Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Новобранец с лодка
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Новобранец с лодка
Привет на всички колеги! Казвам се Илия и съм от Русе, като от днес съм горд собственик на лодка - надувна марка Z-RAY 500 II. След дълго четене и избиране се спрях на тази лодка съобразно изискванията ми за плаване в морски води. Лодката е дълга 3,60 м. и е с твърдо алуминиево дъно и надуваем кил. Според консултантите ми отговаряла на всички изисквания за море. Идеята ми е да се возим с децата в нея. Ще се радвам на всякакви съвети от ваша страна, защото в момента съм много "бос" по темата. За двигател съм избрал един ДЖОНСЪН 18 к.с. - смятате ли че е подходящ за тази лодка или не? Все още не съм го закупил, но човека, който го продава изглежда доста компетентен и свестен. Не мога да определя годината на двигателя - казват ми, че е 1994 но не съм сигурен. Двигателят е двутактов - това не знам до колко е добре, но съдейки по опита ми от моторните спортове стигам до извода, че ще е по-пъргав от четиритактовите си събратя. Детето ми е малко - на 3 годинки, а другото е на "-4 месеца"
- т.е. чакам го. Искам да попитам този двигател много ли е шумен, ще притеснява ли децата и с каква скорост би се движела лодката? Има ли опасност при подаване на пълна газ да се преобърне? Давайте съвети и идеи кое как пускам, паля и управлявам. Каква консумация да очаквам от този мотор? Ще съм благодарен на всякакво инфо от ваша страна. Мисля да пробваме лодката в Гърция на 06.08.2013 г. Има ли някакви изисквания за управление на лодка там? До колко е разумно да навлизам в открито море - т.е. мога ли да отида до някой остров с нея? Наистина съм мнов в занаята и всякаква информация и съвети биха били от полза замен.
Поздрави!

Поздрави!
Re: Новобранец с лодка
1. на морето до 500 м. от брега,т.е. не отговаря на клас С
2.Детето със спасителна жилетка,вълна-клатене-падане от борда
3.Двигателя най-вероятно ще го ползваш за котва, след като се развали и се върнеш на гребла
4.Гърция с твоя лодка,забрави завинаги!
3.Двигателя най-вероятно ще го ползваш за котва, след като се развали и се върнеш на гребла
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Не знам откъде ги измисли тия 4 точки...roker60 написа:1. на морето до 500 м. от брега,т.е. не отговаря на клас С
360см надуваема с твърдо дъно и кил отговаря на клас С и нямаш притеснения дори доста по-навътре в морето от 500м, само двигателя да не те предаде... щото това "18кс" ми звучи повече като 1974г
Моите деца съм ги возил на лодка още от преди да се родят, а като бебета заспиваха в лодката на 3-тата минута

От моите впечатления, всяка втора лодка, която се купува у нас, е предвидена да се ползва и в Гърция - просто там е раят за лодките... Ако искаш да си на 100% изряден в южната съседка, ползвай лодката с двигател не повече от 15кс /ако нямаш капитанско право/. Стой далече от плажовете и фериботите.
- bananaman
- вече хвърля и на тежко
Kолега Tедо,
не е ли 25 Hp и 4.70m че винаги съм се чудил
Поздрави
не е ли 25 Hp и 4.70m че винаги съм се чудил

Поздрави

За 1 ден НАРИБА Господ два дена дава 
Там, седнал на един нос, Дарий I огледаждаше Понта (Черно море). В действителност, това море заслушаваше възхищението му, тъй като то е най-прекрасното от всички морета.
"История" , Херодот , 5в.пр.Хр.

