Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Молба за помощ от начинаещ спинигист, смазване на макара
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- научил се да хвърля
Молба за помощ от начинаещ спинигист, смазване на макара
Здравейте, колеги. Скоро най-накрая си взех дълго време желаната от мен макара - Ryobi Insider. Взех я от колега от форума. Размер 3000. Външния вид на макарата е, като на нова такава. Технически (до колкото аз мога да преценя) също е доста добре. Няма луфтове, тракане, хлопане.
Когато обаче я закачих на спининга, при навиване на влакното се появи доста притеснителен звук откъм водещата ролка. Колегата, от който я купих ми беше казал, че макарата е стояла неизползване 2-3 години. Също така и смазката около шпулата ми се струва, че е насъбрала доста нечистотии. Та общо взето стигнах до заключението, че макаричката се нуждае от една хубава профилактика. Изчетох почти всичко де що има из форума относно разглобяване и поддържане на макари и стигнах до заключението - няма да се оправя сам!
Искам да помоля, ако някой колега е имал такава макара и е документирал разглобяването й със снимки, да ми ги прати. Ще съм благодарен и за всеки един насочващ съвет.
Също, ако някой знае за човек, който се занимава с ремонт на макари, защото мисля, че е най-добре да я занеса при някой майстор. Може ли и някой да ми каже ориентировъчна цена за тази услуга, ако ида при майстор?
Когато обаче я закачих на спининга, при навиване на влакното се появи доста притеснителен звук откъм водещата ролка. Колегата, от който я купих ми беше казал, че макарата е стояла неизползване 2-3 години. Също така и смазката около шпулата ми се струва, че е насъбрала доста нечистотии. Та общо взето стигнах до заключението, че макаричката се нуждае от една хубава профилактика. Изчетох почти всичко де що има из форума относно разглобяване и поддържане на макари и стигнах до заключението - няма да се оправя сам!
Искам да помоля, ако някой колега е имал такава макара и е документирал разглобяването й със снимки, да ми ги прати. Ще съм благодарен и за всеки един насочващ съвет.
Също, ако някой знае за човек, който се занимава с ремонт на макари, защото мисля, че е най-добре да я занеса при някой майстор. Може ли и някой да ми каже ориентировъчна цена за тази услуга, ако ида при майстор?
Re: Молба за помощ от начинаещ спинигист, смазване на макара
Здравей колега.Имам две макари Риоби Екусима,сам си ги почиствам по 4-5 пъти годишно.Колегата от който си купил макарата даде ли ти оригиналната кутия,на нея има нарисувано устройството на марата-част по част.Ще можеш да се орентираш ако решиш да я разглобиш сам,което те съветвам да направиш,ако ходиш редовно за риба трябва и редовно да си чистиш макарата.Когато започнеш да разглобяваш не я разглабяй отведнъж цялата.Ще ти е много трудно да я събереш после-да не се окаже след като си я събрал,че нещо е останало.Почистваш старата смазка със парцал,да не остане нищо от нея.Аз използвам най обикновенна грес,мажа обилно-върши много добра работа.Когато развиваш гайката на шпулата-внимавай,някои макари са с обратна резба( гейска му работа).Провери си всички лагери дали работят нормално(след такъв престой не се знае).Ако не се престрашиш да я разглобиш сам,разходи се до някой магазин за рибарски такъми и ги попитай дали извършват ремонти-някои се занимават и с тази услуга.Дано съм бил полезен 

