Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Счупени шпули за макара FOX Stratos FS 10000E
Модератор: emo vasilev
-
- ще става разбирач
Счупени шпули за макара FOX Stratos FS 10000E
Не зная как точно да започна , но се случи най лошото , което може. По време на риболов една след друга се счупиха две шпули на две макари.Но нека се върна от начало . Преди околро 2 години си купих от колега от форума две макари FOX Stratos FS 10000E. В повече от прилично състояние на външен вид.Времето така ме завъртя ,че не успях да ги изпробвам до скоро. И така приготвих се за дългоочакван риболов на Ивайловград.По време на риболова след около 3 разпъвания шпулите и на двете макари се разпаднаха на парчета. На пръв поглед от нищо предизвикващо ги. Не съм ги натоварвал - то и нямаше до тогава с какво. Кълвеше дребен шаран - около 1 кг., като на едната имах вадене , а на другата не. И така стигам до въпроса . Това дефект на марката ли е? Не мисля ,че колегата ми е дал повредени шпули. И още нещо. Могат ли да се намерят шпули за тази марка и как? Алуминиевите на FOX Stratos FS 10000 стават ли на другия модел и могат ли да се намерят?
Очаквам да ми дадете някаква помощ, че от няколко дена ме боли глава като си го помисля. Затова ми се налага да реша какво да ги правя тези двете макари . В коша за боклук и да копувам нови или има как да се разреши проблема.Предварително благодаря на всеки дал ми съвет.
Очаквам да ми дадете някаква помощ, че от няколко дена ме боли глава като си го помисля. Затова ми се налага да реша какво да ги правя тези двете макари . В коша за боклук и да копувам нови или има как да се разреши проблема.Предварително благодаря на всеки дал ми съвет.
Христо - наслука на всички
- gochev86
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Счупени шпули за макара FOX Stratos FS 10000E
Мисля че се получава защото като ги разпънеш на 220-250м и почнеш да събираш, жилката се разтяга малко или много особено ако си с графитни шпули ги пръска здравата.Миналата година на баща ми му се случи същото за един ден 2 шпули ги направи на сол
. За там си трябват яки макари 

If we are what we eat, tomorrow I could be you.
- muerter
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Aз сьщо сьм чупил шпула ,след прекалено натягане на влакното докато го навивах от ролката.
Когато теглиш нещо по тежко от далечното растояние ,влакното се опьва като ластик ,както каза колегата Гочев.И намотка след намотка ,в/у шпулата се получава голямо натоварване .Но тук идва да оточня ,че при мен беше макаре за 20лв,и може би е спестен материал
При по висок клас е учудващо ,да се получи но знае ли човек -все пак всичко се прави от братският Китайски народ . 
Когато теглиш нещо по тежко от далечното растояние ,влакното се опьва като ластик ,както каза колегата Гочев.И намотка след намотка ,в/у шпулата се получава голямо натоварване .Но тук идва да оточня ,че при мен беше макаре за 20лв,и може би е спестен материал

На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
Почти всичкоmuerter написа: -все пак всичко се прави от братският Китайски народ .

Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- ще става разбирач
Наистина е странно макаре от този ценови клас да има проблем. В този смисъл си мисля ,че не си струват парите хвърлени за него. За тези пари взимаш евтиния байтрънър на Шимано . За него поне не съм чул такъв проблем.Сега се чудя как да си намеря метални шпули. Иначе колегите ме насочиха към магазин в който има пластмасови, но се чудя дали няма и на тях да е такава съдбата...
-
- ще става разбирач
Колега Върбанов , това е прекрасно ,но не е по възможностите ми. Остава в мечтите . До тогава ще се правят компромиси...
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
Има и по евтини читави варианти -
Shimano Ultegra 10000 XSC

или
Shimano Big Baitrunner LC LONG CAST

Shimano Ultegra 10000 XSC

или
Shimano Big Baitrunner LC LONG CAST

Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
И макари от по 40-50лв вадят трофеи от 300 и кусур метра ,стоят си в калъфите ми и не им се пръскат шпулите!Та не само произведеното в Япония Шимано е вечно!
По темата ... шпулите метални ли са ,графитни или обикновен композит?
По темата ... шпулите метални ли са ,графитни или обикновен композит?
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не ми се спори защото е безсмислено , а и макари за 40-50лв ( на едро по 20-30лв ) нямам никакво намерение да коментирам ! Всеки знае хубавото колко струва ! Лошото е , че повечето правят компромиси заради финансовото си състояние - това са различни неща 

