Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Надуваема лодка Тохамаран - Проблем с теч на вода
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Надуваема лодка Тохамаран - Проблем с теч на вода
Имам проблем с надуваема лодка Тохамаран 330 - От известно време забелязвам, че взима вода. Не е много водата и се източва през пробката на ход, но ми се струва , че не е много редно а и да си измокриш краката не е много приятно. Имате ли подобни проблеми с вашите лодки? Къде мога да я дам за ремонт?
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Надуваема лодка Тохамаран - Проблем с теч на вода
Чак пък за ремонт... Писал си, че се източва на ход... Без тапа ли я караш? Мембраната не осигурява 100% херметичност, особено като поостарее или се зацапа с пясък/боклуци.
- joromercedes
- научил се да хвърля
Ако все пак се нуждае от ремонт - твоя човек е Киро / от Кичево / от форума .lefera1 написа: Къде мога да я дам за ремонт?
Пращам ти телефона му на Л С.
Питането ми е дали е нормално за 2-3 часа на вода да събира около 4-5 литра вода при затворена пробка. Източва се но е гадно да ти мокри краката особено в по -хладно време. Не мисля че е от неврото - така и казват на тапата по-старите лодкари. Притеснява ме ако е от дъното да не вземе да се отвори на веднъж. Ако е нормално за тези лодки да си взимат по малко вода то значи това не е моя тип лодка. Ще преминавам на твърда или РИБ-че а Тохата ще се продава. Карана е всичко на всичко 2 сезона а на вода е била 4-5 пъти проблеми с балоните няма-алуминиево дъно.
Последно промяна от lefera1 на Пет Ное 15, 2013 12:03 pm, променено общо 1 път.
Моята пускаше от клапана и го затворих с метална планка. Оттогава е суха и това е нормалното.
Разбери откъде влиза вода и тогава решавай какво да правиш!
Разбери откъде влиза вода и тогава решавай какво да правиш!
Сомът обича смелите!
- Don4o_62
- учете се от него
Провери основата на тапата към транеца дето влиза,много често има луфт и не добро уплътняване и почва с времето да тай вода,проблема се решава като отвиеш видийте и леко я издърпваш,мажеш със силикон и я стягаш с видийте,отделно по ръбовете пак минаваш силикон и си готов
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- сериозен играч
Същия проблем с Тохамаран.Намерихме много микроскопични дупчичи на дъното
(вероятно от миди и камъчета),виждат се ако надуеш лодката без сглобяемото дъно и погледнеш срещу светлина.
(вероятно от миди и камъчета),виждат се ако надуеш лодката без сглобяемото дъно и погледнеш срещу светлина.
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Течовете се откриват като поставиш лодката на сухо и я напълниш с градински маркуч до половината, като гледаш да не пръска... След това гледаш откъде капе/тече...
Много е възможно да тече едновременно и от клапата и от дупчици по дъното.
Няма опасност "отведнъж да се отвори", но бъди спокоен - дори да се напълни с вода до пейките, пак не може да потъне по никакъв начин /да не вземеш да скочиш и да се спасяваш с плуване:) /!!!
Преди време на морето бях оставил лодката си /380 надуваема/ наполовина изтеглена на пясъка... Обед, дрямка... Връщам се след 3 часа, вдигнала се вълна... Дръпнало лодката в прибоя и вълните минават през нея... Беше догоре с вода и поне 10см пясък... Само я избутах навътре, изгребах водата и пясъка... Никакъв проблем дори акумулатора, който беше останал под водата си работеше след това... Само +клемата се беше "разтворила" та сложих нова...
Много е възможно да тече едновременно и от клапата и от дупчици по дъното.
Няма опасност "отведнъж да се отвори", но бъди спокоен - дори да се напълни с вода до пейките, пак не може да потъне по никакъв начин /да не вземеш да скочиш и да се спасяваш с плуване:) /!!!
Преди време на морето бях оставил лодката си /380 надуваема/ наполовина изтеглена на пясъка... Обед, дрямка... Връщам се след 3 часа, вдигнала се вълна... Дръпнало лодката в прибоя и вълните минават през нея... Беше догоре с вода и поне 10см пясък... Само я избутах навътре, изгребах водата и пясъка... Никакъв проблем дори акумулатора, който беше останал под водата си работеше след това... Само +клемата се беше "разтворила" та сложих нова...
-
- научил се да хвърля
Притеснихте ме бре . Преди месец си купих точно такава лодка 3,20 Tohamaran, имам 10-на може и повече излета с нея и нямам проблем .
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
lefera1 написа:....... Къде мога да я дам за ремонт?

