Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Телескопична пръчка или коленна да си взвма?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Телескопична пръчка или коленна да си взвма?
Колеги дайте съвет каква пръчка да си взема?
Re: Телескопична пръчка или коленна да си взвма?
[quote="valio1"]Колеги дайте съвет каква пръчка да си взема?[/quote
ако не ти е проблем транспортирането и, аз сам за коленна.
ако не ти е проблем транспортирането и, аз сам за коленна.
Колега, за спинингов риболов е винаги най добре пръчката да е от една част или 2коленна. Но ако все пак транспорта ти е неудобен винаги можеш да вземеш телескоп, само гледай да е жилав и според грамажа на използваната примамка.

За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Зависи,колега,къде ще ловиш и какво.Аз за морски риболов/чернокоп и лефер/ препоръчвам жилавите телескопи с много водачи и дължина от 3 до 4м.
За сладководен риболов всички ще ти кажат,че е по-добра двуоленната от всички останали видове пръчки.Вземи си лека надеждна макара с поне 5.1 обороти и месината зависи от вида риба,която ще ловиш.
Поздрави!
За сладководен риболов всички ще ти кажат,че е по-добра двуоленната от всички останали видове пръчки.Вземи си лека надеждна макара с поне 5.1 обороти и месината зависи от вида риба,която ще ловиш.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
Teлескопичната пръчка не е най-удачния избор за спининг. Оптимален избор за нашите условия е такава на две части.
Колкото до макарата, нормалните обороти за спининг са около 5, но не много повече. Да кажем, че златната среда е 4,8 - 5,1. Повече не ти трябва, просто няма как да водиш примамката по-бавно, а и макарата губи мощност. Ако погледнеш моделите на Дайва и Шимано, ще видиш, че не са особено оборотни 4,7 - 5:1 . Единствено Шимано Страдик и Сустан от скъпите модели са 6:1, но според специалисти и колеги, коитоимат такава, тези макари не са много удачни. Даже ги определят като "недоразумения"...Поради малкия диаметър на шпулата и високите обороти влакното лесно и бързо се пресуква. А ако вземеш някой бързооборотна и евтина макара, съществува реалната възможност на силни бързеи да започне да поскръцва и да затяга-казвам го от предишен печален опит. Естествено, с Дайва и Шимано, а дори и посочените по-горе бързооборотни модели, това не може да ти се случи...
Така че, не се хвърляй на бързооборотното - в спининга не това е най-важното. У нас, уви, всеки който си помисли да практикува спинингов риболов, започва да дава акъл...
И така, да обобщим това, което трябва да гледаш при избор на спинингова макара:
1. "Нормална" оборотност - в диапазона 4,8 - 5,2:1
2. Широка шпула - по този начин влакното стои по-свободно, по трудно се усуква, а от там запазва здравината и се изхвърля по-далеч. Не се увличай по дълги "лонг каст" шпули, те са малко бошлаф работа. По-важно е да са широчки. Например на най-малкия модел Шимано Биомастер 1000СР, шпулата има диаметър цели 4 см!
3. Плавен ход. Това в известна степен е гаранция за правилно изчислени механизми и безпроблемна работа. Не се хвърляй на много лагери, едно, че реално ги нямам вътре, а така са наречени разни втулки, а дуго, че лагер не прави макара...
4. Външен вид. Ако макарата е изпипана на външен вид, това означава, че хората са се постарали да я направят. Под външен вид нямам предвид рекламни надписи от рода 15 Ball bearings, Hi power и причие, лъскави тенекийки и т.н...Гледай дали детайлите да са добре напаснати, да няма следи от отливането и обравотването, шупли и прочие...
И успех
п.с. един мой приятел каза следното: "В България опита се заплаща. Аз моя вече съм си го платил". Неколкократно, бих допълнил аз...
