Selva 12 - 7.5к.с.

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

djart
новобранец
новобранец

Selva 12 - 7.5к.с.

Мнение от djart »

Здравейте колеги,
Купих си двигател за надуваемата лодка с надуваем кил на която и дават до 8к.с. къс ботуш.
Моделът на двигателя е Selva 12 - 7.5к.с.
Търсих, но нищо не намерих за този двигател, бих искал да Ви помоля ако знаете нещо за него да споделите, защото, много не разбирам.
Нещо като ръководство ако има, за смяна на масло, за стартиране на двигателя, за допълнителни настройки, виждам, че има някакви "бутони" по него.
Ето и снимка, номерирал съм неясните "бутони".
Ще взимам също така външен резервоар, трябва ли да е специално за модела и т.н.
Какво да е маслото при двигателя и какво да е в ботуша и каква марка да бъде?

Изображение

Изображение
Аватар
Mich
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Selva 12 - 7.5к.с.

Мнение от Mich »

защо не пита тоя от които го купуваш за всички тея неясни бутони и копчета :smt082 :smt082:
който не лови, няма да яде :)
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

Здравей колега!

И аз порових на бързо в нета, но не намерих нищо. Моторчето е доста старо. Сигурен ли си, че е 7.5 коня, а не 12?
Би трябвало някъде по него да има табела с всички данни-сериен номер,година на производство,мощност...

Та на въпросите ти-не съм сигурен на 100%, но съм убеден на 90%, че :arrow:

–№1 е смукач
–№2 е закопчалката на капака
–№3 е ръчката за реверса-предна и задна "скорост"
–№4 е бутон за гасене на двигателя
–№5 е конектор/накрайник за горивния маркуч (бърза връзка)
–№6 е лост/заключалка за повдигане/спускане на мотора

№6 от втората снимка=№3 от първата
Резервоара няма значение какъв е. Добре е да е пластмасов-не задърже статично електричество. Провери конектора (№5) дали не изпуска гориво,може някоя гумичка да се е "опекла" или някоя съчма да се е износила. Гледам е стегнат с винтова скоба в маркуча от мотора, тъй че можеш да го смениш лесно!
Относно маслата- всеки производител препоръчва нещо. Марка и съотношение на смесване. Там вече чакай някой СЕЛВАджия да се изкаже. Или потърси кой ги вкарва в България. Може би ще ти помогнат с някой и-мейл!

Поздрави.
лягам си star
събуждам се super star

Alt ist man erst...wenn die Kerzen mehr kosten als die Geburtstagstorte!
Людмил Иванов
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Людмил Иванов »

Моторчето е доста старо но провери при ЛАГО ПАСАРЕЛ : http://www.balkanboats.com/pages.aspx?id=20" onclick="window.open(this.href);return false;
djart
новобранец
новобранец

Мнение от djart »

Колеги, благодаря за отговорите.
Двигателчето ми хареса, защото изглежда доста добре, стегнато и добра изработка, остава да взема резервоар и да го пусна на вода.
Разгледах, относно скоростите, по средата предполагам е неутрална.
Също така попаднах на един подобен мотор, но 15к.с., който изглеждаше по същия начин... и си мисля, че този може да е 12к.с.

Моят двигател изглежда по същия начин и ботуш включително.
djart
новобранец
новобранец

Мнение от djart »

Здравейте колеги,
Днес, смених маслото в ботуша, свързах резервоара с мотора, смесих горивото с двутактово масло куиксилвър премиум плюс в съотношение 1:80

Пробвах да запаля мотора:
- първият, вторият, третият път бяха не успешни.
- след това направих да е по средата на газта и сипах много малко количество бензин при горната свещ и запали, поработи 10 секунди и пак изгасва, дърпам и пак запалва 10 секунди и пак изгасва. Това със свеща не знам дали е оказало влияние.
- Пробвах със смукача тъй като не знам в какво положение трябва да бъде (ляво, средно и дясно, което е написано check)

След като го запалих три пъти по 10 секунди, последващите опити бяха не успешни.
Бихте ли могли да кажете, как бих могъл да го запаля и защо съответно изгасва?

