Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
naRiba.com
Форум
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
дължина на повод
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
дължина на повод
реших да си направя дънен такъм за илария и платерина сам ,но имам проблем поводите с куките се оплитат в основния повод с тежестта който е прикрепен към основното влакно с вирбел въпроса ми е как да предовратя оплитането на поводите с куките и колко трябва да е дебело влакното на последните ? по-тънкото влакно ще преодолее ли препазливостта на рибата или при дънния такъм не е толкова важна дебелината на повода ?
- icho_87
- вече хвърля и на тежко

Re: дължина на повод
Най-важен е самия възел, с който прикрепяш повода към основното влакно. Аз лично го правя с клуп, захващам с него основното и после премятам повода около основното и като се образува ухо пъхаш. Правиш го така един път над и един път под възела. Не знам дали ти стана ясно, но няма как по-добре да обясня. Другото важно е да ги фиксираш на такова разстояние една от друга, че да не се стигат куките една друга, а настрани може да ти стърчи към 15 см.
Аз поне така го правя и нямам проблем. Използвай същата дебелина като основното или малко по-тънко. Колкото е по-тънко, толкова е по-меко и повече се огъва. С по-дебела корда можеш да го направиш направо да "стърчи" настрани
Успех и да се похвалиш с много иларии
Аз поне така го правя и нямам проблем. Използвай същата дебелина като основното или малко по-тънко. Колкото е по-тънко, толкова е по-меко и повече се огъва. С по-дебела корда можеш да го направиш направо да "стърчи" настрани
Успех и да се похвалиш с много иларии
благодаря много получи се с 0,25 влакно стои настрани даже и като го развъртя пак не се заплита само възела не разбрах какво имаш предвид под захващане нз ако ти е удобно и ако имаш снимка може да я публикуваш днеска цял ден търсех възли, но не се получава все се мести по влакното. Някъде четох,че е по добре като се мести ама на мен много не ми харесва така иначе утре мисля да ходя на някоя буна и да проверя как ще проработи.Така като се мести няма ли да се накачулят една върху друга рибите и да се оплете или пък да се скъса.Ако ми покажеш как по-точно го правиш ще съм ти много благодарен наистина 
- icho_87
- вече хвърля и на тежко

Малко ми е трудно да ти го нарисувам без мишка на лаптопа... 
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последно промяна от icho_87 на Съб Сеп 07, 2013 9:18 pm, променено общо 1 път.
ако знаеш как се казва този възел ми кажи аз ще го видя в нета.. или просто ми обясни какво имаш предвид под захващане 
-
XegouX
- вече хвърля и на тежко

Droper knot(на основното влакно)+albright knot(за бидем с по-малък диаметър, направен на клюпа на предния възел) имаш бидеми които стоят на дистация от основното влакно което предполага по малко заплитания по майката.После имаш опцията че ако скъсаш бидем той подлежи на подмяна....режеш albright knot (иска се малко старание и опит) и на негово място връзваш нов.Droper knot е от възлите които са като вид "амортисьор" на линията с малко повече намотки при връзването е много надежден.
благодаря много за възела,не се мърда на така. разбрах какво имаш предвид под това захващане на клупа хванах за по-малко от 1 час на дънната (аз не я следях много) 3 барбуни, а на другата няква рибка на потъващата бомбарда не знам как се казва една плоска такава.После си тръгнах ,имах няколко удара де ама не се закачи нищо, много духаше това е от 15.00 до 16.10 на 2ра буна. Един до мене вадеше от тея плоските пак на бомбарда потъваща и една илария ама той е от цял ден там-имаше към 10-12 парчета.