Колкото до макарата, нормалните обороти за спининг са около 5, но не много повече. Да кажем, че златната среда е 4,8 - 5,1. Повече не ти трябва, просто няма как да водиш примамката по-бавно, а и макарата губи мощност. Ако погледнеш моделите на Дайва и Шимано, ще видиш, че не са особено оборотни 4,7 - 5:1 . Единствено Шимано Страдик и Сустан от скъпите модели са 6:1, но според специалисти и колеги, коитоимат такава, тези макари не са много удачни. Даже ги определят като "недоразумения"...Поради малкия диаметър на шпулата и високите обороти влакното лесно и бързо се пресуква. А ако вземеш някой бързооборотна и евтина макара, съществува реалната възможност на силни бързеи да започне да поскръцва и да затяга-казвам го от предишен печален опит. Естествено, с Дайва и Шимано, а дори и посочените по-горе бързооборотни модели, това не може да ти се случи...
Така че, не се хвърляй на бързооборотното - в спининга не това е най-важното. У нас, уви, всеки който си помисли да практикува спинингов риболов, започва да дава акъл...
И така, да обобщим това, което трябва да гледаш при избор на спинингова макара:
1. "Нормална" оборотност - в диапазона 4,8 - 5,2:1
2. Широка шпула - по този начин влакното стои по-свободно, по трудно се усуква, а от там запазва здравината и се изхвърля по-далеч. Не се увличай по дълги "лонг каст" шпули, те са малко бошлаф работа. По-важно е да са широчки. Например на най-малкия модел Шимано Биомастер 1000СР, шпулата има диаметър цели 4 см!
3. Плавен ход. Това в известна степен е гаранция за правилно изчислени механизми и безпроблемна работа. Не се хвърляй на много лагери, едно, че реално ги нямам вътре, а така са наречени разни втулки, а дуго, че лагер не прави макара...
4. Външен вид. Ако макарата е изпипана на външен вид, това означава, че хората са се постарали да я направят. Под външен вид нямам предвид рекламни надписи от рода 15 Ball bearings, Hi power и причие, лъскави тенекийки и т.н...Гледай дали детайлите да са добре напаснати, да няма следи от отливането и обравотването, шупли и прочие...
И успех
п.с. един мой приятел каза следното: "В България опита се заплаща. Аз моя вече съм си го платил". Неколкократно, бих допълнил аз...
Мунчо, много добро обяснение. Хареса ми, и аз смятам така. Когато макарата е изработена добре, означава че хората са си напрвили труда да направят нещо качествено, а не само да спечелят пари.
Исках да ви питам какво мислите все пак за спининг 3 метра, който е от 3 части. Тоест има 2 снадки и се сгъва на 3 части.
Исках да ви питам какво мислите все пак за спининг 3 метра, който е от 3 части. Тоест има 2 снадки и се сгъва на 3 части.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Колкото по-малко снадки толкова по-добре специално за спининг . Не случайно гигантите в спининг индустрията като Г.Лумис , Ст.Кроа , Дайко и др. произвеждат доста от продукцията си от една цяла част ( най скъпите модели Ст.Кроа Легенд Елит са само от една част ) но пък и транспорната разстановка при нас си е на една от предните линии .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Аз не бих се хвърлил на Грейс...още повче с такава широка акция и такава висока горна граница - 15 гр! По този начин направо се лишаваш от чувствителност с блесни под 3 - 4 номер. Няма да ловм само щука я. Аз лично бих си купил (не, че не съм си купил) американска спинингарка -St.Croix или G.Loomis. Акция да кажем 2-10 или 3-14 гр, а за щука 7 - 28 гр...
А колко дълга ти е спинингарката? Аз се чудех оня ден дали да не взема една дайва, на 2,83 с акция 10 - 40г, но понеже имам таква само че 2,40 и рещих да опитам и нещо по различно. Затова не я взех, а беше изгодна пущината. Може би сгреших.
