Бързо питане за плетено влакно

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
fixxer
Администратор
Администратор
Обратна връзка:

Бързо питане за плетено влакно

Мнение от fixxer »

Понеже "рЕзко" се запалих по спининговия риболов в съседна Гърция с чужди такъми си набавих собствени. Взех си един Penn overseas pro 2,75m с акция 20-50gr и към него един Mitchell mag-pro lite 2000.
Въпроса ми към разбиращите е относно плетеното влакно. Понеже четох доста за влакната се оказва, че дори и много маркови влакна, бягат от реалния размер, в някои случаи дори двойно.

Както се досещате си търся плетено влакно с възможно най-точен диаметър и най-висока издръжливост на късане. Търсените от мен размери са 0,10 +/- 0,02 и 0,21 +/-0,04. Предпочитам влакното да е ярко оцветено. Цената не е фактор, т.е. търся си най-доброто решение, та ще съм благодарен ако ударите едно рамо.
http://naRiba.com
WINNERS DON'T USE DRUGS
Аватар
capetano
разбира нещата
разбира нещата

Re: Бързо питане за плетено влакно

Мнение от capetano »

Едни от добрите, точни и качествени влакна, които се намитат в милата рОдина, са ИГК.
Съжалявам, че линкът е от друг сайт, ама...

http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 31&t=57312" onclick="window.open(this.href);return false;
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...
Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"
:D
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Реален размер 0.10мм брейд ще го ползваш един до преко сили три риболова с този такъм . Това че най-често обявяваният размер при плетеняка е 0.10 нищо не значи . В момента един образ от Варна внася и предлага ИГК , оригинално , на повече от нормална цена . Реално минималният размер брейд с който би работил що-годе читаво такъма ти е 1.2 японски размер , или около 0.185мм . Това изобщо да не ти прави впечатление защото при този размер е доста по-тънко от 0.10мм , обявени тук , на оригиналното ПП , оригиналните СТЕРН и ПЕНН , които са си практически едно и също и пр. За брейд с реален диаметър около 0.10мм , или 0.3 - 0.4 по японският стандарт ти трябва съвсем друг такъм . Не друго ами както споменах няма да го имаш дълго време а и в България такъв не съм виждал да се предлага . Инак ей го вносителят за който споменавам - http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 31&t=57312" onclick="window.open(this.href);return false; . Бих ти препоръчал като за начало да загледаш само един диаметър от четиринишковото YGK G-soul SS112 в размери 1.2 по японската стандартизация . В случаят 1.2 ще дойде малко над обявените стойности , или около 0.20мм , ще товари правилно бланката на въдицата ти , ще имаш по-читав кастинг отколкото с по-тънки , ще държи добре на "камшичен удар" от по-тежки примамки или бомбарди и пр. и пр. Та пак да се повторя , не те съветвам да си взимаш по-тънко от 1.2 по японската стандартизация .

пп - изпреварили са ме гледам от към Младост :lol: :lol: :lol: Ама те там са млади и пъргави :lol:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
capetano
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от capetano »

Павел Иванов написа: пп - изпреварили са ме гледам от към Младост :lol: :lol: :lol: Ама те там са млади и пъргави :lol:
Малко батковци, малко откъм Ловеч, ама пък ти си описателен и подкован, та.. Кой съм аз, че да споря с теб ;)
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...
Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"
:D
Аватар
fixxer
Администратор
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от fixxer »

Ще разгледам детайлно влакното. Пропуснах да спомена, че ми трябват разфасофки 270-300м. Плитката шпула събира 230 метра 0.10, а дълбоката 300 метра 0.25
Искам да ползвам плитката шпула с тънко влакно за разни лефери, лавраци, баракуди, синегриди и т.н., а с дълбоката искам да експериментирам от брега за "малки" сини туни, колкото и нелепо да звучи за този такъм.
http://naRiba.com
WINNERS DON'T USE DRUGS
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Слушай Павката, той е нашия пътеводител.... Погледни и тези след като цената не е фактор: http://www.voblershop.com/vlakna/" onclick="window.open(this.href);return false;, става дума за Toray Sea Bass... Хората от магазина са много коректни.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Пробвай го :wink:

SHIMANO POWER PRO DEPTH-HUNTER 300m - € 37.77

Изображение

Изображение

THE NEW 3 POINT MULTI-COLORED FRESH AND SALT WATER SENSATION PERFECT FOR :

CARP FISHING , VERTICAL JIGGING , feeders , DROP SHOT, HEAVY DUTY SPINNING , TROLLING , CASTING & JERKBAIT FISHING AND AND AND ...