-
- ще става разбирач
Шпулите пише ,че са графитни. След случилото се се замислям за това колко е истина.Стигам до извода ,че повторение на случката ще има. Затова вече търся метални.
А иначе зная ,че не винаги най - скъпото е най - добро. Също и че освен Дайва и Шимано няма друго. Винаги има и още нещо , което работи.Е ,че Дайва и Шимано са лидери няма спор. Въпроса е дали да изпадаме в крайности , които струват доста скъпо.Тези ,които могат да си го позволят ги хвалят. Е , хваля ги и аз , но имам 17 годишно счупено Шимано , което не работи.Имам и 27 годишно Риоби , което няма спиране...
А иначе зная ,че не винаги най - скъпото е най - добро. Също и че освен Дайва и Шимано няма друго. Винаги има и още нещо , което работи.Е ,че Дайва и Шимано са лидери няма спор. Въпроса е дали да изпадаме в крайности , които струват доста скъпо.Тези ,които могат да си го позволят ги хвалят. Е , хваля ги и аз , но имам 17 годишно счупено Шимано , което не работи.Имам и 27 годишно Риоби , което няма спиране...

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Графитната шпула е консуматив към макарата и е нормално да се разруши след определен период от време!В случая виновни няма!В моите /китайски/ складове има щанд на FOX и Стратоса е една от скъпите макари там!Казваш и ги вербувам за шпули!Определено няма да е по евтино от намерени такива където и да е другаде ,но при наложителност мога да се пробвам! / за справка само ,макара Стратос 12 000 там е 520леи - нямам си идея много или малко е това спрямо нашите цени/
п.п. Естествено ,че това при Шимано няма как да се случи!Ако не вярваш ,питай Върбанов!
п.п. Естествено ,че това при Шимано няма как да се случи!Ако не вярваш ,питай Върбанов!

- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
Дали евтините макари вадят риба - да разбира се , но до кога и можеш ли да разчиташ на тях след .....17-27г ? И да когато видиш счупена/разпадната шпула на показаните от мен модели , а не бюджетни решения от графит заповядай и ще ти подаря чисто нова макара по избор
п.п. От хобито си не спестявам , а китай е велик

п.п. От хобито си не спестявам , а китай е велик

-
- ще става разбирач
Колега Върбанов ти си прав. Бюджетните решения са компромиси и толкова. След тях стигаме до тук. Само дето има една турска поговорка ,че колкото пари имаш толкова и акъл. Затова засега ще кърпя положението при Стратоса , а когато понасъбера възможности ще се огледам и за Шимано. Благодаря ти за това ,че помагаш - черпенето от мен ако се видим. Виждам ,че живеем в един град.
Колкото до това , което казва Сапуна... е това, че графитните шпули са консуматив разпадащ се след време вече не го бях чувал. Май и на тези години има какво да уча.Благодаря му за предложението и по всяка вероятност ще се възползвам от него. За решението си ще му пиша на лични.Щастлив съм че съм част от сайта и получавам помощ!
Колкото до това , което казва Сапуна... е това, че графитните шпули са консуматив разпадащ се след време вече не го бях чувал. Май и на тези години има какво да уча.Благодаря му за предложението и по всяка вероятност ще се възползвам от него. За решението си ще му пиша на лични.Щастлив съм че съм част от сайта и получавам помощ!
-
- ще става разбирач
Искам да попитам Сапуна дали има алуминиеви шпули за FOX STRATOS FS 10000E в твоя склад и на какви цени. Не знаех ,че и Фокса са китайчета. Иначе разгледах валутните курсове и установих ,че модела 12000 е много на сметка. Румънски 520 леи са около 230 лева.За сравнение в Европа цените пак са толкова и малко повече, но в Евро.В България модела с байт рънър е около 500 лева, а без около 380. Ще ми се да попитам с какви шпули са моделите - метални или графит и за кой от моделите е посочената от теб цена от 520 леи.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
На всички тези въпроси ще мога да ти дам отговор след 10-тина дена.Не са ме вълнували до сега и не работя с тях.Цената я знам ,защото преди месец моят брат идва с мен и се беше залепил точно за Стратоса.За кой размер обаче не се сещам ,може и 10 000 да е.Бяха бейтовете ,но по стелажите няма изложени резервни шпули и нищо не мога да кажа в момента!
п.п. Поразгледах малко!Говоря за този модел - http://www.pescuitstationar.ro/forum/vi ... view=print" onclick="window.open(this.href);return false; ,гледам че по голям размер нямат.12 000 вече е друга макара - http://www.carpexperience.ro/mulinete/6 ... 1200e.html" onclick="window.open(this.href);return false;
п.п. Поразгледах малко!Говоря за този модел - http://www.pescuitstationar.ro/forum/vi ... view=print" onclick="window.open(this.href);return false; ,гледам че по голям размер нямат.12 000 вече е друга макара - http://www.carpexperience.ro/mulinete/6 ... 1200e.html" onclick="window.open(this.href);return false;