Начин на връзване

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Начин на връзване

Мнение от Fishh »

Здравейте,
Днеска след като ходих да помятам малко видях още един запален рибар като мене това малко ме зарадва поне има шанс за успех щом местен се e пуснал по реката.И така поприказвахме малко и аз почнах да разпитвам има ли няма ли риба по тоя район на реката,примамките какви трябва да са всичко къде ще помогне на начинаещ спинингист,доста от моите ги имаше и тои само,че малко по-големи...имам надежда за успех :lol: .И стига ме до връзване на воблера и трябва ли вообще повод,ясно е за моя плетенак не е стока ама как и да е ...неговия монтаж беше карабинка,вирбел,игла и така се връзва става без възел като повод добре ли е това като начин на връзване ?

И ако е по-добрия вариянт какви номера да си взема ?
seefeel
разбира нещата
разбира нещата

Re: Начин на връзване

Мнение от seefeel »

Ако използваш примамки които не усукват влакното( воблери,клатушки,силикони и др.),достатъчна ти е само карабинка.Ако ще използваш примамки които усукват влакното слагай вирбел + карабинка.При риболов на щука слагай метален повод или някоя от разновидностите му.Използвам възел "паломар" ,не че няма и други,но е достатъчно надежден и лесен.При риболов на трудни и капризни риби в бистра вода или в случай че ни е необходимо абразивоустойчиво влакно предпазващо от протърквне на влакното в камъни, клони и т.н. слагай повод от флуорокарбон.Това е най-общо.
Последно промяна от seefeel на Чет Фев 28, 2013 2:50 am, променено общо 1 път.
Проба му е майката!
Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fishh »

Ако няма да използваш примамки които усукват влакното( воблери,клатушки,силикони и др.)

Точно с това ще ловя колега,а иглата мисля ще е добре да няма възел по линията нали така я прави по здрава...дали няма да се преебе играта на по-малките воблери и блесни ако съм с карабинка,вирбeл и игла...?
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

seefeel написа:Ако няма да използваш примамки които усукват влакното( воблери,клатушки,силикони и др.)...
Мисля точно тези ,изброените примамки,не усукват влакното :roll:
Аз там съм пораснал...
Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fishh »

модерирано

http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... duct=20211

Еи на туи нещо му казвали игла,а то като вирбел :lol:
seefeel
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от seefeel »

bobo_33333 написа:
seefeel написа:Ако няма да използваш примамки които усукват влакното( воблери,клатушки,силикони и др.)...
Мисля точно тези ,изброените примамки,не усукват влакното :roll:
Перифразирах го,сега май е по ясно :lol:
Fishh написа:Точно с това ще ловя колега,а иглата мисля ще е добре да няма възел по линията нали така я прави по здрава...дали няма да се преебе играта на по-малките воблери и блесни ако съм с карабинка,вирбeл и игла...?
Няма смисъл,излишно се утежнява и прави линията по груба,отделно че пречи на малките воблерчета.Специалистите да кажат ,но тая игла май е добре да се ползва самостоятелно.
Проба му е майката!
Аватар
capetano
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от capetano »

модерирано

"Възел без възел" са го кръстили тъпите хамериканци. "Безвъзлова връзка" също може да бъде използвано.
Както и да е, Fishh, не се хаби да усложняваш с това иглено изобретение линията.
Пак се повтарям - seefeel ти е дал всичко, което ти е нужно като отговор.

Паломар за плетено към карабинка или вирбел, аз го ползвам дори и при флуорокарбон към вирбел/карабинка.

Изображение

А пленето към флуорокарбон.. Има няколко варианта, аз ползвам този:

Изображение

но доста хора ползват и други:

Изображение
При горната схема синьото ти е плетеното.

Изображение
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...
Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"
:D
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

модерирано
пп.
не е зле някой да направи и публикува един сравнителен анализ на мъртвата тежест, която понасят едни и същи влакна в случаите, когато са присъединени към нея с възел "Паломар" и безвъзлов монтаж.
...многото приказки - после.
Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fishh »

Да споделя моито мненине за възела.Първо си мислех че от влакното тои си е менте ама аз си мислех,че е баш ментето.Така със игла днеска доста закачки отървах но пак си скъсах :lol: .А тоз по-горе споменатия възел се скъса доста по-леcно,аз поне за напред ще си ползвам игли,вирбели и карабинки поне до тоз извод стигнах :drinkers:
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

...А тоз по-горе споменатия възел се скъса доста по-леcно...
Бинго !
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Почистих темата. Малко повече уважение към колегите, моля. :!:
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Понеже няма достатъчно на брой хора, които да ползат въпросните конектори и които да дадат компетентно мнение, в темата се подвизават лесно обидчиви майстори на възела "Паломар" и го препоръчват на други хора поради леснотата му.
Иначе, посредством конектрите за безвъзлов монтаж едно влакно , примерно с обявен тест 10 паунда, се къса от тежест доста по-близка до тези 10 паунда, отколкото същото, вързано с Паломар.
Тънкият момент тук е, че това разрешава ползването на по-тънки влакна и извличане на максимума от обявения им тест - примерно 10 паунда с безвъзлов конектор чудесно замества 14 паунда с паломар.
А това рибите го харесват повече.
А последното пък - риболовците го харесват повече.
Диалектика, какво да се прави.
Ама всичкото това, с най-голямо уважение, няма как да го научиш докато се чудиш кога да посетиш личния си лекар, за да ти прегледа хемороидите, които си придобил докато си се возил в лодката по затворените сладководни водоеми...примерно.
Може да се сетиш само, че "липсвало уважение" и да информираш модератора.
А ето и едно правдиво описание на това, какво долу-горе бихте научили от "хората от лодките".

Миньор е моят татко
миньор ще съм и аз
Ах, само да порастна
пък вижте ме тогаз
Ще къртя като татко
коравата скала
И въглища ще пращам
в градчета и села.

...предимно стари трикове, уви.

пп.
хубава тема стана, а ?
seefeel
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от seefeel »

Много ясно,че безвъзловият монтаж е по-здрав от паломара.Колега, ще споделиш ли опита си с нас или само ще търсиш косури на хората?Всеки да ползва какъвто възел си иска,паломара не е лош,а що се отнася до мен напълно задоволява изискванията ми,затова и го препоръчах,не на последно място е и лесен за връзване дори със замръзнали пръсти в предвид сезона.Ти с какъв възел си връзваш карабинките и вирбелите или е тайна?И,във връзка със запитването на автора на темата ти какво ще му препоръчаш?
Проба му е майката!
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

sestrata написа:Почистих темата. Малко повече уважение към колегите, моля. :!:
Благодарство..., беше крайно време...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Не, няма да споделя опит.
Понеже смятам, че е правилно да се споделят концепции, а не опит - така се развива мисленето, а споделеният опит генерира предимно мързел във всичките му форми.
Паломар е добър възел за начинаещи, но няма по-нормално от това, да търсиш и други начини за връзване.
Аз изложих една концепция, всеки може да провери резултатите и да си направи изводите.
А колкото до колегата - той, гледам, си е отговорил вече.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”