Забравих да кажа че имам вече един спининг 2,40 5-30, затова гледам Greys, че искам да е по голям и съответно малко по здрав и на акция да е над 30, да може и за щука и бяла риба да става. А с късия по реката е добре.
Забравих да кажа че имам вече един спининг 2,40 5-30, затова гледам Greys, че искам да е по голям и съответно малко по здрав и на акция да е над 30, да може и за щука и бяла риба да става. А с късия по реката е добре.
Сериозен любител на спининга би трябвало да има няколко въдици. За пореден път ще кажа, че универсализъм тук не може да има, ако искаме да извлечем удоволствие от заниманието си. Ето моето виждане за това какви въдици са нужни на един сериозно занимаващ се със спининг субект:
1/32 - 3/16, 6'0" - 6'6" ( 0.88 - 5.30 гр, 1.83 - 2.01 м)
1/16 - 5/16, 6'6" - 7'0" ( 1.77 - 8.86 гр, 2.01 - 2.13 м)
1/8 - 1/2, 7'0" - 8'0" ( 3.54 - 14.18 гр, 2.13 - 2.44 м)
1/4 - 1.0, 8'0" - 9'0" (7.09 - 28.35 гр, 2.44 - 2.74 м)
Разбира се, тези граници са леко условни, може да се "жонглира" с дължините и акциите, в разумни граници, разбира се. Не можем да очакваме кой знае какво от пръчка с дължина 2.74 м и акция 1.77 - 8.86 гр, или пък такава, дълга 1.83 и с акция 7.09 - 28.35 гр...първата ще можем да я поределим като "сопол", а втората "дърво"...
Горната класификация е хамериканската и аз се придържам стриктно към нея
1/32 - 3/16, 6'0" - 6'6" ( 0.88 - 5.30 гр, 1.83 - 2.01 м)
1/16 - 5/16, 6'6" - 7'0" ( 1.77 - 8.86 гр, 2.01 - 2.13 м)
1/8 - 1/2, 7'0" - 8'0" ( 3.54 - 14.18 гр, 2.13 - 2.44 м)
1/4 - 1.0, 8'0" - 9'0" (7.09 - 28.35 гр, 2.44 - 2.74 м)
Разбира се, тези граници са леко условни, може да се "жонглира" с дължините и акциите, в разумни граници, разбира се. Не можем да очакваме кой знае какво от пръчка с дължина 2.74 м и акция 1.77 - 8.86 гр, или пък такава, дълга 1.83 и с акция 7.09 - 28.35 гр...първата ще можем да я поределим като "сопол", а втората "дърво"...
Горната класификация е хамериканската и аз се придържам стриктно към нея

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
От 2.74м нагоре спининговите пръчки са удобни за риболов със сбиро . Много по-важно е как ще оборудваш изцяло гегичката ( макара , линия , примамки отговарящи на теста на изхвърляне ) отколкото да наблягаш основно дължината визирайки далечен кастинг 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
Мисля да сложа по голямата от двете дайви които имам. Tournament Airity 2000, 0,20 влакно, или пък може и плетено, но по тънко, най много 0,17, не по дебело. Но по принцип повече съм фен на монофила. Аз си мислех за 3м, че ако реша и за плувка да го използвам ако се наложи. До сега използвам за плувка по по-открити водоеми един телескоп DAIWA SHOGUN 3.30, 20-40, карбонов, който обаче не става за спининг. А ако взема такава пръчка, ще става и за плувка добре. Днес гледах някои производители. Исках да погледна повече неща и снимани на ДАЙКО, да видя как са направени, но не можах да намеря. Ако имате линкове към добри спининги, давайте ги да ги гледам 
чао за сега и наслука!

чао за сега и наслука!
Keф ти Тенрю, кеф ти Дайко...
http://www.plat.co.jp/english/english_top.htm
http://www.ginrinpeche.com/default.php/cPath/26
http://www.plat.co.jp/english/english_top.htm
http://www.ginrinpeche.com/default.php/cPath/26