Намотки на водачи с влакно?

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Аватар
kosgolibos
новобранец
новобранец

Намотки на водачи с влакно?

Мнение от kosgolibos »

Здравейте колеги! Заел съм се да сменя водачите на няколко стари въдици от фибростъкло, производство на бившата ГДР. Повечето от вас предполагам знаят за какво става въпрос, тъй че няма да се впускам в подробности върху тактико-техническите данни на въпросните пръчки. За намотките използвах риболовно влакно, вместо "специален" конец, който се използва в такива случаи. Моля, дайте мнение относно здравина, трайност, устойчивост на УВ-лъчи и т.н. в този им вариант. Благодаря предварително!
eat, sleep, go fishing
mmilen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Намотки на водачи с влакно?

Мнение от mmilen »

Поздравявам те за ентусиазма.
За монтиране на водачите на една въдица се използват конци, защото те попиват от лака, с който след това заливаш намотките и така поставените водачи няма да мръднат дълго време. Устойчивостта идва най-вече от лака.
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

аз съм сменял водачи на дънна въдица ползвам плетено влакно след като е фиксиран водача и намотан с влакното нчколко капки канаколит след като исъхне няколко слоя с лак за нокти и става убиец !
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Аватар
gevv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gevv »

Ако щеш вярвай, и аз сега започвам да правя същата модернизация на една стара Germina, 165см,...до 15гр. Мисля да пробвам с 5 водача/още не съм ги купил/,мек конец и яхтен лак.Тя си е фабрично с три водача от тел. Ще гледам тия дни какви водачи предлагат по близките магазини...
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

сикови водачи по лев е бройката зимай и майстори аз мойта я направих по здрава от преди квато беше без да се уча как става !
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Аватар
kosgolibos
новобранец
новобранец

Мнение от kosgolibos »

Забравих да спомена, че за въпросните намотки използвам монофилно влакно, като освен това "отклонение" от нормите всичко останало (плътно и стегнато редене на "конеца", 2 "ръце" лак ползвам на "Корморан") и след него двукомпонентна смола за заливка) го правя по стандарт, смея да твърдя не по-лош от "купешките пръчки". Проблема дойде от факта, че въдиците са доста на брой (7) и водачите за тях ("Фуджи" - вкл. върховите) ми излязоха над 70 лв. Като прибавим и парите за лакове и смоли цената се закръгли на ок.100 лв. В тия дни на всеобща криза реших да спестя някой лев от конеца за намотки, за които бог знае какъв метраж щеше да ми стигне за "великолепната седморка". Все още нямам отговор на въпроса дали това с монофила е не толкова лош вариант или обратно. Надявам се да се включи някой, който може да ми отговори конкретно. Иначе това, че едната от идеите е лака да попие в конеца и т.н. след всичко изчетено по темата го знам. Благодаря, колега все пак за инфото, както и на всички останали, които "се разписаха" до тук! Успех на вас!
eat, sleep, go fishing
Аватар
kosgolibos
новобранец
новобранец

Мнение от kosgolibos »

Колега gevv, част от тези също са Germina. 2-те червени са чешки, ако не се лъжа (1-та със чупен връх, но все ще стане за нещо... :wink: )
STH75185.JPG
STH75183.JPG
STH75182.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
eat, sleep, go fishing
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Струва ми се, че щом използваш монофил и лака не може да пропие в навивките, е задължително да завършиш цялото дело с термошлаухи, които да стегнат цялото творение в едно, па и слънцето ще стопират.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
kosgolibos
новобранец
новобранец

Мнение от kosgolibos »

То хубаво колега, но при вече монтирани и омотани водачи термошлаухите няма как да стигнат до всяка намотка, за да я "облекат". След всичко, което чух до тук съм малко разколебан по отношение на качеството на работата по отношение надеждността и се замислям дали да не започна всичко отначало, но този път с конец, щото аман от тия икономии.. Сам съм си виновен. Време, мерак и търпение имам, яд ме е само за изхабения лак, понеже не е никак евтин. Добре, че реших да се консултирам, щото ако бях заял всичко със смолата това щеше да ме "довърши".. Доколкото знам втвърдява жестоко и евентуалното и отстраняване щеше да коства бог знае колко нерви и време. Ще опитам да махна една произволно избрана намотка като начало. Така поне ще разбера колко здрави всъщност са в сегашния вид и ще реша как да постъпя с останалите. От друга страна едно заливане с някоя от тези суперяки смоли, подходяща за случая не би ли могло да реши проблема и при все че намотките са правени с монофилно влакно да станат не по-малко здрави, защото на външен вид поне съм ги докарал. Освен това при намотаването съм ги стягал здраво, уповавайки се на факта, че влакното има свойството да се разтяга до някаква степен. Единствения недостатък е това с попиването на лака и донякъде слънчевото лъчение - доколко ще издържи на него.
eat, sleep, go fishing
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Остава само да пробваш и да споделиш, какъв е резултата.... :? човек от грешките си се учи.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
mmilen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от mmilen »

Монофилът е разтеглив и ако покритието на намотката няма същата или по-голяма разтегливост, то тя ще се напука. Това няма да стане веднага разбира се, при теб така направените водачи могат да издържат години а могат и месеци, зависи от това колко и как използваш пръчките. На твое място бих ги оставил, за да видя сам за себе си какво ще стане.
Аватар
kosgolibos
новобранец
новобранец

Мнение от kosgolibos »

Купувам един хубав конец за намотки и ги започвам отново 1 по 1. Така докато някоя е в бокса за ремонт другите ще са на разположение.
eat, sleep, go fishing
Аватар
gevv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gevv »

Много добре изглежда,браво! Ако лака е качествен и смолата е яка вероятно ще изкара много време без напукване. Аз днес си купих водачи неизвестна марка с едно краче по 2лв. Ще търся и друг лак,че яхтения маи не е мн.добър...Като имам време и го направя ще кача снимки. Остави си някоя така с това влакно за проба... Успех!
Аватар
kosgolibos
новобранец
новобранец

Мнение от kosgolibos »

Благодаря! За твое улеснение - лака го купувам от магазина на "Майсторски риболов" срещу "Пирогов". На "Корморан" - 9 лв струва шишенцето - http://www.masterfishing.bg/index.php?p ... oduct=9726. Не е голямо количеството, но стига поне за 2 въдици с по 5 водача за 6-7 ръце покритие мисля. В момента върви някакво намаление и цената му става ок. 7 и нещо. Дано да съм бил полезен. Успех!
eat, sleep, go fishing
Аватар
gevv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gevv »

Колега,как е,до къде стигна с тунинга? Нищо не казваш тия дни. Аз си взех за първите проби епоксидна смола Бизон-Универсал,както и копринени конци няколко цвята. Имам един комшия и той от Форума ми показа негова пръчка направена с такива материали-направо като оригинално ама той работеше до скоро с такива неща,лакове,стъклопласти и др. Направил си е цяла лодка от стъклопласт. Голям пичага! Ние тепърва ще дерзаем... Успех!
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”