Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
naRiba.com
Форум
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
Избор на макара за риболов на зарган
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Избор на макара за риболов на зарган
Привет на всички , от доста време се мъча да се ориентирам коя е макарата за риболов на зарган. Доста попрочетотох, но не мога да реша. Бюджета е около 120 лв. Моля колегите да ми помогнат, че тая година като ми се намокри макарето с морска вода и блокира на момента
. Смених лагерите, но не е същата макара. Явно ще трябва да се купурва нова. Като цяло съм се прецелил към ZAUBER, но няма да ми е излишен съвета на хората можещи го тоя риболов. Благодаря на отзовалите се прдварително
.
Re: Избор на макара за риболов на зарган
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=8356
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=8364
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=7497
В момента ползвам подобна на тези модели и съм доволен. По принцип предпочитам да са с метална шпула. Влакното което ползвам е RED Devil 0.20 Maver, евтино е но пък върши работа.
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=8364
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=7497
В момента ползвам подобна на тези модели и съм доволен. По принцип предпочитам да са с метална шпула. Влакното което ползвам е RED Devil 0.20 Maver, евтино е но пък върши работа.
- martin varna
- научил се да хвърля

Макарата задължително не трябва да има лагер на бигела. Защото морската вода направо ще го скапе за отрицателно време. Мисля че размер 2500 е достатъчен - да не ти скъса ръката ако мяташ цял ден, а пък и събира достатъчно влакно примерно 0.20 или максимум 0.23. не ти трябва по-дебело. Предложението на колегата за шимано ексейдж смятам че е добро. Мисля че беше с тефлонова втулка на бигела вместо лагер. Със същата макара ловя вече няколко години. Но винаги имай в предвид че след края на сезона задължително трябва да се смаже.
-
toshiro
- ще става разбирач

Колега, ако лагера е капсулован и неръждаем какво ще му се случи?martin varna написа:Макарата задължително не трябва да има лагер на бигела. Защото морската вода направо ще го скапе за отрицателно време. Мисля че размер 2500 е достатъчен - да не ти скъса ръката ако мяташ цял ден, а пък и събира достатъчно влакно примерно 0.20 или максимум 0.23. не ти трябва по-дебело. Предложението на колегата за шимано ексейдж смятам че е добро. Мисля че беше с тефлонова втулка на бигела вместо лагер. Със същата макара ловя вече няколко години. Но винаги имай в предвид че след края на сезона задължително трябва да се смаже.
тази е супер няма да съжеляваш колега.http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=8083
-
marine
- научил се да хвърля

Макарите са консуматив...така, че не давай много пари за такива , а наблегни на пръчката.
За хубаво шимано няма да ти стигнат парите, но ако си решил вместо екседж същата работа ще ти свърши и катана-слагаш още един лагер . Иначе риоби ексия или за по мало пари риоби екусима като и смениш втулката на дръжката с лагер още като я купиш, за да не се изтърка оста...
Но пак ти казвам- няма макара която ако я напълниш с морска вода и после да очакваш , че нищо и няма...има ама не са за нас.
Гледай колко тежат различните размери на един модел и избирай винаги по голямата шпула при еднакво тегло.
Екусима размер 3000 и 4000 са по 303 грама, но 4000 е с по голяма шпула-лапай една такава, още повече, че възвратно постъпателното движение е с безконечник...Но имай предвид, че трябва доста често да смазваш лагерчето на ролката на бигела-всеки риболов просто капваш. Масълце . Шимано са със втулки.
За хубаво шимано няма да ти стигнат парите, но ако си решил вместо екседж същата работа ще ти свърши и катана-слагаш още един лагер . Иначе риоби ексия или за по мало пари риоби екусима като и смениш втулката на дръжката с лагер още като я купиш, за да не се изтърка оста...
Но пак ти казвам- няма макара която ако я напълниш с морска вода и после да очакваш , че нищо и няма...има ама не са за нас.
Гледай колко тежат различните размери на един модел и избирай винаги по голямата шпула при еднакво тегло.
Екусима размер 3000 и 4000 са по 303 грама, но 4000 е с по голяма шпула-лапай една такава, още повече, че възвратно постъпателното движение е с безконечник...Но имай предвид, че трябва доста често да смазваш лагерчето на ролката на бигела-всеки риболов просто капваш. Масълце . Шимано са със втулки.
[quote="marine"]Екусима размер 3000 и 4000 са по 303 грама, но 4000 е с по голяма шпула-лапай една такава
И за какво точно му е размер 4000,нали му трябва за зарган(т.е трябва да е лека и да събира примерно 150м.0.20-0.22)Според мен по-скоро размер 2000 ще му е точно
И за какво точно му е размер 4000,нали му трябва за зарган(т.е трябва да е лека и да събира примерно 150м.0.20-0.22)Според мен по-скоро размер 2000 ще му е точно
-
marine
- научил се да хвърля

