Няколко въпростчета ?

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Няколко въпростчета ?

Мнение от М. Сталев »

Имам няколко въпросчета към по опитните колеги,за това как процедирате?

1. Как правите първоначалното захранване ,ако е по метода със фидер кошничка ,колко горе долу на брой първоначални замятания се правят ,за да се счете ,че сме направили горе-долу някакво хранително петно ?

2.Правите ли предварително опознаване на дъното посредством фидера и олово ?

3.На какъв принцип определяте за дадения риболов какъв монтаж ще се използва , в смисъл дали да се заложи на симетричен,асиметричен,патерностер или инлайн монтаж ?
Аватар
tsvetkoff
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Няколко въпростчета ?

Мнение от tsvetkoff »

Колега,питането ти горе-долу събира в едно почти всичко,което трябва да се знае за фидер-риболова ........ и едва ли в няколко отговора ще добиеш представа.Тук не става въпрос за тема .......... а май за енциклопедия.Ще ти отговоря съвсем накратко какво правя аз,а сигурно и други колеги ще се включат с мнения.

1. Как правите първоначалното захранване ,ако е по метода със фидер кошничка ,колко горе долу на брой първоначални замятания се правят ,за да се счете ,че сме направили горе-долу някакво хранително петно ?
- Мятам 5 кошнички на мястото,което съм избрал,след това монтирам повод и презамятам първо през 5 мин. ,после според кълването или удължавам времето през което презамятам,или слагам кошничка с по-малък обем.

- Хубаво е да се прави,за да се намери перспективно място - тераска,ръб,яма ..... Аз не го правя - ако не ми кълве,сменям дистанцията,ако пак не кълве - минавам на риболов с директен ....

3.На какъв принцип определяте за дадения риболов какъв монтаж ще се използва , в смисъл дали да се заложи на симетричен,асиметричен,патерностер или инлайн монтаж ?
- Аз използвам два фидера с различни монтажи - обикновено започвам с "метод" и най-прост монтаж със свободна кошничка.Ако не кълве - започвам да променям по нещо - стръв,дължина и сечение на повода,размер кука .......... после сменям монтажа/минавам на патерностер примерно/ и пак същите промени ......

Абе ............ темата е адски обширна .......май-май е обобщаваща на целия Фидер-раздел.
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

Аз не, че съм много "навътре" в тоя метод на риболов, ама ще ти отговоря на въпросите, пък ще съм много доволен ако някой ме поправи и така да си открия и аз грешките:

- за първоначално захранване аз ползвам самоделно направена кошничка от мрежа за изолация. Тя няма почти никакво собствено утежнение, по-голяма е, и ми позволява да имам повече полезен товар. Правя колкото дойдат замятания, като целта е да хвърля около седемстотин грама до кило захранка в петното. От там закачвам другата кошничка и почва риболова.

- предвид гореописаната ми тактика, предварително правя фиксиране на дистанцията, както и някакво ориентиране по терена, дори на места където съм ловил, защото се променят нещата.

3.На какъв принцип определяте за дадения риболов какъв монтаж ще се използва , в смисъл дали да се заложи на симетричен,асиметричен,патерностер или инлайн монтаж.
- симетричен монтаж или обикновена подвижна кошничка ползвам, при чисти и твърди дъна, и липса на течение.
- асиметричен монтаж ползвам при каменисто дъно и течение. Това ми е монтажа за река.
- патерностера го ползвам при тинесто дъно
- инлайн монтажа го връзвам за метоод фидер
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Значи горе-долу ги правя точно нещата ,като предварителното захранване го правя със кошничка и 10 замятания ,но като чета май са малко.А относно монтажите всеки път пробвам различни ,za да придобия някаква представа как работят ,за сега всичките работят еднакво зле при мен :D
Аватар
Dass
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Dass »

Когато рибата е активна НЕ захранвам, а правя първите презамятания през 3-5 мин. Ако е тегава работата за първоначално захранване ползвам една голяма хранилка за пелети без утежнение - 10-12 кошнички.

За монтажите - симетричен за стоящи води и несиметричен за течение. Монтажа го правя не от основното влакно, а ползвам щукарско (жилаво е и без памет) 0.28 - добре си бачка и няма уплитания, което е по-важно.

А като не ще да бара - удрям го на експерименти и сухи тренировки... :lol:
Всяко място и време "си сака фидеро", дет' са вика. :wink:
Изображение
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

А относно измерването на дълбочината има ли някакъв метод ,без използването на маркери и т.н.
Аватар
Dass
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Dass »

Ами по потъването на кошничката. Малко е относително, но за колкото секунди потъва, толкова е дълбочината. Но зависи от влакното, тежестта на кошничката, формата... Като тупне на дъното се усеща по върха на фидера. Но така е доста приблизително. Маркера си е истинския начин.
Всяко място и време "си сака фидеро", дет' са вика. :wink:
Изображение
Аватар
stridata
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stridata »

За да не отварям нова тема да питам в тази за мнения!
Dinsmores 80-140cm - FEEDER ARM REST / D C23 или Preston Innovations Off Box 46 Telescopic?
Можеш да извадиш човека от селото, но селото от човека НИКОГА!
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”