The Depth Hunter has all the proven features of the very popular PowerPro.

ITEM 1 -EXCELLENT LINE RELOCATION

Not intersect a
Takes hardly any water on
Spooled on
No memory effect

ITEM 2 - HERRVORRAGENDE STRUCTURE

Excellent casting performance
Excellent knot strength
Hardly optimal stretch ratio of diameter to Capacity

POINT 3 - SMOOTH SURFACE

Glides effortlessly through rings so you can reach enormous casting distances
Absolute output resistance
Protects ring deposits
Long shelf life

The multi-colored cord shows every 10 m of a different color, a total of 5 different colors. 's Innovative, that for ease of use per meter of a black mark is attached - for optimum depth and distance control We have this extraordinary top line either in the diameter and respective load capacities :

Ø 0,06mm - 3kg
Ø 0,10 mm - 5kg
Ø 0,13 mm - 8kg
Ø 0,15 mm - 9kg
Ø 0,19 mm - 13kg
Ø 0,23 mm - 15kg
Ø 0,28 mm - 20kg
Ø 0,32 mm - 24kg
Ø 0,36 mm - 30kg

The PowerPro Advantage
Excellent line lay - excellent structure - smooth surface
Spectra ® - a registered trademark of Honeywell
Spectra ® fibers are extremely strong. The ratio of the diameter to the cord strength is extremely good.
With this fiber cords achieve absolute reliability, extreme strength and durability.
The Spectra ® fiber is 40 X STRONGER than aramid fibers, the conventional fibers for braided lines.

Ideal for use ... in freshwater ...AND ... ... in salt water!
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

За този такъм в никой случай не трябва да се пада под размер #2 (0.23 mm), в противен случай ще има голям отстрел на примамки и "необясними" късания.
Ще спомена няколко подходящи с подобно сечение, които не са визирали колегите по-горе:
1. Sasame Samuline 0.23 mm, 4-жилно, продава се на свързани шпули по 100 м
2. Sasame Premium 0.24 mm, 8-жилно, продава се на шпула 300 м
Горните две влакна са произведени от YGK за Sasame.
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=5135
3. Daiwa Tournament 8x 0.12 (20 lb) - 8-жилно на шпули по 150 и 300 ярда
4. Daiwa Samurai 20 lb - 8-жилно на шпули 150 и 300 ярда
Горните две са подобни влакна, вероятно на YGK, произведени съответно за Европейския и Американския пазар
http://www.masterfishing.bg/index.php?p ... hing_type=
5. Sufix 832 - 8-жилно на шпули по 120 м
http://www.voblershop.com/1877/Sufix.832/

Моят фаворит обаче е YGK WX8 Ultra 2 Castman Second Version #2 (33 lb) :)
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

С.Върбанов написа:...We have this extraordinary top line either in the diameter and respective load capacities :

Ø 0,06mm - 3kg
Ø 0,10 mm - 5kg
Ø 0,13 mm - 8kg
Ø 0,15 mm - 9kg
Ø 0,19 mm - 13kg
Ø 0,23 mm - 15kg
Ø 0,28 mm - 20kg
Ø 0,32 mm - 24kg
Ø 0,36 mm - 30kg

The PowerPro Advantage...
Точно по тази причина споменах да не се обръща внимание на тези параметри обявени за европейският пазар . В случаят Ø 0,10 mm - 5kg просто е трансформирано от реално обявеният за американският пазар 10 либри и като крайно имаме брейд с диаметър около 2 по японският стандарт , или около 0.235mm а не 0.10мм за съжаление . За начало все пак бих те посъветвал да поработиш с четиринишков а не осем или три нишков брейд . Осем нишковият е по-здрав и по-тънък но за сметка на това по-лесно се протрива и е по-капризен . Три нишковият пък е доста плосък което прави диаметъра му силно относителен , както и доста намалява кастинговите способности .