Аз затова подчертах, да гледа не размера а грамажа...ето затова е по добре размер 4000 която е 305 грама пред едно шимано което е 280 грама.kameyama написа:marine написа:Екусима размер 3000 и 4000 са по 303 грама, но 4000 е с по голяма шпула-лапай една такава
Има доста голяма разлика в диаметъра на шпулата, което предполага, че ще постига доста по добра дистанция съответно няма да има пресукване на влакното характерно за макарите с по малък диаметър на шпулата.
Колега погледни колко тежи едно шимано 2500 и 4000 размер и тогава говори кое е по добре.
Мисля , че 4000 отиваше към 360 грама , но разликата става доста. Докато разлика от 20 грама няма да се усети, особено на 4 метра пръчка.
Слага се подложка под основното влакно , за да се докара по близо до ръба на шпулата пак с цел дистанция.
Но става и 2500 размер и 1000 става...всичко става, аз казвам кое е по добре.
Има магнезиеви макари които са доста леки...естесвено, чче ще стремим към по големия размер, защото разликата в изхвърлянето е осезаема.
Но има една приказка"Всеки е..е жена си както си знае. Успех със зарганчоците.
- Borkata
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Момчета,позволявам си да изкажа и аз мнението си ,защото на няколко места то не се покрива с другите.Едното е ,че макарата не трябва да има лагер на ролката на бигела.Според мен е много хубаво да има,отделен е въпроса колко ще издържи на макара от този ценови клас.Другото е,че макарата била "консуматив".Моите извинения но колкото пръчката е консуматив толкова и макарата.Иначе моето мнение е ,че за тези пари не е добре да се насочваш към Шимано и Дайва,защото няма да останеш очарован.Вземи си нещо по твоя преценка като внимаваш да е морско изпълнение,с плитка шпула размер около 2500,възможно най-малък грамаж(като имаш предвид,че и 10 грама са от значение въпреки мненията на колегите),колкото се може повече лагери и лично мое мнение-преден аванс.
Качествени чепарета Borkata

-
marine
- научил се да хвърля

За предния аванс съм съгласен, за останалото...с практиката ще се насочите към правилното.BorisK написа:Момчета,позволявам си да изкажа и аз мнението си ,защото на няколко места то не се покрива с другите.Едното е ,че макарата не трябва да има лагер на ролката на бигела.Според мен е много хубаво да има,отделен е въпроса колко ще издържи на макара от този ценови клас.Другото е,че макарата била "консуматив".Моите извинения но колкото пръчката е консуматив толкова и макарата.Иначе моето мнение е ,че за тези пари не е добре да се насочваш към Шимано и Дайва,защото няма да останеш очарован.Вземи си нещо по твоя преценка като внимаваш да е морско изпълнение,с плитка шпула размер около 2500,възможно най-малък грамаж(като имаш предвид,че и 10 грама са от значение въпреки мненията на колегите),колкото се може повече лагери и лично мое мнение-преден аванс.
- КИРО
- и господ не е толокова добър

- Обратна връзка:
Зарганите тази година ще са над метър парчето. 
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
marine
- научил се да хвърля

Златна ти уста Свети Иване -Свети Иван ЗлатоустКИРО написа:Зарганите тази година ще са над метър парчето.
Лека и според мен подходяща http://www.fishingnews.ru/model/3988 кви са тез 4000 това гюле ако го държиш цял ден,гръбнака ти и с акопунктура после няма оправяне

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

[quote="КИРО"]Зарганите тази година ще са над метър парчето.
Киро, не се бъзикай, да не ти кажа колко големи ще са паламудите, които ще хващаш тая година 
Колеги, искрено ви благодаря за мненията и за насоките които ми дадохте. Сега кажете, къде във Варна се потдържат моделите, които препоръчвате. Ходих при Попа на Чаталджа-шимано, при Стефан-основно шимано моите уважения, но аз много не съм превърженик на ниските класове на шимано. Кво да направя -бюджет
. Между другото при Стефчо ми предложиха модел на dragon, който ми допадна като изпълнение - широка шпула, метална цялата и лека, но не знам дали е морско изпълнение и кво значи морско изпълнение, защото като попитам в магазина тогава започват да четат и да умуват, което мен лично ме дразни. Или знаеш макарата, която продаваш става ли за риболов на море или просто казваш че на става.
Още веднъж ви благодаря
.
Още веднъж ви благодаря