Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Колебание относно мотор за лодка.
Модератори: emo vasilev, Кърцата
-
- научил се да хвърля
Колебание относно мотор за лодка.
Здравейте ,първо искам да благодаря на колегите писали във форума относно лодките.Бях решил да си взема някаква до 500 лв,след като почетох доста тук реших утре да си поръчам тази http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=3411 мисля да я ползвам за влачене, и риболов на костур, само на жребеца.Но доста се обърках относно какво моторче да взема,много за и против видях за електричките...този ще ми върши ли работа
http://www.hydrostart.com/2.%D0%94%D0%B ... ax_V40_36/ Искам комплето да е по компактно, и лесно за обслужване, за да мога когато съм с булката да се оправям и сам. По принцип съм шаранджия, реших да потърся други предизвикателства..карповците вече са ми много лесни
Не ми се вкарват повече от 800 лв за мотор,понеже не знам дали не е само временно увлечението ми
Поздрави.

-
- сериозен играч
Re: Колебание относно мотор за лодка.
Лодката ти е приемливо решение но ел.мотора ми се вижда малко множко.По принцип е добър но ти трябва и добър акумулатор и отидоха 1000 лева.За тези пари може да се намери малък 2-6 кс читав мотор , но пък ел.мотора може да го ползваш и за шаранджийския риболов така,че ти си решаваш.
-
- научил се да хвърля
Да колега съгласен съм с теб,но втора ръка бензинов да взема ,доста лекомисленно ще е ..нищичко не вдявам от тях
Електричката някак си по не ангажиращ ми се струва..а и този нали доста енергоспестяващ го дават.А не те разбрах, множко за кое ти се струва?

-
- сериозен играч
Множко е за ел.мотора 635 лв. MINN KOTA ENDURA 30LB са на половината и са едни от най-надеждните ел.мотори. http://www.hydrostart.com/2.%D0%94%D0%B ... ENDURA_30/
На Жребчево с ел мотор не бих посмял да тръгна да влача по-сериозно или да загубя лагера от очи.
Но пък и аз съм си доста "предпазлив" 
Васко Хазарта ти е споменал добър ел. мотор, и аз съм с Ендура 30, но все по рядко го използвам, мнооого по-сигурен за тролинг е четиритактовия.
Не разбрах, булката ще се качва ли в лодката или не?
Ако влизаш сам - тук се продаваше една едноместна, на половината от цената, която си определил.

Васко Хазарта ти е споменал добър ел. мотор, и аз съм с Ендура 30, но все по рядко го използвам, мнооого по-сигурен за тролинг е четиритактовия.
Не разбрах, булката ще се качва ли в лодката или не?
Ако влизаш сам - тук се продаваше една едноместна, на половината от цената, която си определил.
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

-
- научил се да хвърля
Да ще се качва,а и дете и куче понякога
Спрях се на този мотор ,понеже го дават с по малка ел. консумация.Нищо ,че не разбрах ,имали максимайзер или нема...а и на жребеца се троли, на запълния и на тънкото..при разваляне на времето се излиза бързо.Изобщо този максимайзер кво е що е ,неми става ясно
Мини кота, не видях да има с намалена консумация..Лодка ще я поръчам днес,но за ел. мотор ще изчакам .Пребързаните решения, винаги са минус..

"...при разваляне на времето се излиза бързо."-пишеш по горе,ама ако си с дете,жена и куче в лодката с електричка поемаш голям риск.Летните бури връхлитат понякога отведнъж и ако нямаш достатъчно тяга на мотора-си в беда.Брал съм много страх,та не ти препоръчвам комбинацията,която си си избрал.
МинКота мисля че имаше максимайзер от 40-либровите нагоре. Но говоря по спомен.koko6oko написа:Изобщо този максимайзер кво е що е ,неми става ясноМини кота, не видях да има с намалена консумация..
Максимайзерът ти "конфигурира" правия ток от акумулатора в импулсен и ти дава доста по-малка консумация при тролинг, примерно. Все пак това им е целта на производителите - да намалят консумацията.
Грубо казано 30-либровия МинКота при 5-та скорост /макс/ харчи 30А, при 4-та - 20, при 1-ва - 8 А. Прави си аритметиката сам

