Kъсмет или майсторлък

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Kъсмет или майсторлък

Мнение от Кърцата »

Лято е. А лятото е време за хващане на риби, няма време за теми по форумите, ей го де е ей сега ще изтече и забраната ще влети с пълна сила.
Ма снеска нещо ме примързя и викам, дай да пусна едно репортажче от един скорошен излет...

Загубих си сутринта в обследване на една река, колкото да установя „Тука риба нема!”, та затова пристигнах на резервната много късно. Слънцето вече бе високо и лъчите му ласкаво галеха ръцете ми, а отвреме нареме някой немирник, отразен от бистрите води, се опитваше да се навре в очите ми.
Реката, макар и голяма, вече бе започнала да влиза в нормалното си за сезона ниво. Облите камъни по бреговете вече бяха сухи и само остатъците от отпадъци по клоните на околните върби подсказваха за истинската сила на реката. Сега се бе кротнала и бавно пълзеше надолу по склона, следвайки вечния си път.
Започнах риболова с блесни. Логиката ми бе, че в бистрите води медната моска, на която се бях спрял, би трябвало да е най-успешна. Поне такива бяха наблюденията ми от последните няколко излета. Преслушах доста перспективни местенца, но мечтания удар все не идваше. Пъплейки бавно срещу течението се приближих до голям, разлят вир. И друг път съм имал слука тук, тъй че бях уверен, че риби има. Да, но сега не искаха. Методично преорах с блесната всички възможни укрития, но не и не.
Май е време за смяна на тактиката. Наскоро се снабдих с порядъчно количество воблери за туйчинг на LUCKY CRAFT и май бе време за тестването им в бойни условия.
За начало заложих на Pointer, с цвят на американка. Още на третото подаване в пяната, в началото на вира, въдицата ми се сгъна и скоро вече държах в ръцете си първата балканка.

Изображение

Окрилен продължих напред. В бистрата вода бе истинско удоволствие да се наблюдава играта на воблера. При туичването той неустоимо се мяташе наляво и надясно, накланяики се настрани и прекрасно имитирайки ранена и объркана рибка.
Пъстървите явно също оцениха играта на примамката (или моя майсторлък при воденето) и скоро още няколко риби ме зарадваха с красиви пируети над водата

Изображение

Изображение

След десетина подобни риби ме изненада и ето тоя хубостник:

Изображение

Досега кефал на туйчване не бях хващал.
Междувременно се бях приближил до дълбок вир с праг в горния си край. Реших да сменя воблера и избрах най-големия от кутията, BevyShad. Тука би трябвало да има някой трофей. Десетината замятания към всички точки на вира обаче не донесоха резултат. Покачих се на бента и подадох воблера успоредно на него. Целта ми бе да го прокарам през пяната на падащата отгоре вода. Някъде по средата на дистанцията, воблерът ми просто спря. Даже не можах да си помисля „Закачка”, когато пръчката ми се сгъна. Ловях с Сен Кроа Авид, лайт, с акция 1,8-7 грама и пръчката се бе свила почти от дръжката. „Закачката” напъваше да влезе в подмола под водопада, тествайки по този начин издръжливостта на пръта. Като видя, че няма да стане нейната, се спусна към другия край на вира. Сега можех да отпусна малко аванса. Изригване на водата и жлътващото се във въздуха тяло ми показаха с какъв противник си имам работа. Май трябваше да взема кепа от колата...
... Все пак , от третия опит успявам да подпъхна ръка под тялото на рибата и да я изнеса извън водата. Прекрасна дебела риба около 50-те санта.

Изображение

Изображение

Изображение

Кой откъдето:

Изображение

След тази риба решавам че съм взел максимума от риболова и решавам за десерт да сложа сладък цвят. Спирам се на Humpback MinnowS
Явно не само аз си падам по розовото. Този красавец също го хареса:

Изображение

Удовлетворен се отправям към колата. Направих прекрасен риболов, успях да се ориентирам в трудните условия, бистра вода и напичащо отгоре слънце.
Анализирайки риболова си дадох сметка, че започването ми с блесната, която ми донесе успех при последните излети, бе грешка. Онези излети, бяха на малки, планински реки, от типа поток, с надвесени над тях дървета, пазейки почти целодневна сянка и много канари във водата, усигуряващи укрития и място за засада на рибите, а сега се сблъсках с голямата вода, огрята от слънцето, в която рибите можеха да се намират навсякъде във вира и отдалеч да видят стрелкащия се безразборно воблер.
Занапред ще си знам урока. Нищо не е както миналия път, при всеки риболов трябва да се експериментира и да се лови първо с главата!
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Re: Kъсмет или майсторлък

Мнение от Ачо ♣ »

Молодец си ти,Кърца!
Бог здраве да ти дава,за да продължиш да ни радваш с неповторимите си репортажи!!! :smt023
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
plamii
фен клуб-скобар

Мнение от plamii »

:supz: :supz: :drinkers:
Изображение

The Best
jivko.uzunov
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от jivko.uzunov »

Евала,за хубавия репортаж!!! :supz:
Аватар
Vesko1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Vesko1 »

Супер Кърца!Прекрасни риби.
ИзображениеИзображение
http://daewoo-chevrolet.com
Пичка всеки може да си хване...но 22 килограмов амур хващат само ..майсторите.
Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Redimido »

Чудесно! Супер си си изкарал!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Кърца,те винаги те съпътстват-късмета и майсторлъка,евала за репортажа и риболова.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Rex Hunt_2
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Rex Hunt_2 »

Хубав репортаж с качествени риби!
:supz:
Поздрави,
Rex Hunt_2
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Кърциони, брат, ти и в локва пред блока пак ще хванеш! :smt023 :D :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
MiTaKa™
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от MiTaKa™ »

дЪ Гранд Мен , дебелака е уникален
Изображение
Аватар
sashoart
фен клуб-скобар

Мнение от sashoart »

Поздравления за пъстърватa,Кърца..яко животно си ударил,много е хубава.Че и сивен за финал:) Подариха ми наскоро много подобен воблер(американка),пак за туичинг,тези дни ще го пробвам,радвам се че дава резултат.
само ако си блеял по облаците,когато ти е ударила си е чист късмет,иначее... :)
Поздрави
фен клуб-скобар
Аватар
anton jambol
фен клуб-скобар

Мнение от anton jambol »

Кърца при теб си е само майсторлък :prayer:
Хвани и пусни не бъди алчен
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

Абе късмет-късмет, ама тоя късмет си е дошъл БАШ на мястото, чини ми се май :-) Не бях виждал скоро такава балканска тупалка, РЕСПЕКТ!
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Късметко :lol:

Браво Кърцони, страшна риба!!
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Ivoriba
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Ivoriba »

Поредният уникален репортаж със страхотни рибоци! :prayer: :prayer: :prayer:
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”