Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Помощ за макара
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- rsvinnie
- новобранец
Помощ за макара
Привет! Вчера си купих чери на 2.40. За него съм се спрял на макара риоби ескусима, но нещо ми е много трудно да избера размера. Може ли някой да помогне? Ще я използвам на езера и вътрешни реки общо взето без дунава и черно море, ако има значение.
Поздрави!
Поздрави!
Gone fishing... 

Re: Помощ за макара
Привет! Имал съм същата въдица и макара. Размера който ползвах беше 2000 и си пасваха идеално. Наслука!
Размер 2000, най-добре ще пасне!!
Много риби с придобивката!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Много риби с придобивката!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
- научил се да хвърля
Аз съм с 3000,но идва малко голямка.Тъй че послушаи колегите.Поздрави и наслука.
-
- ще става разбирач
По-голямата по ред причини.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
На мен ми е много интересно какъв е редът причини да се избере по-голямата при положение че rsvinnie изрично е упоменал къде ще лови , ако беше упоменал и с какъв грамаж примамки основно
Иначе при положение че размери 2000 и 1000 , от упоменатият модел , са абсолютно еднакви по всички показатели с изключение на по-дълбоката , но не по-широка шпула , то не виждам защо му е 2000 освен да навива повече подложка под влакното . 1000 мисля че ще свърши екстра работа .

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- ще става разбирач
За такава въдица пред 2000 и 3000 бих избрал 3000. По-широка шпула-по голяма дистанция, може да навие повече влакно 15 либри примерно, повече сила има аванса и като му се закачи някоя мъжка щука няма да държи шпулата с пръст, както би правил ако избере по-малката.
- Павел Иванов
Екусимата при 1000 / 2000 я дават - 262гр. , а вече при 3000/4000 - 302гр. То верно че Черито на 2.40 е доста "колесто" , ама все си мисля че най-важно е първо да се съобрази макарата с въдицата
302гр. макара е излишно претоварване когато иде реч за използването и по "езера и вътрешни реки общо взето без дунава и черно море, ако има значение." , при това с посочената въдица .

Павел Иванов
Павел Иванов
Колега,послушай модератора и си вземи 1000.Аз имам 2000 и я ползвам за Янтра и язовира,който е близо до Русе.Предлагам 1000,за да подлагаш по-малко.Грамажът и размерът на шпулите са еднакви,няма смисъл да си отваряш излишна работа.3000 не ти я препоръчвам,това е макара за реки от типа на Дунава.С тежеста си ще изморява ръката повече,а и по-нагоре колегите писаха,че пръчката и макарата се балансират добре,товане е маловажно при един целодневен риболов.
- radogagov
- ще става разбирач
Аз имам същото Чери и се балансира горе-долу добре с Ексия 1000/2000 (280гр.). Можеш да направиш като мен: взимаш си Екусима 1000, купуваш си резервна шпула размер 2000 и получаваш перфектна комбинация.

-
- ще става разбирач
Аз нямам същото Чери, но имам друго бъркли на 8 фута и се балансира перфектно със Заубер 4000. Никога не ми е тежала "твърде тежката" макара, но пък ми се е случвало лека въдица да ми дърпа напред и е много по-неприятно, така че колегата, който пита, най-добре да пробва с двата размера и да си помисли, че мнения много.
- Прикачени файлове
-
- IMG_1445.JPG (154.07 KiB) Преглеждано 827 пъти
-
- IMG_1444.JPG (203.67 KiB) Преглеждано 827 пъти
-
- IMG_1442.JPG (155.36 KiB) Преглеждано 827 пъти
- Павел Иванов
Скелетора няма много общо с баланса на Черито . На 2.70 същият Скелетор си се балансира екстра с макара 240гр. , което ще рече че е доста балансирана сама по себе си гега . При Черито нещата не стоят баш тъй благодарение на тежичката му дръжка която предполага баланс с по-леки макари .
Павел Иванов
Павел Иванов