Що е то пъстървов риболов и има ли почва у нас?

Модератори: bobopeli, sapuna

Avrionov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Що е то пъстървов риболов и има ли почва у нас?

Мнение от Avrionov »

Преди време бях пуснал запитване защо няма раздел за пъстървов риболов. След известно време го зададох пак, тъй като никой не отговори. Веднага ме нахокаха, че има мухарски, спинингов и етц. риболов, но за отделен раздел за пъстървовия неможело, тъй като не се различавал с нищо от нормалния. Взех си бележка и забравих за питането. Тъй като няма пъстървов риболов реших, че ще ходя по язовири и ще ловя каквото мога и ако мога. И тъй неусетно изминаха няколко месеца през които аз ходих по язовири и хващах- кога да, кога не. Проблема дойде когато започнаха майските жеги. На язовирите (арендаторски, защото течеше забрана за улов на мирни риби) на 2-3 пъти получих зверски изгаряния и за да се предазя трябваха чадъри, отделно един багажник такъми. Както и да е, и това го преживях- да ходя с бус за риба. И така допреди 10-ина дни, когато имаше събиране на риболовен клуб "Асенова крепост". Та там споделих тревогите си с момчетата и те естествено започнаха да ме убеждават, че пъстървовия риболов го има, и то като цяла наука. Аз естествено не им повярвах (Нищо, че тази година в Републиканският шампионат по улов на пъстърва има шампион на кръга и трето място кръгово за отбора, пето в крайното класиране на шампионата ако не се лъжа, а и на всичкото отгоре, и състезател в националният отбор по улов на пъстърва). Срещата мина и си замина, а на мен ми се ходи за риба. Ставам днес сутринта, а навън една жега направо не се диша. Ако ида на язовира, ще се мре. Чудя се, чудя се и го измислям. Слагам коша на рамото, гепя гегата и газ на реката, да видя дали наистина мога поне да се опитам да проведа пъстървов риболов. Реката ме посреща със своята прохлада, която нямаше как да усетя на язовира.
Изображение
Изображение
Разпъвам въдицата и започвам да се мъча да ловя. Да, ама не. Тук има течение, клони над теб и много закачки в реката. Лека полека започвам да се нагаждам към начина на риболов, който няма нищо общо с досега познатия ми. И оттук започна интересното. Първо задържане и линията потегли към средата на бързея. Засичам и... о чудо. Една петниста педарка "тръгна" към мен. Охладих ръката, поднесох рибата към мен, порадвах и се, и тя си замина поживо, поздраво. Следващото перспективно място ситуацията се повтори и така четири пъти. Супер доволен и ухилен реших да сменям мястото, че ми свършиха облавянията, обаче нещо ме ръчна да се върна в началото на бързея. Върнах се в началото, заметнах, задържах и закачих. Дръпнах да се опитам да откача и... закачката тръгна. Разходи ме 5-6 пъти по бързея, няколко пъти "цирикаше" аванса. След около 3-4 минути най-после успях да я "вдигна" и огледам. Красива царица около 35 сантиметра. Поиграхме си още малко на "Кой е по-по-най" и Бате Гошо си я докара на брега да и се любува. Полюбувах и се малко, па я кепнах
Изображение
Изображение
Оттам вече наистина смених мястото. Отивам * метра надолу и след провиране през коприва, драки и етц. намирам следващото перспективно място. Облавям го и него, като "отпуквам" две педарки, и вече НАИСТИНА с напълнена душа решавам да прекратя излета.
Та мили, колеги, имам само едно нещо да кажа: Няма такова нещо като пъстървов риболов, ама таратанци. Има и винаги ще има. Който не го изпита, неможе да го обясни. За бъдещите критики ще кажа: 1.Работя събота и неделя и затова практикувам ЛЮБИМОТО хоби през седмицата. 2. "Царицата" духом е във Вечните ловни полета, физически е подготвена да бъде полята с няколко бутилки Совиньон блан.
Приемам съвети как да уловя Еднометровата, че само ми се изплъзва!
Благодаря за четенето!
Поздрави: Георги Аврионов
Последно промяна от Avrionov на Сря Юни 19, 2013 8:36 am, променено общо 1 път.
Asenovgrad Fishing Team © ® Member of Asenova krepost fishing club © ®
Аватар
яз,Сопот
разбира нещата
разбира нещата

Re: Що е то пъстървов риболов и има ли почва у нас?