Максималната му скорост е около 4.5 - 5 км/ч.
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

-
- научил се да хвърля
Лодката я поръчах,сега остава мотора..май ще се вслушам и ще взема мини кота.В крайна сметка нема да троля по цял ден ,3 часа сутрин и вечер май е нормално.По разчета на колегата 6 часа на 2 скорост ще изкарам.Днес в магазина един рибар колега ми казва,ами ти без сонар какво ще правиш.Да не отварям нова тема ,този риби по големи над дъното ще ги дава ли http://navigacia-gps.com/Lowrance/Lowrance-Elite-4x-DSI хареса ми ,че има crystal-slear DownScan Imaging™ .Ще се радвам ако някой колега го има и сподели.Иначе по към бряг ще се предържам, щом съм с пасажери.
Здр.колега лодката е добър избоз за този ценови клас,даже много го добър бих казал.Аз минах през електричките и сега съм със този комплект.Да ти кажа честно доволен съм от него и ми върши прекрасна работа за тролене че даже и за ръзпъване на шаранските въдици.А моторчето е много икономично че и не много шумно.Поздрави,и успех с новите придобивки и безавариино плаване и зъдалжително ползваи сп.жилетки.
- Прикачени файлове
-
- P300912_1634[01].jpg (197.26 KiB) Преглеждано 1871 пъти
-
- научил се да хвърля
Благодаря за пожеланията колега,жилетка имам, остава още некоя за домашните любимци да набавя
Ако се запаля по трайно,ще взема и друг мотор,да вися по брегове заринати с боклуци ми писна.Шаранджийството е хубаво нещо, но не и в БГ
Иначе захвана ли нещо ми върви,но да не се каня много на хишниците де
Живота е още по прекрасен ,когато сме за риба и кълве
наздраве.

-
- научил се да хвърля
Много добре си се ориентирал за сонар. Входното ниво на DSI - чудесно съотношение цена/възможности на сонара. Ще ти върши работа,спокойно. Лодката е малка и предполага излизане в язовира САМО при хубаво време. Електричката е ок, но моя съвет е да помислиш за удобството и бозопасността! Ако имаш достъп до зарядно за акумулатора между излизанията,хубаво.Ако ли не, МЪКА! Ще ти тръгне риболова баш когато ти падне батерията,много ще се псуваш(същото и при бензина-изпитано).Ако искаш само да ходиш за риба и по-малко да мислиш за оборудването-събирай лв. за бенз.мотор.Не се плаши от употребявани мотори.Просто намери човек който разбира и скачай смело.Ако нямаш такъв,правилото на лаика е колкото по-нов мотор,толкова по-добре. На тая лодка, около 6-8кс мисля ще пасне.
Ноо ти сам ще го разбереш рано или късно...
Ноо ти сам ще го разбереш рано или късно...

Ето ти малко за Elite DSI. Дава вид, просто трябва да се научиш да го "четеш". Аз съм с Марк-5Х ДСИ и за мен съм си доволен, но работя със сонари от години. По принцип при "Даун скен имиджинг" моделите няма варианти със "символи на риби", те са с малко по-различно предназначение. Но пък дават по-истинско изображение.

-
- научил се да хвърля
Ех пак ме наплашихте,че няма да ми стигат силите с електро мотора..ще взема задължително с максимайзер тогава
Ако ми хареса тролинга и джига,догодина ще взема по голяма лодка с колисар.Гаража ми е малък за по голяма лодка.Относно сонара точно за символите питах,рибите как ги дава,също термо клина
Понеже съм виждал как виждат едно,мислят го за второ, а то се оказва трето...наистина много ми помагате със съвети и препоръки.Ако се засечем на жребчево ще черпя, видите ли некой с електрически мотор и бяло куче да се дави аз съм, помагайте
По нататък ще питам и за пръчка ,некаква черна вдовица имало, много ми я нахвалиха.

Хич и не питай за тая пръчка...Била на некой,дето си джиткал с надуваема лодка, с електродвигател с максимайзер из Жребчево.Само пръчката му намерили след една буря и я кръстили на жена му...