Тема за размисъл и коментарии.

Внимание - Бракониери !

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Аватар
oldman
ще става разбирач
ще става разбирач

Тема за размисъл и коментарии.

Мнение от oldman »

Идеята ми дойде, докато четох за хванатата мрежа на Пясъка. По време на забраната са най-големите поразии от бракониерите. Та си мисля, ако навсякъде се разреши улов на плевелна риба, а забраната да е само за значими видове. Наличието на риболовци по водоемите ще намали значително бракониерстването с мрежи. Улавяйки плевелните риби, ще се намали тяхната популация, което ще увеличи популацията на ценните видове. Наличието на риболовци ще активизира и ИАРА - хем ще проверяват какво се лови, хем ще тичат по сигнали за мрежари, подавани от съвестните риболовци. Моето мнение е, че така редовните риболовци ще бъдем доволни, че ще може да практикуваме хобито си, а ударът по бракониерската мафия ще е огромен!
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

Добра идея ! но мисля , че е не осъществима ! те браконерите нямат спиране каквото и да измисли народа от рибари те пак ще си ходят ! то сега те са самите проверяващи така че няма оттърване от тях , а и смятам че доста рибари ще се изкошат да си вземат и някоя друга риба, я шаранче, каракуда, бяла и др. хваната по случайност докато са чакали плевелните...единственото нещо което се сещам да се спре браконерството или поне да намали е промяна в наказателния закон ! Да има парична глоба от 500-до 10 000лв. която непременно трябва да се плати без право на обжалване ако не се извзема собственост на нарушитела от съответните органи. и 2. Затвор от 6мес до 1год и 6 мес също без право на обжалване ! присъдите са малък срок да може бързо да се излежават и после съответния браконер да се поучи ! при повторно нарушение 2-на глаба ! Мисля че само това ще ги спре и то ако системата не е Корумпирана както сега !
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

:? Верно трябва да има затвор, понеже самото деяние е кражба по всички закони ..........ribarq прав си! рибните ресурси са държавна собственост......... :? а представятели си какви времена е имало в нашата история ! Когато на крадеца се режат ръцете...........в някои арабски държави това си е практика до ден днешен, варварско но дали ще ти се краде ако ..................! :wink:
Последно промяна от AL KAPONE на Чет Май 17, 2007 9:05 am, променено общо 2 пъти.
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
TITANchev
новобранец
новобранец

xaxaxaxax

Мнение от TITANchev »

Еи колега рязането с ръцете не е приемлив вариант все пак сме 21-ви век но и пускането на риболовци за улов на плевелна риба не е решение на проблема. Бях писал вечер такава тема за браконерите и неполучих никакъв коментар надявам се това мнение да има някакъв ефект. Тъи като живо се интересувам от това и в нашия град решихме чрез гражданско сдружение и отганизиране на всички риболовци от града да заставим контролните органи да си свършат работата защото браконерите вече не ги е страх от никого наи- малко ИАРА и др институции а от риболовците ХАХАХХА хич представи си наглоста да минаваш с лока до тях те спокоино да си вадят мрежата през деня и само да ти кажат надигни си мотора за да не ми закачиш мрежата. Ето това е наглост а като му направиш забелжка и оня ти вади калашник просто при наз излетите са все едно отиваш на воина. Затова сме решили по всякакъв законен начин да се борим с браконерите. ако има6 някакви др предлойения мойе да ми ги споделиш маила ми е fishers@abv.bg skype TITANchev Приемам всякакви предложения
Ne na brakonerstvoto. Sprete gi.
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

Както писа преди време един колега във форума само еб.....не и бой им е мамата :twisted: със закони неееееема да се оправи работата :!: Това е от ясно по-ясно :evil:
Ако посочиш някои, не забравяй че трите пръста сочат теб!
--- Конфуций---
Аватар
oldman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от oldman »

Идеята ми дойде, докато четох, че са хванали голяма мрежа на Пясъчник по време на забраната. Когато там (а и на други места) има риболовци, мрежарите ги няма, защото ги е старах някой да не се обади на ИАРА. И аз мисля, че рибата е добре да се остави да си хвърли хайвера, но когато нас ни няма - там са мрежарите, които са много по-опасни от нас за рибата. В случая става въпрос за това, кое е по-голямото зло! Аз мисля, че това са МРЕЖАРИТЕ!
Аватар
георги н.
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от георги н. »

