Подобрение на нова макара?

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
gevv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Подобрение на нова макара?

Мнение от gevv »

Здравейте колеги, интересува ме дали може да се направи една малка корекция на чисто нова макара. В случая тя е Риоби Екусима, но това важи с пълна сила и за почти всички нови макари!!! А именно: как да направя/изпиля/ механизма,който обръща бигела от отворено в затворено положение,така че да се затваря с минимум усилие на ръкохватката? Така както беше примерно на Мичелите от 80те години. При тях ,ако врътнеш леко дръжката с два пръста и скобата/бигела/ се затваря супер леко ! На всички нови модели макари,дори и Мичел,механизма вече е друг и нужното усилие е 5-10 пъти по-голямо!?!? Вярно,за плувка не е проблем да си обърнеш скобата с ръка, но за лек спининг в плитки води и под храсти и клонаци това е немислимо! Не виждам каква макаричка нова бих могъл да си взема за да ми върши работа за моя начин на риболов? Пробвах с няколко вида Шимано...ми то е още по-зле! Не знам дали ме разбирате,но ако е включена контрата не можеш да обърнеш бигела/ако не вземеш лека засилка 3-5см/ Дайте някакви идеи? Поздрави и Хубави мигове по реки и езера!!!
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Подобрение на нова макара?

Мнение от Д.Граховски »

Давай си на ръка,че така се чупи пружината.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Аз си мисля ,че умишлено хората правят пружината която затваря бигела да е стегната ,за да не се получи затваряне по време на мятане,че стават големи фалове в такъв случай
Аватар
gevv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gevv »

Вероятно ги правят нарочно така против самозатваряне,но за 30 години мятане на спининг никога не ми се е затваряла макара !!! :roll: Маи ще се търси пак нещо старо !
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от stefan4etoo »

Ами аз никога не съм обръщал бигела с ръкохватката на макарата,за какъвто и риболов да става на въпрос и просто до такава степен съм свикнал с това, че не се и сещам да затварям с ръкохватката(много ми е кофти)Не знам защо искаш така и не знам има ли някакви предимства.Ако има нещо сподели???
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

stefan4etoo написа:Ами аз никога не съм обръщал бигела с ръкохватката на макарата,за какъвто и риболов да става на въпрос и просто до такава степен съм свикнал с това, че не се и сещам да затварям с ръкохватката(много ми е кофти)Не знам защо искаш така и не знам има ли някакви предимства.Ако има нещо сподели???
.........защото е тъпотия да изнасилваш макарата- затварянето само на ръка,че след време става една вътре майко мила.Всичките ми макари са модели 2000-2004 и за толкова години не съм сменял пружина или каквото и да е по тях.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

Има спирачка под ротора. Това е търсен ефект. На мене ми се смяха в една тема, като питах за екусима дали я има тази екстра. На ексията е по-мощна спирачката! Някои хора дори махат автоматичното затваряне на бигела за да няма изненади при кастинг. В случая единственото, което наистина може да се подобри, е подмяната на втулката от десния край на короната с лагер, защото след време втулката става елипсовидна и се износва и алуминиевия вал и вече е неспасяемо.
Аватар
gevv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gevv »

Мерси колега Тоширо,разбирам те и си прав-така е. Само че моята идея и нужда е да мога да реагирам светкавично и блесничката да спира полета си на около 30-40см. над водата под надвисналите отсреща клони. Ако цопне и тогава обърнеш бигела ,неминуемо се закача блесната във водорасли и т.н. Това се избягва мн.трудно и невъзможно ако обръщаш с ръка. Нужна е мн.финна пръчка с къса дръжка и прецизна макаричка/лека/. За малки реки и мятане на разстояние 7-12м.няма как да го уцелиш с ръчно обръщане. Не,че Екусимата ми е точно за тази цел,но като свикнеш така и вс. друго вече не ти е удобно...Пробвал съм и др. макари и при всички е така. Предполагам колегите с УЛ такъми ме разбират най-добре... :) Здраве да е ! И да има риба!
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Другия вариант е да туряш пръст на влакното за да го спреш,все пак трябва да се прегледат доста макари в магазина преди да избереш.Като ловя на бомбарда турям пръст да не падне бомбето преди стръвта,щото се заплита в бомбето.
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Аз все си мисля ,че далеч по бързо и безопасно е ако си спираш полета на блесната ако затваряш скобата на ръка или слагаш пръста на шпулата
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

