Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на тежко
naRiba.com

Форум

шарански пръчки за р.Янтра
Модератор: sapuna
- begleca_sv
- кандидат преподавател
шарански пръчки за р.Янтра
моля за съвет търся подходящи пръчки за дъно на р.Янтра до каква дължина и акция да търся ???
Обичам природата, но не само на картинка !!!
-
- новобранец
Re: шарански пръчки за р.Янтра
Ами то няма разлика за къде ще са но най-добре си вземи един feeder 3.60 

- begleca_sv
- кандидат преподавател
ти май неможа да ми разбереш мисълта попитак за шарански сопи за тежко не за фидер имам фидер
и определено е мн дълаг за такава малка река ОМГ

- stefan4etoo
- сериозен играч
И по язовирите и по Янтра ми е добре с моите,а те са 3.60м на 3.25лб.За сега нямам оплаквания за дължината,а доколкото си мисля по вашия край реката е по голяма отколкото при нас.

- begleca_sv
- кандидат преподавател
да но на места има дървета как да замятам с 3.60м 3.60 за Дунава и за Язовири мися да зема за Янтра се колебая междо 3м и 2.70м по дълги няма смисъл
Колега вземи си 3.00м или 3.30, 2.75 или 3.00 либри и си свиркай http://www.chronocarpe.com/cana-prowess ... -3725.html" onclick="window.open(this.href);return false; нещо такова 

Жаден съм а вода не ми се пие
Аз ползвам от белите сопи (фибростъкло) на 2.70 м. Нямам оплаквания. Мислил съм вариант с шарански пръчки. Лошото е, че или са много дълги за обрасли места или транспортната им дължина е много голяма.
По-скоро има значение макарата и влакното, а не толкова сопата. За разлика от Дунав, където 0,60 не оказва влияние на риболова, Янра иска по финни такъми.
Принципно можеш да ползваш и фидер(само да не е пълен параболик). По Янтра няма места, където да е необходимо по голямо олово от 80 гр., като сложиш и косъма, всичко става до 100 гр. . Всеки един от фидерите, които ползваме по нашият край ще може да ги изхвърли. С фидера да хванеш шаранче 3,4,5 кг (дано има и по-големи) си е голям кеф.
По-скоро има значение макарата и влакното, а не толкова сопата. За разлика от Дунав, където 0,60 не оказва влияние на риболова, Янра иска по финни такъми.
Принципно можеш да ползваш и фидер(само да не е пълен параболик). По Янтра няма места, където да е необходимо по голямо олово от 80 гр., като сложиш и косъма, всичко става до 100 гр. . Всеки един от фидерите, които ползваме по нашият край ще може да ги изхвърли. С фидера да хванеш шаранче 3,4,5 кг (дано има и по-големи) си е голям кеф.
- begleca_sv
- кандидат преподавател
аз лично предпочитам да не са от тези плътните дървени сопи а нещо телескопично или телекарп до 3м с акциа до 120 / 160гр ?
За гъвкавостта може да поспорим, защото тази година няколко пъти съм си виждал сопите да пият вода и само аванса да свисти.
Не съм фен на телескопични пръчки. Нещо не ми изглеждат здрави.
Не съм фен на телескопични пръчки. Нещо не ми изглеждат здрави.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Толкова много смях има в тази тема ... то май друго няма де!!! 

- begleca_sv
- кандидат преподавател
сапуна всеки си има предпочитания какви въдици да използва тоя па the6mopx сопите не били здрави сякаш ще ловим чудовища аман от разбирачи на тая малка река един ловил с спининг въдици за блесни друг с двуколенни на 3.60м да ви кажа и аз се посмях явно никой няма да ми помогне в избора ще послушам инстинкта си и това е а що не дойдете на Ценово да се видим и обменим опит ?
Колега аз съм ти предложил нещо не търсиш ли нещо такова
А иначе има доста смях във темата 

Жаден съм а вода не ми се пие
Не мисля, че съм споменавал нещо за здравината на описаните от мен сопи. Не знам ти какво разбираш под чудовища но миналата година имаше извадени доста шаранчета 10+ кг., на "малката" рекичка Янтра.
- nikolaiiliew
- сериозен играч
+1the6mopx написа:Не мисля, че съм споменавал нещо за здравината на описаните от мен сопи. Не знам ти какво разбираш под чудовища но миналата година имаше извадени доста шаранчета 10+ кг., на "малката" рекичка Янтра.
Според мен нещо от сирта на 2.70м/3лб-3.5лб ще е най-добре, защото има доста обрасли места, пък и не ти трябва дистанция!
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Момчета ,в Янтра има всичко ,що го има и в големите ни язовири.Това ,че масовите шарани са 2-4кг ,не означава че няма други.Има и то много по големи!Има риби и над 20кг ,амури над 30 ,а за сомовете няма да говорим!Едно е обаче ваденето на риба от 200+ метра и съвсем друго от 20 почти без аванс.В тази връзка ,на "малката" рекичка понятието либри не играе.Играе строя на пръчката!Той определя контрола върху рибата!В много от случаите се лови в най гъстите закачки.С 2,70 стъклопласт и измислена акция 150-250гр е много много по трудно да се контролира риба ,отколкото с 3,90м 3,5лб върхова акция!Не подценявайте и макарата!Когато имате шанса да уловите читава риба и с двете горепосочени пръчки ,ще разберете за какво говоря!Манекенските солети на 2,75 или 3лб ги оставете за рибарниците иначе ще пишете само за изтървани риби!Не ,че са слаби - меки са!!!Такова е и положението с фидерите!
Тежестите - 80гр + косъма = 100гр
/ как да не се смее човек /.Аз като използвам 120гр грипи с косъма 140 ли стават?
Тежестите според терена ,течението и масовите риби в района.И все пак ,понятието самозасечка е основно и определящо!
За дължината и местенето - шарани по Янтра се ловят на бивак!Тръгнеш ли да се местиш като пръдлив ,значи не познаваш реката и по добре да станеш спинингист!За мен под 3,60 е несериозно и компромисно!/отново въпроса за контрола/
Относно телекарповете - стават ,но нека се има в предвид горенаписаното - дължина и строй!От години внасям Storm-овете и доста колеги до ден днешен морят шараните по реката с тях!За мен е несериозно ,но хората търсят бюджетния вариант и ги разбирам!
Тежестите - 80гр + косъма = 100гр

За дължината и местенето - шарани по Янтра се ловят на бивак!Тръгнеш ли да се местиш като пръдлив ,значи не познаваш реката и по добре да станеш спинингист!За мен под 3,60 е несериозно и компромисно!/отново въпроса за контрола/
Относно телекарповете - стават ,но нека се има в предвид горенаписаното - дължина и строй!От години внасям Storm-овете и доста колеги до ден днешен морят шараните по реката с тях!За мен е несериозно ,но хората търсят бюджетния вариант и ги разбирам!