Мнение от яз,Сопот »

Добре си се орентирал,браво за излета. :D
Риба къща няма.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Бе хубаво нещо ще да е пъстървовия риболов, но се искат няколко нещица де не винаги и на всякъде ги има - здрави крака за обикаляне и реки де да има пъстърви, а тях ги няма на всякъде :? .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
Vesko1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Vesko1 »

Взимам си похвалите назад....не прочетох ,че рибата е изядена и закона е нарушен.
Сори.
Последно промяна от Vesko1 на Сря Юни 19, 2013 1:47 pm, променено общо 1 път.
ИзображениеИзображение
http://daewoo-chevrolet.com
Пичка всеки може да си хване...но 22 килограмов амур хващат само ..майсторите.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

По принцип съм се зарекъл да не коментирам изявите в този подфорум, но тука просто няма как.
Не толкова заради нарушаването на закона – пъстърви да не се прибират в делнични дни.

Много повече – заради гордостта, която лъха от извършеното добро дело. /Голямата работа – да хванеш пъстърва в река и да се похвалиш, че ще я излапаш – след като си я прибрал незаконно, с бяло вино ли беше./

Още повече – заради поздравленията които следват подобни геройски дела. Просто нема спирка тоя подфорум!

Най-много – заради полезната дейност на „момчетата” от клуб Асенова Крепост, които споделят тревогите на хора като автора на темата – явно членуващ при тях. Имало ли го - немало ли го тоя риболов, става ли - не става ли с бяло вино – в района на Асеновград...... и други подобни мъчителни размисли. То затова в техните ловни райони рибите врият в реките. И добре че не вървят с мавруд или малага, ами с бяло – така терзанията и тревогите са по-малко.

Към автора на темата – не знам какво да ти кажа – как да я хванеш еднометровата, но дано да й се размине точно ти да я хванеш. Ако са останали в района на „Асенова крепост”, де. При тия техни душевни терзания.
Но ще се помъча да ти бъда полезен, като те информирам, че ако те хванат с прибрана пъстървова риба в делничен ден – глобата в закона е между 1500 и 3000лева. Дано това да ти е от полза и дано да не ти се случи.
Надявам се тази информация да е полезна и за всички автори на поздравления в темата – настоящи и бъдещи.
heifisch
новобранец
новобранец

Мнение от heifisch »

Този закон за риболов на пъстърва само в делнични дни е още една безумица, но поне е както всичко в България.
Каква щеше да бъде разликата, ако колегата беше хванал рибите в събота или неделя?
Аватар
stivy_g
новобранец
новобранец

Мнение от stivy_g »

То и лова е разрешен само празничните дни-според колегата по-горе вероятно отново безмислица :lol: . Що ли не си ги пукаме цяла седмица а?
:butthead: :butthead: :butthead: :butthead:
Човека явно е свестен, пуснал е малките риби, което е похвално, споделил е темата , което също е супер.
Законите и правилта в БГ не значат нищо, но не това е проблема. Проблема е , че така си ни харесва ;-)!
Хвани пусни, за да можем и в България да ловим свестни риби!!!!
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

