Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Начин на връзване
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Начин на връзване
Здравейте,
Днеска след като ходих да помятам малко видях още един запален рибар като мене това малко ме зарадва поне има шанс за успех щом местен се e пуснал по реката.И така поприказвахме малко и аз почнах да разпитвам има ли няма ли риба по тоя район на реката,примамките какви трябва да са всичко къде ще помогне на начинаещ спинингист,доста от моите ги имаше и тои само,че малко по-големи...имам надежда за успех
.И стига ме до връзване на воблера и трябва ли вообще повод,ясно е за моя плетенак не е стока ама как и да е ...неговия монтаж беше карабинка,вирбел,игла и така се връзва става без възел като повод добре ли е това като начин на връзване ?
И ако е по-добрия вариянт какви номера да си взема ?
Днеска след като ходих да помятам малко видях още един запален рибар като мене това малко ме зарадва поне има шанс за успех щом местен се e пуснал по реката.И така поприказвахме малко и аз почнах да разпитвам има ли няма ли риба по тоя район на реката,примамките какви трябва да са всичко къде ще помогне на начинаещ спинингист,доста от моите ги имаше и тои само,че малко по-големи...имам надежда за успех

И ако е по-добрия вариянт какви номера да си взема ?
-
- разбира нещата
Re: Начин на връзване
Ако използваш примамки които не усукват влакното( воблери,клатушки,силикони и др.),достатъчна ти е само карабинка.Ако ще използваш примамки които усукват влакното слагай вирбел + карабинка.При риболов на щука слагай метален повод или някоя от разновидностите му.Използвам възел "паломар" ,не че няма и други,но е достатъчно надежден и лесен.При риболов на трудни и капризни риби в бистра вода или в случай че ни е необходимо абразивоустойчиво влакно предпазващо от протърквне на влакното в камъни, клони и т.н. слагай повод от флуорокарбон.Това е най-общо.
Последно промяна от seefeel на Чет Фев 28, 2013 2:50 am, променено общо 1 път.
Проба му е майката!
Ако няма да използваш примамки които усукват влакното( воблери,клатушки,силикони и др.)
Точно с това ще ловя колега,а иглата мисля ще е добре да няма възел по линията нали така я прави по здрава...дали няма да се преебе играта на по-малките воблери и блесни ако съм с карабинка,вирбeл и игла...?
Точно с това ще ловя колега,а иглата мисля ще е добре да няма възел по линията нали така я прави по здрава...дали няма да се преебе играта на по-малките воблери и блесни ако съм с карабинка,вирбeл и игла...?
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Мисля точно тези ,изброените примамки,не усукват влакнотоseefeel написа:Ако няма да използваш примамки които усукват влакното( воблери,клатушки,силикони и др.)...

Аз там съм пораснал...
модерирано
http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... duct=20211
Еи на туи нещо му казвали игла,а то като вирбел
http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... duct=20211
Еи на туи нещо му казвали игла,а то като вирбел

-
- разбира нещата
Перифразирах го,сега май е по ясноbobo_33333 написа:Мисля точно тези ,изброените примамки,не усукват влакнотоseefeel написа:Ако няма да използваш примамки които усукват влакното( воблери,клатушки,силикони и др.)...

Няма смисъл,излишно се утежнява и прави линията по груба,отделно че пречи на малките воблерчета.Специалистите да кажат ,но тая игла май е добре да се ползва самостоятелно.Fishh написа:Точно с това ще ловя колега,а иглата мисля ще е добре да няма възел по линията нали така я прави по здрава...дали няма да се преебе играта на по-малките воблери и блесни ако съм с карабинка,вирбeл и игла...?
Проба му е майката!
модерирано
"Възел без възел" са го кръстили тъпите хамериканци. "Безвъзлова връзка" също може да бъде използвано.
Както и да е, Fishh, не се хаби да усложняваш с това иглено изобретение линията.
Пак се повтарям - seefeel ти е дал всичко, което ти е нужно като отговор.
Паломар за плетено към карабинка или вирбел, аз го ползвам дори и при флуорокарбон към вирбел/карабинка.

А пленето към флуорокарбон.. Има няколко варианта, аз ползвам този:

но доста хора ползват и други:
При горната схема синьото ти е плетеното.

"Възел без възел" са го кръстили тъпите хамериканци. "Безвъзлова връзка" също може да бъде използвано.
Както и да е, Fishh, не се хаби да усложняваш с това иглено изобретение линията.
Пак се повтарям - seefeel ти е дал всичко, което ти е нужно като отговор.
Паломар за плетено към карабинка или вирбел, аз го ползвам дори и при флуорокарбон към вирбел/карабинка.