gevv написа:Мерси колега Тоширо,разбирам те и си прав-така е. Само че моята идея и нужда е да мога да реагирам светкавично и блесничката да спира полета си на около 30-40см. над водата под надвисналите отсреща клони. Ако цопне и тогава обърнеш бигела ,неминуемо се закача блесната във водорасли и т.н. Това се избягва мн.трудно и невъзможно ако обръщаш с ръка. Нужна е мн.финна пръчка с къса дръжка и прецизна макаричка/лека/. За малки реки и мятане на разстояние 7-12м.няма как да го уцелиш с ръчно обръщане. Не,че Екусимата ми е точно за тази цел,но като свикнеш така и вс. друго вече не ти е удобно...Пробвал съм и др. макари и при всички е така. Предполагам колегите с УЛ такъми ме разбират най-добре... :) Здраве да е ! И да има риба!
Няма нужда ,да чакаш,да цопва,даже ,ако реагираш светкавично и жасаш с ръкохватката,да затваряш бигела,не се ли връща към теб блесната.
Преди да цопне блесната,плавно с ръка задържаш влакното и едновременно с това затваряш на ръка,като може и леко да придърпаш-опъваш с въдицата,блесната тръгва да се върти и не закача в водорасли и др.
Просто лошо си свикнал :)
Аз там съм пораснал...
Аватар
Y.Velikov
новобранец
новобранец

Мнение от Y.Velikov »

Няма нужда ,да чакаш,да цопва,даже ,ако реагираш светкавично и жасаш с ръкохватката,да затваряш бигела,не се ли връща към теб блесната.
Преди да цопне блесната,плавно с ръка задържаш влакното и едновременно с това затваряш на ръка,като може и леко да придърпаш-опъваш с въдицата,блесната тръгва да се върти и не закача в водорасли и др.
Просто лошо си свикнал :)[/quote]

Мисля че bobo_33333 е прав послушай го, и аз ползвам този метод и затварям на ръка. Когато завъртам с дръжката сърцето ме боли като чуя ужасния звук . Още по ужасно е като дам някой да ми пробва въдицата и не затвори на ръка, направо полудявам.
Аватар
gevv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gevv »

Мерси колеги, разбрах ви. Наистина съм свикнал така да мятам, но само за този тип риболов с малките блесни. А и лошото е,че макарата която използвам за тая цел от края на 80те до ден днешен, не може да се обръща на ръка!!!!!!!! Това е Мичел4410. Знам,че не ги харесвате, но за толкова време тя няма никакъв луфт или някакъв проблем с нищо! При всички др. начини на риболов,които също практикувам :oops: и аз обръщам на ръка,но тук вече навика е голям и за това си търсех макара,която да ми пасне на мен,а не аз на нея :lol: И понеже никоя от новите,които пробвах не са като за моя стил,затова ви питах как да постъпя. Между другото старата макара още си работи идеално,ама ми се искаше да се покефя и на новичка! Ако и новата издържи толкова,продавачите няма да ми се радват много... :lol: Тая Екусима,която взех няма да е за такава цел все пак,че доста е тежичка. Може би някоя малка Тика или малък Флюгер !!! Здраве да е! Ще пробвам!
Аватар
bojinov_86
новобранец
новобранец

Мнение от bojinov_86 »

Д.Граховски написа:Давай си на ръка,че така се чупи пружината.

Да и аз така преди години счупих пружина и после с отучих от този вреден навик !
Не се страхувай от врага,който те атакува, а от фалшивия приятел,който те прегръща!
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”