Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Сланина
Модератор: sapuna
Сланина
Здравейте колеги,
дойде ред и на приготвянето на сланината. До сега /20 дена/ е стояла в саламура. Искам да я затвора в буркани, та въпроса ми е, как да я приготвя, какво се слага, как се слага, варили се предварително, в зелева чорба или в друго, ................ споделете вашите рецепти.
Поздрави.
дойде ред и на приготвянето на сланината. До сега /20 дена/ е стояла в саламура. Искам да я затвора в буркани, та въпроса ми е, как да я приготвя, какво се слага, как се слага, варили се предварително, в зелева чорба или в друго, ................ споделете вашите рецепти.
Поздрави.
-
- Модератор
- Мнения: 3710
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: Сланина
При нас я правехме преди години.Отсежда се няколко часа от водата, реди се плътно в буркани, едно стръкче праз за овкусяване и се вари, за да не бомбира капачката.Но при варенето се натрупва много мазнина и затова в последствие я съхранявахме във фризера в полиетиленови пликове.Пак си остава крехка и вкусна.
- barutchiata ©
- Администратор
- Мнения: 5592
- Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 9:35 pm
- Местоположение: България & Österreich
Re: Сланина
Темата не е за този под форума и отива в Риболовна кухня
2.2 - Пускайте темите си в правилните раздели, като преди това проверявайте дали вече не съществува такава тема. ..........................................................
- barutchiata ©
- Администратор
- Мнения: 5592
- Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 9:35 pm
- Местоположение: България & Österreich
Re: Сланина
Та и аз да се включа в темата.
Взимам сняг ама чист, стопявам го и водата я посолявам до толкова, че като сложа яйце да му се показва дупето като старите 5 стинки.
После слагам сланината в кофа или по голям съд (според количеството ) и така стоят на студено 30 дни.
После го вадя изцеждам хубаво и ги режа по двойки на правоъгълници 20 на 10 см. Правя счукан( може и с миксер или пасатор да се смели) чесън, чубрица, праз и червен пипер (сладък ). После ги мажа обилно с разтвора и ги слепвам по две като кожата остава от двете страни на вън. Стягам ги с канап и ги мажа обилно с червен пипер. Слагам ги в картонена кутия и отгоре найлонов плик. Така стоят на студено и ползваш по предназначение
.
Оставял съм по 1-2 буркана в директно със разтвора във фризера като преди да се консумира парчето се мие с вода. И в двата случая сланината остава крехка.
Спомням си веднъж имахме гости и между другите мезета сложих и сланина. И тези моите хора викат, недей да режеш щото ние сланина не ядем. Изнудих ги да пробват и направих грешка
Ометоха два бруста със сланина и ме помолиха да им дам и за в къщи.



Взимам сняг ама чист, стопявам го и водата я посолявам до толкова, че като сложа яйце да му се показва дупето като старите 5 стинки.

После го вадя изцеждам хубаво и ги режа по двойки на правоъгълници 20 на 10 см. Правя счукан( може и с миксер или пасатор да се смели) чесън, чубрица, праз и червен пипер (сладък ). После ги мажа обилно с разтвора и ги слепвам по две като кожата остава от двете страни на вън. Стягам ги с канап и ги мажа обилно с червен пипер. Слагам ги в картонена кутия и отгоре найлонов плик. Така стоят на студено и ползваш по предназначение

Оставял съм по 1-2 буркана в директно със разтвора във фризера като преди да се консумира парчето се мие с вода. И в двата случая сланината остава крехка.
Спомням си веднъж имахме гости и между другите мезета сложих и сланина. И тези моите хора викат, недей да режеш щото ние сланина не ядем. Изнудих ги да пробват и направих грешка



- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2605
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Сланина
Ще ви кажа една много лесна и ефектна рецепта. Неосолената сланина се парязва на парчета дълги до гърлото на буркана, между тях се набиват стръкове праз. Слага се една супена лъжица с връх сол и такаприготвеният буркан се залива с кипяща вода. Завива се капачката или се отпресова "омнията" и бурканът се обръща. Чака се десет дни и сланината е готова. Имам и в момента в мазето един буркан на 6год., като сланината си е розова. Важното е след отваряне бурканът да се държи в камерата, за да не гранясва.
Осолена шарена сланина съм слагал в кипяща зелева чолба, докато изсветлеят краищата на парчетата. После я вадя и я оставям да изстине! Правя си паста подобна на тази на Барута, като прибавям и малко лют червен пипер и обмазвам изстиналите парчетата и ги оставям да се провеят пет-шест дни, а после всяко парче отделно завивам плътно в найлонов плик и пазя във фризера до консумация. Така съхраняваната сланина се реже на много тънко и е едно от първосвършващите мезета !
Осолена шарена сланина съм слагал в кипяща зелева чолба, докато изсветлеят краищата на парчетата. После я вадя и я оставям да изстине! Правя си паста подобна на тази на Барута, като прибавям и малко лют червен пипер и обмазвам изстиналите парчетата и ги оставям да се провеят пет-шест дни, а после всяко парче отделно завивам плътно в найлонов плик и пазя във фризера до консумация. Така съхраняваната сланина се реже на много тънко и е едно от първосвършващите мезета !

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: Сланина
Как ли не съм я приготвял , но в дървено каче е черешката на тортата.
Ред сланина по хубава е шарена с месце , ред морска сол , слага се праз и мерудий по желание реди се плътно , с кожата нагоре накрая се слага чист сняг аз го зимам от планината в чувал , добавя се докато водата не покрие сланината . След 20тина дни това нещо се яде без леб
.
Аз съм шофер на TIR и без това не отлепвам , преди години с него покорих АЛМА АТА на китаиската граница 13000км в едната посока , уникално е пържолите остават това свършва.

Ред сланина по хубава е шарена с месце , ред морска сол , слага се праз и мерудий по желание реди се плътно , с кожата нагоре накрая се слага чист сняг аз го зимам от планината в чувал , добавя се докато водата не покрие сланината . След 20тина дни това нещо се яде без леб

Аз съм шофер на TIR и без това не отлепвам , преди години с него покорих АЛМА АТА на китаиската граница 13000км в едната посока , уникално е пържолите остават това свършва.



- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: Сланина
30 дена яко в сол/на около десетия ден изливане на лугата и пак пресоляване/,5-6 часа изкисване в студена вода ... и накрая плътно в буркан,10-15 зърна черен пипер /дафинов лист,чесън или лук според вкуса/,1с.л. сол , гореща вода до гърловината,запечатване и бурканите престояват един ден с дупето нагоре!
Сланината си взема толкова сол,колкото и е необходима!Така,че нека не ти свиди!/ама сол,а не едра морска/
Така я правим ние от Балкана!По точно от Еленския!
Сланината си взема толкова сол,колкото и е необходима!Така,че нека не ти свиди!/ама сол,а не едра морска/
Така я правим ние от Балкана!По точно от Еленския!

- Румбата
- разбира нещата
- Мнения: 876
- Регистриран на: Пон Окт 08, 2007 1:34 pm
- Местоположение: Бяла Слатина - Румен Хлебарски
Re: Сланина
shrek6721 написа:, преди години с него покорих АЛМА АТА на китаиската граница 13000км в едната посока , :
Е ти ма уби !!! Иначе за сланината ,аз подготвям същата рецепта !
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
Re: Сланина
е ся зимата яко сланина аз направо от качето я взимам стои си постоянно там със сол, а в буркани ще опитам да направя с праз , до сега не съм ял такава сланина
-
- Модератор
- Мнения: 3710
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: Сланина
То, един път като хапнеш, постоянно ще я приготвяш така.