heifisch написа:Този закон за риболов на пъстърва само в делнични дни е още една безумица, но поне е както всичко в България.
Каква щеше да бъде разликата, ако колегата беше хванал рибите в събота или неделя?
Пич, ти знаеш ли значението на думата "ЗАКОН"? Ако си толкова наясно и си достатъчно информиран кое и защо е безумица, ами що не се амбицираш да прокараш твоите разбирания през съответните институции и те да се съгласят, че твоето мнение е меродавно. Тогава може и да имаш своето творение оформено официално под формата на правила, които ВСИЧКИ да спазват. Е, тогава може и да научиш какво е това закон и какво се прави с него ... ами ПРОСТО Е - спазва се и точка!
Излишно е да влизаш в полемики, няма да продължа с писанията си. Просто приеми, че в тази държава все още са останали тук-там истински хора, които милеят за Природата и правят всичко по силите им да Я опазят. И не е зле да погледнеш и през техните очи, ако си поне малко човек, може и да прогледнеш и да забележиш нещо ...

п.с. Ако толкова ти се хапва пъстърва, пусни ми лично и ще ти купя едно кило, за да хапнеш, лошо няма в това (сериозен съм). Очаквам с нетърпение момента, в който в балканските реки ще има достатъчно пъстърви, че да няма нужда от ограничения в улова им, но докато това се случи, не само аз, но и доста други колеги бихме били щастливи да нахраним наистина гладен човек с пъстърва, купена от магазина ако те самите пускат уловената от тях риба (според формулираните официално правила).
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Avrionov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Avrionov »

pitcha написа:По принцип съм се зарекъл да не коментирам изявите в този подфорум, но тука просто няма как.
Не толкова заради нарушаването на закона – пъстърви да не се прибират в делнични дни.

Много повече – заради гордостта, която лъха от извършеното добро дело. /Голямата работа – да хванеш пъстърва в река и да се похвалиш, че ще я излапаш – след като си я прибрал незаконно, с бяло вино ли беше./

Още повече – заради поздравленията които следват подобни геройски дела. Просто нема спирка тоя подфорум!

Най-много – заради полезната дейност на „момчетата” от клуб Асенова Крепост, които споделят тревогите на хора като автора на темата – явно членуващ при тях. Имало ли го - немало ли го тоя риболов, става ли - не става ли с бяло вино – в района на Асеновград...... и други подобни мъчителни размисли. То затова в техните ловни райони рибите врият в реките. И добре че не вървят с мавруд или малага, ами с бяло – така терзанията и тревогите са по-малко.

Към автора на темата – не знам какво да ти кажа – как да я хванеш еднометровата, но дано да й се размине точно ти да я хванеш. Ако са останали в района на „Асенова крепост”, де. При тия техни душевни терзания.
Но ще се помъча да ти бъда полезен, като те информирам, че ако те хванат с прибрана пъстървова риба в делничен ден – глобата в закона е между 1500 и 3000лева. Дано това да ти е от полза и дано да не ти се случи.
Надявам се тази информация да е полезна и за всички автори на поздравления в темата – настоящи и бъдещи.

Както и очаквах се започна! Колега, нищо лично (за разлика от теб), съдиш само по това както на теб ти е удобно, а не както е реалността. Ако се досещаш този закон с уикендите и празничните дни е измислен за хора като теб, които си почивате тогава. Ти някога замислял ли си се, на колко хора се налага да работят уикендите за да може такива като теб да се радват на почивката. Другото което е, ти като си дал едиколко си пари да зарибиш някой БЕЗрибен поток и да ходиш да си мяткаш там, замислил ли си се, дали е правилно и дали не унищожаваш някоя екосистема. Като си пич, що не кажеш на хората къде пускаш, та и те да похващат, пък и да ТИ опазят рибата. Трето и най-важно, като си такъв пич ела да опазваш богата на риба река, да видиш как става. Бъди и сигурен, че колкото пъстърва аз съм ПУСНАЛ, доста време ще ти трябва да мяткаш по малките поточета за да достигнеш бройката. При нас в провинцията фотоапаратите са с лента и неможе да си снимаме постоянно излетите и да се хвалим колко рибки сме пуснали, ние истинските пичове се уповаваме на мъжката дума. И последно: Не обиждай момчетата от отбора, те са професионалисти колкото и неприятно да ти е, че има някой който може да лови повече пъстърва от ТЕБ. Никой не е казал, че са ми дали съвети да прибирам риба. Чети последователно, не през ред.
Айде и успех в живота! Ходи си на вадичките. Ако ти се лови истински, заповядай. :)

