Техники в мач-риболова

Модератор: Paublo_Eskobar

sladkovodnij
новобранец
новобранец

Техники в мач-риболова

Мнение от sladkovodnij »

Извинете ме, че новобранец в чата като мен си позволява да поставя теми. Като четох форумите разбрах, че тези, които най-често вземате участие в тях сте печени пичове и сте напред в занаята. Аз съм 37 г. и шляпан на плувка откак съм се научил да карам колело /аз колело май забравих вече как се кара/. Обикновено практикувам директен риболов, все по-яко ме гони мерака да се пробвам с мач-сопичка, но я ме светнете братлета при дебелина на влакното максимум 0,18мм. колко якя риба може да се извади, дори да предположим, че макарката е прецизна с мазен и плавен аванс, ами ако е фрашкано с папур трева и закачки, какво правим тогава?
Извинете ме за наглоста и безхаберието, но ще съм ви безкрайно благодарен, ако ми обясните по подробно за утежняването на линията и устойчивоста на ваглера при вятър. :( :( :shock:
Харесвам сръчните ръце!
riboka
новобранец
новобранец

Мнение от riboka »

Vi3 moi 4ovek az sum na 13 godini i hodq za riba ot 6 godi6en.
Vqrvai mi kolelo ne si zadbvil da kara6-to se edno da zabravi6 kak se vruzva kukichka.Vi3 sega vuprosa ti mi haresa pri debelina 0.18 mo3e6 da izkara6 maximum 200-300gr.riba no i zavisi ot kakuv material e napraveno vlaknoto za6toto pletenite vlakna sa mnogo zdravi no i sa mnogo skupi su6to ima i pletena mesina tq su6to e zdrava no e i skupi4ka apuk ako govorim za obiknovenna mesina(200-300gr)
i da znae6 ot mene ako ima6 3elanie da se nau4i6 pitai pove4e i ne se pritesnqvai da pita6
executor
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от executor »

riboka написа:Vi3 moi 4ovek az sum na 13 godini i hodq za riba ot 6 godi6en.
Vqrvai mi kolelo ne si zadbvil da kara6-to se edno da zabravi6 kak se vruzva kukichka.Vi3 sega vuprosa ti mi haresa pri debelina 0.18 mo3e6 da izkara6 maximum 200-300gr.riba no i zavisi ot kakuv material e napraveno vlaknoto za6toto pletenite vlakna sa mnogo zdravi no i sa mnogo skupi su6to ima i pletena mesina tq su6to e zdrava no e i skupi4ka apuk ako govorim za obiknovenna mesina(200-300gr)
i da znae6 ot mene ako ima6 3elanie da se nau4i6 pitai pove4e i ne se pritesnqvai da pita6
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Пич,ти ме уби :shock:
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

executor написа:
riboka написа:Vi3 moi 4ovek az sum na 13 godini i hodq za riba ot 6 godi6en.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Пич,ти ме уби :shock:

хи хи хи. И други да не се срамуват да питат :D

Няма такъв филм с 0,18мм каква риба може да извадиш. Ако ползваш правилно такъмите може и 10кг да извадиш. Ако си обаче дърводелец и 500гр може да ти къса. Всичко зависи от условията в които ловиш, марката влакно, възли и УМЕНИЯТА.
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Николай Ангелов »

Ох,как се нахендрих!Седнах на компютър без кирилица,така че съжалявам,ако превода нещо не е хъбав.
По въпроса за влакното - с повод 0,12 съм вадил шаран 2 кг,е дъното беше чисто.А ако е пълно със закачки - там вече никoй не знае.Каквото стане.Ловил съм и в подобна ситяция,само че с пръчка за шарани и с 0,27 и ги дърпах веднага на брега.
Djuka
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Djuka »

riboka, май ти трябва да питаш повече! :)
От къде ги измисли тия глупости?! :) ХАХАХА
Аватар
pet55
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pet55 »

Я оставете riboka на мира той си знае човека все пак 7 години стаж има като риболовец 8) 8)
ivo Vratsa
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivo Vratsa »

pet55 написа:Я оставете riboka на мира той си знае човека все пак 7 години стаж има като риболовец 8) 8)
7 години - обаче дали е ходил някъде за риба или си е стоял в тях с въдицата не знам , обаче трябва да почва да пита не повече , а много повече , че работата не върви на добре.
НАСЛУКА :) :) :)
sladkovodnij
новобранец
новобранец

Мнение от sladkovodnij »