Мрежарите са най голямото зало . За една седмица разсипаха едно супер готино язовирче пълно с едра каракуда. ама буквално беше епълно . за една седмица така са го преслушали че не можах рибка да вида в него вчера. Направо действат като айнзац команда.
mladen_a_
новобранец
новобранец

до титанчев

Мнение от mladen_a_ »

Колегата титанчев наистина е прав за да сме силни трябва да се обединяваме. Така че създаването на рибарски сдружения по места и е абсолютно необходимо за по лесното решаване на конкретни проблеми. Това е начина да се получава и финансиране, обаче... има един проблем. Докато (както всичко останало) рибарската общност е разделене и всеки мисли че сам е надй-добре да се оправя (стара българска поговорка орташката работа и дяволла бяга от нея), някои други наистина сами се оправят. Големи фирми търсещи единствено комерсиални цели вече сформират рибарски сдружения (които само проформа независими) и вече подготвят проекти които ще разкажат играта на обикновения риболовец. Така че помислете овреме за това защото в един момент ще се окаже че няма да ги има и малкото свободни места където да ходим за риболов.
Ето като чета форумите никъде не се говори за създаване на независими действащи рибарски сдружения които да вземат нещата в свои ръце и да защитават интересите единствено на обикновените риболовци. Рибопроизводителите си имат собствена асоциация и са много по напред от нас обикновените риболовци, така че колегата титанчев е много прав и наистина има нужда от обединяване на силита на обикновените риболовци. Всякакви залитания по атака не са оправдани защото колкото и да са парви нещата които ги казва волен, толкова е и вярно че през времето когато беше в параламента той не направи нищо за да доведе нещо до краен резултат. Примерно да сте видяли осъден човек на доган или поне заведено дело срещу такъв само се шуми но нищо не се прави и тогва неизмено възниква въпроса защо е така? Вероятния отговор ами защото така без прекомерно усилие се привличат повече симпатизанти защото на хората наистина им е дошло до гуша от нашата държави. А повярвайте ми атака има достатъчно сили и възможности да заведат дела срещу обръча. Така че според мен рибарите и ловците трябва да се обединят и чрез легитимна тяхна оргавизация да отстоява своите права, а не да се надяват някой друг като атака или герб да ги оправи. за титанчев а и за останалите които това което казвам предсавлява интерес могат да се свържат с мен на следния скайп - mangelov77.
Аватар
георги н.
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от георги н. »

Въпроса е колега , че дори и да се основат такива дружества по какъв начин ще защитаваме водоемите от бракониери ? Лесно може да им се приложи масаж на бъбреците ама после.......... ще ни осъдат като стой та гледай, нема как да докажем че са бракониери :evil:Другия момент е да следим и сигнализираме ама институциите я се отзовали я не (по принцип все е не ) . Идеята е добра ама какво ще постигнем се чудя ?
Не можеш да очакваш полет на мисълта в този който е свикнал да пълзи .
mladen_a_
новобранец
новобранец

Мнение от mladen_a_ »

Далеч съм от мисълта че сдруженията ще изкоренят браконерството напълно, това е ясно.
Сега ще се опитам да порасъждавам на глас относно ползата на сдруженията:
Гласа им се чува и уважава много повече отколкото на един човек! Естествено и самото сдружение трябва да си изгради имидж, а това става само със действия и работа не със приказки. Сигурен съм че в България има такива начинания, но факта че не се дава гласност на това е показателен че има още доста да се работи по този въпрос. Тази практика във чужбина е добре застъпена и работи така че не открниваме америка просто трябва да се прекрои за нашата действителност. Не всички регионални звена на ИАРА са подкупни и не вършат работа. Много от тях наистина са сериозни и се отзовават на сигнали, но все пак трябва да има контакт и със тях. Не мислете че всички се радват че са под шапката на ДПС и им се назначават турци връзкари за колеги, но просто те са държавни работници и са разединени също като нас и много са причините които да изтъкнат за да не си вършат работата. Така че сдруженията които педставляват риболовците трябва да са коректор за работата на иара (тук може да се включат и горските) и също така да им се помага по някакъв начин. Сдруженията са тези които трябва да си отстояват правото част от парите за риболовен билет и глоби от бракониери да отидат по предназначение и то в райноа от където са дошли парите. Това е и начина да се повиши и броя на риболовците с билети а оттам и средствата за охрана и зарибяване. Така че не трябва да се омаловажава аспекта с плащането на риболовните билети. Не напоследно място е и възможноста за финансиране на проекти от европейските фондове в тази сфера които един рибар трудно може да напише да спечели и да осъществи.
Всичко това което го изброих е неосъществимо без рибарски сдружения. Така че затова наистина трябва да се обърне внимание на изграждането на мрежа от риболовни сдружения обединени с цел опзване на рибните ресурси в б-я.
Сигурен съм че това ще стане рано или късно в българия, зависи от нас само кога и как!
Аватар
borislav58
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от borislav58 »

