Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Каква форма на плувка е най-удачна ?
Модератор: sapuna
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Каква форма на плувка е най-удачна ?
Здравейте колеги,от доста време експериментирам относно вида на плувката за течаща вода -при това с много въртели и вълнички на място с дълбочина около метър.
Пробвах плувки с карбонов, метален, и без кил,за разнообразието на форми съм изредил в пробите май-всичко което има на пазара, плюс доста плувки собствено производство.Материали от лопен през балса до "джапанка"
Та въпроса ми е - споделете какво използвате вие при тези условия,като говоря основно за риболов на река на мирни риби с максимално олекотен монтаж, плувка до 0,75 гр. поради капризните кълванета с директен телескоп 6-7 метра.
Пробвах плувки с карбонов, метален, и без кил,за разнообразието на форми съм изредил в пробите май-всичко което има на пазара, плюс доста плувки собствено производство.Материали от лопен през балса до "джапанка"
Та въпроса ми е - споделете какво използвате вие при тези условия,като говоря основно за риболов на река на мирни риби с максимално олекотен монтаж, плувка до 0,75 гр. поради капризните кълванета с директен телескоп 6-7 метра.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Re: Каква форма на плувка е най-удачна ?
Колкото са по-кофти условията - вятър, вълни,въртели или силно течение, толкова по-близо до формата на "обърната капка" трябва да има плувката.
Аз ползвам такава на Грудовска,където са подобни условията,които споменаваш.
0.5 гр.
Аз ползвам такава на Грудовска,където са подобни условията,които споменаваш.
0.5 гр.

В тоз гьол,риба няма!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Има ли течаща вода иска задържане!Това с 0,5 и 0,75 няма как да стане!
- plamii
- фен клуб-скобар
според мен буре 2 грама а ако са много капризни 1,5

The Best
С това,че трябва да се задържа винаги в течаща вода,не съм много съгласен. Много зависи от условията и капризите на рибите. Няма установени норми в това.
Например,като ловя бряна(бельовица),винаги имам по-големи успехи като си върви плувката без никакво задържане,задържа ли...бааам бабушка или бибан.
И със скобари и морунажи ми се е случвало да не искат задържане,макар и рядко.
Така,че трябват различни по големина и форма плувки да има човек винаги в себе си.
Например,като ловя бряна(бельовица),винаги имам по-големи успехи като си върви плувката без никакво задържане,задържа ли...бааам бабушка или бибан.

И със скобари и морунажи ми се е случвало да не искат задържане,макар и рядко.

Така,че трябват различни по големина и форма плувки да има човек винаги в себе си.

В тоз гьол,риба няма!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Какви плувки под 1гр за течение,докато ти пропаднат съчмите и изтичането свършило
,а какво остава ако рибата си иска задържане.Има едно положение въпреки,че много няма да са съгласни-рибата не се плаши от тежка плувка ,а от лошо представена стръв.И като знам какви андавалии ловят с тяло наполовина над водата не се учудвам изобщо,че рибата била капризна.Тъй,че съм съгласен напълно с мнението на Сапуна.

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- SUPER MARIO
- ще става разбирач
Колегата пита за риболов с директен.Как да не може да се задържа с леки плувки на течение.Адаш, моята 6-тица не е виждала плувка над 1 грам. 

Бързай бавно.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Говорим по принцип,при нас рибите доста често са в средата на реката и искат бавно извозване,което става или с преутежнена плувка влачейки половината от съчмите по дъното или с по-тежка.Ако лови на по-тихи места става.А бе всичко зависи от място.Та за формата на плувката-ръгби,буре,каца,морковSUPER MARIO написа:Колегата пита за риболов с директен.Как да не може да се задържа с леки плувки на течение.Адаш, моята 6-тица не е виждала плувка над 1 грам.

- SUPER MARIO
- ще става разбирач
Сега вече съм съгласен.butnik написа: ...А бе всичко зависи от място.Та за формата на плувката-ръгби,буре,каца,морков

Бързай бавно.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Мястото е река Тунджа,тъй като тя не е кой знае колко голяма река на местата на който ходя,там определено няма нужда от задържане,но за сметка на това рибата е супер капризна откъм тежест и поради тази причина плувки над 1 грам са абсолютно безполезни,казвам го от много наблюдения на неуспешни опити да се лови с по-тежки, преутежнени и какви ли не други експерименти с плувките,а водата има много въртели и се срещат течения което допълнително увлича леките плувки под водата,въобще ситуацията е доста усложнена.Та затова питам ако някой е открил максимално удачната плувка като форма именно за такава вода да драсне лични впечатления.
Според мен няма плувка под 1гр. която да не се удави във въртелите, особенно ако трябва да е и с тънка антена за да е максимално чувствителна. Все пак най-добре се държат според мен в такива ситуации "буретата". Успех все пак в търсенето на най-подходящата! А ако я намериш и споделиш тук това много колеги ще ти бъдат благодарни.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Първата и последната

Лично аз ,винаги съм залагал на средната

- SUPER MARIO
- ще става разбирач
Залагам на 3-тата отгоре на долу от 1-вата снимка.Ако и се сложи и куха антена, още по добре.
Бързай бавно.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
На втората снимка втората каква марка е и антената куха ли е?sapuna написа:Първата и последната
Само такава не съм намерил в Ямбол да я тествам и нея,колко грама е и тествал ли си я на въртели в течението на плитка до един метър вода.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Боки,направи си стикове с късо тяло и метален кил,утре ще ти снимам един от моите,това е плувката за твоя риболов.Кила да е 2мм,няма мръданье 
...намерих една архивна снимка-най-дясната

...намерих една архивна снимка-най-дясната