Свещите бяха с черен загар и имаше малко разстояние.
Беше на празен ход, не беше на предна предавка.
Аватар
ескимос
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ескимос »

Тук гледам един германец с подобен проблем :wink: .
http://www.youtube.com/watch?v=bJjEuB19vhI" onclick="window.open(this.href);return false;
rsimeonov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от rsimeonov »

Здравей колега.Маслото за този двигател трябва да бъде 1:50.А като го палеше нещо случили се,да замирише на бензин примерно.И отвърташ ли клапанът на резервоара.Аз имам същият мотор,само че моят е 15кс предполагам и твоят.Паля го последният начин,напомпвам на подкачващата помпа докато стане твърда след това дърпам смукача.Дръпвам няколко пъти (около 3) докато припука.Следващото дръпване запалва и му връщам смукача докато работи.Питай ако има нещо.
djart
новобранец
новобранец

Мнение от djart »

Ами нямаше аромат нито на бензин, нито на масло.
При мен смукача е с номер 1, от горната снимка. Сега виждам, че е в крайно дясно положение, на това положение пише CHECK. и малко съм не ясно, в коя позиция трябва да бъде по време на запалването и в коя позиция да бъде поставено, след като запали.

-Правими впечатление, че има къс ход на поддаването на газ, в смисъл с малко завъртане отива на края и обратно. Не зная Също в какво положение да бъде поставена и газта.
Аватар
мечока
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от мечока »

Махни тоя капак и снимай двигателя да може колегите по-лесно да те напътстват.Щом сипваш бензин в цилиндрите и запалва,предполагам че с токовете всичко е наред.Проблема би трябвало да е в горивната система.Абе ти от баба ли го купи тоз двигател,че не ти е обяснил кое,как и защо.Проследи маркуча от резервоара към двигателя.Трябва да влиза в бензинова помпа и после в карбуратора.Разкачи маркуча между помпата и карбуратора,дърпай въжето и виж дали помпата тласка бензин.Ако там всичко е наред трябва да разглобиш и да почистиш карбуратора.След като веднъж е припалил смукача не е от такова значение.Ако замирише на бензин ,връщаш смукача и газта на макс и така.Успех
djart
новобранец
новобранец

Мнение от djart »

Вчера, не го видях, но днес, при помпане с помпичката на маркуча на бензина, забелязах, че капе бензин, по-долу ще видите на снимките, а и на видеото.

Ето и снимки.

При позиция 1 на смукача.
Изображение
Изображение

При позиция 2 на смукача.
Изображение
Изображение

При позиция 3 на смукача.
Изображение
Изображение

Други снимки.
Изображение

Изображение
Маркуча отива директно тук.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
мечока
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от мечока »

За смукача предполагам са ти ясни положенията,кога е отворен и затворен.Когато притока на въздух е намален значи си на смукач.Проблема и сам си го видял в мембраната на бензиновата помпа.Не знам на този стар модел дали въобще може да се намери оригинална или ще се наложи някакво побългаряване.Пробвай първо да не би да са се разхлабили болтовете или гарнитурката да се е скъсала,но при всички случаи тази мембрана трябва да е здрава за да може да нагнетява бензина към карбуратора.
djart
новобранец
новобранец

Мнение от djart »

Значи да смятам,че когато съм на позиция CHOKE съм на смукач?
Проверих мембраната на бензиновата помпа и се оказа здрава.(видими белези на скъсване липсваха)
Нямам обяснение защо има теч на гориво,апропо болтовете бяха затегнати.Напарави ми впечатление,че в маркуча,който излиза от бензиновата помпа и отива в карбуратора имаше гориво.Как мога да отстраня този теч и най вероятно след това да следва профилактика на карбуратора.
Аватар
ssg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ssg »

djart написа:Значи да смятам,че когато съм на позиция CHOKE съм на смукач?
.
:smt023
Аватар
ssg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ssg »

djart написа:Правими впечатление, че има къс ход на поддаването на газ, в смисъл с малко завъртане отива на края и обратно.
Включи на скорост и тогава пак провери дали няма да се увеличи хода на газта , при моя е така , на празен ход не позволява да даваш газ до ламарината.
djart написа:Не зная Също в какво положение да бъде поставена и газта.
При палене включи смукача и дай газ до половината.В момента в който запали връща смукача , както ти е писал колегата по горе , дори ако не е много очукан на дръжката на газта би трябвало да има белег или някаква лепенка за положение START.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”