Трябва ли да използваме турцизми в български език...

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Трябва ли да използваме турцизми в български език...

Мнение от batmilen »

Трябва ли да използваме турцизми в български език... :wink:

Дразни ме това "КАЯ" дето го използват в и около Варна , тая риба си има име...попче... :lol:

Карагьоз е Дунавската скумрия и т.н., има и други примери на използването на турцизми в нашия език...ама ние сме си българи и живеем в България...не сме в Анадола и ли в някоя друга кааза. :twisted:
Аватар
георги н.
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от георги н. »

Преди години си купих една книжка "Тайни в риболова" . В нея почти всяка риба си имаше турско име с което е позната в България :evil:
Значи на бялата риба - якбалъ , на костура - меше , на скобара - алай,яйла и тн . Не знам за чий х.й ги бяха сложили и турскиоте имена . Все едно книжлето беше за износ по Турско.
Аватар
Михалич
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Михалич »

Много се е разпасал пуганеца по нашта земя! :evil: :evil: Секът гората, крадът водата и квот падне :evil: :evil:
Ама за тва са виновни онез чутури дето ни управляват :evil: :evil:
Всички риби на БЪЛГАРСКИ - най-много на латински! :lol: :lol:
Fly our flag, we teach them fear
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Трябва ли да използваме турцизми?

Мнение от Диканаров »

Батмилене, прав си! И мен това често ме дразни! Толкова чуждици са навлезли трайно в езика ни, не само като резултат на вековно подтисничество, а и на подражание и чуждопоклонничество. Какво ще кажеш за :-мерси, ОК, авеню, такси, мис,рента-кар, кюлоти, бифстейк, чиния и стотици други. Това ще е непреходен процес на глобализация. Нали тръгна вече масово нашего брата по света. Все си мисля, че не би следвало да изпадаме в крайности и вместо арабското "кибрит" да казваме: "драсни пални клечица" . Аз лично съм за българските език, песни, фолклор, история, но виж какво става! Не ни ли залива от всякъде първосигналност? Рап, чалга, тарикатски жаргон са и по вестници, радио и телевизии. Съгласен съм с това, че чуждиците обогатяват един език, но само ако са употребени на място.Заради карагьоз небих искал да се промени името на Каралийчев или Карамитев на Черенмитев. Все си мисля, че е по-добре с една дума да изрази нещо, вместо да се използват две или повече думи . :roll: :wink: :lol:
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Съгласен ... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

А (каракуда) от каде идва ? така викаме на таранката по нашия край ? питам но никой не отговаря явно не съм попаднал на човека мисля че сега можеби ще разбера ? :oops:
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Мммм , не може да отрека че че колкото и да съм националист то некой "турцизми" ми аресват ! Как например - чеверме , тюрлю гювеч и пр. , виж имамбаялдъ не ме кефи ама ич :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Абе Павле то турски мурафети и чалъми много... ти чувал си си ЧАЛАМБА ...хахаха :lol: ей тука е описан "ритуала"...хахаха... :lol:

http://bitovo.info/index.php?id=165
snegk

Мнение от snegk »

Добре,ако няма чуждици как ще кажите на кибрита.Вучилище сме учили,че има някой наши думи които са много дълги и не толкова смисленни.ДРАСНИ ПАЛНИ КЛЕЧИЦА.
Аватар
dimitar_
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dimitar_ »

Знаете ли , колеги , по тази тема мога да ви говоря доста , не че съм някой "спец" , просто съм роден в село където преди години българи и турци бяха почти по равно ( за съжеление сега има само десетина българи на средна възраст 70 години ) и ние в училище учехме турски език , това бе до 4 клас . За да бъда коректен ще ви кажа че за нас не беше задължително да присъстваме на тези часове , но аз тогава от любопитство влизах в часовете и знаете ли какво ми направи тогава най - голямо впечетление , те учеха българската читанка , преведена едно към едно на турски език и на практика това което изтърваха в часовете по български , го наваксваха по турски .
Никъде не е ставало въпрос за друга родина .
Искам да ви кажа , че при нас преди и сега живота винаги се е преплитал , и обикновенният турчин е човек като нас на който можеш да разчиташ за почти всичко , за работа , приятелство , маса и т. н. ( не би направил лошо на приятел , докато ние... ).
Но сега , в това ново време , мисля че новите им "башове"буквално им тъпчат главите с идеи как са лишени от право на език , култура , родина и какво ли не още , просто трябва да се дойде да речем примерно в гр. Исперих , и само да слушаш "как са им ограничени правата на майчин език"...
Та "турцизми" сигурно ще има , това е неизбежно , тъй както има и много "българизми" в техния ...
Така е в живота , всеки има право да диша , да плаче , да се смее и да дарява живот , да остави нещо след себе си на тази земя !!!
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Димитре, никой не закача и обижда турците...аз има приятели тук и в турско... :lol: и съм съгласен с това което пишеш за бългалските турци... :lol:

НО тук става въпрас за чистотата на нашия език...за българската реч...и като най-компетентен във форума бих помолил Доцента да се произнесе по този казус... :lol:

как би ти звучал подобен разговор по време на риболов...

Кая вар...

Епси вар...

Дур бе керата, гел бурда ....
хахаха...има и още ама е малко нецензурно... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
извинявай ако има грешки... :lol:
Аватар
dimitar_
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dimitar_ »

Да ви кажа и един разговор между разградски рибари на язовира :
-- Аамет , насъл ва , гагалаери му ?
-- Юк ба Аасан , ич диидеремие , нинея койджам балък гиби...
-- Яя , бу зил насъл ва ?
-- Електрон ва , Жаксън , япее "джърт- джърт "...
Та покрай тях и ние взехме се питаме вместо - "кълве ли" - , да викаме -гагалаери му ? и дали звънците ни правят "джърт - джърт"...
Та емоции винаги има , особено около язовира!
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

batmilen написа:Димитре, никой не закача и обижда турците...аз има приятели тук и в турско... :lol: и съм съгласен с това което пишеш за бългалските турци... :lol:

НО тук става въпрас за чистотата на нашия език...за българската реч...и като най-компетентен във форума бих помолил Доцента да се произнесе по този казус... :lol:

... :lol:
Нека цъфтят сто цветя! Така го казват братята-китайци, които навремето заради нас- българите са построили Великата китайска стена :!:
Момчета, да ви кажа! Много от тия думи, които смятаме за турцизми си имат чисто български произход, защото ние българите просто не сме точно славяни - има само известна славянска жилка у нас, иначе по произход ние сме арии, не арийци, а арии, това личи и от името ни :!:
Ние сме синове на Европа и правнуци на Азия и пра-правнуци пак на Европа. И в съвременния свят има поне 40 народа, които се гордеят с българския си произход и дори се борят някои от тях по съдебен ред да си върнат българското име официално :!:
Ако някой се съмнява в гореизложеното - имам три написани от мен книги по тези въпроси, да ми се обади на ЛС , та да му дам линкове и източници.
Турци, арменци, цигани, евреи и други етноси сега са неотделима част от нашата нация, както някога са били траки, печенеги, кумани, скити, хуни, готи, славяни, каракачани, келти и много други, но нашите предци са били по-умни от нас и са ги приобщавали към общата ни Родина без хули и насилие :!:
Аз доста време съм патил по разни чужбини и знам какво означава протегната чиста ръка на сънародник-българин, дори и от друг етнос :D :!: :!:
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”