Значи избистря ми се следната картинка. Отиваш рано рано на водоема избираш си чистичко място и инвестираш в него поне най-малко десет кинта под формата на елитна захранка и се надяваш че си провокирал кулинарните претенции на професорите шарковци. О :) ще по добре би било ако си започнал с гевезалъците още от предния ден. Мяташ ваглера в хранителното петно, потопяваш влакното, както си му е реда и застиваш с железен поглед в очакване. Съгласен съм,че при определени обстоятелства с перфектни възли и прецизна макара може да се извади с умели действия и железни нерви на повод от 0,12мм. около 5 килограмов баи шарко, обаче всички зяпачи около тебе /извинете не зяпачи а колеги/ ще влязат вътре с цигарите докато чакат да видят какво животно ще извадиш от водата. Ами ако колегите около тебе извадят тежката артилерия и започнат да обстрелват водоема с тежки олова спирали и др. приспособления езък ти за така старателно обгрижваното риболовно местенце, щеш не щеш трябва да копираш риболовната стратегия на съседите си или да се надяваш на късмета и да дириш ново надеждно местенце.
Един съвет братя, ако някога решите да посвещавате жената и децата в занаята първо внимателно проучете заложбите и възможностите на челядтта, защото в противен случай рискувате да се превърнете в обслужващ персонал на водоема /пиколо, което само мъкне багажа, зарежда кукички и мята въдици/ ако ти приватизират и скъпите такъми, тогава жална ти майка. Свидетел съм как един колега си похаби хобито по този начин от тогава на риболов и по жени ходя само сам! :? :? :)
Харесвам сръчните ръце!
sladkovodnij
новобранец
новобранец

Мнение от sladkovodnij »

Пишете все пак и нещичко за утежняване на линията ако обичате. Например при 5 гр. ваглер колко оставате на самия ваглер и как разпределяте тежеста надолу по линията при спокоино и при ветровито време /говоря за затворен водоем/. Особено живо ме интересува на самия повод слагате ли утежнение? Моята практика сочи, че ако няма утежнение на повода доста често той се оплита около основното влакно, дори и да стопирам леко линията преди да се приводни.
Харесвам сръчните ръце!
kalinanimal
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kalinanimal »

дай рибо рибо дай
sladkovodnij
новобранец
новобранец

Мнение от sladkovodnij »

Благодаря kalinanimal, има доста инфо там!
А сега може ли някой да ме ориентира къде да видя възли на твърдо с меко влакно /монофил с плетено или монофили с голяма разлика в дебелината/ и само не ми казвайте, че става с клуп това го знам ама не ми върши работа.
Харесвам сръчните ръце!
Аватар
zograf
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от zograf »

sladkovodnij написа:Благодаря kalinanimal, има доста инфо там!
А сега може ли някой да ме ориентира къде да видя възли на твърдо с меко влакно /монофил с плетено или монофили с голяма разлика в дебелината/ и само не ми казвайте, че става с клуп това го знам ама не ми върши работа.

Както връзваш влакно за вирбел :)
"Животът се измерва не с броя вдишвания, а с моментите, които са накарали дъха ни да спре!"

Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
sladkovodnij
новобранец
новобранец

Мнение от sladkovodnij »

zograf идеята ми е повода да започва с твърдо влакно и да завършва с меко влакно и накрая кука, по този начин се намаля вероятността повода да се оплита с основната линия, твърдото влакно в начарото го държи по- далеч от нея. Затова вирбела както и обикновената примка не ми вършат работа. Знам, че за тази цел произвеждат плетени влакна със силиконово покритие, вързваш си повода и след колкото см. решиш белиш силиконовото покритие до куката, така повода преминава от твърд към мек. Това чудо не съм го срещал по магазините, но ако го срещна, предполагам, че цената му ще ме изпоти, е ако го продават на метри тогава - добре.
Харесвам сръчните ръце!
sladkovodnij
новобранец
новобранец

Мнение от sladkovodnij »

zograf освен това съм чувъл, че на шпулата на макарата след монофилното влакно връзват около 20 м. може и повечко плетено влакно, така когато рибата приближи брега и оказва най-голямо съпротивление я вадиш на плетеното влакно защото то вече е започнало да се навива на шпулата и по малко се притесняваш, че може да ти скъса. Това може да го измисли само българин "Икономията и мизерията са майка на знанието". Ей за това съм толкова упорит, че няма начин да няма възел за вързване на монофил с оплетка! Сещаш се, че вирбела не върши работа нали?
Харесвам сръчните ръце!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”