А пленето към флуорокарбон.. Има няколко варианта, аз ползвам този:

но доста хора ползват и други:

При горната схема синьото ти е плетеното.
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

-
- вече хвърля и на тежко
модерирано
пп.
не е зле някой да направи и публикува един сравнителен анализ на мъртвата тежест, която понасят едни и същи влакна в случаите, когато са присъединени към нея с възел "Паломар" и безвъзлов монтаж.
...многото приказки - после.
пп.
не е зле някой да направи и публикува един сравнителен анализ на мъртвата тежест, която понасят едни и същи влакна в случаите, когато са присъединени към нея с възел "Паломар" и безвъзлов монтаж.
...многото приказки - после.
Да споделя моито мненине за възела.Първо си мислех че от влакното тои си е менте ама аз си мислех,че е баш ментето.Така със игла днеска доста закачки отървах но пак си скъсах
.А тоз по-горе споменатия възел се скъса доста по-леcно,аз поне за напред ще си ползвам игли,вирбели и карабинки поне до тоз извод стигнах 

-
- вече хвърля и на тежко
Бинго !...А тоз по-горе споменатия възел се скъса доста по-леcно...
Почистих темата. Малко повече уважение към колегите, моля. 

-
- вече хвърля и на тежко
Понеже няма достатъчно на брой хора, които да ползат въпросните конектори и които да дадат компетентно мнение, в темата се подвизават лесно обидчиви майстори на възела "Паломар" и го препоръчват на други хора поради леснотата му.
Иначе, посредством конектрите за безвъзлов монтаж едно влакно , примерно с обявен тест 10 паунда, се къса от тежест доста по-близка до тези 10 паунда, отколкото същото, вързано с Паломар.
Тънкият момент тук е, че това разрешава ползването на по-тънки влакна и извличане на максимума от обявения им тест - примерно 10 паунда с безвъзлов конектор чудесно замества 14 паунда с паломар.
А това рибите го харесват повече.
А последното пък - риболовците го харесват повече.
Диалектика, какво да се прави.
Ама всичкото това, с най-голямо уважение, няма как да го научиш докато се чудиш кога да посетиш личния си лекар, за да ти прегледа хемороидите, които си придобил докато си се возил в лодката по затворените сладководни водоеми...примерно.
Може да се сетиш само, че "липсвало уважение" и да информираш модератора.
А ето и едно правдиво описание на това, какво долу-горе бихте научили от "хората от лодките".
Миньор е моят татко
миньор ще съм и аз
Ах, само да порастна
пък вижте ме тогаз
Ще къртя като татко
коравата скала
И въглища ще пращам
в градчета и села.
...предимно стари трикове, уви.
пп.
хубава тема стана, а ?
Иначе, посредством конектрите за безвъзлов монтаж едно влакно , примерно с обявен тест 10 паунда, се къса от тежест доста по-близка до тези 10 паунда, отколкото същото, вързано с Паломар.
Тънкият момент тук е, че това разрешава ползването на по-тънки влакна и извличане на максимума от обявения им тест - примерно 10 паунда с безвъзлов конектор чудесно замества 14 паунда с паломар.
А това рибите го харесват повече.
А последното пък - риболовците го харесват повече.
Диалектика, какво да се прави.
Ама всичкото това, с най-голямо уважение, няма как да го научиш докато се чудиш кога да посетиш личния си лекар, за да ти прегледа хемороидите, които си придобил докато си се возил в лодката по затворените сладководни водоеми...примерно.
Може да се сетиш само, че "липсвало уважение" и да информираш модератора.
А ето и едно правдиво описание на това, какво долу-горе бихте научили от "хората от лодките".
Миньор е моят татко
миньор ще съм и аз
Ах, само да порастна
пък вижте ме тогаз
Ще къртя като татко
коравата скала
И въглища ще пращам
в градчета и села.
...предимно стари трикове, уви.
пп.
хубава тема стана, а ?
-
- разбира нещата
Много ясно,че безвъзловият монтаж е по-здрав от паломара.Колега, ще споделиш ли опита си с нас или само ще търсиш косури на хората?Всеки да ползва какъвто възел си иска,паломара не е лош,а що се отнася до мен напълно задоволява изискванията ми,затова и го препоръчах,не на последно място е и лесен за връзване дори със замръзнали пръсти в предвид сезона.Ти с какъв възел си връзваш карабинките и вирбелите или е тайна?И,във връзка със запитването на автора на темата ти какво ще му препоръчаш?
Проба му е майката!
- Vid
- кандидат преподавател
Благодарство..., беше крайно време...sestrata написа:Почистих темата. Малко повече уважение към колегите, моля.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- вече хвърля и на тежко
Не, няма да споделя опит.
Понеже смятам, че е правилно да се споделят концепции, а не опит - така се развива мисленето, а споделеният опит генерира предимно мързел във всичките му форми.
Паломар е добър възел за начинаещи, но няма по-нормално от това, да търсиш и други начини за връзване.
Аз изложих една концепция, всеки може да провери резултатите и да си направи изводите.
А колкото до колегата - той, гледам, си е отговорил вече.
Понеже смятам, че е правилно да се споделят концепции, а не опит - така се развива мисленето, а споделеният опит генерира предимно мързел във всичките му форми.
Паломар е добър възел за начинаещи, но няма по-нормално от това, да търсиш и други начини за връзване.
Аз изложих една концепция, всеки може да провери резултатите и да си направи изводите.
А колкото до колегата - той, гледам, си е отговорил вече.