Там, седнал на един нос, Дарий I огледаждаше Понта (Черно море). В действителност, това море заслушаваше възхищението му, тъй като то е най-прекрасното от всички морета.
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
За надуваемите лодки в Гърция максималният мотор без капитанско е 15кс, а за твърдите - 30кс, не че много се вталясват и за по-големите... Все пак сме туристи и им носим пари...
- bananaman
- вече хвърля и на тежко
Все пак сме туристи и им носим пари... все пак ..
благодаря за информацията

благодаря за информацията

Много благодаря за разясненията. Двигателя още не съм го купил, но ще е чудесно ако ме ориентирате къде да погледна за година на производство?! Да - спасителни жилетки купувам в момента. Мислех да влезна от плажа - от там да си вкарам лодката - това противозаконно ли е или не? - в смисъл ще ми направят ли проблем? Друго което си мисля и много ме притеснява - къде да си оставя лодката за през нощта? - мога ли да я оставя някъде в морето или някъде на пристанище? Трябва ли всяка вечер да я вадя от водата - запознатите и патилите да казват, че ще ми е много трудно вкарай/изкарай. Може ли някъде да се плати и колко би струвало това. Гледах снимки на приятели от Гърция и там на плажовете е пълно с надуваеми лодки, които хората си карат насам-натам между островите. С какво да се съобразявам при управлението на лодката? Давайте съвети - всяка информация ще ми е от полза. И не на последно място - какво ви притеснява този двигател - ако работи добре може ли да ме изненада неприятно?
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
На котва във водата може да я оставиш само на място, където има и други лодки /залив, кей/ - това сигурен знак, че мястото е защитено от вятър и големи вълни... Хич не гледай колко е гладко морето - може за час-два вълните да станат по 2 метра при буря... бях свидетел как вълните откъснаха от котва 5-метров скутер на един германец... Лодката беше изхърлена на 3-4метра нагоре по плажа, цялата пълна с вода и пясък... оборудването разпиляно по целия плаж на Каламици... 
360-ката двама човека я вадите без проблем на плажа /поне един метър над морското ниво, за да може нощем да си спокоен, ако мястото е обикновен плаж, а не добре защитен залив пълен с гръцки лодки... За ваденето много помагат 2-3 10-литрови бутилки от минерална вода сложени под лодката като "колела"

360-ката двама човека я вадите без проблем на плажа /поне един метър над морското ниво, за да може нощем да си спокоен, ако мястото е обикновен плаж, а не добре защитен залив пълен с гръцки лодки... За ваденето много помагат 2-3 10-литрови бутилки от минерална вода сложени под лодката като "колела"
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
забравих да спомена... кейовете и рампите за пускане на лодки в Гърция по правило са общински и са безплатни... На много места има дори мъртви котви с шамандури и просто отиваш и си закачаш лодката... Аз дори си нося едно кану като ходя - да не се налага да плувам до брега или до лодката...
А вие как си оставяте лодките - в смисъл безопасно ли е да си оставя лодката ей-така при другите и да отида да спя в хотела? Българското мислене в мен ще ми нашепва постоянно - ще ти я откраднат! Та от тази гледна точка къде е най-безопасно - в смисъл да не ми я задигне някой да оставям лодката?
Какъв разход на гориво да очаквам от този мотор? Просто не съм наясно и за това имам толкова много въпроси.
Благодаря за бързите и компетентни отговори!
Какъв разход на гориво да очаквам от този мотор? Просто не съм наясно и за това имам толкова много въпроси.
Благодаря за бързите и компетентни отговори!
-
- разбира нещата
Гледай кво правят хората с твойта комбинация http://www.youtube.com/watch?v=rQKKdVmXhZY" onclick="window.open(this.href);return false;
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
китайска лодка с 20-30 годишен мотор... кой ще ти я открадне и то в Гърция от място пълно с по-нови и по-скъпи лодки... асъл "българско" мислене...
- bananaman
- вече хвърля и на тежко
абсолютно прав е колегатa , аз имам Johson 81-a година и Tohamaran 3.20 - никой не ти обръща внимание , само завиждатТедо написа:китайска лодка с 20-30 годишен мотор... кой ще ти я открадне и то в Гърция от място пълно с по-нови и по-скъпи лодки... асъл "българско" мислене...

поздрави