Обикновенно водата си прави път от двата ъгъла в кръгчетата до транеца.
Там се свързват 3 слоя плат.Водата минава покрай ъглите на транеца,
и влиза вътре точно от самите ъгли между балона,транеца и дъното.
Погледни долния ръб на транеца,дали вече не е разлепен плата - личи си.
Този на снимката е добре залепен в момента.
Също така,ако си решил да я даваш за ремонт,бутни долната лента отвън на транеца
с една шпатула,ако се отлепи лесно ще се наложи да се запознаем лично.
Или по-точно казано - транеца вече се е напил с вода.
Налага се за се извади целия,да се изсуши добре,и после обратен монтаж.
При желание,прилагаме вече един друг номер.
Облепяме целия транец с плат,след като добре сме го изсушили.
Получава се нещо подобно.

Ако още ще излизаш в морето,влизай докато има риба.
Няма да паднеш в морето де.
В края на риболовния сезон ако искаш,пращай лодката.
Гергиии - не бой се бре,нали те запечатах теб.....

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- nabor4eto
- ще става разбирач
Здравей колега...имам същата лодка от лятото на 2012г., като по време на сезона, когато може да се влиза в морето, аз съм вътре постоянно, не само Събота и Неделя...такъв проблем съм нямал с лодката т.е проблема не е от модела на лодката..в лодката влиза вода , само от пръските на вълните...сега , като зазимих лодката , установих, че надуваемия ми кил е пълен до половината с вода...не зная от къде е влязла, най-вероятно през вентила, но проблема е , че незнам как да я извадя от там без да пукам надуваемия кил..lefera1 написа:Питането ми е дали е нормално за 2-3 часа на вода да събира около 4-5 литра вода при затворена пробка. Източва се но е гадно да ти мокри краката особено в по -хладно време. Не мисля че е от неврото - така и казват на тапата по-старите лодкари. Притеснява ме ако е от дъното да не вземе да се отвори на веднъж. Ако е нормално за тези лодки да си взимат по малко вода то значи това не е моя тип лодка. Ще преминавам на твърда или РИБ-че а Тохата ще се продава. Карана е всичко на всичко 2 сезона а на вода е била 4-5 пъти проблеми с балоните няма-алуминиево дъно.

Ненавременното изпиване на втората чаша, обезсмисляло първата 

- КИРО
- Обратна връзка:
Разлепя се кила,и навън вече е лесно.
Вентила се вади,източва се водата,после по обратния ред.
Интересното е - как си успял да го напълниш с вода.

Що бре нестава ли да се надуе лодката без пода ,обръща се и се източва през клапана,като се натисне за да стои отворен.Даже може да се надуе кила за да издуха водата като се отвори.КИРО написа:Разлепя се кила,и навън вече е лесно.
- КИРО
- Обратна връзка:
Не излиза всичко Въки.
Но нищо не му пречи да пробва.
Но нищо не му пречи да пробва.
- nabor4eto
- ще става разбирач
Благодаря за съветите на бат Киро и Вакрил, че бях се видял в чудо....не мога да я прибера ако има вода
ПС Остава да почерпя...
ПС Остава да почерпя...

Ненавременното изпиване на втората чаша, обезсмисляло първата