П.С.Всъщност какво ли ти се обяснявам! Ще помоля модераторите темата да се изтрие :)
П.П.С. Еднометровите неможе да ги уловим заради ей такива като теб. Прекалено големи майстори сте, за да може и ние да се класираме. Затова бях попитал за подфорум "Пъстървов риболов", за да се научим и ние простите хорица как да ловим петнисти!!!
Последно промяна от Avrionov на Сря Юни 19, 2013 4:54 pm, променено общо 2 пъти.
Avrionov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Avrionov »

Между другото, във форума единствено се признава риболова на пъстърва около София. Всички други сме бракониери!
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Браво за улова,но и аз също не съм съгласен с теб.И аз работя и събота и неделя,понякога и месец без почивка,но това не е оправдание да не се спазва текущият закон.
Все едно да те спрат КАТ с 2 промила алкохол и да им кажеш,ами аз един път в месеца пия,па не мога ли да карам.
Прибирането на риба е личен избор,стига да е в рамките на закона.
До преди 1 година се ловеше само събота и неделя пъстърва,сега благодарение на колегата и негови приятели имате удоволствието да ловите и през седмицата,така че не му се карай а му благодари,защото ако не бе той,нямаше да можеш да ловиш пъстърва.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Avrionov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Avrionov »

Както казах по-горе, моля модераторите да изтрият темата. Нямам никакво намерение да се обяснявам!
Avrionov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Avrionov »

Д.Граховски написа:Браво за улова,но и аз също не съм съгласен с теб.И аз работя и събота и неделя,понякога и месец без почивка,но това не е оправдание да не се спазва текущият закон.
Все едно да те спрат КАТ с 2 промила алкохол и да им кажеш,ами аз един път в месеца пия,па не мога ли да карам.
Прибирането на риба е личен избор,стига да е в рамките на закона.
До преди 1 година се ловеше само събота и неделя пъстърва,сега благодарение на колегата и негови приятели имате удоволствието да ловите и през седмицата,така че не му се карай а му благодари,защото ако не бе той,нямаше да можеш да ловиш пъстърва.

Колега, според теб, когато е забранено през седмицата да се лови пъстърва, кой е най-облаготетелстван? Замислил ли си се? Плюс това неможе да бъркаш улова на пъстърва с шофирането. Двете занимания са несъпоставими. Според теб кой е по-опасен- аз със една уловена риба или оня дето се е засилил пиян с автомобила срещу теб?
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Закона е закон и трябва да се спазва инак нито пъстърва нито каракуда ще остане. То и без това вече шарани само на платено може да фане човек :evil:
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от refab »

pitcha написа:..............................
....................................
Доста вероятно е, ако това му се случи, той и хора като него :cry: да почнат да дигат скандали, да ругаят и обиждат проверяващите (а и властта - Бойко Борисов, Станишев или който управлява в момента) и да излагат "крайно уважителния" мотив - че "в събота и неделя ходел на работа", та поради това специално за него закона не трябва да важи, и има пълното право "да си полив" улова с ,там, каквото беше... . Съгласен съм с тезата, че допълнително е травмиращо когато бракониери се хвалят с незаконния си улов, а когато срещат и разбиране и дори похвала - тогава - още повече!

И вижте по-натам какъв несъответен и примитивен аргумент съобщава същия риболовец, доказателство за доста ....особени, евфемистично (т.е. променено-смекчено) казано, интелект и и личност:

" Мнение Публикувано на: Сря Юни 19, 2013 4:59 pm
Avrionov

Заглавие: Re: Що е то пъстървов риболов и има ли почва у нас? Отговори с цитат
Между другото, във форума единствено се признава риболова на пъстърва около София. Всички други сме бракониери!"
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”