Колеги знам че това което сте исписали по горе ви дразни но ман ме изпълва снай голямата ярос . Аз съм от гр . Стрелча на 20 км . съм от Пясъка и Работата ми е свързана с тези села и ,Най пошлото е че познавам Бракониерите които пускат мрежите МОЛЯ да ми помонете да ги натопя !!!! . Писах на ИАРА с имена и кога си пускат мрежите но тях ги Боли Х---я Така че кажете какво да се направи.С Бой и Е--н несе оправят работите иска се суров закон в тази ЕВРОПЕЙСКА /РОМСКА / ТУРСКА/ Държава / Нече имам Расови предрасъдаци но е ГАДНООООООООООООООООООООООО
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

borislav58 написа:Колеги знам че това което сте исписали по горе ви дразни но ман ме изпълва снай голямата ярос . Аз съм от гр . Стрелча на 20 км . съм от Пясъка и Работата ми е свързана с тези села и ,Най пошлото е че познавам Бракониерите които пускат мрежите МОЛЯ да ми помонете да ги натопя !!!! . Писах на ИАРА с имена и кога си пускат мрежите но тях ги Боли Х---я Така че кажете какво да се направи.С Бой и Е--н несе оправят работите иска се суров закон в тази ЕВРОПЕЙСКА /РОМСКА / ТУРСКА/ Държава / Нече имам Расови предрасъдаци но е ГАДНООООООООООООООООООООООО
:? Колега също се изпълвам с кофти чувства като гледам набезите и обезобразяването на нашата природа........ и да ти кажа чесно съм обезверен! :? Аз и един друг колега писахме до Нова телевизия и БТВ и пощата ми въна съобщение че писмото е получено и прочетено....... та мисълта ми каква е пишете и вие да пишат и другите ........ за да се задействат разни държавни звена трябва някой да им разклати столовете ..... и това са журналистите :!: когато има постояни сигнали и снимков материал може и да се размърдат хората да се вдигне шум ( това е един от начините да се променят законите и тези от които зависят нещата от тях да предприемат нещо )

:( На запад няма такива набези от браконери поради простата причина че гражданското общество е възпитано към отговорност и стопанисване на часната и държавна собственост а тука всеки си мисли че Му е Бащиния! :(

И още нещо ........ти пишеш (да ги натопя).......не това е твоята гражданска позиция която трябва да жащитаваш....... натапяне е когато си съочасник!
Поздрав и пиши....... не чакайте друг да ни помогне :idea:
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
mladen_a_
новобранец
новобранец

Мнение от mladen_a_ »

Ето сега ще споделя една идея, която за да се осъществи е е нужно само време, пари и желание. Сигурен съм че някои вече го правят. Просто се събират 2 лодки хора отива се на язовир в който се знае че има мрежи и се събират. Не вярвам бракониерите да са толкова силни че да могат да направят нещо на 10 човека. Необходимо един сонар добър за да се видят къде са мрежите и едно въже с кука за да се вадят дънни мрежи. А още по одобре е ако в лодката има и някой униформен полицай или пожарникар. Вадиш мрежите палиш ги на брега с бензин и живо по здраво. Ако пък зора е голям звъниш на полицията, но едва ли ще има последствия. Следващия път пак така. Не нужно да си от района даже е желателно да не си местен за да нямаш евентуални последствия, но все пак се иска и кураж за тази работа.
Публикувай отговор

Обратно към “Бракониери !”