Сашо , не е нужно да препълваш шпулите за добър кастинг с плетеняк а даже напротив . Като е по-празна имаш по-малко бради и пр. затормозявания с брейда . Смятам че две шпули по 150 метра в размери 1.2 и 2 ще ти паснат идеално . Пък по-натам като се оборудваш за ЛРФ , морски УЛ риболов , си взимай и свръх тънки линии :wink:

пп - адашче , с 14 либри , 1.2 , няма да има проблем смятам , ама с по-тънко .... Демек него да навие на плитката шпула а 2 на по-дълбоката .

Павел Иванов
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Адаш, доверието ти към #1.2 произлиза от това, че нямаш достатъчно практически впечатления от въдици с тест 20-50 гр. :) За такова влакно при 2.75 м пръчката не трябва да е по-мощна от "медиум" (до 21 гр). Поради това, че брейдът е практически неразтеглив, медиум-хеви и хеви въдици при силна подсечка или порив на риба ще късат брейд 0.18 мм, факт, който съм изпитал многократно с цената на загубени примамки. Не случайно в новите каталози на някои големи компании за съответната въдица се посочват освен дебелината на монофилна линия, така и на брейд:

Пример:
Shimano Clarus CSS90H2B - 2.75 m, 14-42 gr e за монофил 10-20 lb или брейд (powerpro) 20-40 lb

Както се вижда, долната граница не случайно е 20 либри. По-слабо подобна въдица ще го къса.
Освен това, многократно извършвани тестове с различни по дебелина влакна показва, че под 0,23 мм дистанцията не нараства осезаемо и ползването на по-тънки влакна се оправдава само от употребата на примамки от лайт и ултралайт клас със съответната екипировка.
Все пак, мога да приема #1.2 (0.18 mm), когато става дума за YGK Ultra 2 Castman/Jigman, което е клас 22 lb и се счита за най-здравото плетено влакно спрямо диаметъра си в момента. :)
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Като гледам fixxer получи отговор на въпроса си а темата продължава да се развива ползотворно за нас.
От професионалните мнения на двамата модератори ми хрумна да им поискам съвет какво влакно би било най - подходящо за моя спининг.Пръчката ми е St. Croix Triumph TRS86MHF2 а макарата - риоби заубер размер 4000.Ползвам я предимно за риболов на щука в затворени водоеми.
Благодаря предварително!

ПП:Извинявам се на fixxer,че така "нахлух" в темата му,но понеже питането ми е сходно на неговото та...
Изображение
Изображение
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Определено 0,10мм не е 0,23мм на това влакно ! Може да има издържливостта на 0,23 , но не и дебелината му ! Аз съм с 0,13мм на единия ми фидер и имам чувството , че ловя с 0,08мм монофил ! Отделно усещането да вадиш по едри риби с това влакно е несравнимо :D Преди малко се върнах от един паткарник и лових точно с него ( шарани ) и смело мога да кажа , че съм повече от доволен !
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Адаш , съгласен съм с теб но и кастинга играе голяма роля при ползването на брейда . Примерно ти имаш душмански , отривист кастинг , който дава голямо напрежение на линията още при самото изхвърляне на примамката . Аз както знаеш имам много лежерен , направо мързелив кастинг , който спомага за увеличение на доверието ми към по-тънък брейд . Друг е въпроса че на яка гега си трябва яка линия и е безсмислено да се изтънява до безкрай в името на на някаква съмнително ефективна фикс идея .

Вуйчо-Ваньо , ти също си за линия 2 - 2.5 по японската стандартизация , 0.10 - 0.12 по ПП , Стерн , Пенн , Спайдер и пр.

С.Върбанов , направи съпоставка с монофил , с реален диаметър и пак си сподели мнението :wink: След това полови и с друг брейд , примерно някой от опоменуваните в темата и пак го сподели . Ако разровиш форума осем - девет години назад , когато излезе Пауър Прото , ще прочетеш много мой хвалбествия относно него , последствие полових с доста видове други брейдове и мнението ми се промени . Наистина то е една много читава линия за шир потреба но няма нищо общо с параметрите които ги пише по-горе . Факт за цяла Европа са тия измислени означения , не само за БГ .

Павел Иванов
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Па и аз да питам тогава.Пръчка Окума октана 2.70 10-35 макара окума трио размер 30 или 3000,ще гоня главно щука и сом.Трябва ми минимум 150м влакно с реален диаметър 0.20- 0.25 и добър кастинг
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”