Ако си от София, се обади на тел. 0886980902 Красимир. Много добар маистор и не взима скапо.EL_Ninhooo написа:Здравейте, колеги. Скоро най-накрая си взех дълго време желаната от мен макара - Ryobi Insider. Взех я от колега от форума. Размер 3000. Външния вид на макарата е, като на нова такава. Технически (до колкото аз мога да преценя) също е доста добре. Няма луфтове, тракане, хлопане.
-
- ще става разбирач
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=44&t=41270 Виж тука колега! Може да смениш втулката с лагер. Разглобявай върху кърпа, като внимаваш да не загубиш винтче. Старата смазка с бурканче бензин и четчица или с обезмаслител мелио, но после плакнеш и подсушаваш. Ако има капсуловани лагери, те са необслужваеми! Новата смазка нанасяш тънко с четчица. По зъбните колела - литиева грес, а лагерчетата, ако са отворени, с грез или машинно масло. Не я плескай - така или иначе тя ще изхвърли излишното количество. Обърни внимание на S образния канал - вътре се спича греста. Стоп лагера не се смазва с грес! Може една две малки капки масълце.
Не се притеснявай от звуци от ролката. Върти ли се свободно, нека си пее!
Намажи с грес корпуса там, където се трие локомотивния механизъм!
Не се притеснявай от звуци от ролката. Върти ли се свободно, нека си пее!
Намажи с грес корпуса там, където се трие локомотивния механизъм!
-
- научил се да хвърля
Здравейте. Искам да благодаря на всички за бързите отговори. Забравих да спомена в първото мнение, че съм от София.
Иначе видях ревюто на Tubertini-то и точно то ме подтикна да напиша темата и ме наведе на мисълта, че най-вероятно няма да се справя сам. Не знам дали, ако евентуално отида при майстор, той ще има нещо против да го гледам докато я разглобява за да мога след това да се оправям сам.
Иначе видях ревюто на Tubertini-то и точно то ме подтикна да напиша темата и ме наведе на мисълта, че най-вероятно няма да се справя сам. Не знам дали, ако евентуално отида при майстор, той ще има нещо против да го гледам докато я разглобява за да мога след това да се оправям сам.
-
- ще става разбирач
Стига глупости... Ако се чудиш как да почнеш - сваля се шпулата после се отвинтва гайката на ротора, сваля се ротора и тогава се отваря скоростната кутия. Вадиш короната с оста и почистваш. Оставяш настрана. С четчица и бензин чистиш зъбите на пиньона. Стоп лагера и другия лагер на ротора може да не ги пипаш, ако те е страх. Освобождаваш оста от S образния канал и вадиш локомотивното колело. Почистваш ги. Махаш втулката. Слагаш капсулован лагер. Смазваш всяка част и слагаш в обратен ред. Не пренатягай винтчетата, за да не се повредят. Всичко да си пасне хубаво. Само не напъвай ако нещо излиза трудно и внимавай да не загубиш чарк. Тая макара не е нищо особено да се събере. Приготви едни пинцети, подходящи отвертки и гайчен ключ. После ше ти е кеф!
Колега,както вече ти писах,ако ще ходиш редовно за риба трябва да се научиш сам да си подържаш такъмите.При толкова информация няма страшно,направиш ли го един път вече става лесно,така че грабвай макарата и ще останеш изненадан от резултата.Успех
-
- научил се да хвърля
Здравейте. Оказа се, че ролката на бигела е заминала. Брейда е направил каналче в нея. Някой може ли да ми даде съвет как да процедирам сега?
Нова.. Няма друг начин.
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

-
- научил се да хвърля
Нова макара или нова ролка? Ако е нова ролка, някой има ли представа откъде може да се намери?
Нова ролка, разбира се.
Ако имаш добър стругар, може и да ти направят ат па-качествен материал. Ако е с лагер, както е правилно, е добре да смениш и лагера.
Не знам каква ти е макарата, но за по-нормалните марки може да се поръчат резервни части, дори и от чужбина. Просто намери някой майстор на макари и предполагам че той ще намери точния размер и материал, който ти трябва.

Не знам каква ти е макарата, но за по-нормалните марки може да се поръчат резервни части, дори и от чужбина. Просто намери някой майстор на макари и предполагам че той ще намери точния размер и материал, който ти трябва.
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

-
- научил се да хвърля
Макарата е Ryobi Insider 3000vi.
Колега отиди в най-близкия риболовен магазин и попитай дали се занимават с ремонт на макари.Ако не да ти препоръчат къде да отидеш.На такива места винаги имат имформация.
между 3 и 5 лева е при майстор аз разглобих една без да я правя нищо и като я сглобих въобще не въртеше добре и трябваше да я дам на майстор
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
На самия ъгъл на ул. Симеон и ул. Веслец там отиди ,има риб.магазин .там ще ти направят нова ролка