крехка и вкусна.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Темата не е за този под форума и отива в Риболовна кухня
2.2 - Пускайте темите си в правилните раздели, като преди това проверявайте дали вече не съществува такава тема. ..........................................................
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Та и аз да се включа в темата. :lol: :lol: :lol:

Взимам сняг ама чист, стопявам го и водата я посолявам до толкова, че като сложа яйце да му се показва дупето като старите 5 стинки. :lol: После слагам сланината в кофа или по голям съд (според количеството ) и така стоят на студено 30 дни.
После го вадя изцеждам хубаво и ги режа по двойки на правоъгълници 20 на 10 см. Правя счукан( може и с миксер или пасатор да се смели) чесън, чубрица, праз и червен пипер (сладък ). После ги мажа обилно с разтвора и ги слепвам по две като кожата остава от двете страни на вън. Стягам ги с канап и ги мажа обилно с червен пипер. Слагам ги в картонена кутия и отгоре найлонов плик. Така стоят на студено и ползваш по предназначение :lol: .
Оставял съм по 1-2 буркана в директно със разтвора във фризера като преди да се консумира парчето се мие с вода. И в двата случая сланината остава крехка.
Спомням си веднъж имахме гости и между другите мезета сложих и сланина. И тези моите хора викат, недей да режеш щото ние сланина не ядем. Изнудих ги да пробват и направих грешка :lol: :lol: :lol: Ометоха два бруста със сланина и ме помолиха да им дам и за в къщи.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Ще ви кажа една много лесна и ефектна рецепта. Неосолената сланина се парязва на парчета дълги до гърлото на буркана, между тях се набиват стръкове праз. Слага се една супена лъжица с връх сол и такаприготвеният буркан се залива с кипяща вода. Завива се капачката или се отпресова "омнията" и бурканът се обръща. Чака се десет дни и сланината е готова. Имам и в момента в мазето един буркан на 6год., като сланината си е розова. Важното е след отваряне бурканът да се държи в камерата, за да не гранясва.
Осолена шарена сланина съм слагал в кипяща зелева чолба, докато изсветлеят краищата на парчетата. После я вадя и я оставям да изстине! Правя си паста подобна на тази на Барута, като прибавям и малко лют червен пипер и обмазвам изстиналите парчетата и ги оставям да се провеят пет-шест дни, а после всяко парче отделно завивам плътно в найлонов плик и пазя във фризера до консумация. Така съхраняваната сланина се реже на много тънко и е едно от първосвършващите мезета ! :drinkers:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
shrek6721
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от shrek6721 »

Как ли не съм я приготвял , но в дървено каче е черешката на тортата.

Ред сланина по хубава е шарена с месце , ред морска сол , слага се праз и мерудий по желание реди се плътно , с кожата нагоре накрая се слага чист сняг аз го зимам от планината в чувал , добавя се докато водата не покрие сланината . След 20тина дни това нещо се яде без леб :lol: .

Аз съм шофер на TIR и без това не отлепвам , преди години с него покорих АЛМА АТА на китаиската граница 13000км в едната посока , уникално е пържолите остават това свършва. :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

30 дена яко в сол/на около десетия ден изливане на лугата и пак пресоляване/,5-6 часа изкисване в студена вода ... и накрая плътно в буркан,10-15 зърна черен пипер /дафинов лист,чесън или лук според вкуса/,1с.л. сол , гореща вода до гърловината,запечатване и бурканите престояват един ден с дупето нагоре!
Сланината си взема толкова сол,колкото и е необходима!Така,че нека не ти свиди!/ама сол,а не едра морска/
Така я правим ние от Балкана!По точно от Еленския! ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Румбата »

shrek6721 написа:, преди години с него покорих АЛМА АТА на китаиската граница 13000км в едната посока , :

Е ти ма уби !!! Иначе за сланината ,аз подготвям същата рецепта !
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
r3s3t5
новобранец
новобранец

Мнение от r3s3t5 »

е ся зимата яко сланина аз направо от качето я взимам стои си постоянно там със сол, а в буркани ще опитам да направя с праз , до сега не съм ял такава сланина
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

То, един път като хапнеш, постоянно ще я приготвяш така.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”